Video Zaščitite se pred 5 prevarami, ki so povezane z Applom

Gledate:
Video Zaščitite se pred 5 prevarami, ki so povezane z Applom

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Ne nasedajte na teh 5 prevar, povezanih z Applom. Bodite previdni, ko prejemate zaskrbljujoča e-poštna sporočila, natančno preverite, preden kupite rabljen Mac, ne domnevajte, da je vse, kar vidite na zaslonu, uradno in še več.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si nekaj pogostih prevar, povezanih z Apple.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zato je najboljši način, da se zaščitite pred prevarami, da se izobražujete. Najprej začnimo s prevarami, ki nekako vključujejo Apple darilne kartice, imenovane tudi darilne kartice iTunes. Te prevare res nimajo nobene zveze z Appleom, z vašim iPhoneom, z vašim Mac-om ali čim podobnim. Skupno pa jim je, da bodo prevaranti zahtevali plačilo z Apple darilnimi karticami. Zdaj bi seveda lahko zahtevali tudi plačilo z drugimi vrstami darilnih kartic. Kadar koli kdorkoli zahteva plačilo za nekaj z darilno kartico, je to prevara. Nobeno zakonito podjetje ali vlada ali kdorkoli ne bo zahteval plačila pristojbine ali neke vrste storitve z darilno kartico. Torej, če vas kdaj prosijo, da kupite darilno kartico in jo nekomu pošljete ali jo kupite na spletu in nekomu pošljete kodo, je to skoraj zagotovo prevara. Razlog, da se darilne kartice, kot so Apple darilne kartice, uporabljajo v takšnih prevarah, je seveda, da jih ni mogoče izslediti in so nepopravljive. Če kupite darilno kartico in jo nato nekomu pošljete ali mu pošljete kodo, ki jo ima, in ne morete storiti ničesar, da bi jo preklicali ali dobili nazaj.
Zdaj je večina prevar, ki vključujejo Apple, neke vrste lažno predstavljanje. To je, ko prejmete e-pošto, besedilno sporočilo ali telefonski klic od nekoga, ki trdi, da je iz Appla. Od Apple Support ali Apple Store ali kaj podobnega in vas prosim, da jim posredujete informacije. Večino časa, ko se to zgodi, je priložena stopnja nujnosti. Na primer, da boste prejeli e-pošto za račun ali potrdilo o nečem dragem, česar niste kupili. Včasih bodo rekli, da je vaš račun zaklenjen ali pa bo vaš račun kmalu zaklenjen, če ne ukrepate, če ne kliknete tukaj ali pokličete te številke. To je zato, da vas spravi v paniko in poskusite klikniti povezavo v e-pošti ali poklicati telefonsko številko, da odpravite težavo. Toda to je le lažna e-pošta, ki vas skuša pretentati, da bi se odrekli svojemu geslu za Apple ID. Ne pozabite na nekaj stvari. Prvič, Apple vas NIKOLI ne bo tako prosil za vaše poverilnice. Nikoli vas ne bodo poklicali, razen če jih prej pokličete in prosite za podporo. Obstaja tudi veliko slabih nasvetov o napadih z lažnim predstavljanjem, zlasti e-poštnih sporočilih, ki vam sporočajo, da v e-pošti iščete stvari, kot so slaba slovnica ali očitne napake. To deluje samo zato, da lahko nekatere od teh hitro opustite. Toda to se lahko povrne, ker prejmete e-poštno sporočilo, ki se zdi legitimno, brez slovničnih napak, brez napak v nobeni od povezav ali česa podobnega in vas zavede v lažen občutek varnosti. Ali pa je morda napaka, a tokrat jo zamudite in se odločite, da je resnična, in kliknete. V resnici ne uporabljajte povezav ali telefonske številke v njih, ampak se obrnite na katero koli podjetje, naj bo to Apple ali kdo drug, neposredno z uporabo kontaktne metode, ki ste jo imeli prej, kot je obrazec za podporo na njihovem spletnem mestu, telefonsko številko, za katero veste, da je bila legitimno, ki ni vključeno v e-poštno sporočilo.
Zdaj boste lahko videli lažna sporočila, ko dejansko obiščete spletno mesto. Ne pozabite, da ko ste na spletnem mestu, ne glede na to, ali je v računalniku ali telefonu, lahko spletno mesto ustvari poljubne slikovne pike, ki jih želi biti na zaslonu. Tako lahko ponaredi nekakšno prijavo ali zahtevo po informacijah, ki je videti res legitimna. Lahko bi izgledalo, kot da niti ni del spletnega brskalnika, ampak nekaj, kar se pojavlja na vrhu. Torej, če vas kdaj vprašajo za vaš Apple ID, geslo ali geslo ali kaj podobnega, se prepričajte, da je to dejansko sistem, na primer iOS na iPhone ali macOS na Mac, tako da zaprete aplikacijo, ki ste jo uporabo, še posebej, če gre za spletni brskalnik. Preverite, ali dobite isto sporočilo, ko ste samo na začetnem zaslonu ali v Finderju v Macu. Če vam nekaj govori, da se morate znova prijaviti v svoj račun Apple, lahko vedno odprete Nastavitve in preverite, ali dejansko zahteva to prijavo tam v aplikaciji Nastavitve. Če ni, je verjetno, da vas spletno mesto poskuša pretentati, da bi se odrekli svojemu geslu.
Tukaj je vrsta prevare, ki ni tehnično nezakonita. V bistvu vam nekaj zaračunava preveč. V App Store lahko dobite aplikacijo, ki je popolnoma legitimna, na njej ni nobene zlonamerne programske opreme ali karkoli drugega, vendar vam želi nato zaračunati naročniško storitev in to storitev močno precenijo. Lahko je nekaj, kar je brezplačno na voljo v drugih aplikacijah ali nekaj, kar preprosto ne potrebujete. Morda je to le nekaj, kar že lahko dobite kot del privzete funkcionalnosti vašega iPhone-a, vendar vam aplikacija morda ponudi brezplačno preskusno različico ali vas draži s funkcijami, ki jih lahko ponudi, in vam nato ponudi naročniško škatlo. Nato se naročite, ne da bi posvetili dovolj pozornosti, da bi videli, da so cene daleč. To je približno 10 $ na teden ali kaj podobnega. Pride v App Store, ker tehnično ne krši nobene politike. Zanašajo se le na dejstvo, da morda 99 % ljudi to vidi kot izigravanje, vendar se 1 % morda odloči za to in to je morda vse, kar potrebujejo, da zaslužijo dobro vsoto denarja, preden slabe ocene zakopljejo aplikacijo v aplikaciji Trgovina.
Zadnja prevara torej vključuje nakup izdelkov Apple. Appleovi izdelki so seveda precej dragi. Ljudje vedno iščejo popuste ali posebne razprodaje in ponudbe ali rabljene izdelke. Ko iščete rabljene računalnike Mac, boste morda ugotovili, da za računalnike Mac, ki so stari leto ali dve, ni veliko kupčij. Namesto nakupa MacBook Air za 1200 USD boste morda našli starejše MacBook Aire za 900 USD. Te verjetno niso vredne, saj samo leto ali dve uporabe, zlasti z baterijo, verjetno ni vredno popusta. Toda pravi problem je, ko postaneš veliko starejši. Ko pridete do računalnikov Mac, ki ne morejo zagnati niti trenutnega operacijskega sistema. Mace, ki so stari deset let, je včasih mogoče najti na teh straneh po precej visokih cenah. Kot 400 ali 500 $, ko niso vredni niti blizu tega. Vendar se zanašajo na to, da ljudje gledajo na tisoče dolarjev za MacBooke in nenadoma najdejo enega za 500 $ in dobro razmišljajo, da je to veliko več v mojem cenovnem razredu. kupil ga bom. Ne da bi se zavedali, da Mac, ki je star deset let, preprosto ni vreden toliko. Prvič, če gre za MacBook z baterijo v njem, je baterija verjetno pripravljena za zamenjavo, še posebej, če je cena precej nizka. Torej morda razmišljate o tem, da boste morali takoj porabiti 200 $ za namestitev nove baterije, kar lahko izniči kakršno koli kupčijo, za katero ste mislili, da ste jo dobili.
Seveda so drugi problemi ljudje, ki prodajajo Mace, ki preprosto ne bodo delovali. Velikokrat bodo velike organizacije, podjetja in šole preprodali svoje stare računalnike Mac in jih ne bodo odklenili, tako da jih ne morete izbrisati. Obstaja nekaj stvari, ki jih z njimi ne morete storiti in nekdo jih bo kupil za skoraj nič na požarni razprodaji in jih poskušal prodati na spletu, saj je resničen o specifikacijah, a prikriva dejstvo, da se Macov ne da več popolnoma odkleniti. Zato bodite zelo previdni pri nakupu rabljenega Maca. Če je mogoče, poiščite lokalnega trgovca na drobno, ki prodaja rabljene računalnike, in na ta način lahko vstopite, sami preizkusite Mac in če pride do težave, ga lahko vrnete.
Zato upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-03-21 at 19.16.49 Large.jpeg
    Screenshot 2022-03-21 at 19.16.49 Large.jpeg
    145,6 KB · Ogledi: 210

Podobne teme

Vir: macmost.com (YouTube kanal) Diskutirajte z odgovorom na to temo.
Odgovori
0
Ogledi
208
  • Članek
Tukaj je seznam stvari, ki jih morate preveriti na svojem iPhonu, da se prepričate, da ste zaščiteni v primeru, če ga izgubite, ukradejo...
Odgovori
0
Ogledi
258
  • Članek
Evropska unija bo z Aktom o digitalnih trgih (Digital Markets Act, DMA) primorala tehnološke velikane v drugačno obravnavanje drugih...
Odgovori
0
Ogledi
87
Zaščita pred ukradeno napravo je način za zaščito vas in vašega iPhona, če ga nekdo ukrade in pozna vašo geslo. Na voljo je v iOS 17.3...
Odgovori
0
Ogledi
77
  • Članek
Danes mineva 25 let od izida iMaca, Applovega namiznega računalnika "vse v enem", ki je bil izdan 15. avgusta 1998. Za iMac sta bila...
Odgovori
0
Ogledi
162

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu