Video Več o formatih slikovnih datotek Mac

Gledate:
Video Več o formatih slikovnih datotek MacKo se ukvarjate s slikovnimi datotekami na vašem Macu, je koristno vedeti razliko med datotekami JPEG in GIF, kaj so datoteke HEIC ali HEIF, kaj pomeni RAW in kdaj uporabiti datoteko PNG.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam povem o različnih formatih slik, na katere lahko naletite med delom na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Torej, ne glede na to, ali gre za fotografijo, ki ste jo posneli z digitalnim fotoaparatom, sliko, ki ste jo skenirali, sliko, ki ste jo posneli s svojim iPhoneom, ali morda sliko, ki ste jo prenesli na splet, bo v določeni obliki zapisa datoteke . Vsak slikovni format je dober za nekatere stvari in ne za druge. Zato najprej začnimo z najpogostejšim formatom, ki ga verjetno že poznate. Je JPEG.
Datoteke JPEG so za fotografije. To je tako imenovana stisnjena oblika z izgubo. Izguba pomeni, da izgubite del kakovosti vsakič, ko shranite datoteko JPEG. Kamere že desetletja shranjujejo datoteke kot datoteke JPEG. Kot rezultat dobite veliko manjšo datoteko, kot če bi imela datoteka natančno barvo za vsak posamezen piksel fotografije. Kompresija je v resnici zasnovana okoli fotografij. Torej ne deluje dobro za grafiko. Če imate grafiko, na primer logotip podjetja ali ozadje ali ilustracijo. Velikokrat je tam nekaj enobarvnih barv in morda zelo omejen nabor barv. JPEG-ji so namenjeni za delo s fotografijami, kjer je skoraj vsak piksel drugačne barve. Ena zanimiva stvar pri JPEG je, da lahko uporabite različne količine stiskanja, kadar koli stisnete sliko, in pri stiskanju z izgubo vedno menjate kakovost za velikost datoteke. Manjša datoteka bo pomenila nižjo kakovost. Večja datoteka bo pomenila višjo kakovost.
Tako je Apple začel uporabljati alternativo JPEG pred približno petimi leti, imenovano HEIF ali HEIC. HEI pomeni visoko učinkovita slika. F je bodisi za datoteko ali obliko ali obliko datoteke, C pa za vsebnik. V večini primerov so zamenljivi, čeprav lahko vsebniki vsebujejo več slik, zato se uporabljajo za stvari, kot so dinamična namizja, kjer je v eni datoteki več slik ali za fotografije v živo. Te datoteke uporabljajo novejši, boljši algoritem stiskanja, tako da imate lahko boljšo kakovost z enako velikostjo datoteke, kot ste jo imeli pri JPEG. Ali pa imajo enako kakovost, vendar manjšo velikost datoteke. Z drugimi besedami, 2MB JPEG ne bo videti tako dobro kot 2MB datoteka HEIF. Na splošno bodo te datoteke manjše, tako da bodo zasedle manj prostora v vašem iPhoneu, manj prostora na vašem Macu, manj prostora v iCloudu ali kamor koli shranite slike. Tako da to zveni super. Vendar obstaja ena težava. Ker je to novejši format, jih starejše naprave morda ne bodo mogle odpreti. Če ima nekdo, ki mu pošljete datoteko HEIC, starejšo napravo ali ima starejšo različico svoje programske opreme ali operacijskega sistema, morda ne bo mogel storiti ničesar s temi slikami, saj so bile stvari pred časom, ko so bile te datoteke široko uporabljene. Toda to običajno ni težava, ker ko daste datoteko v skupno rabo iz Applovih aplikacij, na primer, da boste nekomu poslali sliko v sporočilih ali e-pošti, se ta običajno pretvori v sliko JPEG. Običajno to počne samo zato, da ustvari manjšo datoteko od izvirnika, poleg tega pa jo bo shranil v formatu JPEG, tako da lahko do nje dostopa več ljudi. Potem bo v prihodnjih letih to postajalo vse manj težav, saj lahko večina računalnikov uporablja to obliko.
Morda ste nekje prebrali, da je HEIC lastniški format Apple. To ni res. To je standardni format, ki ga uporablja Apple.
Druga oblika, na katero lahko naletite, je torej format GIF. GIF. Zdaj pa se umaknimo z izgovorjavo. Je JIF ali GIF? Obstajajo ljudje, ki gredo v obe smeri. Verjetno res ni pomembno, vendar bom rekel GIF, ker se moram kot tip po imenu Gary ukvarjati z GIF. Zdaj so datoteke GIF res narejene za grafiko. Torej stvari, kot so logotipi in ilustracije. Niso narejeni za fotografije. Če poskusite shraniti fotografijo kot datoteko GIF, boste morda lahko dobili spodobno kakovost, vendar bo velikost datoteke ogromna, ker je način stiskanja GIF-a brez izgub. Poskuša shraniti natančno barvo vsakega slikovnega pika. Zato išče velika območja enobarvnih barv, ki bi jih lahko opisala kot enake barve, namesto da bi imela barvo za vsak posamezen piksel. Na fotografiji se to ne bo zgodilo. Torej bo fotografija, shranjena kot datoteka GIF, ogromna ali pa bo res slabe kakovosti. Ko shranite GIF, ga lahko na tej točki pogosto stisnete tako, da žrtvujete kakovost. Toda sama datoteka GIF bo imela natančne slikovne pike z natančnimi barvami na vsaki lokaciji.
Še ena zmedena stvar pri datotekah GIF je včasih, ko ljudje rečejo GIF, da v resnici govorijo o animiranem GIF-u. To je posebna vrsta datoteke GIF, ki ima več okvirjev in jo je mogoče zagnati kot animacijo. Torej je velika verjetnost, da če je kdo rekel, da si oglejte ta smešni GIF, govorijo o animiranem GIF-u. Če nekdo reče, da uporablja ta GIF kot moj logotip na spletnem mestu, govori o GIF-u s fotografijo.
Zdaj je sodobnejši način za shranjevanje grafičnih datotek uporaba PNG. PNG je format brez izgub, ki ima še vedno stiskanje. Tako še vedno poskuša identificirati podobne slikovne pike in narediti manjšo datoteko. Toda vsak piksel je odlično shranjen. Torej boste dobili velike datoteke, če boste fotografije poskušali shraniti kot datoteke PNG. So pa odlični za grafiko. Poleg shranjevanja barve za vsako slikovno piko bi lahko bila za vsako slikovno piko shranjena tudi raven preglednosti. Tako lahko dobite polprozorne slike. Tako je krožni logotip, na primer, lahko dejansko pregleden zunaj kroga. Zato so idealni za plastenje grafike v grafičnih aplikacijah ali v video aplikacijah. Ko izvajam vadnico o ustvarjanju polprozornega prekrivanja za uporabo v videoposnetku, pogosto uporabljam datoteko PNG. Datoteke PNG lahko izvozite iz grafičnih aplikacij, aplikacij za ilustracije in celo stvari, kot je Keynote, da ustvarite grafike, ki imajo nekatera področja, ki so pregledna, druga pa neprozorna.
Zdaj lahko naletite na še en format RAW. RAW pravzaprav ni en format. Za različne proizvajalce fotoaparatov obstajajo različne vrste formatov RAW. Torej bodo imeli Sony in Cannon ter drugi proizvajalci kamer različne formate. Obstaja tudi format Adobe Photoshop RAW. Obstaja tudi format RAW, ki ga dobite, ko posnamete fotografije RAW na svoj iPhone. Vsem je v bistvu skupno to, da shranijo natančne podatke, ki izhajajo iz fotografije. Ko posnamete fotografijo z iPhonom ali fotoaparatom in shrani JPEG, se sproti odloča o stvareh, kot so osvetlitev in barve, ki bodo naredile sliko lepega videza. Toda to je nekako zapečeno v končni JPEG in nato stisnjeno, da dobite manjšo datoteko. RAW fotografija se shrani brez vsega tega. Tako dobite veliko večjo datoteko, vendar ima tam vse izvirne podatke s fotografije. Prednost je torej, da s fotografijo RAW naredite veliko več. Toda pomanjkljivost je, da morate s fotografijo RAW narediti veliko več. Običajno ne morete samo posneti RAW fotografije in jo nekomu poslati. To bo ogromna datoteka in ne bo videti super. Želeli si ga boste ogledati v aplikaciji Fotografije, v Adobe Lightroomu, v Photoshopu. V kateri koli aplikaciji, ki jo uporabljate za slike, in jo dejansko prilagodite, kar bo profesionalnim fotografom omogočilo, da naredijo boljše fotografije.
Če torej uporabljate fotografije RAW, vas seveda ne skrbi velikost datoteke. Za shranjevanje teh datotek boste porabili veliko več in ne skrbite, da bi sliko datoteke dobili zdaj, ker nameravate sliko dejansko pogledati in pozneje prilagoditi.
Obstajajo tudi drugi formati. Morda boste naleteli na datoteke TIFF, ki so datoteke brez izgube. Zelo veliko. Popolnoma shranijo slike, vendar jih ne vidite več preveč. Če delate grafično datoteko, ki bo brez izgub, potem boste verjetno danes uporabljali PNG in če fotografirate in želite, da je brez izgub, verjetno delate fotografijo RAW.
Druga oblika, ki jo lahko vidite, je PSD. To pomeni Photoshop dokument. To je oblika datoteke, ki je last Adobe Photoshopa, čeprav obstaja veliko drugih aplikacij, ki lahko odprejo datoteke PSD. Lahko imajo plasti in imajo lahko vse vrste prilagoditev in drugih podatkov v obliki datoteke. Tako se običajno ukvarjate s PSD-ji le, če uporabljate Photoshop ali če nekdo, s katerim delate, uporablja Photoshop in vam pošlje enega od teh.
Upam, da vam to daje vpogled v to, za kaj se uporabljajo ti različni formati datotek in zakaj lahko nanje naletite pri delu na vašem Macu. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-03-01 at 19.28.42 Large.jpeg
    Screenshot 2022-03-01 at 19.28.42 Large.jpeg
    125,3 KB · Ogledi: 38

Morda vas zanima tudi...

AirPods Pro 2 - več kot 560 dni kasneje Dolgoročni pregled - AirPods Pro 2 z Lightningom in AirPods Pro 2 z USB-C so nekateri od mojih...
Odgovori
0
Ogledi
20
  • Članek
WWDC24 napovedan! - Kaj lahko pričakujemo z iOS 18 in še več - Apple je danes uradno napovedal WWDC24 ali Svetovno razvijalsko...
Odgovori
0
Ogledi
59
  • Članek
V začetku prihodnjega meseca bo Evropska komisija v protimonopolnem postopku izrekla sploh prvo kazen za Apple. Po neuradnih podatkih bo...
Odgovori
0
Ogledi
68
  • Članek
S posodobitvijo iOS 17.4 je Apple uvedel obsežne spremembe sistema iOS, da bi se uskladil z zakonom o digitalnih trgih v Evropski uniji...
Odgovori
0
Ogledi
57
  • Članek
Apple se pripravlja na odstranitev funkcije za merjenje saturacije kisika v krvi iz svojih pametnih ur Series 9 in Ultra 2, če pritožba...
Odgovori
0
Ogledi
96
Nazaj
Na vrhu