Info Varnostna kopija (backup) za Mac

Gledate:
Info Varnostna kopija (backup) za Mac

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

macuros

Administrator
Moderator
Ustanovitelj
Prispevki
877
Rešitve
2
Točke odzivov
22
Spletna stran
www.hej-apple.si
iPhone
iPhone 15
iPad
iPad Air 5 (M1)
Namizno
Mac Mini M2 8/512 (2023)
Prenosno
MacBook Air M2 8/256 (2023)
Ostalo
Studio Display, Apple Watch SE, Apple TV 4K, AirTag
Varnostno kopijo (backup) Maca je vedno dobro imeti, saj lahko že pri posodobitvah pride do procesov, ki bi znali vašo uporabo Maca pokvariti. Lahko se tudi zgodi, da mora vaš Mac na popravilo in na servisu vam lahko tudi v celoti pobrišejo disk, če menijo, da drugače ne gre. Brez varnostne kopije ostanete seveda tudi brez vseh podatkov.

Varnostno kopirajte svoj Mac s Time Machine​

Najbolj znan in uporaben način je morda varnostno kopiranje Maca s Time Machine. Uporabite Time Machine, vgrajeno funkcijo varnostnega kopiranja vašega Mac računalnika, za samodejno varnostno kopiranje vaših osebnih podatkov, vključno z aplikacijami, glasbo, fotografijami, e-pošto in dokumenti. Če imate varnostno kopijo, lahko obnovite datoteke, ki jih pozneje izbrišete ali do katerih ne morete dostopati.

 1. Priključite zunanjo napravo za shranjevanje, kot je USB ali Thunderbolt pogon. Time Machine je mogoče uporabljati tudi z omrežnim diskom oz. napravo NAS (več o nastavitvah tukaj)
 2. Odprite Time Machine nastavitve v Time Machine meniju
  macos-big-sur-tm-idle-icon.png
  v menijski vrstici, ali izberite meni Apple  > System Preferences, nato kliknite Time Machine
 3. Kliknite Select Backup Disk
 4. Izberite ime svojega diska in kliknite Use disk. Time Machine takoj začne delati periodične varnostne kopije – samodejno in brez vašega nadaljnjega ukrepanja.
Če ne želite samodejnega varnostnega kopiranja, onemogočite to funkcijo. Ročno ga lahko zaženete preko Time Machine menija.

Koliko prostora?
Za varnostne kopije Time Machine je dobro uporabiti pogon, ki ima vsaj dvakrat večjo kapaciteto pomnilnika kot vaš Mac.

Kdaj se kopira?
Time Machine samodejno naredi urne varnostne kopije za zadnjih 24 ur, dnevne varnostne kopije za pretekli mesec in tedenske varnostne kopije za vse prejšnje mesece. Najstarejše varnostne kopije se izbrišejo, ko je vaš rezervni disk poln. Prva varnostna kopija morda traja dolgo, vendar lahko še naprej uporabljate svoj Mac, medtem ko varnostno kopiranje poteka. Time Machine varnostno kopira samo datoteke, ki so se spremenile od prejšnje varnostne kopije, zato bodo prihodnje varnostne kopije hitrejše.

Če želite elemente izključiti iz varnostne kopije, odprite nastavitve Time Machine, kliknite Options in nato gumb za dodajanje (+), da dodate element, ki ga želite izključiti. Če želite ustaviti izključitev elementa, kot je zunanji trdi disk, izberite element in kliknite gumb za odstranitev (–).Varnostno kopirajte svoj Mac v iCloud​

Datoteke in mape, ki jih shranite v iCloud Drive, ostanejo posodobljene v vseh vaših napravah in do njih lahko dostopate s svojega iPhone, iPad, iPod touch, Mac ali PC ter na iCloud.com.

 1. Pojdite v meni Apple  > System Preferences, nato kliknite Apple ID. Če uporabljate macOS Mojave ali starejšo različico, vam ni treba klikniti Apple ID
 2. Izberite iCloud
 3. Če je potrebno, se prijavite s svojim Apple ID-jem
 4. Izberite iCloud Drive
Če želite datoteke z namizja Mac in mape Dokumenti dodati v iCloud Drive, vklopite Desktop and Documents. Ko nastavite iCloud Drive, se vsi dokumenti, ki ste jih že shranili v iCloud, samodejno premaknejo v iCloud Drive. Vedite, da za shranjevanje velikega števila datotek v iCloudu potrebujete tudi dovolj prostora, ki pa je nad 5GB plačljiv.

Če se odločite samo za iCloud varnostno kopijo vam vseeno priporočamo, da kopije redno izvajate tudi lokalno na zunanji disk. Time Machine je za to odlična namenska aplikacija in povrnitev dokumenta, ki ste ga po pomoti napačno shranili, ne bo predstavljala nobene težave.
 

Podobne teme

 • Ne prezri
iPhone (ali iPad) lahko varnostno kopirate (backup) in s tem zaščitite svoje podatke pred morebitno izgubo, zamenjavo ali krajo naprave...
Odgovori
0
Ogledi
378
 • Ne prezri
Apple je danes izdal varnostno posodobitev 2022-002 Catalina. Varnostno posodobitev 2022-002 Catalina lahko prenesete na vse podprte...
Odgovori
0
Ogledi
245
Apple je danes izdal varnostno posodobitev 2022-001 Catalina. Varnostno posodobitev 2022-001 Catalina lahko prenesete na vse podprte...
Odgovori
0
Ogledi
309
M
Apple's built-in Time Machine backup solution for macOS appears to be causing problems for some Mac users running the latest versions of...
Odgovori
0
Ogledi
101
MacRumors
M
Source: macmost.com (YouTube channel) Discuss by replying to this thread.
Odgovori
0
Ogledi
124

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu