Video Uvod v uporabo formul v Mac Numbers

Gledate:
Video Uvod v uporabo formul v Mac Numbers

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Naučite se osnov uporabe formul za izvajanje izračunov v aplikaciji za preglednice Numbers. Izvajate lahko osnovno aritmetiko, kopirate in prilepite formule v več vrstic in uporabite funkcije, da dobite vsoto stolpca.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Tukaj je osnovni uvod v uporabo formul v Numbers.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Preglednice so odlično orodje, za katerega menim, da bi se moral vsak, ki ima računalnik, naučiti uporabljati. Na Macu lahko brezplačno dobite aplikacijo Numbers Spreadsheet App od Apple. V Numbers tukaj grem na Datoteka, Novo in tukaj izberem osnovno prazno predlogo, da iz nje ustvarim nov dokument. Podatke lahko vnesete v vsako od teh celic. Ponavadi to pomeni številke. Tu za primer uporabimo dve številki. V to celico bom vnesel 6 in kliknil na to celico ter vtipkal 7. Pritisnil bom Return, da bo sprejel to vrednost. Zdaj imam dve vrednosti. Po enega v vsaki celici. Zdaj pa recimo, da želim ti dve številki sešteti skupaj. V tej celici lahko ustvarim formulo, ki sešteje to številko in to številko. Formulo lahko vnesete tako, da odprete Vstavi, Formula in nato Nova formula. Zdaj vnašate novo formulo.
Ampak tega nihče ne počne. Namesto tega uporabite bližnjico na tipkovnici Equals. Samo pritisnite tipko Equals na tipkovnici in preklopite v način za vnos formule. Zdaj lahko vnesete formulo. Zdaj opazite, da obstajajo stolpci in vrstice. Stolpci imajo z njimi povezano črko. Vrstice imajo številke. Ko torej želite identificirati celico, bi jo identificirali po njenem stolpcu in nato vrstici. Torej, to je celica B2. To je celica C2. Torej, če želite ustvariti formulo, ki ju sešteje skupaj, morate uporabiti te reference. Tukaj bom pritisnil Enako in vtipkal B2 in nato +C2. Ko to počnem, ste lahko videli, da celo poudari celice, na katere se sklicujem. Zdaj lahko pritisnem Return ali kliknem zeleno kljukico tukaj. Videli ste, da mi daje skupno. Torej imam formulo, ki deluje.
Zdaj pa želim poudariti, da če bi samo vnesli formulo, ne da bi najprej uporabili ključ enako, ne bi dobili rezultata. Pravzaprav formule sploh ne bi vnašali. Vtipkali bi tisto, kar Številke menijo, da je oznaka. Torej, če bi vtipkal B2+C2, bi samo dobil to besedilo tja. Morate iti in vstopiti v način formule s tipko Equals in jo vnesti kot formulo v to polje, da se izvede izračun. Odlična stvar pri formulah je, da se samodejno posodabljajo, če spremenite vrednosti. Torej, če grem v to celico in pritisnem 9, da spremenim vrednost na 9, in Return opazite, kako se formula samodejno preračuna in dobi skupno 15. Opazite tudi, ko izberem celico z vrednostjo v njej, kot je B2, če pogledam v spodnji levi kot, piše Dejanski, kar pomeni dejanska vrednost in prikazuje 6. C2 prikazuje dejansko vrednost 7. Toda D2, celica z mojo formulo v njej, bo pokazala formulo in bo pokazala B2+C2. Torej vam celica tukaj prikaže rezultat formule. Če pa želite videti, kaj je dejansko v celici, bi z izbrano celico pogledali v spodnji levi kot. Vidite, da dejansko ni številka 13, ki je vpisana tam. To je formula in rezultati formule so prikazani.
Zdaj bom to izbrisal tako, da ga samo izberem in pritisnem tipko Delete. Pokazal vam bom še en način vnosa formule. Za začetek lahko uporabite Equals in namesto da vnesete B2, lahko dejansko kliknete celico B2, nato pa vnesete + in nato kliknete celico C2. Če želite to premakniti s poti, jo lahko zgrabite tukaj in povlečete, kamor želite. Če vam je všeč, da je tukaj na vrhu, ga lahko povlečete tja, če želite. Zdaj bom kliknil na C2, da dokončam formulo, in pritisnem potrditveno polje. Če želite urediti formulo, vse, kar moram storiti, je, da kliknete, da izberete celico in nato znova kliknete, da jo uredite, in znova se prikaže polje za vnos formule. Zdaj lahko vnesem ali kliknem ali naredim karkoli, da to uredim. Zato bom tukaj izbral + in namesto tega spremenil v minus -. Zdaj lahko vidite, da lahko delam odštevanje in seštevanje. Če želim narediti delitev, bi naredil poševnico. To je tipka na tipkovnici, na kateri je tudi vprašaj. Toda tukaj se pojavi kot simbol delitve. Zdaj se deli. Če bi želel pomnožiti, bi uporabil zvezdico. Na ameriških tipkovnicah je to Shift in 8. Tu lahko vidite, da je to prikazano kot majhen simbol za množenje, zdaj pa množi oboje.
Zdaj pa to spremenimo v bolj primerno tabelo. Namesto da bi se številke postavile same po sebi, označimo stolpce in vrstice. Tu lahko vidite, da je prva vrstica videti drugače kot druge. To je naslovna vrstica. Tudi prvi stolpec je videti drugače. To je stolpec glave. Te se uporabljajo za oznake in ne vrednosti. Če greste v stransko vrstico na Oblika, tabela, lahko vidite glave in noge in lahko vidite, da imam en stolpec glave in eno vrstico glave. Uporabimo to za označevanje teh. Rekel bom, da je prvi ime, drugi znesek, tretji pa cena. Ideja je, da bi bila to prodaja, tako da bi bil skupni znesek znesek, pomnožen s ceno. Tukaj dajmo ime in zdaj poglejmo, da imamo te označene. Formula bo videti nekoliko drugače. Enkrat ga bom kliknil, da ga izberem, in še enkrat, da ga uredim. Namesto da bi rekel B2, lahko vidite, da dejansko uporablja oznake. Torej piše znesek, oznaka krat cena. Zdaj ga lahko še vedno vnesete na enak način. Tako bi lahko naredil Equals in nato B2 + in lahko bi videli, kako se spremeni v oznako zneska, C2 in lahko vidite, da se spremeni v oznako cene. Enako bi lahko storil tudi s klikom. Tako bi lahko naredil = kliknite tukaj, pomnožite tukaj in videli boste, da namesto tega uporablja te oznake.
Zdaj dodajmo temu še eno vrstico. Tako lahko vidite, da ima druga razprodaja drugačen znesek in drugačno ceno. Tukaj želim narediti enak izračun. Zdaj vam ga ni treba vtipkati. Lahko bi, če bi hotel. Postavite = potem tokrat to in dobite pravo vrednost. Toda namesto tega bom naredil Copy and Paste. Izbral bom to celico in uporabil ukaz C za kopiranje. Potem bom šel sem in prilepil. Zdaj se zdi, da to ne bi smelo delovati. Konec koncev, kar sem kopiral tukaj, je B2 + C2. Če ga prilepim sem, bo še vedno B2 + C2. To mi bo dalo skupno 42. Ne skupno 40. Toda številke in vse preglednice so dovolj pametne, da vedo, da ko kopirate in prilepite formulo, naj prilagodi vrstice in stolpce glede na to, kje ste. od koder ga kopirate in kamor ga prilepite. Torej, ker kopiram iz D2 in lepim v D3, je plus ena vrstica. Tako bo prilagodil vse reference v formuli za eno vrstico. Torej bom prilepil sem in lahko boste videli, da mi daje 40, pravi odgovor. Tukaj lahko vidite formulo Amount James krat Cena James. Torej je to dejansko prilagodilo. To je pravzaprav B3 krat C3. Prepoznal je, da se je znižal za eno vrstico, zato bi moral prilagoditi formulo tudi za eno vrstico.
Zato vnesemo še nekaj podatkov. Tukaj lahko vidite, da sem dodal še tri vrstice. Če želim, da formula izpolni in dokonča te tri vrstice, lahko preprosto kopiram eno od njih in nato izberem vse te celice. To lahko storim tako, da izberem enega in nato kliknem s tipko Shift in izberem zadnjega, da izberete obseg. Tukaj lahko zgrabim tudi to piko in raztegnem izbore. Zdaj sem izbral tri celice. Ko uporabim ukaz V za lepljenje, bo to formulo prilepilo v vse tri celice in prilagodilo vsako od njih. Tukaj lahko vidite, da je to znesek John krat cena John. To je znesek Susan pomnožen Cena Susan in znesek Tom pomnožen Cena Tom. Vsak se bo pravilno prilagodil, tudi če vstavite vrstico ali stolpec. Torej, če grem sem in kliknem Dodaj vrstico spodaj, bo vstavila novo vrstico med 4 in 5. Videli ste pa, da sta ta formula in ta formula ostali sinhronizirani s tisto vrstico, v kateri sta bili. Prav tako je vedel dovolj, da bi rekel, da ste imeli formule v vseh teh, zato verjetno želite isto. Videli ste, da je to res B5 krat C5. Ker tukaj nismo vnesli imena, bodo uporabljene črke in številke vrstic in stolpcev. Torej vnesite ime tukaj. Takoj, ko vnesem to vrednost, lahko vidite, da je izračun sposoben dati pravi odgovor.
Zdaj bi lahko s formulami naredili več kot le z osnovno matematiko, kot so seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje. Uporabite lahko tako imenovane funkcije. Recimo, da sem želel dobiti kvadratni koren iz števila. Tukaj bom uporabil to celico kot primer. Lahko bi naredil Equals in če pogledate tukaj na desni, bi morali videti brskalnik funkcij. Tukaj imate vse te kategorije funkcij in seznam vseh funkcij. Lahko se pomikate po njih, da vidite, kaj je na voljo. Lahko tudi Iskanje. Recimo, da želim narediti kvadratni koren. Naj torej tukaj poiščem root. Tam lahko vidim kup stvari. Tukaj je kvadratni koren.
Kadar koli najdete funkcijo, vedno poglejte spodaj in preberite opis. Obstaja opis. Obstajajo primeri in vse. To je ključ do uporabe katere koli funkcije v številkah. Vedno preberite to in si oglejte primere.
Torej uporabimo kvadratni koren. Lahko dvakrat kliknem tukaj ali pa samo vpišem SQRT. Če pa dvakrat kliknem tukaj, ga bo dejansko izpolnil in pokazal, kaj potrebuje v smislu parametrov. Vrednosti, ki jih je treba obdelati, da dobimo rezultat. Torej v tem primeru tukaj nimam nobenega. Lahko bi vtipkal številko, na primer 9, in potem mi bo dalo rezultat. Lahko pa bi to nadomestil tudi s sklicevanjem na celico, kot je ta. Zdaj mi bo dal kvadratni koren vsega, kar je tukaj. To so torej osnove delovanja funkcij. Zdaj pa naredimo nekaj, kar je za to dejansko uporabno. Recimo, da želimo tukaj dobiti vsoto vseh seštevkov. Za to obstaja funkcija, imenovana Sum. Začel bom s formulo. Pogledal bom tukaj in poiskal Sum. Pojavil se bo in potem bom pozorno prebral opis in primere. Nato bom uporabil Sum in namesto ene vrednosti ji boste dali obseg. Tako lahko kliknem in povlečem, da izberem ta obseg. Upoštevajte, kako definira obseg z dvema celicama. D2 in nato debelo črevo D7. Razpon od D2 do D7. Potem bom tam zaprl oklepaje. To bi mi torej moralo dati vsoto. Pravzaprav je tako. Upoštevajte, kako se bodo vse formule posodobile, ko bom kaj spremenil. Torej, če grem sem in rečem, no cena se bo spremenila v to, opazite, kako se 40 desno spremeni v 48 in potem se bo vsota posodobila.
Zdaj, ko uporabljate tabele v Numbers, poskusite, da vsaka vrstica predstavlja isto vrsto stvari. V tem primeru zapis o prodaji. Vrstica 2, vrstica 3, vrstica 4 so torej vsi zapisi o prodaji. Glave so oznake, zato so to oznake tukaj in stolpec tukaj, ki je stolpec glave ali pa bi moral biti tudi identifikator. Torej v tem primeru je to ime. V drugem primeru so lahko datumi ali morda številke potrdil ali podobne stvari. Toda če pogledate tukaj, ugotovi, kaj je prodaja, in tukaj so vse podrobnosti o njej.
Zdaj imamo tukaj kup vrstic, ki ne sledijo temu vzorcu. Najprej imamo tukaj kup praznih vrstic. Te ne predstavljajo ničesar. Potem imamo tukaj to vrstico, ki dejansko ne predstavlja prodaje, ampak dejansko prikazuje skupno. Pravilen način za sestavljanje tabele je, da ne vsebuje nobenih vrstic, ki niso enake stvari. Zato se znebimo vsote tukaj, tako da je to prazno, in znebimo se vseh praznih vrstic. Povlekel bom samo spodnji del navzgor, tako da povlečem ta gumb tukaj in vse do vrha. Tako zdaj vse vrstice dejansko predstavljajo prodajo in vrstica Header nam daje oznake za to. Najboljša stvar pri tem je, če želite dodati še eno prodajo, vse kar morate storiti je, da greste v katero koli celico v zadnji vrstici in pritisnete Return. Takoj doda še eno vrstico. Tako lahko zdaj tukaj nekaj dodamo in vnesemo nekaj podatkov ter opazimo, kako je samodejno izpolnila formulo tam za nas, ko smo dodali novo vrstico. Torej vse, kar moramo storiti, je vnesti neobdelane podatke in zdaj je vrstica končana. Tu se lahko tudi znebimo stolpcev. Ne potrebujemo dodatnih stolpcev.
Toda kako dobimo vsoto? No, naslovna vrstica predstavlja oznake. Lahko pa imate tudi vrstico v nogi, ki predstavlja izračune. Stvari, kot so vsote ali povprečja. Torej dodajmo dodatno vrstico tukaj na dnu tako, da to povlečemo navzdol. Nato v Oblika, tabelo bom tukaj dodal vrstico z nogo. Ena vrstica v nogi. Zdaj lahko vidite, da je to malo drugače. To je nekoliko drugačen slog kot ostali. Nad njim je debelejša črta. Zdaj v tej celici tukaj izbrišemo tisto, kar je tam ostalo, in namesto tega ustvarimo našo vsoto. Zdaj lahko povlečemo in izberemo celoten obseg in potem dobimo vsoto. Ker pa uporabljamo vrstico Footer, lahko naredimo nekaj posebnega. Če naredite SUM in nato kliknete tukaj samo, da dobite ime stolpca, lahko uporabite to. Kar predstavlja, je vsaka redna vrstica tam. Torej vse razen glave in noge. Prav tako bi lahko vtipkali črko D in bi naredila isto stvar. Zdaj dobimo vsoto. Zdaj bo vse, kar dodamo tukaj, samo potisnilo vrstico noge navzdol in vsota, vsota, bo upoštevala vse te vrstice.
To so torej same osnove za uporabo formul in funkcij za izračune v preglednici. Na MacMost.com imam še veliko več videoposnetkov o uporabi številk. Tudi tečaj, če te to zanima. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-02-14 at 20.09.00 Large.jpeg
    Screenshot 2022-02-14 at 20.09.00 Large.jpeg
    151 KB · Ogledi: 60

Podobne teme

Z oznakami Finderja lahko urejate datoteke v računalniku Mac in v pogonu iCloud. Oznake so bolj dinamične kot mape, saj je lahko...
Odgovori
0
Ogledi
312
Predmet na eni fotografiji lahko kopirate na ozadje druge fotografije samo z uporabo, ki je priložena računalniku Mac, ne da bi...
Odgovori
0
Ogledi
35
  • Članek
Čeprav so očala za navidezno resničnost Vision Pro prvenstveno namenjena potrošnikom, je Apple nedavno na posebnem dogodku predstavil...
Odgovori
0
Ogledi
63
Tukaj je nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti Apple Vision Pro. Tudi če ga še nimate, si oglejte nekatere redko obravnavane...
Odgovori
0
Ogledi
75
S Spotlightom v Macu lahko opravite več kot le osnovne izračune. Uporabljate lahko oklepaje, eksponent, trigonometrične funkcije...
Odgovori
0
Ogledi
123

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu