Video Uporabne funkcije govorne vsebine v Accessibility na Macu

Gledate:
Video Uporabne funkcije govorne vsebine v Accessibility na MacuVaš Mac lahko govori obvestila, na glas bere izbrano besedilo in vam ponavlja, kar vnesete. Oglejte si te funkcije za ljudi s posebnimi potrebami, ki so lahko koristne za vsakogar.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako uporabljati funkcije dostopnosti govorne vsebine na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zdaj so na vašem Macu na voljo številne funkcije, ki vam bodo stvari prebrale na glas, namesto da bi brali besedilo na zaslonu. Verjetno je, da bo skoraj vsak uporabnik našel nekaj od tega uporabnega. Če želite poiskati funkcije govorjene vsebine, pojdite na Sistemske nastavitve in nato na Dostopnost. Nato poiščite govorno vsebino. Obstajajo štiri glavne vrste funkcij dostopnosti govorne vsebine. Toda preden se lotimo teh, si oglejmo različne glasove, ki jih lahko uporabite. Ker se bodo stvari govorile na glas, lahko izbirate glasove. Tukaj boste imeli pestrost. Nekateri od teh so stari glasovi, ki so na vašem Macu že dolgo prisotni. Toda nedavno je Apple dodal glasove Siri in bodo prikazani tudi tukaj. Tisti, ki jih dobite, so odvisni od nastavitev vaše države. Zato bom uporabil Siri Voice 4, ki je najbolj prepoznaven ameriški glas. Glas si lahko ogledate s pritiskom na gumb Predvajaj. Pozdravljeni, jaz sem Siri. Hitrost govora lahko nastavite tako, da če želite, da je hitrejša, lahko greste hitreje ali veliko počasneje. Nastavite lahko tudi relativno glasnost. Tako lahko nastavite na največjo glasnost, ki jo je nastavil vaš sistem, ali pa da govori pri nižji glasnosti, če želite, da so stvari, kot je glasba, razmeroma glasnejše.
Zdaj pa si oglejmo štiri različne možnosti tukaj. Ena stvar, ki jo lahko storite, je, da naglas izgovarjate. Poglejmo si možnosti tukaj. Izberete lahko glas. Tako imate lahko drugačna glasovna obvestila za branje kot pri drugih stvareh. To bi lahko olajšalo izbiranje obvestil iz drugih stvari, ki se takrat govorijo. Izberete lahko besedno zvezo, ki se izgovori ob objavi. Tako lahko na primer najprej uporabite to ime lokacije. Oglejmo si to. Opozorilo iz Finderja. Tukaj lahko uporabite tudi besedno zvezo s tega seznama. Tako lahko vidite, da so tam privzeto štiri stvari. Lahko jih naročite, da gredo skozi njih enega za drugim ali pa izberete enega naključno. Ta seznam besednih zvez lahko tudi uredite. Torej jih lahko uporabite tukaj, lahko pa dodate svoje. Tako bi lahko vaš Mac posnemal recimo računalnike v znanstvenofantastičnih filmih in podobno. Stvari, ki jih govorijo ali imajo samo stvari, ki pritegnejo vašo pozornost ali morda pokažete svoj smisel za humor v stavkih, ki jih uporablja ta funkcija. Nastavite lahko zamik. Torej, koliko časa traja, da se besedna zveza izgovori. Torej, morda se prikaže obvestilo in le, če ne storite ničesar 5 sekund, bo izgovorjeno. V nasprotnem primeru, če ga zavrnete, ne bo nikoli spregovoril. Če želite to omogočiti, se prepričajte, da imate vklopljeno kljukico.
Kot primer imam tukaj nastavljen opomnik, da mi v kratkem pošlje obvestilo. Opozorilo iz opomnikov. Zdaj naj to spremenim v enega od teh in ponastavim čas na tem. Opozorilo.
Nato imamo izbiro govora. Torej imate bližnjico na tipkovnici OptionEscape. To je tisto, kar uporabite za sprožitev tega. Toda kako deluje, je odvisno od teh nastavitev. Lahko ga označite tako, kot je izgovorjena. Označite lahko besede, stavke ali besede in stavke. Torej, če izberem oba, lahko nastavim barvo za vsako. Barva besed je torej lahko modra in morda bom za barvo stavkov uporabil rumeno. Nato je stavek lahko podčrtan ali ima barvo ozadja. Ostanimo pri podčrtanju. Potem se lahko prikaže krmilnik. Lahko se prikaže samodejno, ko uporabljamo to funkcijo, ali Nikoli ali Vedno, tako da je ves čas tam. Torej je to način, kako to sprožiti brez uporabe možnosti Pobeg. Naj bo to samodejno. Zato vklopimo to in pojdimo na drugo aplikacijo, kot je Pages, kjer lahko izberemo nekaj besedila. Poskusimo to. Uporabil bom Option Escape, da ga aktiviram. (glas bere Alice se začenja zelo naveličati sedenja ob sestri.....). Upoštevajte, kako je celotno besedilo tukaj podčrtano. To je samo en dolg stavek. Nato je izgovorjena beseda poudarjena. Lahko se ustavim. Lahko igram. Tam bi lahko ustavil. Ugasni. Tukaj lahko uporabite ikono želve, da upočasnite stvari, zajca pa za pospešitev.
Ugotavljam, kako dobro označevanje deluje, je odvisno od aplikacije, ki jo uporabljate. Če to počnete na spletni strani, kjer je za besedilom veliko oblikovanja, boste ugotovili, da ne zajame vedno celotne besede. Vendar je dovolj blizu, da vam da idejo, kje je.
Nato imamo Izgovori predmet pod kazalcem. Torej, če vklopite to možnost (glas pravi, da je govorni element pod označenim), kadar koli premaknete kazalec čez nekaj, vam bo dal povzetek o tem, kaj je. Zdaj, če greste v gumbe tukaj, lahko izgovorite elemente pod kazalcem Vedno ali Samo pri uporabi funkcije povečave. Razširjenost govora lahko nastavite na Nizko in govori samo take stvari. Medtem ko boš šel v High, bo opisal več tega, kar je tam. Ima zamudo. Če ga nastavite zelo nizko, bo govoril vse, ko premikate kazalec po zaslonu. Če ga premaknete nekoliko navzgor, kot je tukaj, bo počakal, dokler ne ustavite kazalca na določenem mestu, preden začne govoriti.
Povratne informacije o govorjenem tipkanju delujejo, ko dejansko tipkate v aplikaciji. Lahko je v Pages. Lahko je v pošti. Lahko je v obliki v Safariju. Skoraj kjerkoli. Možnosti tukaj so bodisi odmevni znaki vsakič, ko pritisnete tipko na tipkovnici. Izgovorite besedo šele, ko končate z vnašanjem besede. Spremembe izbire odmeva. Torej, takrat uporabite tipke na tipkovnici za izbiro besedila. Odmev pri uporabi modifikacijskih tipk. Naj bo Echo Words. To bom vklopil in spet bom preklopil na Strani. Potem glej, kako tipkam. Nič še ne naredi. Toda takoj, ko udarim v prostor, bo spregovoril besedo. Vidim, da je to koristno za nekatere ljudi, da lahko slišijo besede, ki jih vnašajo, izgovorjene. Prav tako bi lahko bilo koristno slišati, ko uporabljate modifikacijske tipke. Control, Option, Command, Shift. Seveda postanejo vse te funkcije odmeva zelo pomembne, če ne morete videti, kaj vnašate.
Toda tudi če lahko vidite govorne objave, je to malo bolje kot samo zvok. Zelo koristno je, da lahko izberete nekaj besedila in ga preberete, medtem ko počnete nekaj drugega. Besede, ki jih vtipkate, odmevajo, lahko vidite kot uporabno orodje za pisanje. Torej, ne glede na to, ali potrebujete te funkcije ali ne, vas spodbujam, da obiščete Sistemske nastavitve, Dostopnost, Govorna vsebina in jih preizkusite, da vidite, katere bi vam lahko bile koristne. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-03-03 at 19.33.51 Large.jpeg
    Screenshot 2022-03-03 at 19.33.51 Large.jpeg
    148,4 KB · Ogledi: 44

Morda vas zanima tudi...

Apple Vision Pro je zasnovan z mislijo na dostopnost in vključuje znane funkcije, kot sta VoiceOver in bližnjice za dostopnost, ter nove...
Odgovori
0
Ogledi
26
Preberite, kako v aplikaciji Zdravje od iOS 17 naprej zabeležite čustvo ali razpoloženje. Predstavili vam bomo tudi več o tem, kaj lahko...
Odgovori
0
Ogledi
171
V preklopniku aplikacij za Mac je veliko skritih funkcij. Z njim lahko zaključite in skrijete aplikacije, preklopite na določeno okno...
Odgovori
0
Ogledi
114
V sistemu macOS Sonoma je v menijski vrstici uveden enoten meni za upravljanje videa in mikrofona. To vključuje možnost sprožanja...
Odgovori
0
Ogledi
169
Brezplačni upravitelj odložišča in pripomoček za besedilo podjetja MacMost ima v različici 1.2 na voljo nekaj novih zmogljivih trikov...
Odgovori
0
Ogledi
138
Nazaj
Na vrhu