Video Uporaba terminala za iskanje velikih datotek in map

Gledate:
Video Uporaba terminala za iskanje velikih datotek in map

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Terminal lahko uporabite za seznam datotek in map, omejite sezname samo na velike datoteke in mape ter prikažete samo tiste, ki porabijo največ prostora.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako uporabljati terminal za iskanje največjih datotek in map na vašem disku.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Medtem ko lahko z Finderjem poiščete velike datoteke, je veliko težje najti velike mape. Obe stvari je lahko hitreje narediti s terminalom. Ko torej zaženete terminal, se prikaže okno, ki izgleda takole. Zdaj, ko delate v terminalu, ste vedno na določeni lokaciji. Za pridobitev te lokacije lahko uporabite pwd. V tem primeru sem v mapi Uporabniki/MacMost. Torej najvišja raven mojega domačega imenika. Želite začeti na dobri lokaciji za iskanje datotek. Torej začeti na najvišji ravni ni zelo dobro, ker boste dobili sistemske datoteke, datoteke knjižnice, datoteke aplikacij in podobne stvari. Bolje je začeti na mestu, kot je domača mapa ali morda mapa Dokumenti. Če bi tukaj navedel datoteke, ls za seznam, bi videl vse mape v svoji domači mapi. Nato bi se lahko spustil v mapo Dokumenti tako, da vtipkam cd in nato Dokumenti, da se spustim vanjo. Lahko pa vnesete tudi cd in celotno pot do katerega koli mesta in lahko uporabite Finder kot način za hitro bližnjico do tega.
Tako, na primer, tukaj imam okno Finderja in tam je moja mapa Dokumenti, kamor želim iti. Vse, kar moram narediti tukaj, je vtipkati prostor cd in namesto da vnesem celotno pot, če samo povlečem in spustim mapo v terminalsko okno kjer koli, bo vstavila celotno pot. Zdaj lahko vnesem Return, kot če bi vtipkal vse te znake. Zdaj sem v mapi Dokumenti. Tam lahko vse naštejem in vidim. Tam je kup podmap. Če želim boljši seznam, lahko naredim ls in nato povlečem l, da napišem vse na ta način. Tukaj bom videl stvari, kot je d, poleg vsega, kar je imenik ali mapa. To so vse mape tukaj. Videl bom tudi velikost datoteke. Zdaj velikosti datotek niso smiselne za mape.
Pojdimo v podmapo tukaj. Na primer, pojdimo v mapo Projekti. Zdaj lahko naredim ls in vidim, da je tam kup datotek. ls-l mi bo dal celoten seznam. d bo označevalo, da je to podmapa. Vse, kar je običajna datoteka, je tam pomišljaj. Potem so tukaj zdaj velikosti datotek smiselne. To je število bajtov za to datoteko. Zdaj je lahko težko prebrati te dolge številke tukaj. Zato bom namesto tega uporabil ls-l in dodal tudi parameter h. To mi daje človeško berljive rezultate. Torej m za mege, b za bajte, to sta tudi k in g. Če bi namesto da bi videl tak seznam z vsemi podatki, bi namesto pomišljaja naredil pomišljaj s. To mi daje velikosti za vse.
Zdaj lahko uporabite tudi ukaz Find za iskanje datotek. Torej pojdimo na raven višje. Lahko se vrnete na raven z dvema takšnima pikama, da mi ni treba znova vnašati celotne poti do mape Dokumenti. Vem, da je ena stopnja višje, tako da me bosta dve piki pripeljali tja. Recimo, da želim najti datoteko. Za to lahko uporabim ukaz Find. Začnem mu dati lokacijo. Večino časa boste želeli uporabiti svojo trenutno lokacijo, ki je samo ena pika. Če šele začenjate uporabljati terminal, je bolje, da greste na dejansko lokacijo, kjer želite delati stvari, in nato uporabite eno samo piko, čeprav bi lahko tam dejansko vnesli celotno pot.
Zdaj pa recimo, da želim najti nekaj po imenu. Tako bi lahko naredil pomišljaj, potem pa bom tukaj uporabil narekovaje. Pravzaprav bom uporabil enojne narekovaje. Uporabil bom ime datoteke. Tako da vem, da obstaja takšen, ki se imenuje Trail.jpg in mi bo dal rezultat, da najde to datoteko v mapi Projekti. Kaj pa če bi vtipkal male črke t. Ne bi ga našel. Primer je torej pomemben. Lahko pa bi postavil i pred ime za neobčutljive velike in male črke, tako da ga bo našel ne glede na velike in male črke. Zdaj bi namesto imena ali imena lahko našel in nato -size. Zdaj bi lahko tukaj vtipkal nekaj, recimo 2G ali 2M. Ampak ne bom dosegel rezultatov. Razlog, zakaj ne dobim rezultatov, je, da ga prosim, naj poišče datoteke, ki so velike natanko 2M. Malo verjetno je, da bo datoteka točno to. Torej, če želim najti nekaj, kar je 2M ali več, postavim + pred njim.
Mimogrede, opazite tukaj, da zlahka prikličem prejšnje ukaze. To naredim s puščično tipko navzgor. S puščično tipko navzgor greste skozi vašo prejšnjo zgodovino ukazov. Ko torej spreminjate svoj prejšnji ukaz, namesto da bi ga vnašali iz nič, uporabite puščico navzgor, da ga prikažete, nato pa lahko uporabite puščične tipke, da se pomaknete naprej in nazaj ter ga uredite ali dodate stvari na konec.
Zdaj pa zaženimo to in videli boste, da mi pove datoteke, ki so 2 milijona ali več. Kaj pa mape? To je odlično za datoteke, vendar veliko časa želite izvedeti, katere mape zavzemajo veliko prostora. Zato uporabimo drug ukaz, du za pripomoček za disk, in če du samo zaženem tukaj v mapi Dokumenti, mi bo dal seznam vseh map in velikost poleg njih. Tako da je že kar uporabno. Pravzaprav bo pogledal v vsako mapo, v vsako mapo vsake mape in vse do dol. Torej vse mape pod tem. To je res dolg seznam. Kaj pa samo omejiti to. Lahko uporabite dev pomišljaj d in mu nato dodelite številko. Na primer, če bi pogledali v trenutni imenik. Pravzaprav dobim velikost trenutnega imenika, tam je pika in potem vse v njem. Torej vse mape v njej in velikosti zraven. Če bi ponovil ukaz, a d2 bi bil videti eno raven nižje. Tako bi na primer tukaj dobil osebno mapo, nato pa tudi vsako mapo v osebni mapi.
Te številke je težko brati, zato jih lahko dodatno spremenimo z -h, kar nam daje človeške berljive številke tukaj. Kaj pa, če bi ga želeli omejiti samo na mape, ki so nad določeno količino. To bi lahko naredili s pomišljajem t za prag. Potem mu želite dati človeško berljivo številko, na primer 10G za katero koli mapo nad 10G, kar nam tukaj ne bo dalo rezultatov. Naredimo 2M. Zdaj dobimo samo seznam vsega, kar je 2M ali več. Kaj pa, če bi želeli to urediti. No, lahko ga razvrstimo tako, da rezultate iz tega ukaza pošljemo drugemu ukazu. To lahko storite tako, da ga napeljete na ukaz z uporabo simbola cevi. To je ravna črta, ki jo boste našli na ameriških tipkovnicah pod tipko Delete. Za prikaz tega posebnega znaka morate uporabiti Shift in nato poševnico nazaj. To je zelo pogosto pri delu v terminalu. Rezultate du bomo poslali ukazu sort in rekli bomo, da želimo razvrščati po človeku berljivih številkah. Zato upoštevajte, da so lahko B, K, M in G, prav tako pa želimo narediti r za obratno. Največje številke so torej na vrhu. Zdaj vidimo, da dobimo največjo na vrhu, ki je trenutna mapa, tako da vsebuje vse, vedno bo največja. Nato dobimo največjo mapo, ki ji sledi naslednja in nato vse navzdol. Če bi to omejili na d1, bi vse mape v trenutnem imeniku razvrstili po velikosti, seveda če bi bile večje od 2M.
Če ste kdaj želeli to omejiti, ker je bil seznam predolg, bi to lahko dodatno prenesli na ukaz Head ali Tail. Ukaz Head vam poda prve elemente s seznama, rep pa zadnje elemente s seznama. Torej lahko naredite Head, to vam bo vedno dalo prvih 10, tukaj pa jih je manj kot 10. Toda če bi želeli narediti -n 5, bi nam dalo samo prvih 5 elementov na seznamu.
Kaj pa če bi to naredili z datotekami? Uporabite lahko ukaz Find, nato pa bi želeli, da rezultate pošlje na način, ki prikazuje datoteke. Vendar ni ukaza za to. Ukaz ls bi to naredil, vendar morate vsako posamezno vrstico poslati ukazu ls. To storite z -exec, mi pa bomo uporabili ukaz ls in naredili bomo -l za seznam, človeku berljivo obliko, nato pa ukaz exec dokončate z zavitimi oklepaji, da predstavite dohodne podatke iz te vrstice in nato poševnica nazaj in podpičje, tako. Zdaj boste dobili seznam. Videti je kot rezultat ukaza ls-l, vendar dobite datoteke, ki ste jih našli s tem ukazom Najdi. Torej samo datoteke, ki so večje od 2M. Naredimo isto stvar in poiščimo datoteke, ki so večje od 10 milijonov. Videli boste, da so rezultati veliko krajši. Torej, če bi delali, recimo, 1G ali 2G, bi zlahka našli največje datoteke, ki jih imate.
Zdaj namesto uporabe ls uporabimo du, ker bo pripomoček za disk deloval tako na datotekah kot na mapah. Parametri, ki jih želimo dati tukaj, so hs, človeku berljiva oblika po velikosti, zdaj pa dobimo te rezultate takole. Nekaj lepo oblikovanih stvari tukaj lahko vidimo, da niso razvrščene, zato pojdimo naprej, da to razvrstimo, nato pa človeško berljivo in obrnemo vrstni red in zdaj dobimo najprej največje datoteke, rezultat naše najdbe. To številko bi lahko spremenili v nekaj večjega ali manjšega, če bi želeli najti samo največje datoteke, ki se začnejo na trenutni lokaciji, to je mapa Dokumenti.
Tukaj je torej končni ukaz za iskanje največje mape. To je du-h za človeku berljive velikosti, naredite prag, v tem primeru 2M, nato ga razvrstite, človeško berljivo v obratnem vrstnem redu, tako da je največji na vrhu in lahko uporabite glavo pomišljaj n 5 za prvih pet, npr. to
Tukaj je končni ukaz za iskanje največjih datotek. Poiščete in nato trenutno lokacijo, na kateri ste, nato velikost pomišljaja in nato plus, v tem primeru 10M, 2M, 2G, kar želite, nato pa uporabite exec, da te rezultate znova pošljete v človeku berljivo velikost in nato razvrsti jih človeku berljiv v obratnem vrstnem redu in tako dobiš največje datoteke s te lokacije.
Upam, da se vam je to zdelo koristno ali vas vsaj spodbuja, da raziščete nekaj ukazov v terminalu. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-01-18 at 20.22.52 Large.jpeg
    Screenshot 2022-01-18 at 20.22.52 Large.jpeg
    149,8 KB · Ogledi: 64

Podobne teme

Druga možnost za izvajanje izračunov v računalniku Mac je uporaba aplikacije Basic Calculator v terminalu. Ima nekatere funkcije, ki jih...
Odgovori
0
Ogledi
270
  • Članek
Apple je predstavil novo funkcijo, ki je namenjena zmanjševanju slabosti pri uporabi telefona iPhone ali tablice iPad med vožnjo...
Odgovori
0
Ogledi
30
Pametne mape so odličen način za lažje urejanje zapiskov v aplikaciji Opombe. Pametne mape lahko uporabite z oznakami in tako ustvarite...
Odgovori
0
Ogledi
47
S povezavami v dokumentu Numbers lahko povezujete liste, začenjate e-poštna sporočila in telefonske klice ter se povezujete s spletnimi...
Odgovori
0
Ogledi
40
Uporaba zelenega zaslona za snemanje videoposnetkov z računalnikom Mac v programu iMovie je poceni in preprosta. Zeleni zaslon vam lahko...
Odgovori
0
Ogledi
51

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu