Video Uporaba pretvorbe slik s Quick Action na Macu

Gledate:
Video Uporaba pretvorbe slik s Quick Action na Macu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.macOS Monterey vključuje nov Quick Action za pretvorbo slik v druge vrste datotek in njihovo spreminjanje velikosti brez zagona aplikacije.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Danes si oglejmo novo hitro dejanje Convert Image v macOS Monterey.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Nova funkcija v macOS Monterey je torej hitro dejanje, ki se prikaže v Finderju, ki vam omogoča hitro pretvorbo slik iz ene vrste datoteke v drugo in tudi spreminjanje njihove velikosti. Tukaj imam mapo, polno slik. Izbral bom enega in če ga kliknem Control, kliknem z dvema prstoma na sledilni ploščici ali desnim klikom miške, dobim kontekstni meni. Tam bom našel Hitra dejanja. Zdaj v razdelku Hitra dejanja bom našel nekaj dejanj, ki so prisotna že nekaj časa, kot so Zasukaj v levo, Ustvari PDF in novo Pretvori sliko. To je bilo pravkar dodano. Zdaj je boljši način za dostop do hitrih dejanj uporaba predogleda v Finderju. Torej, če grem na Pogled, Pokaži predogled, dobim predogled tukaj na desni, ki vključuje na dnu dostop do hitrih dejanj s klikom na gumb. Zdaj opazite, da sta Zasukaj v levo in Ustvari PDF prva dva na seznamu. Tako dobijo svoj gumb in pod Več je Convert Image. To lahko prilagodim in grem sem in postavim Convert Image na sam vrh. Zdaj bo namesto tega prvi gumb, ki premakne Ustvari PDF v gumb Več.
Zato je zelo enostaven za uporabo. Lahko kliknem Pretvori sliko in tukaj dobim ta poseben nadzor, ki mi omogoča pretvorbo v enega od treh formatov, eno od štirih velikosti slik in ohraniti metapodatke ali ne. Torej najprej poglejmo Format. Ima JPEG, PNG in AGIF. Zdaj verjetno vsi poznamo JPEG. To je precej standarden način za shranjevanje slik. PNG je še ena pogosta vrsta datoteke, ki običajno nima izgube, zato ni stiskanja in se veliko uporablja za grafiko in stvari. AGIF je novejši način za shranjevanje fotografij in stvari. Pri stiskanju je veliko boljši kot JPEG, zato je enake kakovosti, vendar veliko manjše velikosti datoteke, ali pa bi lahko nanj gledali kot na višjo kakovost pri isti velikosti datoteke. To je tisto, kar iPhone zdaj privzeto uporablja. Edina pomanjkljivost uporabe AGIF je, da če imate starejšo napravo ali Mac s starejšim operacijskim sistemom, ne bi vedel za AGIF, ker je tako nov. Torej, če želite maksimalno združljivost s starejšimi napravami, potem želite JPEG. Če pa imate vse novejše naprave in vse poznajo AGIF, potem je to res najboljši format za uporabo.
Drugi razlog, zakaj bi morda želeli imeti JPEG, je, če nalagate na spletno mesto in to spletno mesto samo ne prepozna te novejše oblike. Zato vztrajajte pri pridobivanju slike JPEG. To bi bila pravzaprav običajna uporaba tega orodja tukaj. Tukaj imate datoteko z visoko učinkovitostjo, AGIC. AGIC in AGIF sta precej zamenljiva. V AGIC-u se dogaja veliko več, vendar uporablja format AGIF in ga želite pretvoriti v JPEG, ker ga morate naložiti na spletno mesto, ki ne sprejema datotek AGIF. Torej bi kot format izbrali JPEG.
Nato velikost slike. Tukaj vam pokaže velikost datoteke, ki jo boste dobili. Upoštevajte, da je ta datoteka tukaj 3,5 MB kot datoteka AGIC. Dejanska velikost kot JPEG, samo popolna pretvorba, bo povečala velikost na 5 MB, ker se JPEG ne stisne prav tako. Če pa želite iti na velike ali srednje velikosti ali majhne, lahko dobite manjše datoteke. Izberimo Veliko, tako da tukaj dobimo 600K datoteko. Kliknil bom Pretvori. Vidite, da se pretvori in nato takoj izbere ime datoteke. Vaš naslednji korak je torej, da ga poimenujete kako drugače. Lahko samo začnete tipkati, sicer pritisnite Return, da to sprejmete. Torej, tukaj imam veliko datoteko in če pogledam izvirnik, lahko tukaj vidim, da so bile dimenzije 4032 krat 3024. Če grem na veliko, dejansko dobim 1280 krat 960. Zdaj pa to pretvorimo v druge velikosti, da vidimo, kaj si Pojdi tja. Vidim, da bo srednja datoteka široka 640, majhna pa 320. Tukaj je originalni AGIC. To je veliko večja slika od te in tukaj bi lahko povečal. To je resolucija, ki jo dobim. Če grem na veliko, je videti približno enako, če pa povečam, ločljivost seveda ni tako dobra. Vodoravno je veliko manj slikovnih pik. Medij, lahko vidite tukaj, niti ni tako velik kot običajno in lahko vidite, da je ločljivost veliko manjša. Potem je tukaj mali.
Torej spreminjate velikost, tako da žrtvujete kakovost. Dobiš pa veliko manjšo datoteko. Torej, tukaj je slika JPEG in je 4 MB, 4032 v premeru. Zakrijmo to in naredimo še sliko JPEG, vendar samo povečajmo in pretvorimo. Zdaj bomo videli, da ima nova slika premer 1280 in 478 K. Veliko manjše. Zdaj je tu datoteka PNG in, kot sem že rekel, so brez izgub. Takole izgleda slika običajno. Če bi tukaj uporabil Convert Image, bi jo lahko pretvoril v dejansko velikost JPEG in ker se bo JPEG stisnil veliko bolje kot PNG, bi lahko videli, da bo 2,2 MB. Če bi preklopil na AGIF in pretvoril v dejansko velikost, bi lahko videli, da bo 1,8 MB, še manj.
Upoštevajte, da čeprav lahko pretvori samo v te tri vrste datotek, lahko dejansko vzame druge vrste datotek kot vhod. Tukaj je torej PSD, Photoshop dokument. Sliko bi lahko pretvoril v JPEG ali eno od teh drugih vrst. Naredimo dejansko velikost. Tako bom to pretvoril in videli boste, da vzame 116 MB dokument Photoshop in ga pretvori v 3,3 MB sliko JPEG. Torej, če morate pretvoriti iz Photoshopa v JPEG, lahko to storite, ne da bi ga morali odpreti v Photoshopu. Enako lahko storite s sliko TIF. Tukaj bom pokazal dve stvari. To je slika TIF, ki je še ena oblika datoteke brez izgub, ki je zelo stara. Tukaj lahko vidite, da je le 620K, ker je slika 540 x 365. Torej majhna slika. Zdaj, če grem na Pretvori in želim to pretvoriti v JPEG, opazite, da sta tudi srednja in velika ter dejanska velikost precej enake velikosti datoteke. Ker je dejanska slika velika 540 slikovnih pik, prehod na medij tega sploh ne bo mogel zmanjšati. Ne morete iti s 540 navzdol na 640. Torej bo ostalo pri 540 čez. Enako z veliko in dejansko velikostjo. Torej dejansko sploh ne boste spreminjali velikosti slike. Samo če greste na majhno, 320 slikovnih pik, bomo spremenili velikost slike in dejansko dobili manjšo datoteko.
Toda kakorkoli to storite, dobite manjšo datoteko. S 620K se spuščate na eno od teh velikosti, ker vzamete nestisnjeno datoteko, datoteko TIF, in jo pretvorite v stisnjeno datoteko, datoteko JPEG.
Torej nekatere druge opombe, kot je Ohrani metapodatke. Metapodatki so vrste informacij, ki so shranjene s sliko, na primer, kdaj je bila fotografija posneta, kateri fotoaparat je bil uporabljen, nastavitev fotoaparata, celo podatki GPS. Torej, če imate vklopljeno Ohranjanje metapodatkov, bo imela nova stisnjena datoteka enake metapodatke. Lahko ga izklopite, da se tega znebite. Zakaj bi to želeli storiti? No, morda jo nalagate na spletno mesto in ne želite, da bi nekdo lahko zgrabil to sliko in dobil recimo lokacijo GPS, kjer ste posneli fotografijo, ali točen čas, ko ste posneli fotografijo. Tako da lahko to izklopite, če želite.
Zdaj vem, da bom dobil vprašanje, kako lahko to prilagodite za shranjevanje v drugih velikostih ali v drugih oblikah. ne moreš. To naredi ta hitra akcija. Če morate sliko pretvoriti v določeno velikost, lahko to storite samo z aplikacijo za predogled na vašem Macu. Če želite to narediti, boste najprej želeli podvojiti datoteko, ker bodo vse spremembe, ki jih naredite v predogledu, takoj shranjene. Vzemimo to datoteko AGIC tukaj. Uporabil bom File, Duplicate in ustvaril novo kopijo. Nato ga bom dvakrat kliknil, da ga odprem v predogledu, ali pa ga lahko kliknete Control in izberete Odpri z in ga odprete v kateri koli aplikaciji za urejanje slik, ki jo imate. Torej v predogledu, če želite zdaj spremeniti velikost, pojdite na Orodja in nato Prilagodi velikost. Torej, če želim imeti 2000 slikovnih pik v premeru, lahko to spremenim. Zdaj je datoteka spremenjena. Zato smo ga naredili dvojnik, ker ne želimo spremeniti v izvirnik. Zdaj lahko spremenite tudi obliko v Predogledu, tako da odprete Datoteka in nato Izvozi. Potem lahko tukaj izberete Oblika in imate več možnosti kot samo te tri. Torej, v tem primeru se držimo formata JPEG in videli boste, da imam tudi možnosti kakovosti. Upoštevajte, da je trenutno 1,7 MB. Če to spustim, se bo prilagodil na nekaj manjšega. Včasih ga morate precej znižati, da vidite kakršne koli spremembe, če je slika že stisnjena. Recimo, da smo želeli to dobiti pod 400K. Izbrali bomo, kam se bo shranilo. Tako bomo shranili nazaj na vzorčno sliko tam in jo poimenovali tako, da ne bo prepisala obstoječe datoteke. Potem ga bomo shranili. Zdaj imam tukaj izvirnik, 3,5 MB, 4032 v premeru. Imam tisto kopijo, ki sem jo naredil, dvojnik, ki ima premer 2000 in lahko vidite, da ga zmanjša na 407 K, nato pa sem ga izvozil kot JPEG, ker pravim, da ga potrebujem v tej obliki, ta pa je 2000 slikovnih pik tudi čez, vendar pri 387K. Tukaj lahko vidite, da je slika JPEG.
Tako imate popolno svobodo, da ustvarite, kar želite. Hitro dejanje je le hiter način za pridobitev konverzije z omejenimi možnostmi. Potem, seveda, če imate druga orodja za urejanje slik, jih lahko uporabite. Včasih to storite v še manj korakih, včasih pa so v teh prednastavitvah, ki vam omogočajo tudi zelo hitro pretvorbo stvari. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-11-27 at 20.06.37.png
    Screenshot 2021-11-27 at 20.06.37.png
    3,7 MB · Ogledi: 65

Podobne teme

  • Članek
Apple je predstavil novo funkcijo, ki je namenjena zmanjševanju slabosti pri uporabi telefona iPhone ali tablice iPad med vožnjo...
Odgovori
0
Ogledi
31
Pametne mape so odličen način za lažje urejanje zapiskov v aplikaciji Opombe. Pametne mape lahko uporabite z oznakami in tako ustvarite...
Odgovori
0
Ogledi
47
S povezavami v dokumentu Numbers lahko povezujete liste, začenjate e-poštna sporočila in telefonske klice ter se povezujete s spletnimi...
Odgovori
0
Ogledi
40
Uporaba zelenega zaslona za snemanje videoposnetkov z računalnikom Mac v programu iMovie je poceni in preprosta. Zeleni zaslon vam lahko...
Odgovori
0
Ogledi
51
V sistem macOS je vgrajena funkcija za predvajanje belega šuma, ki vam olajša delo v živahnem okolju ali vam pomaga, da se osredotočite...
Odgovori
0
Ogledi
127

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu