Telemach s 5G pokriva skoraj polovico prebivalstva

Gledate:
Telemach s 5G pokriva skoraj polovico prebivalstva

TelemachJezina1-810x450.jpg


»Leto je bilo v znamenju tehnologije 5G,« je srečanje z novinarji pred iztekom 2021. začel predsednik uprave Telemacha Adrian Ježina. Po njegovih besedah imajo ta čas največje omrežje pete generacije v Sloveniji.

Ježina je najprej izpostavil dražbo frekvenc in nato intenzivno gradnjo novih baznih postaj ter prilagajanje obstoječih na novo tehnologijo. »Po več letih, ko smo imeli težave zaradi primanjkovanja frekvenčnega spektra, kar smo nekako premostili s tehnološkimi rešitvami, smo na dražbi za 3,5-krat povečali obseg spektra in si zagotovili mirno prihodnost vsaj za naslednjih deset let,« je izpostavil prvi mož Telemacha. Po njegovih besedah so se gradnje omrežja lahko lotili takoj, saj so se na 5G že več let pripravljali, potrebovali so le ustrezne frekvence, predvsem 3,5 GHz (za kapacitete) in 700 MHz (za daljši doseg signala). Letos so v mobilno omrežje, skupaj z »nakupom« frekvenc, vložili približno 100 milijonov evrov. Ob rasti števila uporabnikov tako na fiksnem kot na mobilnem delu ter pri drugih storitvah pa pričakujejo, da bodo presegli 250 milijonov evrov prihodkov. Lanski prihodki so denimo znašali 244 milijonov, predlanski pa 235 milijonov evrov.

Preberi več...
 

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Registracija in uporaba foruma je brezplačna.

Ustvari račun

Ustvarite račun za našo skupnost. Enostavno je!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Morda vas zanima tudi...

  • Članek
iOS 15.4 Beta 4 – nove funkcije, stabilnost, zmogljivost, življenjska doba baterije, spremembe, iOS 15.3.2, iOS 15.4 izdaja in še veliko...
Odgovori
0
Ogledi
61
Na vrhu