Video Številni načini uporabe tipke Delete na Macu

Gledate:
Video Številni načini uporabe tipke Delete na Macu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.S tipko Delete na tipkovnici za Mac lahko izbrišete besedilo v obe smeri, izbrišete izbore, predmete, datoteke in drugo. Včasih morate dodati modifikacijske tipke za brisanje ali dostop do posebnih funkcij.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si številne uporabe tipke Delete na tipkovnici vašega Maca.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Tipka Delete je torej blizu zgornjega desnega kota tipkovnice Mac. Uporabljate ga lahko za različne stvari, večina jih je seveda povezana z brisanjem ali odstranjevanjem nečesa. Najbolj očitna uporaba je torej v besedilnem dokumentu, kjer lahko postavite kazalec kamor koli tako, da kliknete in nato pritisnete tipko Delete in izbrišete en sam znak pred kazalcem besedila. Drug način za brisanje besedila je, da najprej izberete besedilo in nato pritisnete Delete. Tako lahko izberete več podobnih stvari, nato pa pritisnete Delete in izbrišete vse, kar je izbrano.
Zdaj na tipkovnicah Windows obstajata tipka za brisanje in tipka za vrnitev. To, kar počnemo tukaj, ko pritisnemo delete, je v resnici presledek nazaj. Kako torej vaš Delete ali kot je znano na Macu naprej izbrišete. To lahko storite tako, da poiščete tipko fn na tipkovnici. Na novejših tipkovnicah Mac ima ta globus na sebi. Držite tipko fn in pritisnite Delete in izbrisal bo znak za kazalcem besedila. Drug način za to je uporaba kombinacije tipkovnice Control in nato D. To bo tudi posredovalo brisanje v večini aplikacij.
Zdaj, če držite tipko Option in pritisnete Delete, se bo izbrisala iz kazalca besedila vse do začetka besede. Poglejte torej, kje je utripajoči kazalec besedila, in glejte, kaj se zgodi, ko imam možnost Izbriši. To lahko kombinirate s tipko fn. Možnost Delete bo nato izbrisala besedo do konca. Zdaj, ko uporabite tipko Command z Delete, izbriše iz trenutnega položaja kazalca besedila vse do začetka odstavka. Zdaj, če želite izbrisati do konca odstavka, bi mislili, da bi to storila fn in ukaz Delete. Ampak ne. Lahko pa uporabite Control K za brisanje do konca odstavka.
Zdaj lahko v Finderju uporabite Delete, da nekaj odložite v koš. Toda če izberete datoteko ali več datotek in pritisnete Delete, ne boste storili ničesar. Če pa uporabite tipko Command in nato Delete, je to enako kot povlečenje datoteke v smetnjak v Docku. Zdaj lahko uporabite tudi tipko Delete, da izpraznite koš. Odprete lahko mapo Koš in tam je gumb. Če pa greste v Finder, Izprazni smeti, je bližnjica na tipkovnici Shift Command Delete. To bo izpraznilo smeti. Če temu dodate tipko Option, bo izpraznil koš, vendar vas ne bo pozval k potrditvi. Smetnjak lahko tudi preskočite s kombinacijo tipkovnic. Upoštevajte, da če grem v meni Datoteka z nečim izbranim, bi lahko videli Premakni v koš je ukaz Izbriši. Če pa držite tipko Option, lahko vidite, da se spremeni v Izbriši takoj. Z drugimi besedami, preskočite smeti. Če torej izberete datoteko ali datoteke in uporabite ukaz Option Delete, boste preskočili koš in te datoteke takoj izbrisali.
V večini aplikacij, ko izberete predmet, kot je slika ali polje z besedilom ali grafikon ali kar koli, kar je v aplikaciji, ki jo uporabljate s tipko Delete, bo element dejansko odstranil iz dokumenta. Vem, da se nekaterim zdi to očitno, vendar me to veliko sprašujejo. Včasih je v aplikaciji predmet in ga nekdo želi odstraniti, zanj pa ni elementa menija. Velikokrat to ni nikjer vključeno v menije. Gre le za uporabo tipke za brisanje, ko je predmet izbran, da se ga znebite.
Zdaj je uporaba ukaza Delete namesto Delete včasih ključna za brisanje stvari s tipkovnico. Tu sem na primer v fotografijah. Če izberem fotografijo in pritisnem Delete, me bo vprašalo, ali je v redu, da to izbrišem iz vseh naprav, saj uporabljam iCloud Photo. Če želim to preskočiti, lahko uporabim ukaz Izbriši in ga bo izbrisal brez tega poziva. V nekaterih aplikacijah, zlasti v aplikacijah tretjih oseb, včasih izbira elementa in pritisk na delete ne bosta naredila ničesar. Toda ukaz Delete bo dejansko izbrisal element. Če v iMovie izberete posnetek tukaj na vrhu v svoji knjižnici, lahko pritisnete Delete in posnetek preprosto označi za brisanje. Če pa namesto tega uporabite ukaz Izbriši, bo posnetek dejansko izbrisal. Torej, če ste kdaj v situaciji, ko uporabljate aplikacijo in želite izbrisati nekaj, kar ste izbrali, in se zdi, da tipka za brisanje tega ne naredi, poskusite z ukazom Delete.
Seveda še zadnja stvar, ki jo želim omeniti, je, da je na nekaterih tipkovnicah razširjenih tipkovnicah Mac, ki imajo številsko tipkovnico na desni, druga tipka Delete. Glavna je torej tradicionalna tipka za vrnitev, tipka za brisanje naprej pa je ločena manjša tipka Delete blizu gumba Domov in Konec. V tem primeru lahko uporabite to namesto fn in Delete. Zdaj nekatere aplikacije tretjih oseb na ustvarjalne načine uporabljajo tipko za brisanje. Če uporabljate aplikacijo tretje osebe, ki uporablja tipko Delete na drugačen način, bi rad slišal o tem v spodnjih komentarjih. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-31 at 14.58.10 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-31 at 14.58.10 Large.jpeg
    150,4 KB · Ogledi: 93

Morda vas zanima tudi...

Namesto da bi vsak dan gledali isto ozadje v iPhonu, jih lahko s pomočjo bližnjic ali načinov za ostrenje samodejno spreminjate...
Odgovori
0
Ogledi
102
Namizje je edinstvena mapa v računalniku Mac, ki omogoča hiter dostop do datotek in map v njej, če vas ne ovirajo druga okna. Tukaj je...
Odgovori
0
Ogledi
251
  • Članek
Preverjanje kontaktnega ključa iMessage, varnostni ključi za Apple ID in napredna zaščita podatkov za iCloud uporabnikom zagotavljajo...
Odgovori
0
Ogledi
143
Nova funkcija Lift Subject v iOS 16 in macOS Ventura je odličen hiter način za zajem predmeta s slike. Toda za boljše in bolj...
Odgovori
0
Ogledi
94
  • Članek
V Mac Pages sta dva različna načina. Pomembno je poznati razlike med temi načini in kdaj uporabiti način obdelave besedil ali način...
Odgovori
0
Ogledi
159

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu