Video Spoznavanje tipkovnice Mac

Gledate:
Video Spoznavanje tipkovnice Mac

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Če ste pred kratkim prešli iz sistema Windows, ste morda zmedeni glede nekaterih stvari na tipkovnici Mac, kot so tipka Command, tipka Option ali tipka Globe. Spoznajte modifikacijske tipke in tudi kaj pomenijo imena ključev, kot so oklepaji, poševnica nazaj in tilda.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si tipkovnico Mac.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in popust na tečaj.
Tako se je tipkovnica Mac z leti spremenila. Trenutni izgleda takole, če dobite enega od novih MacBook Pro. Dejansko je videti precej podobno, če dobite tudi enega od trenutnih iMacov. Seveda ima vsak iMac svojo barvno usklajeno tipkovnico in bele tipke v nasprotju s črnimi tipkami tipkovnice MacBook Pro. Toda sami ključi so skoraj enaki.
Začnimo našo turnejo s tipkami za spreminjanje. Obstaja pet modifikacijskih tipk. Command, Option, Control, Shift in tipka fn ali Globe. Modifikacijske tipke se uporabljajo predvsem za spreminjanje drugih tipk. Sami običajno ne naredijo veliko. Torej, na primer, če želite zapreti aplikacijo, lahko uporabite ukaz in nato Q. Če želite kopirati ali prilepiti, lahko uporabite ukaz C ali ukaz V. Včasih ju kombinirate. Tako lahko na primer rečete Command Option Control in nato črko za izdajo ukaza bližnjice na tipkovnici. Zdaj imajo nekatere od teh modifikacijskih tipk podvojene tipke na desni strani tipkovnice. Tukaj boste našli tudi Shift, Option in Command. V večini primerov ni pomembno, katero uporabljate. Tipko Command lahko uporabite na obeh straneh tipkovnice in delovala bo enako. Ukazni ključ je primarni modifikacijski ključ. Ugotovili boste, da večina bližnjic na tipkovnici zahteva tipko Command in črko ali tipko Command ter druge modifikacijske tipke in črko. Na tipki Command je poseben simbol, ki ga boste pogosto videli v menijski vrstici in v dokumentaciji, ki označuje ukaz. Tipka Option je verjetno najpogosteje uporabljena modifikatorska tipka za ukazom. Ima tudi poseben simbol, ki ga boste videli v menijski vrstici in dokumentaciji. Včasih se tipka Option imenuje tipka Alt. Na tipkovnicah Window se namesto Option uporablja Alt. Na nekaterih tipkovnicah Mac, zlasti starejših, boste na tej tipki našli tako besedo Option kot Alt. Torej, če želite biti tehnično pravilni, bi morali to poimenovati tipka Option, vendar je v redu, če jo pokličete tipka Alt.
Modifikatorska tipka Control se uporablja tudi za veliko stvari. Včasih se uporablja brez tipke Command. Na primer Control levo in desno vam pomaga krmariti po celozaslonskih aplikacijah in namiznih prostorih v Mission Control. Za to obstaja preprost simbol, ki ga boste videli tudi v menijski vrstici. Tipka Shift se pogosto uporablja v povezavi z ukazi in drugimi modifikacijskimi tipkami za več bližnjic na tipkovnici. Toda tipka Shift deluje tudi za veliko črko, ki jo vnesete. Zdaj se tipka fn vse bolj uporablja v sodobnem macOS-u. To v prvi vrsti uporabljate za spreminjanje funkcionalnosti tipk F na vrhu tipkovnice. Tipke F se lahko uporabljajo kot posebne funkcijske tipke, pri čemer sta dve tipki na levi strani svetlost zaslona in tri tipke na desni za nadzor glasnosti. Lahko pa jih uporabite tudi za pošiljanje signalov za tipke F v aplikacijo, ki jo uporabljate. To bi bili F1, F2, F3 itd. Če aplikacija, ki jo uporabljate, uporablja te posebne tipke kot bližnjice, bi morali uporabiti tipke v tem načinu. Če pogledate v Sistemske nastavitve na tipkovnici in nato pogledate to potrditveno polje tukaj, določa, kako delujeta tipka fn in tipke F. Torej, odvisno od tega, ali ste to označili ali ne, boste ob pritisku teh tipk dobili bodisi posebne funkcije, kot je nadzor glasnosti, ali pa tipke F, kot so F1, F2, F3. Nato, da dobite nasprotno, držite tipko fn in pritisnete te iste tipke. Tukaj ni pravega načina. Res je odvisno od tega, kako želite uporabiti te ključe. Nekaterim ljudem morda sploh nikoli ne bo treba uporabljati F1, F2 in F3, medtem ko drugi morda uporabljajo grafične aplikacije ali zvočne aplikacije, ki jih uporabljajo ves čas. Toda ne glede na to, če jo nastavite, bo tipka fn obrnila tisto, kar počnejo te tipke F.
Zdaj se tipka fn zdaj imenuje tudi tipka Globe. To je precej novo. Starejše tipkovnice bodo imele samo fn na tej tipki in ne Globe. S tipko Globe lahko preprosto dostopate do posebnih znakov, kot so emoji. Tako nekako posnema, kako izgleda virtualna tipkovnica iPhone s tistim majhnim globusom v spodnjem levem kotu. Upoštevajte tudi, da obstaja kontrolnik, ki določa, kaj se zgodi, ko pritisnete tipko fn. Nastavite ga lahko na Ne naredi nič, Začnite z narekovanjem tako, da ga dvakrat pritisnete, Pokažite pregledovalnik emodžijev in simbolov ali Spremenite vir vnosa.
Zdaj sem omenil, kako vnašati velike črke. Pritisnite tipko Shift in nato vnesite črko. S tipko Caps Lock lahko vse nastavite na velike črke. Torej, če držite tipko Caps Lock, se na tej tipki prikaže majhna zelena lučka in vsakič, ko pritisnete eno od črk, boste dobili velike črke. To lahko uporabite, če morate vnesti dolg niz velikih črk, namesto da držite tipko Shift. Lahko pa greste tudi v sistemske nastavitve in nato na tipkovnico in nato na modifikacijske tipke. Dodelite lahko, kaj se zgodi, ko pritisnete tipko Caps Lock. Lahko bi na primer naredili drugo možnost ali drugo tipko Command ali tipko Escape. Pravzaprav lahko spremenite tipke tukaj, kot želite. Seveda bo to povzročilo zmedo, če spremenite, katera tipka se uporablja za kateri modifikator, saj se ne bo ujemala s tem, kar vidite na tipkovnici.
Zdaj se tipka Return običajno uporablja za prehod na naslednjo vrstico, ko tipkate v urejevalniku besedil. Toda pogosto ga lahko uporabite v drugih situacijah. Kot če želite shraniti datoteko, vtipkate ime in lahko pritisnete Return, namesto da kliknete gumb V redu. Včasih boste slišali, da ljudje to imenujejo tipka Enter. Tipka za vnos je običajno tista, ki je na številski tipkovnici. Če imate Mac z razširjeno tipkovnico, boste na tej lokaciji videli Return in v spodnjem desnem kotu številske tipkovnice boste videli Enter. Toda pogosto počnejo isto stvar.
Tipka Delete ob tipkanju odstrani prejšnji znak. Torej je enakovreden tipki za vrnitev. Če nekdo reče, pritisnite tipko nazaj, potem lahko uporabite tipko Delete. Mimogrede, če želite kdaj posredovati Delete, lahko držite tipko fn in pritisnete Delete. Deloval bo tako kot posredovanje Delete v računalniku z operacijskim sistemom Windows.
Escape Key, ki se vedno piše esc, je v zgornjem levem kotu in se pogosto uporablja za opustitev stvari. Kot bi lahko shranili datoteko in se odločili, da želite samo pritisniti Prekliči. Namesto pritiska na prekliči lahko običajno pritisnete tipko za izhod.
Tipka Tab se uporablja med tipkanjem za vstavljanje zavihka. Če torej poskušate imeti stolpce s podatki v dokumentu, lahko uporabite tipko Tab. To je tradicionalna uporaba. Toda danes ga veliko uporabljamo v povezavi z modifikacijskimi tipkami za izvajanje določenih funkcij v računalniku, kot je ukazni zavihek, ki bo preklopil aplikacije. Pogosto lahko pri vnašanju podatkov v vmesnik, kot je obrazec v spletu, pritisnete Tab za premikanje med polji.
V spodnjem desnem kotu tipkovnice boste videli puščične tipke in jih lahko uporabite za premikanje kazalca besedila v dokumentu. Včasih, ko delate v grafičnih aplikacijah, lahko s puščičnimi tipkami premaknete izbrano za eno slikovno piko v katero koli smer. Uporabljajo se tudi v različnih bližnjicah na tipkovnici.
Zdaj pa si poglejmo nekaj ključev, ki imajo nekaj imen, ki bi jih morali vedeti. Ta tipka je tipka poševnica. Tukaj dobite tipko Backslash. Upoštevajte, da gre to v nasprotni smeri. Torej, če vam nekatera navodila povejo, da uporabite tipko za nazaj poševnico, je to tisto, o katerem govorijo. Te tipke se imenujejo oklepaji. Ko jih vnesete brez tipke Shift, dobite tako imenovane oglate oklepaje. S tipko Shift dobite kodraste oklepaje. Programerji jih uporabljajo ves čas. Če pa niste programer, boste morda zmedeni, če bi nekdo rekel, da uporabite desni oklepaj.
Te tipke izgledajo precej naravnost, vendar se običajno imenujejo tipke plus in minus. Toda opazite, da so v resnici tipka Minus ali Dash in Enako. Iz nekega razloga je precej običajno, da se tipka Equals imenuje tipka Plus in celo imate ukaze na tipkovnici, kjer bi povečali z ukazom +, vendar dejansko izvajate ukaz =. Ni vam treba uporabiti tipke Shift.
Ta ključ ima nekaj, kar je videti kot apostrof nazaj. Temu se pravzaprav reče Backtick. Nekaj se uporablja pri programiranju. Preklopite in dobite tisti smešni mali simbol, ki se imenuje tilda. Torej, če nekdo reče pritisnite Command in Tilde, to je ključ, ki ga uporabljate.
Končno gremo do te tipke, ki je v zgornjem desnem kotu večine današnjih tipkovnic Mac. Toda starejše tipkovnice Mac imajo tukaj nekaj drugega. Gumb za vklop, da vklopite Mac, ali ga pridržite, da ga izklopite. Ali pa tipko za izmet, da izvržete CD ali DVD na optimalnem pogonu. Toda zdaj je to večinoma tipka Touch ID. Torej to ni navaden ključ. Dejansko lahko držite prst nad njim in se identificirate, namesto da vnesete geslo. Če vas vaš Mac pozove za Touch ID, je to ključ, ki bi ga uporabili. Toda poleg tega deluje tudi kot gumb za vklop. Možnost vklopa, izklopa ali spanja vašega Maca tako, da ga držite, odvisno od vaših nastavitev. Torej, če imate tak ključ, ki ima na sebi vdolbino krog in nekdo pravi, uporabite gumb za vklop. To je gumb za vklop.
Upam, da se vam je to zdelo koristno, še posebej, če ste pred kratkim prešli z operacijskega sistema Windows na Mac. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-02-09 at 21.05.52 Large.jpeg
    Screenshot 2022-02-09 at 21.05.52 Large.jpeg
    166,4 KB · Ogledi: 72

Podobne teme

Svojo izkušnjo lahko prilagodite v Nastavitvah v programu Apple Vision Pro. Tukaj je kratka predstavitev nekaj pomembnih nastavitev, kot...
Odgovori
0
Ogledi
99
Uporabniki računalnikov Mac imajo na voljo številne možnosti večopravilnosti, kot so okna, Stage Manager, več namizij in zavihki...
Odgovori
0
Ogledi
158
  • Članek
Oglejte si Applovo aplikacijo za sodelovanje Freeform in si prvič oglejte Applovo novo orodje za produktivnost, ki pomaga ljudem, da...
Odgovori
0
Ogledi
195
V tipkovnici Maca je veliko skritih funkcij, ki lahko sprostijo moč produktivnosti, če jih poznate. Naučite se vnašati posebne znake...
Odgovori
0
Ogledi
130
Modeli Apple Watch Series 7 imajo večje zaslone v primerjavi s prejšnjimi modeli, kar je Applu omogočilo vključitev popolne zaslonske...
Odgovori
0
Ogledi
208

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu