Video Sestavljanje kazala vsebine v Pages na Macu

Gledate:
Video Sestavljanje kazala vsebine v Pages na MacuNaučite se uporabljati funkcijo kazala vsebine v Mac Pages. S tem lahko samodejno zgrabite naslove iz besedila vašega dokumenta za obdelavo besedil in jih postavite v oblikovano kazalo vsebine s številkami strani. Kazalo vsebine se bo posodobilo, ko boste urejali dokument, in ga bo mogoče klikniti v izvozih PDF.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako uporabljati funkcijo kazala vsebine v Mac Pages.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o kampanji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Če torej ustvarjate dolg dokument, na primer poročilo ali knjigo, lahko v Pages samodejno ustvarite kazalo vsebine s posebno funkcijo. Kot primer sem ustvaril dokument za obdelavo besedil. Uporabljam samodejno besedilo telesa. Besedilo, ki se samodejno pretaka s strani na stran v dokumentu. Uporabljam samo to in na vrhu tukaj imam naslov in obvestilo, da sem slog nastavil na Naslov. Na začetku vsakega poglavja imam tudi naslov, slog pa sem nastavil na naslov. Ostalo je nastavljeno na Body Text ali nekatere druge sloge, uporabljene tukaj. Če se dovolj dolgo pomikam, bom prišel do drugega poglavja in videl bom, da tudi to uporablja naslov sloga za ime poglavja. Ker sem ga nastavil tako, lahko zdaj zelo enostavno samodejno ustvarim kazalo.
Zato bom na začetku tukaj postavil kazalec besedila tik pred začetkom prvega poglavja. Ne bom skrbel za vstavljanje preloma strani ali kaj podobnega, ker se bo to zgodilo samodejno. Zdaj bom šel na Vstavi in nato na Kazalo vsebine. Imam tri možnosti. Kazalo vsebine za celoten dokument, kazalo vsebine samo za ta razdelek ali kazalo vsebine, ki bo zajemalo vse do naslednjega kazala vsebine. V večini primerov ga boste želeli ustvariti za celoten dokument. Torej naredimo to. Tukaj bo pisalo Ustvarjanje kazala vsebine in videli boste, da se to pojavi tukaj in videli boste, da ima to pet poglavij. Ime vsakega od teh je vzeto iz naslova za poglavja. Torej, če pogledam tukaj prvo poglavje, je tu naslov in lahko vidite, da je prikazan tukaj skupaj s številko strani. Ve, da je pet poglavij preprosto zato, ker išče vsak odstavek, ki je oblikovan z uporabo naslova.
Zakaj je izbral naslov za slog? Zakaj ni uporabil naslova ali drugih vrst slogov? Torej, če izberem kazalo vsebine, kot je ta, in si lahko ogledate vse poudarke pod stransko vrstico Oblika, imam Besedilo in Kazalo vsebine. Če preklopim na kazalo vsebine, ki ga lahko vidite tukaj, lahko spremenim vrsto kazala vsebine. Torej te tri izbire prej niso bile trajne. Zdaj bi lahko to preklopil na samo kazalo vsebine, če želim. Imam tudi prilagodite sloge. Torej, kliknimo to in zdaj nam bo pokazal seznam vseh slogov in ali se slog uporablja za ustvarjanje kazala vsebine. Tukaj lahko vidite, da uporablja samo slog naslova.
Zdaj pa poglejmo malo na to kazalo vsebine. Najprej dodajmo prelom strani takoj za tukaj, po vrstici avtorja. Vstavim prelom strani. Zdaj se kazalo vsebine prikaže na lastni strani. Imam to naslovno stran in bi ji morda želel dodati druge stvari, kot so informacije o avtorskih pravicah. Zdaj imam tu dodatno stran, ki ima samo kazalo vsebine. Tako bi lahko postavil nekaj tik nad njim. Tam bi lahko samo vtipkal kazalo vsebine. Lahko bi ga oblikoval tako, kot želim. Toda tisto, kar je smiselno, je morda, da to postane naslov. Če pa to naredim za naslov, bo to vključeno v kazalo vsebine. Zdaj si morda to želim ali pa ne. Enostaven način za to je, da tukaj uporabite drug naslov. Zdaj boste morda želeli, da je videti tako kot običajni naslov, vendar ne v kazalu vsebine. Zato preprosto ustvarite nov slog, tam bom uporabil gumb Plus. Poimenoval ga bom Naslov in nato v oklepaju dal (Ne TOC) in zdaj je to oblikovano na enak način kot drugi naslovi tukaj na začetku vsakega poglavja, vendar ni vključen v kazalo vsebine, ker kazalo vsebine ne vključi to. Če bi to preveril tukaj, bi to vključevalo, kar ni tisto, kar želim.
Zdaj recimo, da želim spremeniti slog kazala vsebine. Lahko bi ga izbral tukaj in odšel na Besedilo namesto Kazalo vsebine v stranski vrstici in lahko bi ga spremenil v karkoli želim. Tako lahko spremenim velikost, pisavo, slog. Vse to. Tukaj bom naredil krepko in to ne vpliva na dejanske naslove. To je samo znotraj kazala vsebine. Tukaj bi lahko naredil stvari, kot je spreminjanje razmika med vrsticami. Lahko spremenim alinee. Tukaj na desni lahko spremenim razmik za številke. Videli ste, da se obravnava kot tabulatorski ustavi. Tako bi lahko šel sem in videl, da je pri 6,5 palca. To bi lahko spremenil. Recimo na 6.25, če nočem, da je čisto desno. Tukaj bi lahko celo dodal Leader, da boste imeli pike takole po vsej poti. Tukaj lahko celo izključim številke strani, tako da so samo poglavja. Številke strani niso vključene. Če to izvažate kot PDF in jo tako distribuirate, vam morda ne bo tako pomembno, kakšne so številke strani. Čez nekaj časa si bomo ogledali uporabo kazala vsebine v PDF-ju.
Kaj bi se zgodilo, če bi tukaj želeli imeti več kot le naslov. Kaj pa, če bi vsako poglavje razdelili na manjše dele. Zato bom tukaj pod prvim poglavjem nekaj dodal. Tukaj bom dodal podnaslov ali drugi naslov. Vstavite nekaj lažnega besedila. To bom nastavil na naslov 2, takole. Recimo, da želim, da je nekaj teh v prvem odstavku in tudi v drugih odstavkih. Zato bom dodal kup. Zato sem vsakemu posameznemu poglavju dodal cel kup teh sekundarnih naslovov. Torej, pojdimo nazaj na kazalo vsebine in videli boste, da tam ni prikazan noben od njih. Imate samo naslove poglavij. Toda če izberem kazalo vsebine in zdaj pogledam tukaj pod naslovom 2, lahko vidimo, da je zdaj aktivno. Lahko preverim. Če preverim, so vsi ti sekundarni naslovi zdaj vključeni v kazalo vsebine. V kazalu vsebine lahko izberem kateri koli slog. Izberem lahko sekundarne naslove, naslov 2 ali naslov podobno. Tako bi jih lahko oblikoval drugače. Torej grem sem k besedilu in lahko vidite, da so to krepki 14 pt, to so običajni 14 pt, naj ga zmanjšamo na 12 pt, da bom lahko imel različne sloge za različne ravni. Lahko bi tudi šel noter in tukaj spremenil stvari, kot so številke. Na primer, morda ne vključuje številk za podnaslove. Mogoče bi ga lahko spremenil tako, da bi bili tako različno zamaknjeni. Mogoče bi ga lahko spremenil, da bo celotna zadeva drugače zamaknjena. Torej so vse stopnje dveh tukaj zamaknjene tako. Za vsakega od njih bi lahko vključil voditelje. Morda bi lahko vključil voditelje za te take. To naredi lep majhen učinek. Tukaj lahko nadaljujete in dodate različne stvari. Tako bi lahko naredili tri ravni naslovov, na primer.
Lahko bi celo vključili druge stvari. Všeč mi je, da vključimo sliko in namesto slike bom dodal samo takšno obliko. Recimo, da sem želel to vključiti v kazalo vsebine. Včasih boste morda želeli vključiti ilustracije v kazalo vsebine. No, v kazalu vsebine ne morete imeti elementov, ki niso del besedila telesa. Vse prihaja iz besedila telesa. Vzemimo to tukaj in spremenimo obliko, razporedi v vstavljeno z besedilom. Zdaj je to dejansko del besedila. Prestavil ga bom. Izrezal ga bom z ukazom X in mu dal svojo vrstico. Nato bom tukaj dal še eno vrstico in dal napis. Vtipkal bom samo besedo Caption. Tukaj bi lahko kliknil na ta predmet, nato pa bi lahko šel na Style in Turn On Caption in imel pod tem napis. Ker pa to ni del besedila telesa, ne bo vključeno. Toda to je del besedila telesa. To lahko nastavim na Caption ali ustvarim svoj slog, imenovan Caption, če želim. Torej, to je nekaj, kar lahko zdaj vključim v kazalo. Vrnimo se na vrh tukaj. Rekel bom Da, Vključi napise in videli boste, da je napis zdaj tam. To lahko izberem in stiliziram. Vsekakor ga naredimo veliko manjšega. Dajmo ga nekoliko zamakniti. Tako lahko imam številko strani ali pa ne vključujem številke strani, tako da je pod tem naslovom tukaj. Potem bi lahko vključil, veste, vse svoje ilustracije na nek način v kazalo vsebine. To odlično deluje tudi za vključevanje stvari, kot so tabele, grafikoni, informacijske grafike in vse to. Vse to lahko vključite.
Lahko bi jih vključili tudi v ločeno kazalo vsebine, ker vam nič ne preprečuje, da ustvarite več kot enega. Recimo, da tukaj ne želite vključiti napisov za ilustracije. Toda namesto tega bom takoj za tem kazalom vstavil drugo kazalo. Ustvaril ga bo na podlagi naslovov kot prej, vendar bom prilagodil sloge in rekel Ne vključuj naslovov. Tukaj ne vključujte tega drugega naslova, ki sem ga ustvaril. Vseeno vključite napise. Zdaj imamo te napise tukaj, in samo ta je, in lahko bi dal nekaj nad njim. Temu lahko rečem ilustracije. Tam uporabimo isti naslov Ne kazalo vsebine. Zdaj lahko dobim ta seznam ilustracij. To se lahko pojavi na ločeni strani tukaj. Lahko vstavim prelom strani in imam drugo kazalo vsebine, ki to vključuje. To bi lahko imel na koncu dokumenta. Ni razloga, da ga moram imeti na začetku. Tako lahko imate ta dodatna kazala vsebine, ki kažejo na vse vrste stvari.
Zdaj pa želim opozoriti na nekaj drugih stvari glede kazala vsebine. Najprej se samodejno posodabljajo. Torej, na primer, opazite, da to tukaj, to poglavje, če grem na prvo poglavje in ga spremenim v nekaj podobnega poglavju 1 in se vrnem na kazalo vsebine. Upoštevajte, kako se samodejno posodablja s tem. Tako si bo nenehno ogledoval naslove in se prepričal, da odražajo tisto, kar je v dokumentu. Upoštevajte tudi, da lahko uporabite kazalo vsebine za skok na dele knjige, medtem ko pišete. Torej, če pogledate svoje kazalo vsebine in rečete, da želim delati na tem razdelku tukaj, lahko kliknete tukaj na številko na desni, vidite, kako se kazalec spremeni v roko, kliknite na to in skočil bo nanj . Tako bi lahko to uporabil za krmarjenje po svoji knjigi, ko jo pišem.
Imate tudi nekaj povsem ločenega od tega, ki se imenuje kazalo vsebine Pogled tukaj na levi, ki ga lahko vidite in lahko urejate, kateri slogi se uporabljajo tukaj. Naredite lahko naslov in naslov 2 ter lahko vključite tudi napise. Tukaj lahko celo zamaknem napise, bolj podobno. To ni nekaj, kar je v končni različici. To ni za izvoz in bralnik. To je za vas, da ga uporabite med pisanjem. Lahko skačete po dokumentu, da uredite različne dele in nadaljujete s svojim delom.
Zdaj je očitno, če je vaš cilj natisniti ta dokument in je natisniti kazalo vsebine s številkami strani koristno za bralce. Lahko prelistajo knjigo, da pridejo do te strani. Če pa izvozite kot PDF, lahko uporabite tudi to kazalo vsebine. Torej izvozite v PDF tukaj, mi pa bomo izvozili tukaj na namizje. Potem, ko to odpremo v bralniku PDF, kot je predogled, imamo tukaj kazalo vsebine, ki ga lahko kliknete. Upoštevajte, kako tukaj dobite kazalec roke. Tako lahko kliknem na nekaj in skočim naravnost na to poglavje. Upoštevajte, da se to razlikuje od funkcionalnosti, kot je ta, kjer lahko tukaj naredite kazalo vsebine ob strani. Upoštevajte, da dobite to tukaj, ki ga lahko razširite in si ogledate ter skočite na stvari v pregledovalniku PDF. To je funkcija samega pregledovalnika PDF. Torej, odvisno od tega, kateri pregledovalnik, ki ga uporabljate, bo to delovalo drugače in lahko povleče različne elemente iz dokumenta PDF. Seveda pa Pages zelo dobro deluje s predogledom, tako da si bo dejansko ogledal stvari v vašem kazalu vsebine in se boste lahko premikali po dokumentu s to priročno stransko vrstico.
Torej, da greste še dlje s svojim kazalom vsebine, je le stvar resničnega dela s slogi, ki so vključeni v kazalo vsebine, in slogi, ki jih imate. Če želite, da je nekaj naslov in ne v kazalu vsebine, preprosto ne uporabljajte enega od označenih slogov tukaj v kazalu vsebine. Če želite, da je nekaj vključeno tukaj, lahko uporabite enega od obstoječih slogov, ki ima kljukico zraven, ali ustvarite nov slog in ga vključite. Vključite ga v glavno kazalo vsebine, dodajte dodatno kazalo vsebine za različne stvari in tam označite različne stvari. Torej, če ustvarite različne sloge odstavkov in se odločite, kateri od teh slogov bo uporabljen v katerem koli določenem kazalu vsebine, imate velik nadzor nad tem, kako to deluje. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-03-07 at 21.15.18 Large.jpeg
    Screenshot 2022-03-07 at 21.15.18 Large.jpeg
    176,2 KB · Ogledi: 270

Morda vas zanima tudi...

Medtem ko Finder v Macu dobro obvladuje zipanje in razpakiranje datotek, ne omogoča vpogleda v vsebino datoteke ZIP. To lahko storite z...
Odgovori
0
Ogledi
198
  • Članek
Vaš Mac lahko govori obvestila, na glas bere izbrano besedilo in vam ponavlja, kar vnesete. Oglejte si te funkcije za ljudi s posebnimi...
Odgovori
0
Ogledi
132
Nazaj
Na vrhu