Video Razlika med Duplicate in Save As

Gledate:
Video Razlika med Duplicate in Save As

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.V večini aplikacij lahko izberete podvojitev trenutnega dokumenta ali uporabite skriti ukaz Shrani kot, da naredite nekaj zelo podobnega. Kakšne so razlike med obema ukazoma in katere druge alternative obstajajo?

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si podobnosti in razlike med funkcijama File Duplicate in File Save As.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zato pogosto ugotovim, da so ljudje zmedeni glede razlik med uporabo podvojene datoteke in datoteke Shrani kot. Delajo zelo podobne stvari in jih je v bistvu mogoče uporabljati zamenljivo, če razumete, kako so podobni in v čem se razlikujejo. Tukaj imam dokument, ki sem ga pravkar ustvaril v TextEdit. Kot primer bom uporabil TextEdit, vendar bo večina standardnih aplikacij za Mac delovala na enak način z njihovimi dokumenti. Najprej shranimo ta dokument tukaj. Torej bom šel na File, Save. Opozorilo, ker dokumenta še nisem shranil, ima Shrani tri pike. To pomeni, da me bo pozval k več informacij, preden bo lahko dokončal ta ukaz. V tem primeru ne ve, kako bi želel imenovati datoteko, saj je še nikoli nisem shranil. Zato me bo to spodbudilo k temu. Zato ga bom shranil v to mapo z datotekami, ki jo lahko vidimo tukaj in jo bom poimenoval samo Test. Zdaj imam datoteko shranjeno tam in jo imam še vedno odprto.
Zdaj lahko uporabim funkcijo File Duplicate, da ustvarim drugo kopijo. Lahko pa uporabim tudi File Save As. Če držite tipko Option pritisnjeno, Podvojite spremembe v Shrani kot. Torej je bližnjica na tipkovnici enaka, samo dodajte tipko Option. Pred leti je bil Shrani kot standard. Dvojnik ga je zamenjal, vendar je bil Shrani kot vedno na voljo kot možnost. Ugotavljamo, da so nekatere aplikacije tretjih oseb morda obtičale s Shrani kot, nekatere pa lahko dejansko vključujejo oboje tukaj v meniju, ne da bi držali tipko Možnosti.
Poglejmo si torej podobnosti med njima. Oba bosta v bistvu ustvarila podvojeno datoteko dokumenta, na katerem delate. Torej delam na Test.rtf. Če grem na File, Duplicate, imam zdaj drugo kopijo tega. Tukaj je celo predlagano ime in lahko ga uporabim ali pa ga spremenim v kaj drugega. Poimenujte ga Test 2. Lahko bi videli, da tam ustvari to datoteko. To dejansko shrani prvič. Zdaj imamo do zdaj dve enaki različici datoteke. Če bi namesto tega uporabil Shrani kot, me bo tukaj v shranjenem dialogu pozvalo za novo ime. Tako bom tam ustvaril novo datoteko, Shrani, in videli boste, da imam spet dve enaki kopiji datoteke.
Drug način, na katerega sta si oba podobna, je zgodovina različic. Torej tukaj v izvirniku lahko grem na Datoteka in Ponastavi in grem na Prejšnje Shrani, Prebrskaj vse različice. Če bi ustvaril dvojnik tega, potem ta nova datoteka tukaj dejansko nima nobene shranjene različice, čeprav je izvirna. Enako, če bi uporabil Shranjeno kot. Tukaj ustvarim to novo različico datoteke in zdaj urejam novo različico datoteke in lahko vidim tukaj in ni prejšnjih shranjenih te nove različice. Ampak če se vrnem na staro različico, vidim, da obstajajo. Kako se torej ti razlikujejo?
No, eden od glavnih načinov, v katerem se razlikujejo, je ta, da z Duplicate na koncu dobite tako prvotno različico, ki je odprta tukaj v enem oknu, kot nova različica v drugem oknu. Torej imate dve odprti okni, staro različico, novo različico. Če uporabimo Shrani kot shranite to datoteko, imate odprto samo eno okno. Ima novo različico datoteke. Stara različica je še vedno tam, vendar ni več odprt dokument. Če želite priti do njega, bi ga morali znova odpreti ročno.
Drugi način, na katerega se te razlikujejo, je, ko izberete novo ime za datoteko. Torej, če grem na File, Duplicate, ste lahko videli, da me je tukaj pozval, naj dam novo ime. Ampak to bi lahko preskočil. Lahko bi šel kar tukaj na urejanje in še vedno bo brez naslova. Če grem na File, Save, bi lahko videli, da mi tam prikaže tri pike, kar pomeni, da trenutno ni shranjena. Ko prvič odprem Shrani, me bo pozval k imenu datoteke. Vendar, če sem uporabil File, Save As me takoj pozove k imenu datoteke tukaj. Tako da ga moram dejansko shraniti takoj na začetku, zdaj pa urejam nov dokument, ki je že shranjen. Torej ni možnosti, da bi dejansko začeli urejati dokument, dokler ni shranjen.
Druga razlika je, kaj se zgodi z neshranjenimi spremembami v izvirnem dokumentu. Torej sem tukaj v izvirnem dokumentu. Ustvaril bom novo vrstico, vendar še nisem shranil. Nisem uporabil ukaza S ali File, Save. Zdaj, če grem na Duplicate, imam to novo vrstico v obeh dokumentih. Vendar pa lahko vidite desno na vrhu, da izvirni dokument samo kaže, da je urejen. Ta sprememba ni bila shranjena. Ali bo to shranjeno, je odvisno od sistemskih nastavitev pod Splošno. Če pogledate tukaj, je na voljo Zaprošeno, da se prepreči zapiranje dokumenta. Torej, če imate to izklopljeno, potem res ni pomembno, ker se vse samodejno shrani. Če zaprem ta dokument, ga bo shranil in vse spremembe, ki sem jih naredil, bodo shranjene. Ampak, če imam to vklopljeno, bo zahtevalo ohranitev sprememb. Če torej zaprem ta dokument, me bo pozval, ali želim shraniti spremembe ali pozabiti na spremembe od zadnjega shranjevanja.
Kaj pa File, Save As. No, če naredim Shrani kot in tam dobim novo ime datoteke, sem preklopil na nov dokument. Torej, kaj se je zgodilo s spremembami v starem dokumentu. No, če dvakrat kliknem nanj, bom videl, da jih je res rešilo. Način, kako se je zgodilo, je bilo majhno potrditveno polje, ki ga zlahka zgrešite. Torej naredimo korak nazaj in videli boste, da sem naredil to spremembo in piše, da je urejeno. Naj grem na Datoteka, Shrani kot in pozorno pogledam in tukaj je potrditveno polje za Ohrani spremembe v izvirnem dokumentu. Torej, če imam to označeno in je privzeto, ko zapre izvirni dokument, da bi ustvaril novega, bo ohranil spremembe. Torej, če to izklopim in nato shranim z novim imenom, bi lahko videli, da sem v novem dokumentu. Tam ima to novo linijo. Toda če se vrnem na izvirnik, lahko vidite, da ni shranil sprememb. Torej, to je način, da dejansko spremenite dokument, pri čemer se zavedate, da ne želite, da se te spremembe uporabijo za trenutni dokument, ampak namesto tega želite ustvariti novega. Tako se to naredi.
Torej, če se še vedno sliši nekoliko zmedeno, je to zato, ker je funkcionalnost res tako blizu. V večini primerov lahko uporabite Duplicate ali Save As, da dosežete kateri koli cilj, ki ga želite. Toda včasih vam za dosego cilja ni treba uporabiti nobene od teh možnosti. Na primer, če greste v Datoteka, je tukaj Preimenuj in lahko preimenujete datoteko, ko je odprta. Pred leti in leti tega ne bi želeli storiti. Datoteko bi želeli zapreti, jo preimenovati v Finderju in nato odpreti zdaj preimenovano datoteko. Zdaj pa lahko datoteko preprosto preimenujete, medtem ko delate na njej, tudi v aplikaciji. Enako lahko storite z Move To. Izberete lahko novo lokacijo za to datoteko, ki jo želite shraniti, ko je datoteka odprta. Dejansko ga bo premaknil, medtem ko delate na njem. V nekaterih primerih boste morda mislili, da je Shrani kot tisto, kar želite, a dejansko želite samo preimenovanje ali premikanje dejanske trenutne datoteke, ne pa ustvarjanje njene kopije.
Obe stvari lahko naredite tudi tukaj v naslovni vrstici v večini aplikacij. S klikom na naslovno vrstico lahko spremenite ime in dejansko lahko spremenite, kje je shranjeno, tudi če izberete Drugo, izberete katero koli lokacijo. Drug razlog za uporabo podvojenega ali shranjenega kot je, če ste ustvarili dokument, ki ima izhodišče, morda za nalogo, ki jo opravljate vsak teden, in želite vsak teden ustvariti novo različico te datoteke. Če je temu tako, lahko uporabite tudi druge možnosti. Izberite datoteko in nato uporabite File, Get Info ali Command i. Lahko ga spremenite v stacionarno blazinico. Kaj je nepremična podloga, ko odprete datoteko, takoj ustvari njen dvojnik. To lahko vidite. Tukaj ga samo poimenuje z besedo kopija. Odpre se dvojnik. Izvirna datoteka pravzaprav sploh ni odprta. To je enakovredno, da odprete datoteko in nato izberete Shrani kot, da shranite novo kopijo, jo shranite in zdaj delate na tej novi datoteki. Preprečuje, da bi pomotoma naredili napako pri spreminjanju izvirnika.
Po drugi strani pa, če izberete datoteko in izberete Zaklenjeno, potem deluje na drugačen način. Datoteko lahko odprete in zdaj delate na izvirniku, vendar na vrhu piše Zaklenjeno. Ne morete ga spreminjati. Takoj, ko bom poskušal narediti spremembe, me bo pozval, naj podvojim datoteko. Tako lahko spreminjate samo dvojnik, nikoli ne morete spremeniti izvirnika, dokler je zaklenjen.
Seveda je to zelo podobno uporabi funkcionalnosti predlog znotraj aplikacije. V Pages lahko na primer shranite svoje predloge in jih odprete, da ustvarite tudi nove datoteke. Torej, odvisno od aplikacije, ki jo uporabljate, je lahko izdelava predloge za uporabo, namesto da uporabite stacionarno ploščico ali Zaklenjeno v datoteki.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-04-29 at 21.06.58.png
    Screenshot 2022-04-29 at 21.06.58.png
    1,5 MB · Ogledi: 207

Podobne teme

  • Članek
Apple je predstavil novo funkcijo, ki je namenjena zmanjševanju slabosti pri uporabi telefona iPhone ali tablice iPad med vožnjo...
Odgovori
0
Ogledi
31
V programu Pages lahko med odstavke dodate črto na več načinov. Uporabite lahko obliko, robove odstavkov, slike in drugo. Vir...
Odgovori
0
Ogledi
60
  • Članek
V Združenem kraljestvu so opravili prvo operacijo, med katero je eden izmed članov kirurške ekipe nosil Apple Vision Pro. Komplet je...
Odgovori
0
Ogledi
48
Ko se morate osredotočiti na opravljanje dela, se morate boriti proti številnim motečim dejavnikom, ki se pojavijo v računalniku Mac...
Odgovori
0
Ogledi
114
spoznajte, kako lahko s programom Presenter Overlay v Macu poskrbite, da bodo vaše predstavitve med video klici bolj produktivne in...
Odgovori
0
Ogledi
138

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu