Video Microsoft Excel za popolne začetnike

Gledate:
Video Microsoft Excel za popolne začetnike

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Se morate hitro naučiti Excela? Ta video se začne iz nič, brez predhodnih izkušenj. Naučite se ustvariti osnovno preglednico, dodati izračune in funkcije, povzeti podatke in ustvariti grafikone. Za Mac, a uporabno tudi za Windows uporabnike.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Iščete hiter način za učenje Microsoft Excela? To je video za vas!
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Tukaj bom torej uporabljal Excel za Mac, različico 16.55, različico, ki je na voljo konec leta 2021. Vendar bi moralo biti vse približno enako za katero koli najnovejšo različico Excela v Macu ali Windows. Ko zaženete nov dokument v Excelu, vam lahko da nov prazen dokument, morda vam prikaže to stran tukaj z nekaj predlogami na vrhu in zadnjimi dokumenti tukaj na dnu. Tukaj lahko izberete Prazen delovni zvezek. Če pa vas zanima ogled več predlog, poiščite to povezavo tukaj in si lahko ogledate vse te različne predloge. V Excelu je že vključenih veliko predlog, zato je verjetno, da karkoli želite ustvariti, že ima predlogo, s katero lahko začnete. Toda za učenje Excelovih veščin bomo začeli s praznim delovnim zvezkom. Tako bom dvakrat kliknil na to in dobili bomo prazen dokument, kot je ta.
Zdaj so Microsoftove aplikacije nekoliko drugačne od mnogih standardnih aplikacij za Mac. Poleg tega, da imate skoraj vse na voljo tukaj v Macovih menijih, jih imate na voljo tudi tukaj v tej razširjeni orodni vrstici na vrhu. Lahko skočite na različne kategorije in dostopate do vseh funkcij v Excelu. Tukaj si bom ogledal dokument in tukaj bom povečal dokument, da bomo lažje videli stvari tukaj v tej vadnici. Glavni del dokumenta tukaj sestavljajo celice. Vsaka od teh škatel je celica. Na vrhu vidite črke, ki predstavljajo stolpce. To je stolpec A in to stolpec B. Na levi strani vidite številke, ki predstavljajo vrstice. To je vrstica 1 in to vrstica 2. Vsaka celica ima torej stolpec in vrstico. To je celica B2. Če želite v celico vnesti vrednost, jo morate samo izbrati in nato začeti tipkati. Tako lahko vnesete karkoli želite, kot je besedilo. Lahko kliknete, da izberete in nato Izbriši, da počistite celico. Če želite v celico vnesti številko, jo lahko vnesete in nato vrnite. Upoštevajte, da ko pritisnete Return, pade navzdol. Tako lahko naredim številko in se nato vrnem v naslednjo celico pod njo. Še ena številka in nato nadaljujte navpično. Vendar, če želim iti vodoravno, lahko nekaj vnesem in nato uporabim Tab in to bo šlo v desno.
Izberete lahko več celic tako, da kliknete in povlečete ter izberete takšne celice. Tako lahko tako izbrišem vse tri celice. Za navigacijo lahko uporabite tudi puščične tipke. Torej puščica navzdol, puščica navzgor, levo in desno.
Bistvo preglednice je, da ima prostor za shranjevanje nekaterih podatkov in morda za izvedbo izračunov. Začnimo z nekaj podatki. Želite nekaj posneti, na primer nekaj stroškov z nedavnega službenega potovanja. Torej na vrhu v celici A1 dajmo naslov. To sem dal tja in zdaj pod njo postavimo nekaj naslovov za različne stolpce. Začel bom z datumi, torej datumom za vsak strošek. Nato bom dal opis za vsak predmet. Prodajalec, pri katerem sem kupil artikel. Stroški in opombe. Vedno je priročno imeti tam stolpec za opombe za karkoli drugega, kar bi morda želeli vključiti. Zdaj pa začnimo vnašati nekaj podatkov. Torej najprej plačajmo konferenčno pristojbino. Začnete z vnosom datuma. Uporabite obliko, ki je značilna za vaše območje. Torej naredimo opis tukaj tako. Upoštevajte, kako se premikam s tabulatorjem, da grem na naslednjo celico. Torej prodajalec tukaj, bomo naredili izmišljeno podjetje. Recimo, da je bil to strošek 300 $. Če postavim znak za dolar spredaj, potem prepozna, da je to valuta, in jo bo tako oblikoval. Zato ga obdrži tam z znakom za dolar spredaj.
Pojdimo na naslednjega tukaj in recimo, da sem isti dan, ko sem kupil konferenčno vozovnico, dobil tudi letalske karte. Zdaj se na tej točki ustavimo in naredimo nekaj prilagoditev. To mizo želim sestaviti tako, kot bi to naredili v resničnem življenju. Tako da ne vem vedno vsega, kar bom naredil, ko bom začel. Ena od stvari, ki jih tukaj nisem vedel, je bila, kako široka potrebujem te stolpce. Toda zdaj, ko vnašam podatke, sem lahko videl, da potrebujem malo več prostora za stolpca B in C. Če želite to narediti, bom samo zgrabil črto med B in C in jo potegnil čez in ji dal dovolj prostora za taka imena. Enako za C tukaj. Kasneje ga lahko vedno bolj prilagodim. Zdi se, da je to vse, kar trenutno potrebujem. Naj bo ta tabela tudi tukaj videti malo lepša. Izbral bom to celico, v kateri je naš naslov, in če grem na Domov, bi lahko videl, da lahko naredim različne stvari, da prilagodim slog. Lahko bi ga na primer naredil krepko. Lahko spremenim pisavo. Lahko spreminjam barve. Velikost pisave lahko povečam. Lahko bi tudi kliknil tukaj pod Slogi celic in obstaja veliko prednastavljenih slogov celic. Tukaj je ena za naslov. Uporabimo to. Potem bom za te tukaj izbral vse te. Pravzaprav bi bilo lažje, če samo kliknem številko 2 za celotno vrstico. Izberimo Sloge celic in naredimo to kot naslov 1. To naredi te večje in postavi to lepo modro črto pod njo. Tako da to že izgleda veliko bolje.
Zdaj pa vpišemo še nekaj stroškov. Zdaj, ko pridem do tega dela, opazite, da sem dal 30 $ za obroke na letalu. Ampak res ni bilo 30 $ za moj obrok, ampak 10 $ za obrok in odločil sem se, da stroške obroka za svoja dva spremljevalca napišem na svojo kreditno kartico. Torej so res 3 obroki po 10 $ na kos. Zdaj vem, da moj oddelek za stroške to rad razbije. Zato bom moral tukaj še malo delati. To je vredu. Spreminjanje preglednic je nekaj, kar morate storiti, ko jih gradite. Torej, namesto da bi imeli tukaj samo osnovni strošek, imejmo ceno na enoto in nato število enot. Če želite to narediti, bom tukaj izbral stolpec D in vstavil nekaj novih stolpcev. Morda mislite, da greste na Vstavi tukaj, v resnici pa tukaj doma preprosto pojdite na Vstavi in piše Vstavi celice. Upoštevajte, da gumb tukaj v bistvu prikazuje vstavljanje na levo. Zato ga bom samo enkrat kliknil in videli boste, da vstavi stolpec. Naj naredim še en stolpec. Tukaj postavimo eno z imenom Cena in naredimo drugo z imenom Znesek. Zato jih bom izbral tukaj in jih izrezal, ukaz X in prilepi sem. Zdaj je bil obrok v letalu dejansko 10 dolarjev. Količine so 1, 1, 1, vendar obstajajo trije obroki. Zdaj pa malo zategnimo te stolpce tukaj. Naj bo strošek cena pomnožena z zneskom.
To zahteva uporabo formule, ki je ena od glavnih stvari, ki jih počnete v preglednicah. Torej namesto da bi vnesli dejansko vrednost, kot je številka ali nekaj besedila, dejansko vnesete nekaj navodil za izvedbo izračuna. To lahko storite tako, da kliknete tukaj, kjer piše fx za funkcijo Vstavi. Lahko pa tudi samo tukaj vnesemo znak enakosti in nato vnesemo formulo. Torej, kar želimo narediti, je vzeti D3 in ga pomnožiti z E3. Lahko bi vtipkal to, D3 in nato uporabil zvezdico in E3 in to bo delovalo. Toda lažji način za to je, da kliknete celico. Tako ga vstavi, ne da bi nam bilo treba vnašati in ugotoviti, kaj točno sta vrstica in stolpec. Zdaj, ko sem pritisnil Return in ste lahko videli, da opravi izračun. Torej ta celica tukaj kaže 300 $. Toda če pogledam sem, mi lahko natančno pokaže, kaj celica v resnici je, kakšna je ta formula tukaj. Zdaj, če bi jo kopiral, pojdite dol do te celice tukaj in jo prilepite, opazite, da ta celica pravi D4 krat E4. Excel je dovolj pameten, da prepozna dejstvo, da ste nekaj kopirali iz F3 in prilepili v F4, eno vrstico spodaj. Tako spremeni vse reference tako, da so eno vrstico navzdol. Ni mi treba kopirati in prilepiti. Dejansko lahko izberem celice in nato tukaj zgrabim to zeleno piko in jo raztegnem. Dejansko bo zapolnil preostale celice. Torej je to zdaj D5 krat E5 in to je D6 krat E6.
Torej dodajmo še en strošek. Recimo, da sem potreboval taksi, da pridem do hotela. Torej podjetje Taxi, Inc. in recimo, da je to bilo 35 $ in samo eden od teh. Lahko bi videli, kako je Excel dovolj pameten, da reče: Oh, verjetno želite, da se ta formula premakne tukaj navzdol. Zdaj dobim to formulo dodano tukaj. Zdaj je D7 krat E7 in ni mi treba skrbeti, da bi to izpolnil. Naj torej izpolnim še kup drugih stvari. Zdaj, kar verjetno želimo narediti, je imeti skupek vseh stroškov. Zato želimo vse to sešteti. To bi bilo smiselno postaviti tukaj. Torej začnemo s formulo. Pravkar bom zadel Equals in seveda bi lahko naredil to plus to plus to. Toda to bo postalo dolgočasno, še posebej, ker je vaše poročilo še daljše od tega. Namesto tega bomo uporabili funkcijo. Najpogostejša funkcija je torej Sum za seštevanje vrste celic. Torej vtipkate SUM z oklepajem in zgrabite celice, ki jih želite, in lahko vidite, kako lahko to vnesete kot F3:F14. Razpon od F3 do F14. Toda z izbiro je to samodejno izpolnilo. Nato bom vtipkal desni oklepaj in tukaj je formula. VSOTA F3:F14. Pritisnil bom Vrnitev. Videli ste, da tam ustvari vsoto.
Oblikujmo to. Grem sem v Cell Styles. Izberimo nekaj, kar je primerno, na primer tukaj izračun. Zdaj je odlična stvar pri uporabi izračunov v funkcijah v Excelu, da bo samodejno preračunal. Recimo, da sem naredil napako. To pregledujem in vidim, da vožnja do hotela ni bila 35 $, ampak samo 25 $. Torej opazite tukaj, če ga spremenim na 25, se zgodi nekaj stvari. Prvič, da je 25 krat 1 zdaj 25. Tu je spremenila vrednost in potem, ko se je ta vrednost spremenila, je skupni znesek zdaj 2105 $ namesto 2115 $. Toda izračuni se izvedejo samodejno, ko spremenite podatke.
Še ena stvar, ki jo boste morda morali storiti, je, da boste morda morali temu dodati več. Tako, na primer, recimo, da smo se po večerji te noči tukaj ustavili in si privoščili sladoled in to lahko plačam. Torej bom dejansko šel v vrstico pod tem in izbral bom Vstavi in Vstavi celice. Vstavil bo prazno vrstico. Zdaj lahko vpišem še en strošek. Zdaj opazite, kako ga doda na dno. Ne pozabite, da je bilo to prej F3:F14. No, zdaj piše F3:F15. Tukaj lahko vidite. Ko sem vstavil to vrstico, je to samodejno razširila. Vedel je, da mora ohraniti razpon od tukaj do sem. Torej je vstavljanje celice dejansko razširilo SUM tukaj, da vključuje vse.
Zdaj vam ni nujno, da vse dodate na popolno mesto. Lahko bi šel sem do dna in lahko vstavim vrstico prav tukaj. Vstavimo to in recimo 11., ko je bilo vse narejeno, sem vsem kupil uro v toplicah. Torej lahko vidite, da sem to dodal tukaj, vendar zdaj ni v redu. Želim si, da bi bili ti v redu. Tako lahko zelo enostavno razvrstite. Tukaj bom izbral katero koli celico, nato pa bom šel na Podatki tukaj in nato kliknil Razvrsti najstarejše v najnovejše. Videli bi lahko, da te letovišča. Tako je zdaj zdravilišče v popolnosti s temi drugimi stroški v tem datumu.
Zdaj mislim, da me ni več, potem pa se zavem, da Oddelek za izdatke v mojem podjetju želi, da je vse kategorizirano. Torej naredimo to. Tukaj dodajmo kategorijo pred prodajalcem. Zato bom tukaj izbral ta stolpec. Vrnil se bom na Domov in nato vstavi nekaj celic in ustvaril Type. Nato bom za vsako od teh dodal vrsto. Zdaj, ko imam vrsto za vsako od teh, zdaj pa moje podjetje želi, da seštejem vse stroške po vrsti. Torej, kar želimo narediti, je, da želimo vzeti enega od vsakega od teh in jih odložiti sem, da lahko povzamemo vsakega, da dobimo skupno. Torej imamo sestanke. Imamo potovanja in potem vse ostalo. Zdaj želimo sešteti vsako od teh. Torej za srečanja tukaj želimo uporabiti SUMIF. Torej začnite novo formulo in naredite SUMIF. SUMIF je formula, ki primerja dve stvari in sešteva le, če se ujemata. Torej bom vzel razpon. Obseg bo vse to, nato vejica, in želim ga povezati s tem. Zdaj bo Extract poskušal izvleči vrednost od tukaj. Tega ne želimo uporabiti. Namesto tega bomo tukaj vnesli C20, da se to ujema. Potem je obseg številk, ki jih želimo sešteti, ta. Torej zaprite oklepaje tam in Return. Vidimo, da jih vse sešteje. Samo ena je in je 300 $. Zdaj, če bi vzel to in kopiral in prilepi sem, se zdi, da deluje tudi za Travel, le da če pogledam to formulo tukaj, dela C4 do C17 namesto C3 do C16. Nočemo, da to počne. Torej, vrnimo se k temu tukaj in ga bom uredil in postavil znak za dolar pred vse, kar želim obdržati. Te vrednote želim narediti absolutno. Absolutna vrednost 3 in 16 se torej ne spremeni, ne glede na to, kam kopiram in prilepim to formulo. Zdaj, ko ga kopiram in prilepim sem, je 615 in opazim, da 3 in 16 ostaneta enaka, vendar se je C21 spremenil. Tam gre za eno vrstico navzdol. Zdaj jih lahko izberem in razširim. Zapolni vse in mi da vsoto za vsako stvar. Zaključimo to tako, da tukaj dodamo naslov in nato nekaj naslovov. Nastavimo slog na, za to bomo naredili naslov. Izberite ti dve celici in za to bomo naredili naslov. Upoštevajte, da to niso vrednosti v dolarjih. To so navadne številke. Povejmo Excelu, da želimo, da so te celice predstavljene z valuto. Tako bo pred seboj postavil znake za dolar. Zdaj imamo tukaj lepo vsoto stroškov po vrsti.
Zdaj, kaj bi bilo lepo, da bi namesto tega skritega tukaj imeli to v ločenem prostoru, kjer bi ga lahko natisnili ločeno. To lahko storite z uporabo Sheets. Torej imate več listov v enem dokumentu. Tukaj imamo en sam list v tem dokumentu. Je nov, vendar lahko uporabimo gumb Plus, da ustvarimo še en takšen list. Zdaj pa pojdimo sem in izbral bom vse te celice in izvedel ukaz X ali Izreži in nato ukaz V za lepljenje. Prilepite jih. Razširimo ta stolpec malo. Zdaj imamo to tukaj in opazimo, da formule še vedno delujejo. Pravzaprav daje sklic na list poleg celic na tem listu. Upoštevajte, da se na tem listu ne nanaša na C3, ampak nanj na listu 1. Torej vse to deluje tukaj.
Zdaj je naslednja stvar, ki bi jo morda želeli narediti, ustvariti grafikon. Tako karte naredijo stvari veliko bolj zanimive. To je ena glavnih stvari, ki jih ljudje želijo početi z Excelom. Zato je pomembno vedeti, kako narediti grafikone. Izberimo vse podatke tukaj, vključno z naslovi, in šel bom na Vstavi, nato pa obstajajo različne vrste grafikonov. Tortni grafikon je tukaj smiseln, zato bom kliknil tukaj in izbral navaden star 2D tortni grafikon. Vstavi ga. Lahko ga primem in postavim. Postavi ga tja. Tako lahko spremenim vrsto. Mogoče bi bilo kaj takega videti lepše. S tem grafikonom lahko spremenim veliko različnih možnosti. Torej bi lahko spremenil naslov. V tem lahko izberem dejanski tortni grafikon in izberem tudi številke znotraj tega. Lahko grem na Možnosti oznake in nato odvzamem odstotek in namesto tega postavim vrednosti. Potem bi morda namesto, da bi bil položaj oznake v središču, lahko naredil zunaj, tako da se lepo ujema s tem. Zdaj imam tukaj lepo sliko povzetka s tem listom. Na tem listu so vsi podatki. Upoštevajte, da ga tukaj posodobi na neobdelane podatke. Povsod se bo odražalo. Torej opazite, da je tukaj na primer obroki 310 $, tam pa 310. Pojdi sem in jaz nekaj popravim, na primer zaslužiti 120 $. Videli ste, da ga bo dodal k skupnemu znesku in tudi tam se je spremenilo. Tukaj lahko vidite, da so se obroki spremenili in da se spremeni tortni grafikon.
Ena stvar, na katero morate biti pozorni, je, kaj se zgodi, če dodate vrstico. Torej pojdimo in pojdimo na vrsto. Vstavil bom novo vrstico in recimo, da je bil razni strošek, ki je znašal 20 $. Upoštevajte, da gre zdaj od vrstice 3 do vrstice 17. Če grem sem, še vedno piše 16. Torej želite biti pozorni na takšne stvari. Zato bom te tukaj spremenil v 17. Kopiraj in prilepil ga bom sem in vse to posodobi in posodobi zdaj. Zato je včasih vredno preveriti, ali so vaše formule še vedno pravilne, potem ko vstavite nove vrstice in naredite druge spremembe.
Torej obstajajo osnovne veščine, s katerimi lahko začnete z Excelom. Najboljši način za učenje od tukaj je, da razširite ta primer. Poskusite mu dodati več stvari. Preizkusite različne vrste grafikonov. Nato ustvarite svoje primere. Eksperimentirajte in se igrajte z različnimi funkcijami z vsemi različnimi funkcijami Excela na vrhu. Pojdite na vsak element v orodni vrstici in se poigrajte z njimi. Bolj ko se boste igrali in eksperimentirali z Excelom, več spretnosti boste pridobili in bolje ga boste uporabljali.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-17 at 19.41.11 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-17 at 19.41.11 Large.jpeg
    157,9 KB · Ogledi: 68

Podobne teme

W
Apple's AI announcements at WWDC have sent its stock rising and it briefly knocked Microsoft off the top spot on Wednesday. Apple CEO...
Odgovori
0
Ogledi
9
William Gallagher
W
M
Apple's stock price continues to surge following its WWDC keynote this week, where it introduced an Apple Intelligence suite of AI...
Odgovori
0
Ogledi
13
MacRumors
M
M
One of the major factors that contributed to Apple's heavy focus on artificial intelligence in iOS 18 was an experience that software...
Odgovori
0
Ogledi
18
MacRumors
M
W
Despite years of working to develop AI systems, it wasn't until Christmas 2022 when Craig Federighi played with Copilot that the company...
Odgovori
0
Ogledi
19
William Gallagher
W
M
With Nvidia hot on its heels, and Microsoft ahead, Apple stock gains in recent weeks has returned the company to a $3 trillion valuation...
Odgovori
0
Ogledi
12
Mike Wuerthele
M

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu