Video Mac osnove: Preprosti dokumenti s TextEdit

Gledate:
Video Mac osnove: Preprosti dokumenti s TextEditTextEdit je aplikacija, ki je privzeto naložena na vašem Macu in vam omogoča ustvarjanje in urejanje preprostih dokumentov z besedili. Uporabite ga lahko za ustvarjanje zapiskov, ki obstajajo kot datoteke, za zapisovanje informacij, urejanje kode ali odpiranje Wordovih dokumentov.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si aplikacijo TextEdit, ki je priložena vašemu Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Torej je TextEdit aplikacija, ki je vgrajena v macOS. Omogoča vam ustvarjanje in urejanje enostavne obdelave besedil in besedilnih dokumentov. To je zelo lahko, hitro orodje, ki je enostavno za uporabo, ki je pravzaprav precej zmogljivo. Ena od stvari, zaradi katerih je tako močan, je dejstvo, da ne uporablja posebne oblike. Ni formata dokumenta TextEdit. Namesto tega uporabite standardno obliko med platformami, kot so datoteke navadnega besedila ali obogatenega besedila. Te je mogoče odpreti na skoraj kateri koli platformi.
TextEdit privzeto ne boste našli v Docku na vašem Macu. Lahko pa jo zaženete kot katero koli drugo aplikacijo. Uporabite lahko ukazni prostor, da prikažete Spotlight in poiščete TextEdit ter ga nato zaženete od tam. Lahko prikličete Launchpad in poiščete TextEdit ter ga od tam zaženete. Lahko pa odprete novo okno Finderja do aplikacij. Tam boste našli TextEdit. To lahko povlečete in spustite v Dock, da jo dodate tja za enostaven dostop.
Ko zaženete TextEdit, vas bo pozval, da odprete nov dokument ali pa tukaj kliknete gumb Nov dokument. Pojdite lahko tudi na Datoteka, Novo, da ustvarite nov dokument. Ali pa v Docku lahko kliknete in pridržite ter tam izberete Nov dokument. Nad tem lahko vidite tudi nedavno odprte dokumente. Najpomembnejša stvar, ki jo morate vedeti o TextEditu, je, da ima dva načina. To sta način obogatenega besedila in način navadnega besedila. Kot da bi imeli dve aplikaciji v eni.
V načinu obogatenega besedila dejansko uporabljate preprost urejevalnik besedil. Lahko ugotovite, ali ste v načinu obogatenega besedila, ker boste na vrhu videli veliko gumbov za oblikovanje. Stvari za spreminjanje pisave, velikosti, krepkega, vse te stvari tukaj, pa tudi ravnilo tukaj na vrhu. Tudi, če greste na Oblika, če ste v načinu obogatenega besedila, boste videli Naredi navadno besedilo. Tako lahko preklopite na drug način. Tako bomo prešli na navadno besedilo. Zdaj v načinu navadnega besedila ne boste videli ničesar od tega na vrhu okna. To je zelo preprosto okno. Nastavite lahko, katera od teh je privzeta, tako da odprete TextEdit Preferences. Tam pod Nov dokument lahko nastavite obogateno besedilo ali navadno besedilo kot privzeti način. V načinu navadnega besedila lahko vnašate, kot želite, vendar ni oblikovanja informacij o oblikovanju. Torej je tukaj samo običajno besedilo. Toda v načinu obogatenega besedila imate možnost izbrati pisave, stilizirati stvari, spremeniti velikost pisave in vse to. Tako lahko to naredim krepko, spremenim barvo, spremenim pisavo, spremenim velikost. Pravzaprav je večina stvari, ki bi jih pričakovali v urejevalniku besedil, tukaj v načinu obogatenega besedila. Imate vse osnovne sloge besedila. Lahko spremenite utemeljitev. Razmik med vrsticami lahko spremenite. Imate lahko sezname, kot so označeni seznami, oštevilčeni seznami. Pod Format tukaj lahko vidite še več možnosti, ki jih imate. Takšne tabele lahko celo vstavite in tam imate preproste tabele. V resnici niso preglednice. So bolj za postavitev informacij v dokumentu, kot želite.
Pravzaprav lahko slike celo povlečete in spustite v dokument z obogatenim besedilom. Zdaj, ko to storite, bo preklapljal med eno od dveh vrst obogatenega besedilnega dokumenta. Bodisi RTF, kar pomeni format obogatenega besedila, ali RTFD, ki je format obogatenega besedila s prilogami. D pomeni imenik, ker ustvarja datoteko, ki je v bistvu imenik dokumenta z obogatenim besedilom in morebitnih prilog. Videli ga boste kot samo eno datoteko. Ko vstavite sliko, tukaj nimate nobenih možnosti. Upoštevajte, da ne morem spremeniti velikosti tega ali česar koli drugega. Če boste torej uporabljali slike v dokumentu z obogatenim besedilom, se prepričajte, da so ustrezne velikosti. Uredite jih v predogledu ali drugi aplikaciji, da bodo najprej imeli ustrezno širino in višino, preden jih vnesete.
Druga stvar je, da lahko tukaj dodate tudi druge datoteke. PDF, na primer, bo dejansko videti vgrajen. Običajno ne bi vstavili celotnega dokumenta pdf. Če pa imate, recimo, majhen kos izrezka, shranjenega v formatu pdf, ga lahko dejansko prinesete sem, da bo ta umetniški del v vašem dokumentu. Druge datoteke bodo prikazane samo kot priloge kot ikone. Lahko bi celo dodali povezave. Tako imate lahko html povezavo, kot je ta, znotraj dokumenta z obogatenim besedilom. Ko greste na Shrani dokument, ker je to obogateno besedilo in smo ga pretvorili v obogateno besedilo s prilogami, se bo shranil tako. Če ne bi imeli prilog, bi jih shranili kot običajen dokument z obogatenim besedilom, datoteko RTF. Lahko pa shranite tudi v različnih drugih oblikah, vključno z html, Open Document Format in različnimi formati Microsoft Word.
Zdaj, ko shranite dokument z navadnim besedilom, vam bo dal samo razširitev .txt. Toda če bi ga želeli shraniti kot nekaj drugega, vas nič ne bo ustavilo. Torej, če ga boste shranili kot kodno datoteko ali kaj podobnega s html, lahko. Tam samo spremenite razširitev. Vse to so samo vrste besedilnih dokumentov. Druga stvar je, da ne morete dobiti veliko manjše datoteke kot dokument z navadnim besedilom. Če tukaj izberem datoteko, naredite ukaz i, da dobite informacije, lahko vidite, da je to 44 bajtov. Komaj več kot število znakov v samem dokumentu.
Za dokumente z navadnim besedilom je veliko uporab. Na primer, morda želite samo posneti nekaj preprostih informacij s skupino datotek. Tukaj imate mapo za projekt. Imate slike, zvočne datoteke, preglednice, vse vrste drugih stvari in tam želite le nekaj osnovnih informacij. Ustvarite lahko datoteke RTF ali datoteke navadnega besedila, ki se nahajajo tukaj z opombami in informacijami o samem projektu. To je še posebej uporabno, če boste nekomu pošiljali skupino datotek. Lahko vključite vse datoteke v mapo in vključite preprost besedilni dokument, kot je datoteka readme.txt, ter vključite opombe o uporabi datotek in o tem, kaj vsebujejo. Datoteko s piko txt lahko bere vsak s katerim koli računalnikom. Datoteke RTF so pravzaprav zelo podobne tistim, ki jih dobite v aplikaciji Notes. Razlika je v tem, da v aplikaciji Notes dobite dejansko datoteko in ne drugo stran. Če torej želite imeti nekaj zapiskov, ki obstajajo poleg skupine datotek, ustvarite dokument z obogatenim besedilom v TextEdit. Shranite ga s temi datotekami. V tej datoteki imate oblikovanje, sezname, povezave, vse vrste stvari. V Finderju obstajajo kot datoteka in se bodo premikale skupaj z drugimi datotekami v tej mapi, namesto da bi bile ločene od njih, kot bi bila opomba v aplikaciji Notes.
Druga odlična uporaba za TextEdit je, da začnete pisati. Začnite v TextEdit kot dokument z obogatenim besedilom in tam začnite pisati. Kasneje lahko vedno odprete to datoteko z obogatenim besedilom v aplikaciji Pages. Strani bodo v redu brale datoteke RTF in pravzaprav datoteke txt. Omogočil vam bo celo izvoz dokumentov Pages vanje, pri čemer seveda odstranite nekatere naprednejše funkcije Pages. Prav tako veliko ljudi uporablja datoteke navadnega in obogatenega besedila za dele besedila, ki jih bodo kasneje vključili v e-pošto, sporočilo ali kakšno drugo obliko komunikacije. Zato boste morda želeli napisati to dolgo e-pošto v TextEdit, ga shraniti, urediti, se vrniti nanj in nato, ko ste pripravljeni, lahko kopirate in prilepite iz TextEdit v okno e-pošte.
Tako ste videli, kako lahko shranite dokumente TextEdit v formatu Microsoft Word. Odpremo lahko tudi dokumente Microsoft Word. Torej, če dobite takšno datoteko .doc ali .docx in jo morate odpreti na vašem Macu in nimate Microsoft Worda, lahko vedno kliknete Control, kliknete nanjo, izberete Odpri z in izberete TextEdit in odpre se. gor v TextEdit. Zdaj bo izgubil veliko naprednih funkcij, ki jih ima Word. To torej ni idealno za poslovne dokumente in podobno. Verjetno bi jih morali odpreti v Microsoft Wordu ali morda v Pages. Vem pa, da mnogi od nas prejemajo e-pošto z Wordovimi dokumenti iz šol ali različnih organizacij, za katere iz nekega razloga menijo, da je dobra ideja dejansko zapisati telo sporočila v datoteko doc in nato to priložiti in nato poslati e-pošto. Ne vem, zakaj ljudje to počnejo, vendar je zelo pogosto. No, ni vam treba pridobiti Worda, da jih odprete ali pretvorite dokumenta v Pages. To lahko preprosto odprete v TextEdit in preberete besedilo v njem.
Če ima TextEdit eno pomanjkljivost, bi rekel, da ni različice TextEdita za iPhone ali iPad. Vsekakor si lahko ogledate besedilo v datotekah RTF. Samo poglejte si jih v aplikaciji Files in lahko boste prebrali besedilo, ki je tam. Preprosto jih ni mogoče urediti. Želim si, da bi Apple ustvaril aplikacijo TextEdit za iOS. Seveda pa lahko uporabljate strani in lahko uporabite različne aplikacije tretjih oseb za odpiranje in urejanje besedilnih in RTF datotek.
Torej, če še niste uporabljali TextEdit na vašem Macu, ga poglejte. Mislim, da lahko skoraj vsak uporabnik Maca izkoristi TextEdit. Bodisi ustvarjanje zapiskov, ki obstajajo kot datoteke in ne aplikacije Notes, vključno z informacijami s skupino datotek, ali odpiranje besedilnih dokumentov, da jih preberete, ne da bi jih bilo treba pretvoriti v nekaj drugega. To je res uporabna aplikacija. Je zelo močan in lahek. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-06 at 18.19.04 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-06 at 18.19.04 Large.jpeg
    124,1 KB · Ogledi: 46

Morda vas zanima tudi...

Če želite kar najbolje izkoristiti iskalnik Mac Finder, morate vedeti, kako hitro razvrstiti datoteke v oknu Finderja. Preberite, kako...
Odgovori
0
Ogledi
24
Na pomnilniškem pogonu računalnika Mac lahko po želji ustvarite nove mape. Novo mapo lahko ustvarite na več načinov. Razmislite, kako...
Odgovori
0
Ogledi
39
Pametne mape so odličen način za lažje urejanje zapiskov v aplikaciji Opombe. Pametne mape lahko uporabite z oznakami in tako ustvarite...
Odgovori
0
Ogledi
37
S povezavami v dokumentu Numbers lahko povezujete liste, začenjate e-poštna sporočila in telefonske klice ter se povezujete s spletnimi...
Odgovori
0
Ogledi
31
Tukaj je nekaj nastavitev, ki jih boste morda želeli preveriti, če vas skrbi varnost v računalniku Mac. Vse te nastavitve niso nujne...
Odgovori
0
Ogledi
29
Nazaj
Na vrhu