Video Lažje povleci in spusti na Macu

Gledate:
Video Lažje povleci in spusti na Macu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Če imate težave pri vlečenju in spuščanju s sledilno ploščico na vašem Macu, je tukaj nekaj predlogov. Upoštevajte, da lahko povlečete z enim ali dvema prstoma, zato poskusite obe metodi. Za začetek vlečenja lahko uporabite tudi dvojni dotik in zaklepanje povleci. Druga možnost je vlečenje s tremi prsti. Obstajajo tudi načini za premikanje stvari brez uporabe povleci in spusti.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako olajšati vlečenje in spuščanje na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zdaj je ena od osnovnih veščin, ki jih morate poznati za uporabo svojega Maca, povleci in spusti. Toda od ljudi pogosto slišim, da imajo težave s funkcijo povleci in spusti, še posebej, če so šele začeli uporabljati sledilno ploščico. Najprej želim omeniti, da obstajata vsaj dva načina za uporabo sledilne ploščice za povleci in spusti. Eno je vsekakor malo težje od drugega. To pomeni, da za to uporabite en sam prst. Zdaj ga lahko s samo enim prstom kliknem, povlečem in spustim sem. Toda to je lahko nekoliko težko narediti, še posebej, če udarite ob rob sledilne ploščice. Recimo, da sem tukaj, kliknem navzdol in povlečem in udarim ob rob. Ne morem več. Če bi izdal, bi ga spustil sem. Nočem ga spustiti tja. Želim ga spustiti v okno na levi. Že zaradi tega bi morali pri vlečenju in spuščanju na sledilni ploščici uporabljati dva prsta.
Zato bom s kazalcem premaknil kazalec, kamor želim. V tem primeru nad to ikono tukaj. Želim povleči to datoteko. Potem bom kliknil navzdol s palcem in kazalcem precej hkrati, čeprav je palec običajno malo naprej. Nato s kazalcem povlecite. Vidiš, da lahko dvignem kazalec navzgor in ga odložim nazaj. Tako se lahko z majhnimi potezami in komaj premikanjem po sledilni ploščici zlahka premikam od roba do roba. Potem, ko je tam, kjer želim, samo dvignite palec in tam bo padel.
Pri uporabi sledilne ploščice je pomembno razlikovati med dvema različnima dejanjima. Ena je pipa. Drugi je klik. Zdaj je klik, ko pritisnete s katerim koli prstom navzdol in dejansko začutite, da sledilna ploščica potiska nazaj vase. Če uporabljate veliko starejšo sledilno ploščico, je to dejansko fizični klik. Toda današnje sledilne ploščice vam dejansko dajejo le haptične povratne informacije. Torej je umeten klik. Ampak mislite, da ste pritisnili. To je drugačno od dejanskega tapkanja, ki je le hitro tapkanje po površini. Pravzaprav ne izvajate nobenega pritiska. Tako lahko zelo enostavno tapnete, da izberete stvari. Če pa želite povleči, želite klikniti navzdol in začutiti ta pritisk pod palcem in nato spustiti.
Razumevanje razlike med dotikom in klikom je pomembno, če boste uporabili naslednje možnosti, ki so v sistemskih nastavitvah, da odprete Dostopnost in se nato pomaknete navzdol do Nadzor kazalca. Potem boste tukaj našli Možnosti sledilne ploščice. Toda preden to omenim, bom tukaj kliknil gumb Pomoč, da prikažem pomoč za celotno ploščo System Preference tukaj. Tukaj lahko vidite možnosti sledilne ploščice. Pojdimo v Možnosti sledilne ploščice, da lahko vidimo, kaj gledamo. Tu je torej Omogoči vlečenje, ki ga bomo vklopili. Obstajajo tri možnosti. Prvi je Brez zaklepanja. V skladu s tem opisom bo to naredilo, da se lahko dvakrat dotaknete predmeta. To je TAP ne klik. Nato ga po drugem dotiku povlecite, ne da bi dvignili prst. Dajmo to poskusiti. Ker sem to vklopil, se lahko dvakrat dotaknem tega elementa, vendar je pomembno, da se spomnim, da drugi dotik ne dvignem. Druga pomembna stvar, ki si jo morate zapomniti, je, da je dvojni dotik dokaj hiter. Če se dotaknem enkrat, dvakrat, to pravzaprav ni dvojni dotik. Dvojni dotik je zelo hiter. Tako tako in zdaj, ker po drugem tapku nisem dvignil prsta, se vlečem. To počnem brez napora z enim prstom, ker se po drugem dotiku nikoli nisem dvignil. Zdaj ga lahko vlečem kamor hočem. Še vedno naletim na isto težavo, ko pridem do roba. Toda dejansko vam bo ta način omogočil, da hitro dvignete prst in nadaljujete. Dokler ste hitri, ko dvignete prst navzgor, se bo vlečenje nadaljevalo. Če pa dvignete le malo predolgo, se vlečenje konča.
Torej, če pogledate sem, piše: "ko dvignete prst, se element neha premikati. Predmet lahko še vedno vlečete za delček sekunde (tako da lahko premaknete prst, če je na robu sledilne ploščice." Torej to se tam dogaja. Dokler ste hitri, lahko povlečete z enim prstom, ko se dotaknete roba sledilne ploščice.
Toda zdaj, če tukaj preklopite na With Drag Lock, se obnaša nekoliko drugače. S funkcijo Drag Lock se dvakrat dotaknete predmeta na enak način in ga nato po drugem dotiku povlečete, ne da bi dvignili prst. Vlečenje se nadaljuje, ko dvignete prst. Ustavi se, ko enkrat tapnete sledilno ploščico. Zdaj, ko smo to določili, poskusimo. Zelo hitro se bom dvakrat dotaknil in se po drugem dotiku ne bom dvignil. Lahko ga vlečem naokoli, a če dvignem prst navzgor, povlecim še vedno. Vlečenje se bo nadaljevalo, dokler ne naredim še enega dotika. Vsakič, ko se dotaknem sledilne ploščice, se moram premakniti. Če se preprosto dotaknem sledilne ploščice in se ne premaknem, pade.
Zdaj je tu še tretja možnost. Vlečenje s tremi prsti. To pomeni, da za vlečenje uporabite samo tri prste na sledilni ploščici. To je zelo drugačen način. S tem bom vzel tri prste in tako vlekel. Zaradi tega je zelo enostaven za uporabo. Torej, če vam nobena od drugih metod ne deluje, lahko pomaga vlečenje s tremi prsti.
Zdaj vam želim pokazati še en trik, ki vam lahko popolnoma odpravi povleci in spusti. Ker lahko datoteko premaknete z enega mesta na drugo brez povleci in spusti. To naredite tako, da izberete datoteko in nato Kopirate, običajno z ukazom C. Ampak naredimo Uredi, Kopiraj. To ne naredi nič. Pravzaprav ne kopira celotne vsebine datoteke v odložišče. To je v bistvu samo kopiranje informacij, da ste izbrali ta element. Potem greš na drugo lokacijo, kot je ta. Zdaj, če greste na Uredi, Prilepi, bo tam ustvarila kopijo tega elementa. Želimo ga premakniti. Zato držite tipko Option in Prilepite spremembe v Premakni element sem. Bližnjica na tipkovnici je preprosto ukaz možnosti V. Če to storim, lahko vidite, da sem lahko premaknil datoteko z enega mesta na drugo, ne da bi sploh uporabil povleci in spusti. Splošna ideja je torej, da izberete datoteko, ukaz C za kopiranje, pojdite na drugo lokacijo, možnost Ukaz V za premikanje. Seveda to ne bo pomagalo, če ste znotraj aplikacije, kot je Pages ali kaj podobnega, in premikate predmet naokoli. To je bolj za premikanje datotek v Finderju.
Toda v večini aplikacij, ko lahko nekaj povlečete, lahko običajno uporabite tudi tipkovnico, da ga premaknete. Zato bom tukaj dodal obliko, samo krog. Vidite, da lahko to zagotovo vlečem. Če pa želim uporabiti tipkovnico z izbrano tipkovnico, jo lahko običajno s puščičnimi tipkami premaknem za eno slikovno piko naenkrat. Skoraj vse aplikacije imajo standardno bližnjico na tipkovnici, da jo Shift s puščicami premakne za približno deset slikovnih pik naenkrat. Tako je dokaj enostavno nekaj prestaviti s tipkovnico, namesto da bi morali povleči in spustiti.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-04-13 at 11.30.50.png
    Screenshot 2022-04-13 at 11.30.50.png
    1,4 MB · Ogledi: 124

Podobne teme

Top 10 Super koristne funkcije iPhona za lažje življenje - Apple še naprej dodaja koristne funkcije v iOS in z iOS 17 smo pridobili...
Odgovori
0
Ogledi
48
Ko se morate osredotočiti na opravljanje dela, se morate boriti proti številnim motečim dejavnikom, ki se pojavijo v računalniku Mac...
Odgovori
0
Ogledi
114
  • Članek
Povleci in spusti je osnovna veščina na Mac, vendar obstaja veliko naprednih tehnik, ki jih večina uporabnikov ne pozna. Naučite se...
Odgovori
0
Ogledi
190
  • Članek
Povleci in spusti na iPhonu je v iOS 15 močno izboljšan. Zdaj lahko povlečete slike, datoteke, besedilo in druge elemente med...
Odgovori
0
Ogledi
198

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu