Kateri MacBook kupiti v začetku leta 2022?

Gledate:
Kateri MacBook kupiti v začetku leta 2022?

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Prispevki
680
Točke odzivov
0
Spletna stran
macmost.com


Če želite kmalu kupiti MacBook, je tukaj povzetek trenutnih modelov in razlik med njimi.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si trenutno Applovo linijo MacBookov in ugotovimo, kateri je pravi za vas.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Tako ima Apple v začetku leta 2022 štiri različne modele MacBookov, med katerimi lahko izbirate. Tu so MacBook Air, 13-palčni MacBook Pro, 14-palčni MacBook Pro in 16-palčni MacBook Pro. Tukaj lahko vidimo, da so vsi v vrsti. 14- in 16-palčna modela sta dokaj nova, medtem ko sta MacBook Air in 13-palčni MacBook Pro na tej točki stara več kot eno leto. Oba starejša modela imata prvi Apple Silicon Chip, tamkajšnji čip M1, MacBook Air in MacBook Pro pa sta si pravzaprav zelo podobna. Tako podobni, da je med njima zelo težko izbrati. Podobne so po ceni, podobne lastnosti. Zrak je nekoliko lažji. MacBook Pro ima TouchBar. Je malo težji in ima malo večjo baterijo in malo višjo ceno. Ker pa TouchBar odhaja, ni tako privlačno, da bi dobili nov MacBook s TouchBar-jem, saj vemo, da bo verjetno vse manj podpore zanj. Zato težko komur koli priporočim nakup 13-palčnega MacBook Pro.
To je model, ki ga imam kot spremljevalca mojemu MacProju. Všeč mi je in super ga je bilo imeti, a če bi ga danes kupil, bi dobil MacBook Air. Pravzaprav, ko sem pred kratkim moral izbrati enega od dveh za družinskega člana, sem brez pomisleka izbral Air. Tako da bom šel in takoj odstranil 13-palčni MacBook Pro. Mislim, da če gledate ta model, je MacBook Air verjetno tisti, ki ga resnično želite dobiti. Poleg TouchBarja je edina druga razlika v resnici ventilator in mislil sem, da bodo ventilatorji pomembni. Hladili bi procesor in vam omogočili močnejše stvari. Toda v resnici, čeprav sem na tem MacBook Prou opravil nekaj urejanja in razvoja videoposnetkov, ne vem, ali sem kdaj slišal, da so se oboževalci oglasili. Torej res ni bil problem. Pojdimo torej na tri modele, za katere menim, da bi si morali ogledati tukaj v začetku leta 2022.
Zdaj sta očitno 14-palčni in 16-palčni MacBook Pros veliko močnejši od MacBook Air. Najprej imajo v sebi procesor M1 Pro ali Max. Torej močnejši procesor. Imajo tudi veliko več pristanišč. Poleg tega imate veliko boljši zaslon, zaslon XDR, ki je veliko svetlejši. Če pogledamo MacBook Air, je zagotovo najlažji od vseh z 2,8 lbs. Ima najnižjo začetno ceno daleč naokoli. Na voljo je s procesorjem 7 ali 8 CPU. Na njem je 8 GPU-jev. Lahko imate od 8 do 16 GB pomnilnika. Največ je 16 GB pomnilnika. Zdaj imam moj 13-palčni MacBook Pro dejansko samo 8 GB pomnilnika in moram reči, da sem z njim zelo zadovoljen. Opravil sem video montažo. Pravzaprav sem posnel zelo zapleteno epizodo MacMost, medtem ko sem jo uporabljal na cesti in nisem imel nobenih težav. Pravzaprav mi je malo nelagodno, ko vem, koliko denarja sem porabil za svoj MacPro, in potem vidim, kako sem lahko v bistvu storil isto stvar na MacBook Pro z 8 GB pomnilnika. Na splošno bi torej rekel, da bi potrebovali dober razlog za 16 GB pomnilnika, ker se Mac zelo dobro obnese z upravljanjem pomnilnika. Če urejate video, če na njem delate razvojno delo, delate grafiko na njem, potem v redu, bi lahko dobil 16 GB upravičeno. Sicer bi to storil le, če imaš denar naokoli in želiš dobiti najboljšega.
Zdaj je zaslon, seveda, najmanjši zaslon 13-palčni in ima le 400 nit, tako da je svetlost veliko manjša kot pri večjih napravah, a če vam to ni pomembno, ni pomembno. Zdaj se želim odpovedati dejstvu, da je začetna cena res 999 $, ker nikoli ne bi smeli dobiti 256 GB različice tega stroja. To preprosto ni dovolj prostora za shranjevanje. Sistem bo prevzel velik del tega. Ostalo vam bo tako malo prostora, da vam zagotavljam, da boste imeli težave. Največja napaka, ki jo ljudje naredijo pri nakupu novega Maca, je premajhen disk in 256 GB je premajhno za vsakogar. Torej bi res morali pogledati naslednjo višjo različico tega, ki stane 1249 $ in ima pogon 512 GB. Pridobite si tega, če menite, da ne boste uporabljali veliko prostora na trdem disku. To je najmanjši, ki bi ga morali dobiti. Če menite, da boste morda uporabljali več, morate seveda dobiti večji pogon. Toda vsaj MacBook Air je res 1249 $ za ta model.
Vendar je treba razmisliti, da se govorice, da bo Apple predstavil nov model MacBook Air morda spomladi. Če torej razmišljate o nakupu MacBook Air, vendar se vam ne mudi, boste morda želeli počakati, da vidite, kaj bo Apple predstavil.
Zdaj pa pojdimo na 14-palčni MacBook Pro. Očitno veliko višja cena, ker je veliko močnejši. Seveda je večji. 14-palčni zaslon, ki tehta 3,5 lbs. Toda mislili bi, da bi bil veliko težji od MacBook Aira. Je le nekoliko težji od MacBook Air kljub dejstvu, da je večji stroj. Zdaj procesor, ki ga boste dobili, ni procesor M1, ampak M1Pro ali pa ga lahko nadgradite na M1 Max. Torej se začne z 8 CPU-ji, začne pa se tudi s 14 GPU-ji. Tako imate več grafične moči tudi na nižjih nivojih. Tudi pomnilnik se začne pri 16 GB. Torej začnete na višji točki. Lahko greste vse do 64 GB. Najmanjše število pogonov je 512, tako da, če mislite, da ne boste uporabljali veliko prostora na pogonu, bi ga dobili. Toda več prostora na pogonu, ki bi ga porabili, če imate fotografije, če imate video, na katerem delate, potem vseeno želite dobiti nekaj večjega. Toda za ceno 2000 $ dobite 16 GB RAM-a, 512 GB prostora za shranjevanje. Zaslon je seveda večji in je veliko svetlejši ter vrata. Imate vsa ta dodatna vrata. Torej veliko prednosti. Torej plačujete veliko več, vendar tudi dobivate veliko več.
Zdaj, ko se povzpnete na 16-palčni zaslon, bo seveda postal veliko težji. Mislim, da je veliko večji stroj. Tudi cena bo višja. V tem lahko dobite enake procesorje kot v 14-palčnem modelu. Enaka velikost shranjevanja in pomnilnika. Zaslon je seveda večji zaslon. Ista vrsta svetlosti in enaka vrata. Torej v bistvu plačate 500 $ za veliko večji zaslon. Ampak to je pravzaprav velika prednost. Večji zaslon zelo olajša urejanje videoposnetkov, grafiko in razvojno delo.
Oglejmo si nekaj tehničnih specifikacij na spletnem mestu Apple, začenši z MacBook Air tukaj. Vrata so vrata Thunderbolt 3, torej ne Thunderbolt 4. Upoštevajte, da ima kamero FaceTime 720p. Kamera nad zaslonom. Ko razmišljate o velikosti in teži, se spomnite, da se zdi, da je MacBook Air enake velikosti kot 13-palčni MacBook Pro, vendar se v resnici začne pri 0,16 palca in na enem koncu zraste do 0,63 palca. Torej je zožen, kot so bili vsi modeli MacBook Air. Zdaj, če pogledamo 14-palčni MacBook Pro, bomo videli nekaj zelo različnih stvari.
Najprej imate v čipu veliko možnosti. Če želite, lahko začnete z 8-jedrnim CPU-jem in 14-jedrnim GPU-jem. Lahko greste na različico 10 in 16. Ti stroji višjega cenovnega razreda so opremljeni tudi z Media Engine, tako da je nekaj v njem, da je obdelava videa hitrejša. Upoštevajte, da lahko namesto M1 Pro konfigurirate M1 Max z 10-jedrnim CPU-jem in 32-jedrnim GPU-jem. Zaslon je tudi zelo izboljšan v primerjavi s tistim, kar boste našli v MacBook Airu. V pomnilnik lahko shranite vse do 64 GB. To je, če dobiš M1 Max. M1 Pro bi dosegel le 32 GB. Pomnilnik, ki ga lahko konfigurirate vse do zelo dragega 8 TB SSD. Tukaj je pogled na vsa vrata, ki jih dobite na 14 in 16 palčnih modelih. Tukaj je pomembna ena, ki jo veliko ljudi spregleda. Kamera je dejansko 1080p. Torej bistveno izboljšanje v primerjavi s kamero 720 v MacBook Airu. Torej, če izvajate veliko videokonferenc, boste z vgrajeno kamero videti veliko bolje in če snemate ali snemate YouTube ali kar koli drugega, je ta kamera dejansko uporabna za to, medtem ko je verjetno tudi 720p nizko za to v tem trenutku. Ti stroji imajo tudi veliko boljši zvočni sistem, če je to za vas pomembno.
Poglejmo si 16-palčni model tukaj. To je zelo podobno. Tukaj imate možnosti čipov Pro in Max. Imate Media Engine, toda na vrhunskem koncu bi lahko tukaj dejansko dobili Media Engine, ki ima vgrajena dva motorja za kodiranje videa namesto samo enega in dveh motorjev za kodiranje in dekodiranje ProRes. Torej, če opravljate video delo, obstaja dober razlog, da si 16-palčni model zelo natančno ogledate zaradi tega. Upoštevajte tudi, da so pri 14 in 16-palčnih modelih vrata pravzaprav vrata Thunderbolt 4. Če iščete še en izgovor za 16-palčni model, upoštevajte, da če dobite 16-palčni MacBook Pro s procesorjem M1 Max, dobite poseben način, ki ni na voljo nikjer drugje, imenovan High Power Mode. Apple ima tukaj majhno opombo o tem. Omogoča vam, da samo povečate zmogljivost. To boste seveda želeli storiti, ko ste priključeni. Pomembno pa je, če delate stvari, kot je 8K video delo.
Zdaj bi vam moralo biti precej jasno, ali boste dobili MacBook Air ali 14 ali 16-palčni MacBook Pro. MacBook Air je veliko cenejši stroj. Res je dober za študente in ljudi, ki ga potrebujejo le za občasno uporabo računalnika. Želijo nekaj, kar je res prenosno in seveda kjer je cena pomembna. To je najbolj prenosen model. Ni tako zmogljiv, vendar je dovolj zmogljiv za kakršno koli brskanje po spletu, obdelavo besedil, lahkotno urejanje fotografij in videoposnetkov, če vam je všeč samo urejanje lastnih videoposnetkov in lastnih fotografij, je za to povsem v redu. Šele ko pomislite, da bi redno profesionalno urejali fotografije s recimo PhotoShopom ali redno opravljali video urejanje, spet profesionalno, verjetno potrebujete nekaj boljšega. Vrednost MacBook Air je neverjetna za 1249 $, dobite precej zmogljiv stroj, ki je lahek in odličen za skoraj vse splošne namene. Če pa želite preseči to na 14 ali 16-palčni MacBook Pro, boste seveda žrtvovali prenosljivost, vendar so ti še močnejši in bi lahko bili dejansko zelo zmogljivi. Mogoče pet zvezdic za MacBook Pro 16 s procesorjem M1 Max.
Vrednost ni tolikšna, ker za te plačate veliko, a če potrebujete to moč, so seveda tiste, ki jih lahko uporabite. Druga stvar, ki jo je treba upoštevati, je velikost zaslona. Če želite večji zaslon, ker morate opraviti delo in vam bo večji zaslon pomagal pri tem, potem bodo 14 in še posebej 16-palčni MacBook Pro, to modeli za vas.
Oglejmo si stran za nakup MacBook Air. Seveda boste tukaj želeli uporabiti ta model s 512 GB. Zato bomo to izbrali. Nato pogledate možnosti in tukaj lahko vidite, da imate možnost, da se dvignete v spomin. Samo 200 $. Če menite, da ga res ne boste potrebovali, če samo brskate po spletu in obdelujete besedilo, je v redu, da se držite modela z 8 GB, še posebej, če nimate denarja. Če pa želite, lahko nadgradite na različico 16 GB. Skladiščenje. Napaka številka ena, ki jo ljudje naredijo, je, da kupujejo premalo prostora za shranjevanje. Kupite 512 GB samo, če mislite, da sploh ne boste potrebovali prostora za shranjevanje. Samo nekaj fotografij, nekaj datotek. Res ne veliko. Če imate spodobno količino fotografij, če boste opravljali kakršno koli video delo, resnično močno predlagam, da greste na pogon 1TB. V bistvu opravite revizijo tega, kar imate zdaj. Ugotovite, koliko prostora potrebujete. Nato podvojite to vrednost, ker želite, da to traja več let v prihodnosti. Morda zdaj delate 1080 video. Kmalu boste delali 4K ali morda celo 8K. Želite se prepričati, da načrtujete to.
Zdaj pa poglejmo, kako dobiti 14-palčni MacBook Pro. Tukaj lahko začnete z eno od teh dveh možnosti. Glavna razlika je torej v tem, da začnete z nekoliko boljšim procesorjem M1 Pro, nato pa vas to tudi preskoči na naslednjo velikost pomnilnika pogona. Pa začnimo s tem. Zdaj lahko vstopite in prilagodite. Tukaj se lahko povzpnete na procesor Max ali celo na procesor Max višjega razreda. Zdaj upoštevajte, da bo cena skočila bolj, kot piše tukaj. Poglejte, piše 2499 $. Če dodam še to, poskoči za več kot 200 $. zakaj? Ker ima procesor M1 Max najmanj 32 GB pomnilnika. Torej z dodajanjem M1 Max tudi skočite s 16 na 32 GB pomnilnika. Zdaj za shranjevanje veljajo ista pravila. Če menite, da potrebujete 1TB, potem verjetno potrebujete 2. Zato ga dodajte za 400 $. Zdaj so te možnosti višjega cenovnega razreda res drage. Zelo veliki pogoni SSD so zdaj redki in zanje plačate premijo. Seveda Apple v svoje stroje postavlja samo SSD-je najvišje ravni. Torej so te cene morda veliko višje od tistih, ki bi jih lahko našli, če bi recimo sestavljali svoj stroj s SSD diskom. Toda če imate denar in imate potrebe, lahko greste še višje. Za večino ljudi bo izbira med možnostjo shranjevanja 1TB ali 2TB.
Zdaj pa poglejmo nakup 16-palčnega stroja. Tukaj imate torej kup različnih možnosti. Tukaj morate začeti z 10-jedrnim procesorjem in lahko začnete takoj s procesorjem Max ali se držite Pro. Tukaj bom šel in izbral tisto, da bom videl vse različne možnosti. Tukaj lahko skočim še za 400 $ na 64 GB pomnilnika. Shranjevanje, spet, lahko skočite na pogon 2 TB. Ne vem, zakaj bi kdo porabil denar, da bi dobil M1 Max, ampak ga pustil pri 1TB. Pojdite vsaj na to raven, ki je precej razumna. Prav tako lahko skočite na višjo raven, še posebej, če mislite, da boste opravljali veliko video dela, še posebej, če gre za področje, kjer priključitev zunanjega pogona ne bo zelo priročna.
Torej izvolite!. Ostalo je res odvisno od vas, da ugotovite, kaj potrebujete in kakšen je vaš proračun. Mislim, da je precej jasno, ali boste gledali Air ali enega od vrhunskih MacBook Pro. Potem je samo stvar ugotoviti vse različne možnosti. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 
Se strinjam, MacBook Air M1 je odlična izbira za večino uporabnikov. Trenutno imam MBA (Intel), ampak sem kljub temu zelo zadovoljen, ni pa seveda za "težje" zadeve.

MacBook Pro 14 je tudi mamljiv. Ampak, če ne potrebuješ razčunalnika za večje napore, spet ne vidim razloga za toliko več denarja. Sicer pa ja, odlična izbira. Dražji kot MBA, ampak tudi bistveno zmogljivejši.

MacBook Pro 16 pa je bolj kot ne za profesionalne uporabnike, ki res potrebujejo najmočnejši stroj, ker tudi pride s konkretno ceno.


Tole se mi zdi kar v redu primerjava:
Screenshot 2022-01-05 at 20.13.14.png
 

Morda vas zanima tudi...

Če nameravate kmalu kupiti nov MacBook, je to lahko težka pri odločitev, kateri je pravi za vas in katere možnosti izbrati. Oglejte si...
Odgovori
0
Ogledi
174
  • Vprašanje
Dober dan! Če se v letu 2023 odločite za nakup Macbooka, obstaja veliko možnosti, vendar pa je težko natančno napovedati, kateri bodo...
Odgovori
1
Ogledi
193
Za povezavo računalnika Mac z zunanjim zaslonom je potreben le preprost kabel, vendar je nakup pravega kabla lahko zmeden. Osnovni kabel...
Odgovori
0
Ogledi
26
Najnovejša linija Applovih telefonov iPhone je zaradi osmih različnih modelov, ki so trenutno na voljo, lahko zmedena. V tem...
Odgovori
0
Ogledi
170
iPhone 15 Pro Max in iPhone 15 Pro sta nova, vendar ali naj izberete večji iPhone 15 Pro Max ali manjši iPhone 15 Pro? To je celotna in...
Odgovori
0
Ogledi
294

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu