Video Kako zgraditi časovnico v Pages

Gledate:
Video Kako zgraditi časovnico v Pages

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Z grafikonom lahko zgradite dinamično vodoravno ali navpično časovnico v Pages. Nato lahko preprosto prilagodite ali dodate vrednosti na časovnico. To deluje tudi v Keynote.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako ustvariti časovnico v Pages.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zdaj v Pages ni funkcije časovne osi. Lahko pa ustvarite grafikone. Z uporabo prave vrste grafikona lahko zgradite časovnico. Zato zaženimo strani tukaj. Ustvaril bom nov dokument in izbral samo navaden prazen dokument. Zdaj, da ustvarim časovno premico, bom kliknil na Chart, nato pa bom uporabil 2D razpršeni grafikon tukaj. Tako dobite nekaj vzorčnih podatkov, kot je ta, in velik gumb Uredi podatke grafikona. Če želite to pretvoriti v časovnico, najprej kliknite gumb Uredi podatke grafikona. Dobite to plavajoče okno, ki ga lahko uporabite za spreminjanje vrednosti tukaj. Lahko naredimo navpično časovnico ali pa horizontalno. Začnimo z navpičnim.
Torej opazite, da imamo tukaj tri stolpce. Vsaka od teh je v grafikonu znana kot serija. Vsaka ima drugačno barvo. Če torej za vsak element na časovnici uporabimo drugo barvo, bomo imeli v vsakem stolpcu samo eno točko. Počistimo vse, kar je tukaj. Izbral bom to celico in nato to celico in nato Izbriši. Nato bom šel in poimenoval stolpce za vsak element. Vsakemu od teh je dodeljena drugačna barva. Potem imate vrednosti X in Y vrednosti. Za začetek bomo vsako vrednost X nastavili na nič. Nato bomo za vsako od teh nastavili vrednosti Y, vendar bomo to naredili diagonalno. Vsak stolpec ima torej svojo točko X. Zdaj smo ustvarili nekaj, kar je videti kot časovnica. Tako da že deluje precej dobro.
Za zdaj zapremo in prilagodimo ta grafikon. Šli bomo na Oblika in grafikon in za začetek izklopimo legendo, da se znebimo teh oznak na vrhu. Pojdimo na Axis. Zdaj lahko preklapljamo med X in Y. Začnimo z Y in vklopimo osne črte. Torej bomo tukaj imeli črto, ki gre pod vse naše točke. Nastavimo skaliranje na kaj drugega kot na samodejno. Torej je največje število tukaj 2010, najmanjše pa 1976. Za korake tukaj povejmo to, dokler ne dobimo nekaj, da je na levi sodo število. Zdaj boste morali iti vse do 17, da to najdete, a ko bomo videli, da lahko naredimo prilagoditve. Torej pojdimo in naredimo največ 2012, namesto da vemo, da se lahko zdaj znižamo na 9 in imamo lahko štiri leta tukaj na levi. V redu, tam bomo ohranili oznake vrednosti, kot so oštevilčene. Tukaj pod glavnimi mrežnimi črtami jih bomo izklopili, da se znebimo vseh teh.
Zdaj pa pojdimo na os X in izklopimo črto tam na dnu. Oznake vrednosti bomo nastavili na Brez. Zdaj imamo časovnico prav tukaj. Videli ste, da izgleda zelo dobro. Tukaj lahko to skrčimo, ker res ni pomembno. Vse te vrednosti so nič, desnica pa ena. Ker pa so vsi na nuli, je videti v redu. Zdaj imamo tukaj nekaj, kar lahko povlečemo in razširimo, kot želimo. Naredimo nekaj nalepk na teh. Če izberemo grafikon in gremo na serijo, smo izbrali vse stolpce. Če bi šli in izbrali eno, bomo gledali samo to serijo. Toda z izbiro celotne stvari bodo spremembe serije, ki jih naredimo tukaj, veljale za vse stolpce. Torej naj prikaže imena serij. To bo dalo imena za vsako od teh. Vzelo ga bo z vrha teh stolpcev. Spremenimo lokacijo v desno. Simbole lahko spremenimo. Lahko imamo trikotnik ali kvadrat ali kaj podobnega. Lahko bi tudi spremenili velikost. Naj bo manjši ali večji. Nato lahko spremenimo pisavo tako, da gremo tukaj na Chart in tam je Pisava grafikona, tam je slog, tam je velikost. Tam lahko zmanjšamo pisavo.
Zdaj imamo nekaj, kar izgleda zelo dobro. Če želimo kdaj kaj spremeniti ali dodati, gremo tukaj. Te številke spremenimo. Tukaj lahko dodamo nov stolpec, nato pa lahko dobimo grafikon, da izgleda tako, kot želimo. Druga stvar, ki bi jo lahko naredili, je, da bi lahko dodali vrednosti X za vse te. Torej bom vrednosti X naredil enake. Zdaj, ko sem dodal vrednosti X, lahko vidimo, da se samodejno prilagaja tako, da iPad postavi v desno. Tega si ne želimo. Šli bomo na os in X in nastavili bomo lestvico, nato pa jo bomo začeli pri najmanj nič. Pojdite na nekaj res velikega, kot je milijon. Zaradi enega milijona se vse te vrednosti v bistvu zaokrožijo na nič. Tukaj so vsi še vedno na tej liniji. Torej želite zagotoviti, da je vrednost dovolj velika, da bo vse še vedno na isti liniji.
Zdaj lahko gremo, za serijo, lahko imamo prikazane vrednosti. Kliknite tukaj in lahko imamo prikazane vrednosti in lahko je X ali Y. Torej, če tukaj uporabimo X, bomo izklopili ločilo tisočaka, vzel bo vrednosti, ki so z leve strani. Zakaj nisem uporabil vrednosti Y, ki so v tem primeru dejansko enake številke. No, ker želim to obrniti. Želim imeti letnik 1976 na vrhu in 2012 na dnu. Edini način za to je, da te vrednosti spremenite v negativne. Torej bom naredil to negativno, to negativno. Zdaj, ko sem naredil, vse pade z dna grafikona. Obstajajo negativne vrednosti in tukaj imamo pozitivne vrednosti. Torej pojdimo in spremenimo to os tukaj, os Y, na min max. To je nekoliko težavno narediti. Najprej bom spremenil najnižjo vrednost na 2012, minus 2012 in največ na minus 1976 in zdaj lahko vidimo, da gredo vrednosti v pravo smer. Na žalost so vse to negativne številke. Ali morate živeti s tem, ali pa lahko izklopite te številke, tako da se oznake vrednosti vrnejo na Brez, mi pa imamo te samo tukaj s temi številkami.
Druga stvar, ki bi jo lahko naredili, poleg tega, da smo številke vzeli iz vrednosti X, je, da bi jih lahko preprosto dodali sem. Torej bi lahko naredili nekaj takega, kot je dvopičje 1976 ali pa bi jih lahko pozneje dali v oklepaje. Zdaj, ko imamo, lahko spremenimo serijo tukaj, da ne prikazuje nobenih vrednosti, in dobimo nekaj, kar izgleda tako. S tem lahko spremenimo tudi lokacijo za serijo, tako da je namesto na desni tako na levi. Upoštevajte, da lahko spremenite stvari na predmet, ker je vsaka od teh drugačna serija. Torej lahko grem tukaj, samo izberite to. To lokacijo na desni lahko tako spremenim. Lahko bi šel tudi na Style tukaj in spremenil podatkovni simbol za ta. Lahko nastavim barvo na nekaj. Torej imate tukaj dve barvi, to in to. Spremenite lahko oba ali eno ali drugo. Za to lahko spremenite velikost. Tako da je lahko vsak drugačen. Vsaka gre v levo ali desno, da bo časovnica toliko bolj zanimiva.
Zdaj, kaj se zgodi, če želite narediti vodoravni grafikon. No, osnove so enake. Tukaj bom ustvaril nov grafikon. Razpršeni grafikon. Uredil bom podatke grafikona. Toda preden naredim karkoli drugega, bom kliknil tukaj, da zamenjam smer grafikona. Tako so zdaj vse oznake na levi. Zdaj lahko nastavim vsakega od teh. Tukaj imam te dodatne vrstice. Izbrisal bom te vrstice. Vse to bom izbral in počistil. Zdaj bom dal vrednosti tukaj čez vrh za vodoravni grafikon. Tukaj bom uporabil samo ničle, diagonalno, čez. Tukaj bi lahko spet uporabil dejanske vrednosti in naredil enak trik kot za navpični grafikon. Toda za vodoravni grafikon res ni potreben. Zdaj vidimo, da je vse tukaj na nuli. Pojdimo noter in prilagodimo os za Y. Naj bo to najmanj nič in največ ena. Tam se bom znebil vrednostnih nalepk. To bom zmanjšal. Lahko se znebim tudi mrežnih linij. Tukaj se lahko vrnem na Chart in se znebim legende. Zdaj pa pojdimo na os za X tukaj. Obdržal bom linijo. Najnižjo vrednost bom nastavil na 1976. Najvišjo vrednost na 2010. Tukaj lahko uporabim korake, če hočem, se povzpnem do neke vrednosti, kot je 17 tam za te. Za serijo tukaj imam vse izbrano, tako da bo vplivalo na vse serije. Rekel bom Pokaži imena serij. Zdaj lahko vidite, da so imena prikazana na dnu. Lahko bi naredil zgoraj, da bi dobil tiste zgoraj. Zdaj opazite, kako tukaj postavlja nekaj dodatnih oznak. Ko delate vodoravni grafikon, se ne zdi, da teh praznih delov ne bi smeli uporabljati. Zato se mi zdi, da je najbolje, da damo nekaj vrednosti izven razpona tukaj. Torej naredimo ta minus milijon. Tukaj bom kopiral in prilepil te vrednosti. Zdaj, ko sem vse to napolnil z vrednostmi, ki se ne bodo prikazale, lahko vidite, kako je tukaj lepo in čisto.
Odlična stvar pri tem je seveda ta, da je tukaj res lepo. Te lahko uporabite za ustvarjanje res urejenih in zanimivih časovnic. Če želite kaj več kot to ali narediti več sprememb, imate vedno možnost ustvariti besedilna polja. Veste, kar želite, postavite v polje z besedilom in ga postavite na želeno mesto na časovnici. Po želji lahko celo razporedite in zavrtite besedilno polje. Enako lahko storite z oblikami, da dodate dodatne oblike na časovnico kjer koli želite. Lahko celo uporabite oblike in nato naredite eno od teh vrstic tukaj za puščice ali kaj podobnega. Tako imate možnost ustvariti skoraj vse, kar želite. Tukaj vam poskušam pokazati, kako začeti s preprostim grafikonom, ki lahko ustvari vsestransko časovno premico, ki jo lahko uporabite in ji nato dodate, če res želite več.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-03-26 at 9.34.07 Large.jpeg
    Screenshot 2022-03-26 at 9.34.07 Large.jpeg
    135,7 KB · Ogledi: 192

Podobne teme

V iPhonu lahko besedilo med jeziki prevajate na več načinov. Izbirate in prevajate lahko v skoraj vseh aplikacijah, vključno z...
Odgovori
0
Ogledi
24
Mac ima vgrajeno funkcijo prevajanja, ki deluje skoraj povsod. Besedilo lahko prevajate, da ga lahko preberete ali si pomagate pri...
Odgovori
0
Ogledi
25
Kako prenesti vse iz starega iPada v nov iPad Pro, Air, iPad ali mini - pokažem vam, kako prenesti vse podatke, aplikacije, sporočila...
Odgovori
0
Ogledi
48
Preberite, kako prepoznati svoj svinčnik Apple Pencil, s katerimi modeli iPadov ga lahko uporabljate ter kako ga povezati in spariti z...
Odgovori
0
Ogledi
27
Spoznajte svoj Apple Pencil Pro. Pokazali vam bomo dejanja, ki jih lahko izvajate, kot sta Squeeze in Barrel Roll, ter razpravljali o...
Odgovori
0
Ogledi
32

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu