Video Kako zavarovati svoj iPhone, preden ga nekomu izročite

Gledate:
Video Kako zavarovati svoj iPhone, preden ga nekomu izročiteČe morate svoj iPhone izročiti pregledovalcu vstopnic, blagajniku, varnostniku ali policistu, da pokažete dokument ali vašo osebno izkaznico, najprej uporabite voden dostop (Guided Access), da zaklenete iPhone v to eno aplikacijo in omejite dostop. Voden dostop lahko uporabite tudi takrat, ko želite otrokom omogočiti igranje iger na vašem iPhonu ali iPadu.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako uporabljati voden dostop na vašem iPhoneu ali iPadu, tako da lahko varno predate svojo napravo nekomu drugemu, da mu omogočite, da nekaj vidi ali uporabi.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Ko torej uporabljate svoj iPhone ali iPad, ga moramo včasih predati komu drugemu, ki mu morda ne zaupamo. Mogoče jim ne zaupamo, ker jih ne poznamo. Lahko bi bil nekdo v trgovini. Videti morajo potrdilo ali nekakšne podatke o plačilu na vašem iPhoneu. Morda gre za otroka, ki želi igrati igro ali si ogledati nekaj fotografij, vi pa ne želite, da bi se vtaknili v kaj drugega na vaši napravi. Ali pa je to varnostnik ali policist in jim želite pokazati identifikacijo v uradni aplikaciji. Telefon jim morate izročiti, vendar jim ga ne želite popolnoma odkleniti. Torej na iPhoneu obstaja funkcija za to. Najdete ga v aplikaciji Nastavitve. Pojdite na Dostopnost in nato pojdite vse do dna in našli boste Vodeni dostop. Pojdi tja in ga vklopi.
Če želite to nastaviti, najprej pojdite na Nastavitve gesla. Tukaj lahko nastavite geslo za vodeni dostop. To je geslo, ki ga potrebujete, da izstopite iz tega načina. Lahko ga nastavite tukaj ali pa vas bo ob prvi uporabi zahtevalo, da ga nastavite. Tukaj lahko vklopite tudi Face ID ali Touch ID. To vam omogoča izhod z uporabo Face ID ali Touch ID, zaradi česar je veliko bolj priročna za uporabo, saj bi lahko zlahka izstopili iz tega načina. Tukaj lahko nastavite, ali se to prikaže v bližnjici za dostopnost ali ne. To želite imeti vklopljeno. Tukaj lahko nastavite čas po meri, da se vaš iPhone zaklene pri uporabi tega načina. Torej imate morda vaš iPhone nastavljen tako, da se običajno zaklene po dveh minutah. Morda pa želite, da se pri uporabi tega načina zaklene šele po eni minuti.
Pa poglejmo, kako to uporabiti. Ne morete ga uporabiti tukaj v aplikaciji Nastavitve in ga ne morete uporabiti tukaj na začetnem zaslonu. Zato je lahko frustrirajoče, če ga poskušate uporabiti, če ste v enem od teh načinov, kjer vodeni dostop ne deluje. Če želite to aktivirati, uporabite trojni klik, ki bo aktiviral bližnjico za dostopnost. Tako bom 3-krat pritisnil na stranski gumb. Prikaže se bližnjica za dostopnost in tukaj lahko vidite, da vodeni dostop ni naveden. To je zato, ker sem na začetnem zaslonu. Zato je pomembno, da se tega zavedate. Ko ste v aplikaciji Nastavitve ali na začetnem zaslonu in na nekaterih drugih mestih, ne morete uporabljati vodenega dostopa, ker niste znotraj aplikacije. Vodeni dostop vas zaklene v aplikacijo. Če niste v aplikaciji, potem vodeni dostop sploh nima smisla. Zato ne bodite razočarani, če ga tam ne vidite.
Namesto tega pojdite v aplikacijo. Zdaj boste morda želeli iti v Apple Wallet. Morda boste želeli odpreti e-poštno sporočilo ali stran brskalnika ali kar koli, kar morate pokazati drugi osebi. Če gre za otroka, ki želi uporabljati vašo napravo, boste morda želeli iti v igro, ki jo bo igral. Kot primer bom uporabil aplikacijo Fotografije. Recimo, da ga nekomu izročite in želite, da lahko pregleda vaše fotografije in si ogleda nekaj slik. Ne želite, da zapustijo aplikacijo Fotografije. Torej greš v Fotografije. Zdaj, ko ste v aplikaciji, bo to delovalo. Če trikrat kliknem stranski gumb, lahko vidite, da je zdaj možnost vodenega dostopa. Vklopimo ga.
Zdaj, ko ga prvič vklopite, vas bo tukaj zahtevalo več možnosti. Torej na dnu imamo Možnosti. Lahko bi natančno določili, kaj lahko storijo. Zdaj, če izklopite stvari, kot je Touch, dejansko ne bodo mogli narediti veliko ničesar. Ne morejo se niti premakniti na naslednjo sliko tukaj v aplikaciji Fotografije. Torej, odvisno od tega, kaj želite narediti, boste morda želeli imeti to možnost Vklopljeno ali Izklopljeno. Če je ideja, da ga želite uporabiti tako, da lahko komu izročite svoj telefon, da lahko vidi potrdilo ali vozovnico, potem boste morda želeli vse te stvari izklopiti in res ne morejo storiti ničesar na zaslonu. Če je ideja, da želite s tem dati svoj iPhone otroku, da bi lahko igral igro ali pregledoval fotografije, potem seveda želite zapustiti Touch On, da bi lahko dejansko počeli stvari v aplikaciji. Tukaj lahko nastavite tudi časovno omejitev, če želite. Če torej otroku predate iPhone ali iPad, lahko igra igro 5 minut ali 15 minut ali karkoli drugega. Potem se bo iPhone zaklenil in po pomoč se bodo morali vrniti k vam.
Zdaj lahko poleg tega obkrožite tudi področja zaslona, ki jih želite onemogočiti. Torej, na primer, če želite tukaj onemogočiti gumb Nazaj, lahko to storite. Ali gumb Uredi tukaj lahko to storite tako, da obkrožite. Zdaj pa začnimo. Ker nismo posredovali gesla, nas bo vprašalo, vendar samo prvič. Seveda morate uporabiti pravo geslo. Nekaj, česar ne boste pozabili. Morda enako kot geslo, ki ga uporabljate za svoj iPhone na splošno, še posebej, če tega ne ve nihče drug razen vas. Zdaj ste začeli z vodenim dostopom. Zdaj tukaj opazite, da tukaj na dnu nimam indikatorja gumba Domov. Ne morem domov. Če imam fizični gumb Domov, dejansko ne bo deloval. Ne morem priti do druge aplikacije. Tukaj sem zaklenjen v aplikaciji Fotografije. Ker pa sem dovolil Touch, lahko še vedno krmaram v aplikaciji Fotografije.
Zdaj recimo, da želim izstopiti. To lahko storim na enega od dveh načinov. Eden je, da ponovno trikrat kliknete stranski gumb. S tem se prikaže bližnjica za dostopnost in lahko izklopim vodeni dostop. Prosil me bo za geslo in lahko izstopim. Nato me popelje nazaj na ta zaslon tukaj, kjer lahko končam voden dostop, nadaljujem ali spremenim možnosti, ko obkrožite nova področja. Torej končajmo. Zdaj, ko to storim drugič, ker sem že nastavil geslo in ste že nastavili možnosti, moram samo trikrat klikniti, da pridem do bližnjice za dostopnost. Vklopite vodeni dostop in takoj se bo nadaljeval. Če želim spremeniti možnosti, ki jih lahko trikrat kliknem, jih izklopite. Ponovno moram vnesti geslo in zdaj sem v tem načinu, kjer lahko spremenim možnosti.
Zdaj, če želite hiter vstop in izhod, ga lahko vklopite s takšno bližnjico za dostopnost in se bo nadaljevalo takoj. Zdaj se spomnite, da smo preverili, ali je Face ID v redu za uporabo za izhod. Za to lahko uporabite tudi Touch ID. Torej namesto trikratnega pritiska na stranski gumb, ga samo dvakrat pritisnite in bo uporabil Face ID za izstop. Tako lahko vidite, da sem ga zapustil, ne da bi šel skozi Možnosti. Tako se lahko na ta način zelo hitro izognete vodenemu dostopu.
Za še hitrejši dostop do vodenega dostopa je potrebno nekaj premišljenosti. Ena stvar, ki jo lahko storite, je v nastavitvah, če greste na bližnjico za dostopnost, ki je tukaj na dnu, in počistite vse razen vodenega dostopa, nato pa vas trikratni klik popelje neposredno v vodeni dostop. Če pa želite, da so nekatere od teh drugih stvari tam, kot sta Zoom in Povečevalnik, ki sta res priročni, potem boste morali vedno iti v ta meni in izbrati Vodeni dostop. Na spletu je nekaj informacij o uporabi Siri za dostop do vodenega dostopa. Kolikor vem, v iOS 15 Siri tega ne bo storila.
Zdaj je tu res priročen Back Tap. Če greste v Touch, pojdite na Nazaj Tap, nastavite lahko dvojni ali trojni dotik. Dotaknete se zadnje strani telefona in nekaj bo naredil. Tako bi lahko na primer Triple Tap nastavil za bližnjico za dostopnost, to je priročno. Potem bi si mislili, da bom lahko izbral voden dostop pod Dostopnost in se lahko trikrat dotaknil na zadnji strani telefona, da bi prišel v voden dostop. Vendar ni na seznamu. Vendar to ne pomeni, da tega ne morete storiti, ker lahko nastavite bližnjice kot nekaj za uporabo za Triple Tap. Tako lahko hitro ustvarite bližnjico za to, da greste v aplikacijo Bližnjice. Dodal bom novo bližnjico. Dodajte dejanje. Grem na Iskanje vodenega dostopa. Tukaj lahko vidite, da je ena od stvari Začetek vodenega dostopa. Tukaj samodejno dodeli ime Začni voden dostop. Dejansko lahko vstopite sem in dodate na začetni zaslon in na začetnem zaslonu ustvarite gumb, da začnete voden dostop. To bom preprosto zapustil. Videli bi lahko, da je Start Guided Access tukaj kot bližnjica. Zdaj, če se vrnem v nastavitve in pogledam tap za nazaj, lahko vidite, da je ena od možnosti začeti voden dostop. To je tista bližnjica, ki sem jo pravkar ustvaril. Tako je zdaj Triple Tap nastavljen za začetek vodenega dostopa.
Torej ne pozabite, da moram iti v aplikacijo. Spet bom izbral Fotografije. Trikrat se bom dotaknil zadnje strani telefona. Videli ste, da se je vodeni dostop začel precej hitro. Torej boš nekomu izročil svoj telefon. Pridete do prave aplikacije. To storite in izročite telefon in zdaj, ko ga dobite nazaj, samo dvakrat pritisnete stranski gumb, uporabite Face ID, da ga končate.
Vodeni dostop vam torej omogoča, da svoj telefon izročite nekomu, ki ve, da je zaklenjen v aplikacijo, v kateri ste trenutno, ali celo na ta zaslon. Glavna stvar je, da ga nastavite vnaprej. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-24 at 18.05.28 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-24 at 18.05.28 Large.jpeg
    162,9 KB · Ogledi: 65

Morda vas zanima tudi...

Preberite, kako posodobiti iPad v Nastavitvah in kako ga lahko posodobite z računalnikom. Pokazali vam bomo možnosti za posodobitev, da...
Odgovori
0
Ogledi
61
Preberite, kako preverite, ali je za vaš iPhone na voljo nova različica sistema iOS. To vključuje posodobitve programske opreme za...
Odgovori
0
Ogledi
50
Ko v iPhonu izvajate dejavnosti, kot sta časovnik in predvajanje podcasta, se te pojavijo v Dinamičnem otoku. Prikazane dejavnosti v...
Odgovori
0
Ogledi
17
Pred spletnimi prevarami se najbolje zaščitite tako, da razumete, kako delujejo. Spoznajte teh 10 najpogostejših spletnih prevar in se o...
Odgovori
0
Ogledi
23
Če želite kar najbolje izkoristiti iskalnik Mac Finder, morate vedeti, kako hitro razvrstiti datoteke v oknu Finderja. Preberite, kako...
Odgovori
0
Ogledi
27
Nazaj
Na vrhu