Video Kako ustvariti foto kolaž na Macu

Gledate:
Video Kako ustvariti foto kolaž na Macu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Za izdelavo foto kolaža lahko uporabite Pages ali Keynote. Pages je bolj primeren za tiskanje in izvoz PDF-jev. Keynote je najboljši za ustvarjanje kolažev za skupno rabo v spletu ali ogled na zaslonu. Obe aplikaciji imata enaka orodja, zato je gradnja kolaža v obeh aplikacijah podobna.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako ustvariti foto kolaže na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Medtem ko aplikacija Photos nima funkcije, ki bi vam omogočala preprosto sestavljanje kolažev, lahko za to uporabite Pages ali Keynote. Pages je odličen, če je vaš cilj natisniti kolaž. Keynote je odličen, če je vaš cilj deliti kolaž v spletu ali ga prikazati na zaslonu. Strani za papir in Keynote za zaslon. Toda veščine, ki jih potrebujete za izdelavo kolaža v enem od teh, so popolnoma enake.
Začnimo s Pages. Izberimo prazno ležečo predlogo. Preklapljanje med ležečo in pokončno sliko je enostavno. Samo pojdite na Dokumenti in tam lahko najdete Usmeritev strani in vidite, da imam izbrano Ležeče, vendar bi lahko šel v Portret, če bi želel. Zdaj pa poenostavimo delo. To ni običajen dokument za obdelavo besedil. Namesto tega bomo uporabili postavitev strani. Torej pojdite na Datoteka in Pretvori v postavitev strani in se znebite besedila telesa. Nato ga pomanjšajmo, da bomo lahko videli celotno stran. Zdaj lahko tudi, ko smo tukaj v dokumentu, izklopimo glavo in nogo. Torej niso na poti. Zdaj imamo samo prazno stran za delo. Zdaj pa dodajmo prvo fotografijo. Fotografije lahko dodate iz Finderja ali iz aplikacije Fotografije. Torej tukaj v Finderju imam tukaj fotografijo. To bom preprosto potegnil in spustil v dokument Pages. Zdaj ga lahko premikam. Lahko zgrabim vogal in mu spremenim velikost, da dobim približno velikost, ki jo potrebujem. Dodajmo ji obrobo. Odšel bom na Oblika in nato na Slog in tukaj boste videli nekaj možnosti. To so prednastavljeni slogi. Izbirate pa lahko med številnimi obrobami, tako da kliknete Obroba tukaj in greste na Okvir za slike. Nato kliknite tukaj in videli boste vse različne okvirje za slike. Torej lahko izberete nekaj takega, na primer, ali nekaj takega. To osnovno bom izbral prav tukaj, da bo videti, kot da gre za lastno fotografijo, ki sedi na vrhu lista papirja. Tukaj lahko vidite malo sence. Za mejo lahko nastavite skaliranje. Tako se bom spustil na 60%.
Zdaj običajno pri foto kolažu želite imeti stvari pod nekoliko drugačnimi koti. Ne bo vse tako naravnost, kot so bile tam vržene fotografije. Torej bom šel na katero koli stransko ali vogalno piko, držite tipko Command in jo povlecite in lahko spremenim kot. Zato ga spremenimo v nekaj takega in ga lahko premikam. Zdaj opazite, kako se nekako zaskoči na straneh in vse. Če vlečete in med vlečenjem držite tipko Command navzdol, se ne bo več zaskočila na straneh. Tako ga lahko nekako pripravim, da se prilega točno tam, kjer želim, da se tukaj ne dotika robov. Če vaš tiskalnik ne tiska vse do roba, boste morda želeli imeti tako malo dodatnega prostora.
Zdaj pa dodajmo še eno fotografijo, vendar tokrat iz aplikacije Fotografije. Tukaj v aplikaciji Fotografije bom vzel še eno fotografijo. To naredite tako, da vidim obe okni in da lahko povlečem in spustim iz aplikacije Fotografije neposredno na strani. Naredimo isto stvar tukaj. Tole bom malo zmanjšal. Tukaj bom izbral isto vrsto obrobe. Da bo to enostavno, bom ustvaril slog. Torej s tem izbranim grem na Oblika, Slog in tukaj imam teh šest privzetih slogov. Prelistal bom naslednjega in uporabil Plus. To bo dodalo moj stil. Zdaj lahko izberem to, kliknem tam in dobim enak slog za to fotografijo. Zdaj lahko spremenim velikost tega, Command Drag, in mu dam malo kota. Naj se eno tako prekriva z drugim. Zdaj pa naj dodam še tri takšne fotografije. Zdaj imam ta mali kolaž s prekrivajočimi se fotografijami.
Zdaj dodajmo ozadje. Če grem na Oblika brez izbranega nič drugega, bom tukaj lahko nastavil zapolnitev ozadja. Torej gremo. Tako lahko naredimo barvno polnjenje. Lahko naredimo nekaj lepšega, kot je gradientno polnjenje. Naredimo napredno gradientno polnjenje in ga tako nastavimo na Radial. Potem se lahko tukaj spremenimo v te barve. Tako da lahko tega v sredini naredimo bližje belemu. Drugo bom prepustil tem temno modri. Zdaj imamo tukaj nekakšno ozadje.
Zdaj je lepo, če imate prekrivajoče se fotografije, vendar boste morda želeli imeti vsako fotografijo posebej na strani. Zato skrčimo vse takole. Če ga dovolj skrčimo, se nič več ne prekriva. Kaj pa, če želimo imeti pod vsako fotografijo napis. Najprej vse poravnamo, namesto da bi bilo pod kotom. Kasneje ga lahko postavimo nazaj pod kotom. Zato bom izbral vse. Pojdite na Razporedi in vidim tukaj pod Rotation, tam je nekako siva vrednost, kar pomeni, da obstaja več vrednosti. Če ga nastavim na nič, to pomeni, da je zdaj vse v redu. Dodajmo TextBox s klikom tam. To postavite pod eno od fotografij. Naj bo krepko in malo večje. Centrirajte ga in ga takole prilepite spodaj. Zdaj bom vzel to in bom šel v možnost Povleci in jo dodal vsakemu od teh. Nekatere od njih bom moral spremeniti velikost. Zdaj ga imam pod vsakim od teh. Lahko bi dodal poljuben napis. Zdaj, da jih zasukamo, želimo zasukati z napisom. Zato bom izbral in nato šel na Razporedi in združi ali Ukaz možnosti G. Tako lahko izberem tega. Opcijski ukaz G. Naredite to za vsako od teh. To mi ne bo omogočilo le, da jih zasukam skupaj, ampak jih lahko tudi spremenim skupaj. Zdaj jih lahko spet tako vrtim in dobim nekaj takega. Tukaj lahko dodamo več besedila, kot je morda naslov. Te bom še malo zmanjšal. Tukaj dodajte še nekaj besedila. Postavite ga na vrh. Naredite ga lepo in veliko in ga raztegnite do konca. Tukaj lahko celo dodate druge stvari, kot so oblike. Dodajmo še tak avto in avtodom. Lahko spremenimo barvo teh. Spremenite to barvo v temno modro. Mogoče so to na isto stvar. Potem se lahko prilagodimo, kot želimo.
Torej lahko tukaj počnete še druge stvari. Če želite na primer obrezati fotografijo, se vam niti ni treba vrniti v aplikacijo Fotografije. Ti so torej združeni. Dvokliknil bom, da vstopim v skupino. Zdaj samo izberem fotografijo. Dvokliknite na fotografijo in zdaj lahko prilagodim povečavo in spremenim del fotografije, ki je prikazan, in to naredim tako. Druge stvari lahko prilagodim tudi tako, da grem na Slika in tam sta Exposure and Saturation. Tukaj lahko uporabite tudi gumb Izboljšaj ali kliknete tukaj in dobite cel kup različnih načinov, kako lahko spremenite to sliko. Potem, ko končate, shranite. Zdaj bi verjetno običajno želeli to natisniti. Druga stvar, ki jo lahko storite z njim, je izvoz kot PDF. Odlična stvar pri izvozu kot PDF in lahko izberete kakovost slike, saj je to kolaž, bistvo so vse fotografije, izbrali bomo najboljše, nato pa ga bomo izvozili kot PDF tukaj. Potem bi lahko videli kolaž kar tam in si ga lahko ogleda vsak, ki ima pregledovalnik PDF, torej na vseh platformah. Ne samo to, slike so tukaj precej visoke kakovosti. Veliko presegajo tisto, kar potrebuje zaslon, tako da lahko tukaj povečam in si lahko ogledate podrobnosti na fotografijah. Vsakdo, ki želi natisniti ta PDF, bi dobil precej dobre rezultate.
Ni pa idealno za skupno rabo, saj je velikost datoteke precej velika. Tukaj lahko vidite, da je to 8M s temi petimi fotografijami, vgrajenimi v PDF.
Če je vaš cilj ustvariti kolaž za zaslon, torej morda za skupno rabo ali v družabnem omrežju ali ga nekdo preprosto prejme po e-pošti in si ga ogleda na svojem zaslonu, ne potrebujete vseh teh podrobnosti. Kar potrebujete, je, da lahko izvozite nekaj, kot je jpeg. Pages tega ne počne, vsaj ne neposredno. Vendar Keynote to počne. Keynote je veliko bolj primeren za ustvarjanje kolaža, namenjenega zaslonu. Zato bom v Keynoteu tukaj izbral osnovno belo predstavitev. Znebite se polj, ki so tam, in šel bom v Dokument in spremenil velikost diapozitiva na Po meri. Zdaj je privzeto 1920 x 1080. Torej enako kot HDTV. Verjetno si želite nekaj malo boljšega od tega. Torej naj naredim 3840 krat 2160, kar je enako 4K TV. Tako lahko zdaj s tem dodam elemente tukaj. V Keynoteu je veliko lažje začeti. Ni preklopa na postavitev strani. Ni glave in nog, ki bi se jih lahko znebili in drugih podobnih stvari. Že ustvarjate nekaj, kar je namenjeno zaslonu. Toda v bistvu so koraki skoraj enaki za to v Keynote. Pravzaprav lahko celo kopirate in prilepite s strani v Keynote.
Ampak tukaj ga bom zelo hitro ustvaril iz nič. Zato bom tole vzel iz datoteke in jo spustil. Spremeni velikost. Grem na Format and Border. Spremenite ga v okvir za slike. Tukaj izberite isto vrsto okvirja za slike. To bom dodal kot slog. Nato bom spodaj dodal napis. Vzemite oba in jih združite skupaj. (dodajanje dodatnih fotografij in naslova.) Tam bom izbral ozadje diapozitiva in spremenilo barvo v napredni preliv in tam naredilo radialno polnjenje. Nato le malo tako spremenite barve. Tukaj lahko z besedilom naredite celo nekaj kul posebnih učinkov. Kot, na primer, ta naslov tukaj lahko spremenim barvo besedila v polnilo slike, nato pa ga lahko povlečem in spustim iz aplikacije Fotografije, tako da na primer zgrabimo nekaj tega tukaj in to damo tja in lahko glej, tam ima sliko. Zdaj pa pojdimo naprej in naredimo obris, takole črne točke. Naj bo le malo zanimivo. Lahko ji dodamo tudi padajočo senco. Naj bo drugače. Poskusite različne stvari za obris. Mogoče takšen bel obris. No pa gremo! Zdaj imamo kolaž, kot si ga želimo v Keynote.
Zato ga shranimo. Zdaj s Keynote lahko greste na Izvoz. Od tu lahko izvozite tudi PDF. Ampak tukaj lahko naredite tudi slike. Torej, pojdimo na sliko in to je samo en diapozitiv, zato naredite vse. Uporabili bomo jpeg, tako da je nekoliko stisnjen, zdaj pa lahko izvozimo neposredno v sliko jpeg. Zdaj bomo dobili mapo, ker bo v njej vse diapozitive. Obstaja samo en diapozitiv, zato ga bomo potegnili sem in se nato znebili mape. To je slika tukaj. Torej, če pogledam sliko, je jpeg in če tukaj povečam, opazim, da raven podrobnosti ni tako velika. Toda to je slika, ki je pripravljena za skupno rabo na spletu. Všeč, da ga naložite na Facebook ali kaj podobnega.
Zdaj, če želite ustvariti kolaž za obe uporabi, lahko to storite v Pages in ko imate pdf, dvokliknite, da ga odprete v predogledu. V predogledu si ogledujete pdf, zdaj pa lahko greste na Datoteka, Izvozi in lahko Izvozite v jpeg. Nato lahko izberete kakovost in tudi ločljivost. Torej, to je list papirja velikosti 8 ½ x 11. Torej je širok 11 centimetrov. Torej je 300 slikovnih pik na palec. Široka je 3300 slikovnih pik. Slika tukaj, ta slika jpeg, je bila široka 3840 slikovnih pik, vendar bolj ali manj v istem splošnem območju, če naredimo 300. Če naredimo nekaj takega kot 72 slikovnih pik na palec, dobimo nekaj, kar je široko približno 800 slikovnih pik. Tako veliko manjša slika kakovosti ne bo tam. Torej zagotovo želite uporabiti 150 ali 300 ali kaj podobnega, da bi dobili dobro sliko iz pdf-ja.
Na splošno lahko za ustvarjanje teh kolažev uporabite Pages ali Keynote in spretnosti, ki jih potrebujete za izdelavo kolaža, so skoraj enake. Samo to, kako ga nastavite in kako izvažate iz vsakega, je nekoliko drugačen. Zato upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-08 at 18.08.43 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-08 at 18.08.43 Large.jpeg
    138,8 KB · Ogledi: 69

Podobne teme

Zaklenjeni zaslon iPada lahko prilagodite s fotografijami ali dodate gradnike, da so vam aktualne informacije na dosegu roke. Če želite...
Odgovori
0
Ogledi
38
Kot starš ali skrbnik lahko ustvarite Apple ID za svojega otroka, ga dodate v skupino Družinska raba in nastavite starševski nadzor, na...
Odgovori
0
Ogledi
67
Če v aplikaciji Notes shranjujete pomembne informacije, poskrbite za njihovo varnostno kopijo. Ker so zapiski shranjeni kot podatkovna...
Odgovori
0
Ogledi
50
Na pomnilniškem pogonu računalnika Mac lahko po želji ustvarite nove mape. Novo mapo lahko ustvarite na več načinov. Razmislite, kako...
Odgovori
0
Ogledi
57
Z nalepkami se lahko hitro vizualno odzovete na sporočilo. Lahko so emoji, pozirani Memoji in tudi slike po meri iz lastnih Photos...
Odgovori
0
Ogledi
150

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu