Video Kako uporabljati tipko FN/Globe na tipkovnici Mac

Gledate:
Video Kako uporabljati tipko FN/Globe na tipkovnici Mac

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Tipko FN ali Globe na tipkovnici Mac lahko uporabite za preklapljanje med posebnimi funkcijami in F-tipkami, spreminjanje prikazanega na vrstici na dotik ali pa se lahko uporablja tudi sama za odpiranje pregledovalnika emojijev in simbolov, spreminjanje vira vnosa ali začetek narekovanja.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si, kaj počne tipka fn ali Globe na tipkovnici Mac.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Tako je minilo že nekaj časa, odkar sem govoril o fn ali, kot se zdaj imenuje Globe Key. Če imate starejšo tipkovnico Mac, tudi samo nekaj let, ima na njej samo tipko, ki je označena z dvema črkama fn. Toda novejši Maci imajo isto tipko s fn in tudi simbol globusa na njej. To je isti ključ in opravlja isto stvar, vendar se funkcionalnost razlikuje glede na Mac, ki ga imate. Predvsem, če imate Mac z vrstico na dotik, bodo stvari nekoliko drugačne, vendar bo vaš Mac tudi prikazal tipko kot fn ali Globe, odvisno od tipkovnice, ki jo imate.
Torej tukaj v mojem novem Mac Studiu še vedno uporabljam zelo dobro prejšnjo generacijo Apple tipkovnice in ima fn na tipki. Če grem na Sistemske nastavitve in nato na Tipkovnica, potem grem na razdelek s tipkovnico in to bo imenoval tipka fn. Tukaj piše Pritisnite tipko fn do in lahko ga nastavim na nekaj. Tudi tukaj je v tem opisu uporabljen izraz tipka fn. Vendar pa ima na mojem M1 MacBook Pro na tej tipki poleg fn natisnjen globus in če pogledam v Preferences, ga poimenuje s tem simbolom. Tako lahko vidite, da piše pritisnite Globe in tam ima isti meni. Tu boste na MacBooku opazili tudi drugačen meni, ker je na tem modelu vrstica na dotik, tako da ima tu dejansko dodaten nabor funkcionalnosti, ki je ne boste našli na novejših računalnikih Mac, ki nimajo vrstice na dotik. Toda čudno je, da ga tukaj v opisu dejansko imenuje tipka fn.
V redu, vrnimo se sem in poglejmo, kaj počne tipka fn. V bistvu lahko naredi dve različni stvari. Ena je, da lahko spremeni način delovanja tipk na vrhu tipkovnice. Torej imate tipke z oznako F1, F2, F3 in tako naprej. Na sebi imajo tudi posebne simbole, ki predstavljajo nastavitve za svetlost, nadzor predvajanja in glasnost. Te se imenujejo posebne lastnosti. Torej, ko pritisnete F1, lahko sprožite znak F1 ali pa tudi zmanjšate svetlost zaslona. Kaj se bo zgodilo, je odvisno od tega potrditvenega polja. Ko to preverite, s pritiskom na tipko F1 pošlje signal F1 kateri koli aplikaciji, ki jo uporabljate. Recimo, da uporabljate aplikacijo in kaže, da je tipko F1 mogoče uporabiti za izvajanje posebne funkcije. No, potem bi to storil s pritiskom na F1. Če pa držite tipko fn ali globus in pritisnete F1, bi to zmanjšalo svetlost zaslona. Če to počistite, se zgodi nasprotno. Če pritisnete F1, boste dejansko zmanjšali svetlost. Če želite s tipko F1 poslati signal aplikaciji, ki jo uporabljate, morate držati tipko fn ali tipko Globe in hkrati pritisniti F1. Zato preprosto preklopite to na tisto, kar vam je ljubše. Veliko uporabnikov Maca dejansko ne uporablja zelo veliko bližnjic F1, F2, F3 v aplikacijah in v tem primeru bi bilo morda smiselno, da je to izklopljeno, tako da lahko s temi tipkami samo nadzorujete predvajanje, glasnost in tako naprej. Če pa uporabljate aplikacije, ki običajno zahtevajo, da pritisnete F1 ali F5 ali F7, boste morda želeli, da je to vklopljeno, tako da lahko pritisnete te tipke, ne da bi morali držati tipko fn ali Globe. Kakorkoli že, do vseh teh funkcij lahko dostopate tako, da pritisnete ali ne pritisnete tipke fn ali Globe.
Zdaj lahko poleg tega pri macOS Monterey uporabite tudi to tipko fn ali Globe, da sami sprožite dejanja. To se naredi tako, da nekaj nastavite tukaj. Tako lahko namesto Do Nothing spremenim vhodni vir. Torej bi bili vhodni viri tukaj. Če bi imel na tipkovnici več jezikov, do katerih bi želel dostopati, bi lahko tukaj dodal novo tipkovnico. Tam na primer dodajmo britansko tipkovnico. Glede na to, ker sem ga nastavil za spremembo vhodnega vira, in zdaj lahko vidite tukaj majhno zastavico, ki označuje moj vhodni vir. Lahko kliknem na to in preklopim, če želim, ali pa se dotaknem tipke fn in lahko vidite, kako se preklopi zame. Seveda, če imate nastavljen samo vhodni vir, potem to ne bo naredilo ničesar, razen da bi vam tam prikazalo vhodni vir in ne bi bilo smiselno, da je ta nastavljen na to.
Uporabite ga lahko tudi za prikaz emojijev in simbolov. Tako, na primer, tukaj v TextEdit, če bi želel vstaviti emoji ali simbol, bi lahko uporabil starejšo bližnjico na tipkovnici Control Command Space in bi to prikazalo. Toda zdaj bi lahko uporabil tudi tipko fn ali Globe. Tapnite to in prikazalo se bo isto stvar.
Druga možnost je, da začnete Diktat. Zdaj, da preprečite, da bi to storili po naključju, morate dvakrat pritisniti fn. Torej, če bi želel narekovati z vklopljenim, lahko dvakrat pritisnem tipko fn in ker sem jo onemogočil, me bo prosil, naj jo omogočim. Zdaj je vklopljeno. enkratni pritisk ga izklopi. Če sem še kdaj želel vklopiti narekovanje, ga dva dotika vklopi, en dotik ga izklopi. Pomembno je omeniti, da so to res hitri dotiki te tipke. Če pritisnete in držite, se nič ne zgodi. Zato se želite prepričati, da pritisnete in spustite, kot bi pri običajnem tipkanju črke.
Zdaj lahko moj MacBook Pro, ki ima vrstico na dotik, dejansko uporabite isto tipko, jo držite pritisnjeno in bo spremenila funkcionalnost v vrstici na dotik. Tukaj lahko vidite, da lahko naredi več stvari. Če želite le nekako iti na standard, bi preklopili na prikaz tipk F1, F2 in F3 in to bo spremenilo vrstico na dotik v vrstico tipk F. Upoštevajte tudi, da lahko tipko fn ali Globe uporabite kot običajno modifikacijsko tipko. Apple to začenja po malem. Če odprete System Preferences in nato Keyboard in nato poiščete bližnjice pod Mission Control tukaj, je bližnjica za QuickNote in videli boste, da je bližnjica fn ali tipka Globe Q. Vendar običajno ne deluje, če poskusite uporabiti sami. Kot, na primer, Show Notifications Center, bi bilo morda lepo imeti fn in N, vendar tega ne bo registriral kot bližnjico, ki bi jo lahko nastavili.
Zdaj pa vam želim pokazati še eno stvar. Recimo, da imate tipkovnico, kjer je tipka fn na drugi strani. To imam s svojo starejšo Apple Extended tipkovnico. Namesto spodaj levo je na neprijetnem mestu. No, lahko nastavim tipko Caps Lock na fn ali tipko Globe. Tukaj samo pojdite na Modifikacijske tipke in potem boste videli, da lahko spremenite vsako od modifikacijskih tipk in ji dodelite nekaj drugega. Tako bi lahko vzel tipko Caps Lock in jo nastavil tudi na tipko fn. Še vedno uporabljam tipko fn kot to, zdaj pa imam dodatno mesto, ki ga lahko pritisnem. Zato nastavite Caps Lock na fn in zdaj lahko uporabite tipko Caps Lock, da prikažete pregledovalnik emojijev in simbolov.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-04-21 at 20.46.13.png
    Screenshot 2022-04-21 at 20.46.13.png
    1,4 MB · Ogledi: 138

Podobne teme

Spoznajte svoj Apple Pencil Pro. Pokazali vam bomo dejanja, ki jih lahko izvajate, kot sta Squeeze in Barrel Roll, ter razpravljali o...
Odgovori
0
Ogledi
42
Spoznajte nastavitve dostopnosti za prilagoditev na dotik, da lahko prilagodite odziv iPhona ali iPada na dotike, potege in druge geste...
Odgovori
0
Ogledi
51
Z aplikacijo Find My sledite ključem, denarnici, prtljagi in drugim pomembnim predmetom tako, da nanje pritrdite oznako AirTag. Če...
Odgovori
0
Ogledi
71
Če se želite osredotočiti na pogovore iz oči v oči, lahko v Nadzornem centru v iPhonu ali iPadu vklopite možnost Conversation Awareness...
Odgovori
0
Ogledi
57
Z virtualnim zaslonom Mac Virtual Display lahko povežete računalnik Mac z napravo Apple Vision Pro in si tako zagotovite zasebni...
Odgovori
0
Ogledi
121

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu