Video Kako uporabljati aplikacijo Files na iPhonu

Gledate:
Video Kako uporabljati aplikacijo Files na iPhonu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Aplikacija Files na vašem iPhonu ali iPadu je kot Finder na Macu. Z njim lahko poiščete, odprete in organizirate svoje datoteke. Prav tako lahko predogledate dokumente in izvajate druge funkcije. Če želite opraviti delo na svojem iPhonu ali iPadu, je pomembno, da poznate aplikacijo Files.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Danes si oglejmo aplikacijo Datoteke na vašem iPhoneu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Aplikacija Files je torej lahko ena najpomembnejših aplikacij na vašem iPhoneu. V bistvu je enakovreden Finderju, vendar na vašem iPhoneu. Z njim lahko dostopate do datotek, tako lokalnih datotek kot datotek v iCloud Drive. Uporabite ga lahko tudi za dostop do datotek, ki se nahajajo v drugih sistemih v oblaku, kot je Dropbox. Aplikacija Files je vgrajena v iOS. Torej bi ga morali videti nekje na domačem zaslonu. Če ne, lahko vedno obiščete knjižnico aplikacij in jo tam poiščete. Tukaj na iPhoneu uporabljam iOS 15.2. Toda aplikacija Files se v zadnjem času ni veliko spremenila in bi morali videti podoben nabor funkcionalnosti, če uporabljate aplikacijo Files tudi na iPadu.
Torej, ko greste v Datoteke, greste tja, kjer ste bili nazadnje. Torej bi to lahko bilo na najvišji ravni tukaj. Lahko pa je tudi v Nedavni, ki je le seznam vseh datotek, do katerih ste nedavno dostopali. Lahko se zniža tudi za eno ali več stopenj. Torej, na primer, morda gledate nekaj takega in lahko uporabite gumb Nazaj do konca na vrhu, da pridete na najvišjo raven. Pojdite na Brskanje in tukaj boste videli to raven. Na vrhu je iskalno polje in več različnih razdelkov. Imate Lokacije, ki vam pokaže primarno lokacijo, kjer so shranjene datoteke. To je nekako enakovredno na vašem Macu različnim pogonom. Morda imate svoj notranji pogon, morda imate zunanji pogon, morda imate omrežno lokacijo in lahko imate tudi iCloud Drive. Potem imate priljubljene, ki jih boste lahko prilagodili. Pod tem imate oznake, ki si jih bomo ogledali kasneje.
Torej, pod Lokacije so privzete stvari, ki bi jih morali videti, iCloud Drive, kjer imate verjetno vse svoje datoteke. Vse, kar je shranjeno v iCloud Drive, bo na voljo v vseh vaših napravah. Torej morda vaš iPhone, iPad in vaš Mac. Vse, kar je shranjeno v iCloud Drive, in je shranjeno na eni od teh naprav, boste lahko videli v vseh. Obstaja pa tudi On My iPhone. To je enakovredno lokalno shranjenim datotekam. Datoteke, ki sploh niso shranjene v oblaku, so samo v iPhonu lokalno. Če ste kot jaz, nikoli ničesar ne shranite tukaj. Nato vidite poseben razdelek za vse, kar ste dali v skupno rabo s kom drugim. Tudi koš za smeti ali koš, imenovan Nedavno izbrisani, ki vam prikaže datoteke, potem ko jih izbrišete, in bodo tam ostale nekaj časa, preden bodo izbrisane za vedno.
Zdaj lahko to prilagodite s tem gumbom tukaj na vrhu. Tukaj lahko vidite Uredi in tukaj so stvari, ki jih lahko vklopite ali izklopite. Na primer, če sploh ne želite videti možnosti On My iPhone, lahko to izklopite. Poleg tega, če imate nameščene aplikacije, ki so povezane z drugimi storitvami v oblaku, kot je Dropbox, boste tukaj videli nekaj, kjer lahko to vklopite. Če to vklopite, lahko vidite Dropbox na seznamu in tam lahko dostopate do vseh svojih datotek Dropbox. Za dostop do njih vam ni treba uporabljati Dropboxa, čeprav bi te aplikacije po meri lahko imele več funkcij, kot jih vidite tukaj v Datotekah. Če gremo v iCloud Drive, boste videli popolnoma enake mape, kot bi jih videli v iCloud Drive na vašem Macu, in bi lahko šli v katero koli od njih in se lahko pomikali naokoli, kot bi pričakovali, če bi uporabljali Finder na Macu.
Zato bom šel sem v mapo Projekti in tukaj vidim kup datotek. Lahko bi ostal pri tem pogledu ikon, vendar je verjetno bolj koristno, da se dotaknete tukaj in nato preklopite na pogled seznama. Nato pogled seznama omogoča ogled enega elementa na vrstico in se lahko enostavno pomikate navzgor in navzdol. Ogledate si lahko tudi več informacij, kot sta datum zadnje spremembe in velikost vsake od teh datotek. Včasih lahko vidite ikono oblaka, kot je ta tukaj na desni. To vam pove, da je datoteka, čeprav vam je na voljo, njena vsebina trenutno shranjena na spletu, ne lokalno. Torej, ko odprete to datoteko, jo bo treba najprej prenesti. Če je datoteka majhna, zamude morda sploh ne boste opazili. Vse brez tega se predpomni lokalno. Čeprav je v tem primeru del iCloud Drive, je vsebina že tukaj na vašem iPhoneu, pripravljena za uporabo in bi se morala takoj odpreti.
Tako lahko tapnem, da odprem datoteko tukaj. Naj se torej dotaknem tega. Ker je datoteka Pages, bo odprla aplikacijo Pages in v tem primeru bo prenesla datoteko iz iCloud in jo nato odprla. V Pages lahko grem v način za urejanje in delam z njim v Pages. Če se vrnem na aplikacijo Datoteke, bom videl, da so tukaj datoteke, ki morda nimajo enakovredne aplikacije na iPhoneu. Tukaj je na primer datoteka, ki je bila ustvarjena v TextEdit. Na iPhoneu ni različice TextEdit. Torej, ko tapnete, da izberete to, vam dejansko prikaže predogled te datoteke v aplikaciji Files. Če pogledam sem, bi lahko videl, da sem še vedno v datotekah. To vam omogoča predogled datotek, stvari, kot so pdf, besedilne datoteke in slike, ne da bi morali odpreti drugo aplikacijo. Če se pomaknem tukaj navzdol, je tukaj slika in jo lahko tapnem. Videli ste, da ga bo preneslo in dejansko je video. Lahko si ga ogledam tukaj. Upoštevajte, da sem še vedno v aplikaciji Files tukaj. Tako lahko dejansko gledate videoposnetke, predvajate zvok in si lahko ogledate fotografije ter jih ščipate in povečate in vse to v aplikaciji Files.
Files torej ni samo brskalnik datotek. Je tudi orodje za predogled, ki vam omogoča ogled vsebine številnih različnih vrst datotek. Pravzaprav, če bi želel odpreti datoteko Pages, a si jo samo ogledati v aplikaciji Datoteke, ne da bi šel na strani, bi se lahko dotaknil in zadržal ter nato tukaj izbral QuickLook in bi si jo ogledal v aplikaciji Files brez odpiranje nove aplikacije. Zdaj lahko podobno kot pri predogledu na Macu odprete datoteko pdf ali slikovno datoteko in uporabite orodja za označevanje za risanje in dodajanje elementov v pdf ali sliko. Tako je na nek način aplikacija Files v iOS nekakšna kombinacija Finderja in aplikacij za predogled na vašem Macu.
Zdaj obstaja cel kup drugih datotečnih funkcij, ki jih lahko naredite, če pritisnete in pridržite katero koli datoteko. Dobili ste informacije in pokazal vam bo veliko informacij za to datoteko, vključno z majhnim predogledom na vrhu. Izberete lahko tudi Preimenuj za preimenovanje datoteke in vidite, da lahko samo vnesete ime. Datoteko lahko stisnete ali arhivirate v format zip, tako kot v Mac Finderju. Datoteko lahko podvojite. Lahko jo kopirate in potem, ko imate kopirano datoteko, se lahko pomaknete na novo lokacijo v aplikaciji Files in jo lahko prilepite ali uporabite Premakni, da jo premaknete tja. Prav tako ga lahko izbrišete tukaj ali pa uporabite Share za skupno rabo na različne načine. Skupna raba je torej lahko nekaj takega kot uporaba AirDrop ali pošiljanje e-pošte ali sporočila. To bi lahko pomenilo tudi skupno rabo z uporabo iCloud-a in ustvarilo skupno lokacijo, na katero lahko nato nekomu pošljete povezavo. Skupna raba je tudi način za odpiranje datoteke v drugi aplikaciji privzeto. Torej, če imate dokument, ki bi ga običajno odprla neka aplikacija, lahko zdaj greste na seznam tukaj in vidite, katere druge aplikacije je mogoče uporabiti za odpiranje te datoteke. Datoteko lahko tudi povlečete, da jo premaknete. Torej vzemimo to datoteko sem. Tapnil bom in zadržal, dokler ga ne bom lahko potegnil sem na vrh in videli boste, da bo tam aktiviral ta gumb. Dejansko lahko grem gor in nato v drugo mapo, kot je mapa Namizje tukaj, in jo lahko spustim tja.
Zdaj imate veliko možnosti pri ogledu datotek. Lahko se dotaknete tukaj in že smo videli, kako lahko preklapljamo med pogledom ikon in pogledom seznama. Lahko tudi spremenite vrstni red, v katerem so stvari razvrščene. Tako sem to razvrstil po imenu in lahko to storite naraščajoče ali znova padajoče. Lahko bi preklapljal med tema dvema. Imate Vrsta, Datum, Velikost in tudi oznake, ki jih uporablja. Uporabite lahko tudi Skupine in združil bo stvari, kot je ta. Torej imate mape, imate dokumente, slike, in ko vklopite skupine, imate tukaj spodaj Group By in lahko izberete druge stvari, kot sta Skupina po datumu ali velikosti. Tukaj imate tudi možnost uporabe Select, kar vam omogoča, da izberete več kot eno datoteko hkrati. Tako lahko na primer izberete več datotek in ko jih izberete, lahko naredite eno od stvari na dnu. Tako lahko te datoteke delite, z njimi lahko ustvarite novo mapo, jih lahko podvojite, jih lahko izbrišete ali celo več stvari tukaj na dnu. Druga možnost tukaj je ustvarjanje novih map. Tako bi ustvarili novo mapo v aplikaciji Files. Potem imate tukaj to priročno stvar, kjer lahko tukaj začnete skeniranje dokumenta s kamero vašega iPhonea in shranite to skeniranje, ki ga odnesete na to lokacijo v aplikaciji Files.
Zdaj nazaj na najvišji ravni tukaj imate možnost dodajanja med priljubljene. Trenutno je na voljo samo Prenesi med priljubljenimi. Če grem tja, me odpelje v mapo s prenosi. Pravzaprav, če se vrnem, se ne bo vrnil na tisto najvišjo raven. Vrnil se bo za eno raven navzgor na iCloud Drive, kjer se nahaja mapa za prenose. Zdaj, če bi želel dodati nekaj drugega med priljubljene, bi najprej šel na element. Pojdimo torej v mojo mapo Dokumenti in nato v mapo Projekti. Dotaknil se bom in zadržal ter izbral Priljubljeno. Zdaj, ko se vrnem na najvišjo raven tukaj, ste lahko videli, da sta tam projekti in prenosi. Če se dotaknem in zadržim, jih lahko povlečem gor in dol, da jih prerazporedim. Lahko bi se tudi dotaknil tukaj, da uredim. Tukaj lahko odstranim element iz priljubljenih.
Zadnji razdelek tukaj je Oznake. Oznake torej delujejo tako kot oznake v Finderju. Tukaj se lahko dotaknem katerega koli od teh, da vidim datoteke, ki sem jih z nečim označil. Če želim datoteko označiti, bi šel nanjo. Torej pojdimo na File tukaj in pojdimo Tap and Hold in videli boste, da imam oznake. Zdaj lahko izberem oznako, kot je vijolična. Novo oznako lahko dodam tako, da se dotaknem in vnesem. Ko končam, se lahko vrnem na najvišjo raven. Če želim videti vse datoteke, ki so označene z vijolično, se lahko dotaknem tam in vidite, da je ena tam. Za iskanje stvari lahko seveda uporabite Iskanje zgoraj. Iščete lahko imena datotek. Iščete lahko vsebino nekaterih vrst datotek. Iščete lahko oznake. Tukaj vidite, da sem iskal test in to lahko pustim pri tem in dal mi bo datoteke, ki imajo v imenu test. Lahko bi se tudi dotaknil tukaj in poiskal stvari, ki imajo v sebi besedni test. Lahko bi se tudi dotaknil tukaj, da izberem oznake. Torej, v tem primeru obstaja oznaka, imenovana test, in ti dve datoteki imata uporabljeno to oznako.
Pod tem je še en element, imenovan Poveži se s strežnikom. To vam omogoča, da se povežete s skupno rabo datotek v vašem lokalnem omrežju ali celo v zelo oddaljenem omrežju, če je tako nastavljeno. Zdaj sem že omenil, da lahko datoteke stisnete v aplikaciji Files. Aplikacija Files deluje tudi dekomprimirano. V mapi za prenose imam pravzaprav tukaj arhiv, ki je zip datoteka s pikami. Če se dotaknem in zadržim, da vidite, ga lahko tam raztegnem. Lahko se ga tudi enkrat dotaknem in to bo naredilo. Tako lahko vidite, da ni stisnjen in da sta zdaj v mapi dve datoteki. Prav tako lahko tapnete in pridržite ter opazite, da če izberem QuickLook, se prikaže samo ikona, ki vam pove velikost in vse to. Imate pa tudi vsebino za predogled. Tako se lahko dotaknete tukaj in dejansko predogledate elemente, ki so znotraj datoteke zip, preden jo odprete. To je nekako priročno, zlasti tukaj v mapi za prenose, ki je privzeta lokacija za shranjevanje datotek, ko brskate po spletu in včasih prenašate e-poštne priloge. Končati bi morali tukaj v mapi za prenose iCloud in si lahko ogledate, kaj je v zip datoteki, preden jo razpakirate.
Sedaj vidite vidike Finderja v pogovornem oknu Shranjevanje datoteke ali Odpiranje datoteke na Macu. Torej, ko odprem Pages tukaj, lahko vidite, da sem v Pages, vendar je to zelo podobno aplikaciji Files in lahko se poglobim v iCloud Drive in najdem datoteko tukaj in jo odprem, nato pa se vrnem iz dejanskega dokumenta. . Tukaj lahko vidite, da sem na tej lokaciji. Potem, seveda, ko ste v aplikaciji Files, so tukaj spodaj tudi Recents, ki je včasih edino mesto, kamor ljudje gredo. To vam bo prikazalo vaše najnovejše dokumente tukaj. Tako je enostavno najti tisto, na čemer ste pravkar delali ali ste delali včeraj ali prejšnji dan, tako da pogledate Nedavne. Seveda se mi zdi, da je najbolje videti v pogledu seznama in jih videti tako prikazane. Potem lahko odpreš te datoteke. Če veliko uporabljate iCloud Drive, boste morda želeli prepustiti veliko upravljanja datotek vašemu Macu, ki vse to počne tam, in dejansko uporabite samo aplikacijo Files na vašem iPhone ali iPad za dostop do najnovejših datotek iz Nedavnih.
Seveda, če nimate Mac-a, če ste se odločili, da boste iPad uporabljali kot svojo primarno računalniško napravo ali celo vaš iPhone, bo aplikacija Files zagotovo nekaj, kar želite dobro poznati, veste, kako za uporabo, tako da lahko vse svoje datoteke organizirate in veste, kje je vse.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-02-25 at 17.51.22 Large.jpeg
    Screenshot 2022-02-25 at 17.51.22 Large.jpeg
    148,1 KB · Ogledi: 49

Podobne teme

Z najnovejšo različico sistemov macOS, iOS in iPadOS smo dobili novo Applovo orodje za združevanje besedila, slik, oblik in še česa...
Odgovori
0
Ogledi
218
Spoznajte svoj Apple Pencil Pro. Pokazali vam bomo dejanja, ki jih lahko izvajate, kot sta Squeeze in Barrel Roll, ter razpravljali o...
Odgovori
0
Ogledi
42
Spoznajte nastavitve dostopnosti za prilagoditev na dotik, da lahko prilagodite odziv iPhona ali iPada na dotike, potege in druge geste...
Odgovori
0
Ogledi
51
Z aplikacijo Find My sledite ključem, denarnici, prtljagi in drugim pomembnim predmetom tako, da nanje pritrdite oznako AirTag. Če...
Odgovori
0
Ogledi
71
Če se želite osredotočiti na pogovore iz oči v oči, lahko v Nadzornem centru v iPhonu ali iPadu vklopite možnost Conversation Awareness...
Odgovori
0
Ogledi
57

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu