Video Kako omejiti svoj dostop do aplikacij in spletnih mest na Macu

Gledate:
Video Kako omejiti svoj dostop do aplikacij in spletnih mest na Macu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.ScreenTime na vašem Macu lahko uporabite za omejitev časa, ki ga porabite za gledanje aplikacij ali spletnih mest. Čeprav je omejitve, ki si jih postavite sami, enostavno preglasiti, so te tehnike lahko še vedno koristne za tiste, ki želijo bolje upravljati svoj čas.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako omejite svoj dostop do aplikacij in spletnih mest na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zato včasih ljudje radi omejijo svoj dostop do aplikacij in spletnih mest na svojem Macu. Morda zato, da se izogibajo branju preveč novic, preverjanju družbenih medijev ali njihove e-pošte ali igranju iger. Za to lahko uporabite funkcijo Screen Time, vgrajeno v macOS. Za dostop do časa zaslona pojdite v meni Apple in nato v Sistemske nastavitve. Nato poiščite Screen Time. Ko tukaj vstopite v kontrolnike, boste na levi videli različne stvari. Najpreprostejši način za omejitev dostopa do aplikacij in spletnih mest je uporaba omejitev aplikacij. Izberite to. Toda najprej morate vklopiti čas zaslona. Če ga še nimate vklopljenega, ga lahko vklopite tako, da tukaj odprete Možnosti in nato izberete Vklopi. Ena od možnosti, ki jo boste morda želeli nastaviti, je Skupna raba med napravami. Torej, če boste omejili svoj dostop do spletnih mest ali aplikacij, ki imajo to vklopljeno, boste omejili tudi dostop do drugih računalnikov Mac, ki jih morda imate, in tudi iPhone in iPad.
Zdaj se vrnimo k omejitvam aplikacij. Omejitev lahko dodate tako, da kliknete gumb Plus tukaj. Tukaj imate kategoriziran seznam vseh vaših aplikacij. Torej začnimo z dodajanjem aplikacije. Recimo, da želim omejiti dostop do aplikacije za novice, ker berem preveč novic. Tako lahko iščem novice. To je najhitrejši način, da ga najdete. Tukaj bom uporabil potrditveno polje, nato pa bom nastavil časovno omejitev, tako da lahko rečem, omejiti vsak dan na samo eno uro za preverjanje aplikacije Novice. Potem lahko pritisnem Končano. Če želite kadar koli onemogočiti omejitev, jo lahko tam preprosto počistite. Ohranil ga bo na seznamu, tako da ga lahko enostavno znova omogočite. Lahko ga tudi izberete in nato izberete Uredi omejitev in nato spremenite znesek. Za testiranje tukaj pojdimo na eno minuto, da ga lahko vidimo v akciji. Tukaj pojdimo v aplikacijo News App in lahko boste videli, da bo po minuti uveljavila to omejitev. Torej, to se zgodi, ko čas poteče. Zdaj lahko preprosto pritisnete V redu in aplikacija bo zapustila. Če ga poskusite znova zagnati, lahko vidite, da je tukaj siva. Lahko ga zaženem, vendar bo še vedno prikazano isto sporočilo. Lahko pa kliknem gumb Ignore Limit. Lahko dodam še eno minuto. Lahko me opomni v 15 minutah ali Ignori the Limit for Today.
Zato je seveda vredno omeniti, da to še vedno zahteva disciplino. To ni nič drugega kot opomnik, da prenehate uporabljati aplikacijo glede na nastavitve, ki ste jih nastavili. Seveda lahko to še vedno preglasite. To je vaš računalnik. To lahko preglasite in še naprej gledate aplikacijo. To se razlikuje od nastavitve starševskega nadzora za drugega uporabnika na vašem Macu. To je v bistvu določanje omejitev. Na koncu se boste morali zanesti nase, da ne boste preprosto prekoračili omejitve. Še vedno veliko ljudi meni, da je to uporabno kot orodje za upravljanje svojega časa.
Upoštevajte, da lahko to nastavite tudi za več aplikacij. Tako lahko izberem Uredi tukaj in uredim aplikacije, da se vrnem na ta zaslon. Lahko dodam recimo še eno aplikacijo. Mogoče se znajdem, da uporabljam aplikacijo Stocks za branje novic, potem ko je moj limit navzgor. Tako lahko dodam aplikacijo zaloge in ta enominutna omejitev je zdaj nastavljena na novice in delnice. Obe aplikaciji. Upoštevajte, da so pri izračunu časa, če jih združite skupaj, v resnici združeni. Torej recimo, če to nastavim za eno uro in eno uro gledam v aplikacijo Novice, zdaj ne bom mogel uporabljati aplikacije Stocks, ne da bi jo preglasil. Če bi tukaj naredil dva ločena seznama, bi lahko aplikacijo za novice uporabljal eno uro in aplikacijo Stocks za ločeno uro.
Zdaj, če bi želel k temu dodati spletno mesto, bi lahko. Lahko bi izbral, namesto aplikacije, se spustil na dno in tukaj je Spletna mesta. To lahko odprem tukaj in to mi bo omogočilo, da na ta seznam dodam spletno mesto. Tako bi lahko na primer omejil svoj čas, ko bi padel v zajčje luknje v Wikipediji. Nastavite na eno uro. Končano. Tako mi bo zdaj omogočilo samo eno uro na dan brskati po wikipedia.org. Torej, tukaj se zgodi, ko brskate po Wikipediji in naletite na svojo časovno omejitev. (Hitro previjanje naprej skozi eno minuto.) Dobite ta in nato enak gumb. Upoštevajte, da lahko obiščem drugo spletno mesto. Tukaj bom odprl še en zavihek in šel na MacMost in to lahko naredim dobro. Tam lahko zaprem stran Wikipedije in gremo ločeno na wikipedia.org in videli boste, da prepozna, da sem spet na spletnem mestu, in postavi ta zaslon namesto spletne strani.
Upoštevajte, da je to za Safari. Brskalniki tretjih oseb se s tem sploh ne povežejo. Ne omejujete, kaj lahko stori aplikacija tretje osebe. Torej, če imate na vašem Macu nameščen Chrome ali FireFox ali kaj podobnega, o tej omejitvi ne bo vedel ničesar. Seveda pa ga lahko vedno preglasite tudi v Safariju. Še vedno morate imeti disciplino, če želite to uporabiti za upravljanje svojega časa.
Tudi pri katerem koli od teh, ko gledate na uro namesto na vsak dan, lahko izberete Po meri in nato Uredi in lahko izberete drugačno omejitev za vsak dan v tednu. Tako lahko na primer od ponedeljka do petka omejite dostop do aplikacije ali spletnega mesta na eno uro, v soboto in nedeljo pa lahko to omejitev nastavite na 24 ur ali 8 ur ali karkoli želite.
Zdaj obstaja še en način za to. Če želite, lahko namesto tega uporabite čas mirovanja. Tako lahko trenutno vklopite čas izklopa ali pa ga načrtujete, kar bi bilo smiselno, če poskušate upravljati svoj čas. Tako ga lahko razporedite za vsak dan ali po meri nastavite drugačen čas za vsak dan v tednu. To bi bil vaš nastavljen čas mirovanja. Tako se na primer tukaj prikazuje od večera do jutra. Tako vam preprečuje uporabo računalnika Mac ali drugih naprav, ko bi morda morali spati. Nastavite ga lahko za večerne ure. Če se želite omejiti pri uporabi nečesa po, recimo, šesti uri, lahko namesto tega nastavite čas na šesto. Zdaj se zdi, da namiguje, da vam bo v celoti omejil uporabo svojih naprav. To je nekako privzeto. Če pa tukaj izberete Vedno dovoli, lahko nekatere stvari dovolite. Tako lahko vidite FaceTime in tudi sporočila so dovoljena. Tudi zemljevidi. Lahko pa dodate druge aplikacije. Če torej ne želite zvečer uporabljati svojih službenih aplikacij, bi morda lahko vklopili nekatere druge aplikacije in ko pride do izpada, ne boste mogli uporabljati svojih službenih aplikacij. Lahko pa storite tudi nasprotno. Lahko bi omejili, recimo, nekatere igre in drugo programsko opremo za zabavo, družbene medije in podobne stvari. Dovolite le tiste po službi in ne čez dan. Če torej v bistvu želite imeti dva načina, enega, v katerem lahko dostopate do vsega na vašem Macu, in drugega, kjer ste zelo omejeni, bi lahko bila pot do izklopa z možnostjo Always Allow, ki je nastavljena na določene aplikacije.
Sicer pa je uporaba omejitev aplikacij odličen način za zelo prilagoditev stvari za vsako posamezno aplikacijo in celo spletna mesta. Tako lahko kombinirate čas zaslona z nekaj discipline, da omejite uporabo računalnika Mac čez dan. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-01-27 at 19.55.30 Large.jpeg
    Screenshot 2022-01-27 at 19.55.30 Large.jpeg
    138,4 KB · Ogledi: 48

Morda vas zanima tudi...

Z Guided Access lahko omejite iPhone na eno aplikacijo in določite, katere funkcije so na voljo. Ko zaženete sejo Vodenega dostopa...
Odgovori
0
Ogledi
138
Datoteke PDF lahko v Macu združite na več načinov. S preprostim hitrim dejanjem v Finderju boste to opravili hitro, s predogledom pa...
Odgovori
0
Ogledi
29
Preberite, kako izklopiti in znova vklopiti iPhone, ne glede na to, ali ima ID obraza ali gumb Domov. Če želite izvedeti več o tej...
Odgovori
0
Ogledi
43
Z nizanjem na namizju lahko pospravite neurejeno namizje, pri čemer so želene datoteke še vedno na voljo. Vir: macmost.com (YouTube...
Odgovori
0
Ogledi
37
V operacijskem sistemu watchOS 10.2 in novejšem lahko podrsate med svojimi zasloni Apple Watch. Tukaj je opisano, kako vklopite to...
Odgovori
0
Ogledi
37

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu