Video Kaj je Terminal na Macu?

Gledate:
Video Kaj je Terminal na Macu?Vsak uporabnik Maca občasno sliši za aplikacijo Terminal. Kaj je Terminal in ali ga morate poznati in uporabljati? Na hitro si oglejte Terminal, kako deluje in zakaj ga nekateri uporabniki Maca potrebujejo, večina pa ne.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si osnovni terminal Mac.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Terminal je torej aplikacija, ki jo lahko najdete na vašem Macu. Je del sistema. Če želite videti, kje se nahaja, ustvarite novo okno Finderja in pojdite v mapo Aplikacije. Nato pojdite vse do mape Utilities in tam je. Lahko ga preprosto zaženete tako, da ga dvokliknete ali pa uporabite katerega od običajnih načinov za zagon. Kot Spotlight ali Launchpad. Ko ga zaženete, se prikaže okno, ki izgleda takole. V bistvu vnesete vanjo in pritisnete Return, da izvedete ukaze. Kar dejansko imate tukaj, se imenuje lupina. To je Unixu podoben vmesnik ukazne vrstice, ki vam omogoča interakcijo z vašim Mac računalnikom samo s tipkanjem in branjem besedila. Ni oken. Ničesar ni treba klikniti in povleči. Sploh vam ni treba uporabljati miške ali sledilne ploščice.
Čeprav vas morda mika misliti, da se to dogaja pod pokrovom vašega Maca, to ni ravno res. To je le še en način, poleg grafičnega uporabniškega vmesnika, za nadzor vašega Maca.
Torej, ko delate v terminalu, ste vedno na določeni lokaciji. Mapa na vašem trdem disku. Kje lahko ugotovite z ukazom pwd. Vidite, da bom samo vtipkal to, pritisnem return in pokazalo mi bo, da sem v moji uporabniški mapi v domači mapi, ki se imenuje MacMost. Datoteke, ki so tam, lahko navedete z ukazom ls. Pokazal mi bo vse, kar je tam.
Zdaj pa primerjajmo to z Finderjem. V Finderju, če grem v svojo domačo mapo in potem pogledam, kaj je tam, lahko vidite te mape, ki so tam. To je ista stvar, ki je navedena tukaj. To bi lahko navedel drugače, tako da naredim ls in nato povlečem l. Pomišljaj in nato črka ali beseda je modifikator z ukazom. Ukaz tukaj je ls in pomišljaj l je modifikator. Zdaj bo našteval takšne stvari. Vsako stvar, v tem primeru mape, postavite v ločeno vrstico z informacijami o vsaki. Tako lahko vidite, kako je v bistvu enako kot tukaj. Če se želim pomikati, bi lahko uporabil CD za spremembo imenika. Torej cd in če se želim spustiti, samo vtipkam ime mape. Naj se spustim v mapo z dokumenti in zdaj, ko naredim ls -l, vidim seznam vsega, kar je tam. Zdaj vidim, da ima grafični vmesnik dejansko mape z dokumenti in namizjem v iCloud. Zato jih tukaj ne vidim. Če pa grem v mapo Dokumenti, lahko tukaj vidim popolnoma iste stvari. Tudi 1, ki je pravzaprav datoteka in ne mapa.
Zdaj lahko poleg dejanskega ogledovanja stvari dejansko počnete stvari, kot je zagon aplikacij. Torej, na primer, da bi zagnal aplikacijo, bi vtipkal Open in nato potegnil a in nato vtipkal ime aplikacije. Torej, če bi želel narediti TextEdit, lahko preprosto vnesem TextEdit in tukaj bi zagnala aplikacijo, ki je pripravljena, da odprem datoteko.
Torej aplikacije, so še vedno grafične aplikacije z okni in vsem tem. Toda njihovo zagon je nekaj, kar bi lahko naredil tukaj v Terminalu. Zdaj, če bi želel odpreti datoteko, bi lahko uporabil Open namesto -a za aplikacijo, uporabil bom samo ime datoteke. Torej v tem primeru test.rtf. Videli bi lahko, da ga odpre in naredi v privzeti aplikaciji. Ime aplikacije bi lahko določil tako, da bi naredil open -a in nato tako ime aplikacije. Potem bi datoteka in v tem primeru naredila isto stvar. Vendar sem zelo natančen glede tega, katero aplikacijo želim uporabiti, če obstaja več aplikacij, ki bi lahko odprle to vrsto datoteke.
Kaj se zgodi, če je v imenu presledek. Presledki so v terminalu zelo pomembni, ker so deli med ukazi in drugimi deli tega, kar poskušate narediti. Torej, če bi naredil nekaj, kot je cd in nato App Dev, bi lahko videli, da ne more ugotoviti, kaj poskušam narediti, ker misli, da je aplikacija stvar, v katero poskušam iti, ne App Dev. Torej, če želite v imena vključiti presledke, lahko naredite eno od dveh stvari. Ena je, da lahko pred vsakim presledkom uporabite povratno poševnico. Presledek za povratno poševnico je nadomestek za dejanski pravi vezni presledek med besedami. Druga stvar, ki bi jo lahko storili, je, da bi lahko stvari postavili z narekovaji. Tako bi lahko naredil takole in šel v tisto mapo.
Zdaj pa poglejmo, kaj je tukaj. Lahko bi videli, da je tukaj kup različnih slik. Recimo, da sem želel odpreti eno od teh slik, da si jo ogledam v privzeti aplikaciji, ki bi bila predogled. Ni mi treba vpisati celotnega imena. Lahko dejansko uporabim tipke Tab kot bližnjico. Tako bi lahko naredil Open in nato začel vnašati ime, tako da bom naredil Col, nato pa bom uporabil tipko Tab in opazil, kako dokonča celotno stvar. Ker sem začel s Colom, ni ničesar drugega, kar bi lahko mislil razen datoteke Colorado Lake.jpg. Zdaj bi lahko pritisnil na vrnitev in odprl se bo v predogledu. Če bi bilo pri tem nekaj nejasnosti, na primer pri Open Co in Tab, bi ostalo tam. Toda spodaj bi mi pokazal problem. Da sta bili dve datoteki, ki bi to lahko pomenilo. Tako bi lahko vstavil še eno črko in znova poskusil Tab in potem bi odprl to datoteko.
Zdaj, če se vam zdi, da bo vnašanje vsakega ukaza veliko težav, obstaja veliko načinov, kako vam je to olajšano. Ena stvar, ki jo lahko storite, je, da uporabite puščico navzgor za pregled zgodovine vašega ukaza. Torej, če zdaj uporabim puščico navzgor, bi lahko videli zadnji ukaz, ki sem ga izdal. Še ena puščica navzgor gre pred tem in še ena pred tem. Zelo pogosto vedno znova uporabljate iste ukaze. Kot da bi morda naredili nekaj takega, kot je ls -l, nato pa greste v podimenik, drug podimenik, se premaknete nekam drugam in nato znova želite narediti isti ls -l. Namesto da bi ga vnesli, lahko nekajkrat uporabite puščico navzgor, dokler ne najdete tega ukaza in ga nato znova uporabite. Tudi če je to okno kdaj malo gneče, lahko vedno uporabite ukaz K, da ga počistite.
Velikokrat slišite o nečem uporabnem, kar lahko storite na svojem Macu, ki vključuje ukaz Terminal, in se vedno začne z besedo privzete vrednosti. To pomeni, da boste s terminalom dejansko spremenili nastavitve za sistem ali aplikacijo. Ukaz Defaults je samo način, da pridete v datoteko z nastavitvami, da si ogledate nastavitve ali spremenite. Enako lahko storite z običajnimi datotekami v Finderju, vendar so te datoteke običajno skrite, včasih globoko v datotekah knjižnice ali aplikacijskih datotekah, in jih je težko obravnavati. To je pogosto najlažji način v terminalu. Primer bi bil to narediti. To pomeni, da bo pisal v nastavitve za com.apple.finder, z drugimi besedami Finder Preferences, in nastavil nekaj, kar se imenuje AppleShowAllFiles -bool vrednost TRUE. Ko izdam to, se nič ne zgodi takoj. Če znova zaženem Finder, kar bi lahko storili z drugim terminalskim ukazom, imenovanim killall Finder, ki bo v bistvu ustavil proces in nekaj takega, kot je Finder, se bo samodejno znova zagnalo, ko je ustavljen. Tako naredim. Zdaj se Finder znova zažene.
Zdaj, če odprem okno Finderja, kot je to, in pogledam recimo najvišjo raven, lahko vidite veliko skritih datotek, ker sem rekel Pokaži vse datoteke, tako da bodo skrite datoteke prikazane. Lahko uporabim puščico navzgor, da se vrnem dva ukaza nazaj in spremenim True v False, zdaj pa spet uporabim puščico navzgor, da znova uporabim ta ukaz in zdaj, ko znova zaženemo Finder in lahko vidite, da so vse skrite datoteke zdaj skrite. Torej obstaja samo en primer, kako lahko uporabite Terminal za spreminjanje nastavitve. V sistemskih nastavitvah nima majhnega nadzora, potrditvenega polja, pojavnega menija ali česa podobnega. Nastavitev obstaja, samo ni vgrajenega načina za dostop do nje zunaj terminala.
Druga stvar, ki jo počnete v terminalu, je zagon aplikacij, ki so samo aplikacije ukazne vrstice. Delujejo samo tukaj v terminalu. Nimajo grafičnega uporabniškega vmesnika, do katerega bi lahko dostopali drugje. Primer in res kul se imenuje Top. Ko to storite, vam bo pokazal ta seznam, ki posodablja najboljše procese, ki se izvajajo na vašem Macu. Zdaj, razen če ste razvijalec ali sistemski inženir, tega verjetno ne boste mogli uporabljati veliko, vendar je nekako lepo pogledati in videti vse, kar se spremeni. To je nekaj, kar bi lahko omenili, če prihaja šef in želite izgledati zaposleno. Ko zaženete takšno aplikacijo, obstaja več različnih načinov, kako jo aplikacija zapreti. V tem primeru lahko zgornjo aplikacijo zaprete s pritiskom na tipko Q.
Drug primer bi bila uporaba aplikacije bc, ki je aplikacija Kalkulator. Zdaj opazite, da je poziv tukaj drugačen. Namesto da bi bilo to tukaj na začetku, ime mojega uporabniškega računa in ime računalnika, je pravzaprav samo navaden poziv. Tukaj lahko dejansko naredi matematiko. Toda to je naprednejši kalkulator, tako da lahko počnete takšne stvari in lahko počnete takšne stvari. Kot večina stvari, lahko preprosto poiščete aplikacijo gnu bc in dobite popolno dokumentacijo za vse, kar lahko stori. Za izhod bomo izvedli ukaz in aplikacijo. Prenehati. Zdaj smo nazaj na običajni poziv.
Besedilne datoteke lahko urejate z ukazi, kot je vi, da greste v urejevalnik VI, ali Nano za uporabo urejevalnika Nano. Veliko dobrih načinov za ravnanje z besedilnimi datotekami. Obstaja veliko aplikacij tretjih oseb, ki jih lahko namestite izven App Store in dodajo več aplikacij v Terminal.
Torej ima Terminal dejansko obsežen nabor preferenc. Tukaj lahko veliko naredite. Tukaj lahko vidite pod Splošno, da lahko uporabite privzeto lupino. Ker obstajajo različne vrste školjk. Nekako so kot različni jeziki. Privzeta vrednost v Catalina on je nekaj, kar se imenuje lupina Z in je skrajšano zsh. Pred Catalino je bilo privzeto nekaj, kar se imenuje Bash. Pravzaprav obstajajo tudi druge, ki bi jih lahko uporabili, če ste seznanjeni z uporabo lupin. Obstajajo profili za vse barve in videz okna terminala. Lahko bi naredili stvari s skupinami oken. Lahko bi delal stvari s kodiranjem. To je precej obsežna aplikacija Terminal.
Vendar to ni edini, ki bi ga lahko uporabljali na vašem Macu. Pravzaprav ima App Store kup terminalskih aplikacij tretjih oseb s posebnimi funkcijami, ki jih lahko uporabljate. Torej, če boste uporabljali terminal, vam ni nujno, da se zadovoljite s tem terminalom. Lahko greš in narediš tudi aplikacijo tretje osebe. Zdaj, ko veste, kaj je Terminal, je vprašanje, za kaj ga potrebujete. Odgovor je, da 95 % uporabnikov Maca nikoli ne potrebuje terminala. To preprosto ni nekaj, kar bi moral uporabljati običajen uporabnik. Toda nekateri uporabniki, na primer številni razvijalci, morajo uporabljati različne aplikacije, ki se izvajajo samo v terminalu. Zato morajo biti s tem zelo seznanjeni. Vmes so ljudje, ki jim ni nujno, da uporabljajo terminal, ampak ga radi uporabljajo. Če želite samo tipkati po tipkovnici, vendar se želite pomikati po datotečnem sistemu, premikati in kopirati ter preimenovati datoteke. Iskanje stvari in organiziranje stvari. Vse to lahko storite v terminalu, če poznate prave ukaze in se v njih vadite. Veliko je uporabnikov, ki imajo to raje in nekateri uporabniki, kot sem jaz, imajo raje nekakšen hibrid. Včasih gredo na Terminal zaradi nekaterih stvari ali ko so v določenem razpoloženju. Drugič uporabite Finder in grafični uporabniški vmesnik vašega Maca za druge stvari.
Torej, to je uvodni pogled na terminal. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-03-11 at 11.10.27 Large.jpeg
    Screenshot 2022-03-11 at 11.10.27 Large.jpeg
    141,4 KB · Ogledi: 71

Morda vas zanima tudi...

iPhone privzeto shranjuje fotografije kot datoteke HEIC. To so stisnjene slike kot datoteke JPEG, vendar bodo v iPhonu, Macu in iCloudu...
Odgovori
0
Ogledi
39
  • Članek
iPhone ima resen problem z goljufijami - kaj morate vedeti - V zadnjem času se dogaja goljufija s telefonom iPhone, ki je Apple še ni...
Odgovori
0
Ogledi
61
  • Članek
WWDC24 napovedan! - Kaj lahko pričakujemo z iOS 18 in še več - Apple je danes uradno napovedal WWDC24 ali Svetovno razvijalsko...
Odgovori
0
Ogledi
59
AirPods6B34 Posodobitev za AirPods Pro 2 v iOS 17.2 je na voljo! - Kaj je novega? - Apple je izdal novo posodobitev AirPods6B34 za...
Odgovori
0
Ogledi
177
  • Članek
iOS 18 in kaj pričakujemo, NameDrop in iPhone 16 - pričakuje se, da bo iOS 18 prinesel popolno spremembo zasnove ali vsaj nekaj...
Odgovori
0
Ogledi
145
Nazaj
Na vrhu