Video Izračuni z vrednostmi časa in trajanja v Numbers

Gledate:
Video Izračuni z vrednostmi časa in trajanja v Numbers

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Vrednosti datumov, časa in trajanja se v Numbers in drugih aplikacijah za preglednice obnašajo drugače kot druge vrednosti. Naučite se, kaj sestavljajo vrednosti časa in trajanja ter kako jih uporabiti v formulah in funkcijah.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si uporabo vrednosti datuma, časa in trajanja v številkah.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zdaj običajno v številkah, ko imate vrednosti, so samo običajna števila. Včasih te številke predstavljajo denar. Drugič imaš oznake za stvari. Toda občasno boste uporabili vrednosti, kot so datumi, časi in celo trajanja. Te delujejo drugače kot običajne številke, zlasti ko gre za izvajanje izračunov na njih.
Torej bi tipična vrednost datuma izgledala nekako takole. To je samo mesec, dan in leto. Seveda, odvisno od dela sveta, v katerem ste, lahko to dejansko vidite kot dan, mesec, leto in ne mesec, dan, leto. Če pogledate to tukaj, boste videli dejansko vrednost tukaj na dnu. Torej želite tukaj poiskati vrednost datuma v tem primeru. Če vidite nekaj drugega, potem Numbers morda razlaga to, kar ste vnesli kot oznako in ne dejanskega datuma. Zdaj lahko vključite tudi čase. Tako lahko naredim takšen zmenek in tudi takšen čas. Zdaj lahko vidite, da vam dejanska vrednost prikazuje datum in uro. Tukaj lahko delam s formati in spremenim obliko časa in datuma, da se prikaže, kot želim. Pomembno se je zavedati, da sta datum in čas enaka vrsta vrednosti. Ko rečete 2. februar 2022, v resnici pravite 2. februar 2022 ob polnoči. Vključite uro in potem ni polnoč, ampak tisti določen čas, kot je 8:00 zjutraj.
Zdaj običajno ne morete izvajati izračunov na čas. Obstajajo izjeme, ki si jih bomo ogledali čez nekaj minut. Čas je v bistvu le oznaka. Torej, če imate preglednico, ki prikazuje količino prodanih artiklov na dan, imate morda oznako v enem stolpcu z datumom. To vrstico identificira kot prodajo, ki pripada temu datumu. Če vsaka vrstica predstavlja določeno prodajo, boste morda imeli datum in čas te posebne prodaje. Zato jih uporabljamo le za organizacijo in za to, da vemo, kaj vsaka vrstica predstavlja. Ne uporabljamo jih za izračune.
Medtem ko so datumi in časi trenutki v času, so trajanja dolžine časa. Na primer, trajanje je lahko približno tri dni. Kako bi v številkah vnesli tri dni? No, za to obstajajo posebne oznake. Vtipkali bi 3 in nato črko d. To predstavlja dneve. Ko sem pritisnil Return, ste lahko videli, da tega ne obravnava kot oznako. To bi bilo upravičeno. To obravnava kot trajanje. Če ga izberem, tukaj spodaj ne piše Besedilo. Piše Dejansko, 3d. Trije dnevi. Obstajajo tudi druge črke, ki jih lahko uporabite. Na primer, 6s je šest sekund. 7m je sedem minut. 8h je osem ur. Videli smo že dneve. Nekaj kot 2w je dva tedna. Lahko bi imeli tudi približno 400 ms, kar predstavlja milisekunde. Te lahko kombinirate kakor koli želite. Tako bi na primer lahko imeli 2w in 4d. Tako bi lahko imeli 5h 6m 23s. Ni mesecev ali let, ker meseci in leta niso dosledna časovna obdobja. Meseci se lahko gibljejo od 28 do 31 dni. Leta so lahko 365 ali 366 dni. Samo tedni in dnevi, ure in minute, sekunde in milisekunde so dosledne enote časa.
Zdaj lahko zelo enostavno izvajate izračune trajanja. Lahko bi jih dodajali in odštevali. Torej, na primer, če imam tukaj 7 in tukaj imam 5, lahko imam formulo, ki doda eno in nato drugo. Rezultat bo 12s. Lahko tudi odštejete. Tako bi lahko odštel eno od drugega. Videli bi lahko 7s minus 5s je 2s. To lahko storite s poljubnim številom enot. 1h in nato minus 5s rezultat je 59m 55s. Lahko bi rekel 5d in nato od te 2d odštel, da bi dobil 3d. Lahko pa odštejem od teh 12h in dobim 4d 12h.
Zdaj ne morete pomnožiti trajanja. To nima smisla. Če pomnožite nekaj, kot je recimo 3d krat 2d, vam ne prinese šest dni. Tehnično dobite 6d na kvadrat, kar nima smisla. Toda Numbers bo ugotovil, kaj mislite. Torej, če naredim tako množenje, lahko vidite, da mi daje odgovor 6, vendar me tam malo opozori. Pravilno bi bilo, da bi trajanje pomnožili z realnim številom. Torej 3d krat 2 mi bo dalo šest dni.
Kot sem že rekel, lahko naredite nekaj izračunov za čase in takrat uporabite trajanje kot drugi del izračuna. Na primer, če bi imel tak zmenek in morda točno določeno uro in bi želel k temu dodati 5 ur, bi lahko. Tako bi lahko naredil 5h tukaj in potem mi bo formula tega časa plus to trajanje dala 2. februar ob 13:00, pet ur po 8:00 zjutraj. Lahko bi tudi odštel in videl, da je bila 3:00 pet ur prej. Lahko bi počel vse mogoče stvari. Na primer, spremenite to v odštevanje 3d. Tako sem videl, da je bil 30. januar tri dni prej.
A kaj, ko bi želel izračunati naslednji mesec. En mesec po tem času. No, lahko bi naredil 30d in potem naredil seštevanje tukaj. Ampak to mi ne bo dalo naslednjega meseca, ker februar nima trideset dni. Pravzaprav se ugasne za dva dni. Torej, kako bi to naredil? No, obstajajo posebne funkcije, ki pomagajo v takih situacijah. Če začnem vnašati formulo tukaj in potem pogledam funkcije datuma in časa, bom videl vse te odlične funkcije, ki delujejo z datumi in časi. Poglejmo si torej funkcijo EDATE. Funkcija EDATE je tisto, kar želimo tukaj. Izračunal bo z uporabo mesečnega odbitka. Zato lahko začnem s tem datumom tukaj in rečem, da želim 1 mesec odbitka od tega. Uporabite lahko tudi funkcijo Date Diff, da dobite razliko med datumoma, ki vam bo dala nekaj boljšega od seštevanja ali odštevanja. Če naredim odštevanje. Vzemim ta datum pomnožen s tem datumom, potem bom ugotovil, da je 4w. To lahko formatiram tukaj z uporabo enot po meri in vidim, da je razlika 28 d. Toda tisto, kar resnično želim dobiti, je število mesecev, ki je drugačno. No, ne morem deliti na 30 ali 31. Ne vem, koliko dni bo v mesecu, ko se te vrednosti spreminjajo. Lahko pa namesto običajnega odštevanja uporabim datumsko razliko. Lahko vzamem začetni datum, prvi. Tukaj vzemite končni datum in nato izberite metodo izračuna. V tem primeru bom izbral mesece. Zdaj bom ugotovil, da je en mesec drugače.
Tukaj si oglejte vse različne funkcije, ki obravnavajo datume in čase. Poglejte, kaj bi vam lahko koristilo. Preberite opise. Poglejte primere. Preizkusite nekaj sami v vzorčni tabeli. Obstaja tudi kup funkcij, ki so povezane s trajanjem. Večina teh je povezana s pretvorbo trajanja. Večina teh je povezana s pretvorbo trajanja v določeno vrednost. Recimo natančno število minut in vam to damo kot številčno vrednost in ne kot posebno vrednost trajanja.
Hiter pogled na formate tukaj. Formati za datume so precej preprosta. Tukaj vidite različne formate datuma. Tu so različni formati časov. Seveda lahko vedno greste na Ustvari obliko po meri, če želite. Trajanje je nekoliko bolj zapleteno. Te manj poznamo. Osnovni slogi so, da uporabite samo črko ali besedo, kot je Weeks. Lahko pa izberete tudi enote po meri in izberete želeno enoto. Če sem na primer rekel, da nočem dni, mi bo prikazal le ure in minute. Tako dobim 77h v nasprotju s 3d 5h. Tudi, če greste v Samodejne enote, lahko izberete samo številko in nato med stvari postavite dvopičje. Ni tako smiselno, če imaš stvari, kot so dnevi. Vendar je bolj smiselno, če imate na voljo le ure, minute, sekunde. To vam pokaže ure in minute. To je nekaj, kar smo navajeni videti. Če preklopite na to obliko, boste videli, da vam dejanska vrednost prikazuje to obliko na dnu. Zdaj je morda lažje vnašati stvari, kot je na primer jaz bi lahko naredil 9 ur 15 minut in 45 sekund. 9:15:45. Razume, da je to, kar je. Lahko preklopim na običajen slog, kot je ta 9h 15m 45s, da preizkusim, kaj točno je.
Zato upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-02-07 at 22.23.32 Large.jpeg
    Screenshot 2022-02-07 at 22.23.32 Large.jpeg
    159,5 KB · Ogledi: 44

Podobne teme

S Spotlightom v Macu lahko opravite več kot le osnovne izračune. Uporabljate lahko oklepaje, eksponent, trigonometrične funkcije...
Odgovori
0
Ogledi
123
  • Članek
Dobite lahko vsoto, povprečje in izvedete druge izračune na izbranih celicah, ne da bi morali ustvariti formulo v drugi celici. Hitri...
Odgovori
0
Ogledi
237
  • Članek
Evropski parlament je torej potrdil direktivo o univerzalnem polnilniku za elektronske naprave v Evropski uniji. Nekateri slavijo novo...
Odgovori
0
Ogledi
149
Apple je v iOS 16 predstavil več izboljšav načinov Focus in ena od njih je možnost povezave zaklenjenega zaslona po meri z določenim...
Odgovori
0
Ogledi
257

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu