Video Iščite z nadomestnimi znaki na Macu

Gledate:
Video Iščite z nadomestnimi znaki na MacuČeprav se morda ne zdi, da bi lahko uporabljali nadomestne znake pri iskanju Spotlight v računalniku Mac, lahko uporabite različne možnosti, da dobite enak rezultat pri običajnem iskanju, nato pa redna iskanja z nadomestnimi znaki, ko za vrsto iskanja uporabljate Raw Query.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem, kako lahko iščete datoteke na vašem Macu z nadomestnimi znaki.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Iskanje datotek na vašem Macu je dokaj preprosto. Toda pogosto me sprašujejo, kako lahko uporabite nadomestne znake za iskanje dela imena datoteke ali dela vsebine datoteke. V večini primerov vam za iskanje nadomestnih znakov ni treba storiti ničesar posebnega. Tukaj sem v mapi na mojem Macu in za iskanje bom uporabil ukaz F. Tukaj ne bom uporabljal iskalnega polja, ker želim iti naravnost na naprednejše funkcije, kaj bomo naredili pozneje. Torej bom uporabil ukaz F in odprl bo nov zavihek v mojem primeru. Potem sem videl, da bom iskal Kind as Any. To bom spremenil. Tako lahko iščem Ime datoteke in nato vnesem del imena datoteke. Zdaj, če pogledate, kje iščemo, ne iščemo celotnega Maca. Samo v mapi, kjer sem začel. Torej, če pogledam v to mapo tukaj, lahko vidim številne različne datoteke. Recimo, da želim najti to datoteko tukaj. Lahko začnem iskati ime datoteke in ga najdem s samo vnosom nekaj črk. Kot lahko vidite, že uporablja enega najpomembnejših delov iskanja z nadomestnimi znaki. Ne zahteva, da vnesem celotno ime datoteke, vsako posamezno črko. Lahko vtipkam le del in bo prišel do rezultata.
Zdaj, če bi tipkal še manj, lahko vidite, da mi daje več. Tu sta dve datoteki, ki se začneta s črko w. Zdaj lahko zamenjam tekme z nekaj drugimi stvarmi. Začne se in konča z, so precej očitne. Naredimo Begins With in vidimo, da to v tem primeru deluje. Dobim ta dva, ki imata w v sebi. Če bi iskala kakšno drugo pismo, bi lahko videli, da mi ne daje ničesar. Kaj pa, če bi preklopil na je. No, potem bo zahtevalo natančno ujemanje. Vidiš, da še vedno ne najde. Če pa vpišem celotno ime datoteke, ga bo našel. Upoštevajte, da je neobčutljiv na velike in male črke. Tako ga najde, čeprav je v imenu velika W, jaz pa iščem samo male črke w.
Kakšna je zdaj razlika med vžigalicami in vsebinami. No matches je neke vrste privzeto iskanje žarometov. Pogledal bo po besedi in poskušal uskladiti začetek vsake besede. Tako bi lahko začel vnašati začetek besede. Toda če bi nekaj vtipkal v besedo, tega ne bom našel. Vendar bo contains naredil prav to. Kot sem rekel, to deluje na besedo. Torej pojdimo sem in dodajmo drugo besedo temu imenu datoteke tukaj. Torej, če bi zdaj iskal začetek druge besede, lahko vidite, da ga najde. Ampak tukaj ne bo našel ničesar, ker uporabljam vžigalice. Pogledal bo začetek besede. Torej, če iščem nekaj takega ali podobnega v besedi, tega ne najde. Le če vsebuje, bo našel nekaj, kar je dejansko na začetku besede.
Kaj pa, če želite uporabiti prave nadomestne znake za bolj zapletena iskanja in morda celo narediti stvari, kot je iskanje po velikih črkah. Če želite to narediti, morate govoriti neposredno v jeziku Spotlight Search. Vse te stvari tukaj, izpolnjevanje, to je v bistvu ustvarjanje dela kode, ki nato izvaja iskanje. To lahko preskočite in greste neposredno na ustvarjanje te kode. Ključ do tega je uporaba posebne vrste iskanja. Tukaj bom šel na Drugo in poiskal Raw in tam je nekaj, kar se imenuje Raw Query. Izbral ga bom, vendar ga ne bom samo izbral. Prav tako ga bom dodal v meni, da bo v prihodnje enostavno dostopen. Zdaj piše Raw Query in je dejansko eden od privzetih elementov na tem seznamu. Ray Query mi daje ta prostor tukaj in lahko vnesem, kar želim. Zdaj, če začnem iskati nekaj takega, ne bo nič. Tukaj ne gre za iskalni izraz. To je dejansko poizvedovanje. Zato morate določiti nepremičnino, ki jo želite iskati in kaj želite iskati. V tem primeru želimo poiskati ime datoteke.
To je v lastnosti, ki se imenuje kMDitemDisplayName. Potem moram narediti =. Tehnično bi moral narediti dve ==, vendar bo Spotlight deloval z vsakim. Zdaj lahko dam narekovaje ali pa mi ni nujno, da jih uporabljam, a vseeno bom, in lahko naredim nekaj, kot je na primer wombat, pa ga ne bo našel. Išče nadomestni znak, ki je tradicionalni računalniški nadomestni znak zvezdica. Vendar lahko vidite, da ga še vedno ni našel, ker je zdaj občutljiv na velike in male črke. Določiti moram veliko W. To je tisto, kar iščem in tukaj ga imate. Pravzaprav lahko naredite neobčutljivo na velike in male črke, če želite, tako da za narekovajem postavite črko c za razlikovanje med velikimi in malimi črkami. Običajno dodate tudi črko d, zaradi česar je naglas neobčutljiv. Tako bi lahko na primer tam postavil A z naglasom, če bi iz nekega razloga želel, pa ga bo še vedno našel. Če vzamem d, ne bo.
Zdaj lahko počnem najrazličnejše stvari, kot je, na primer, lahko tako iščem netopir. Torej išče poljubno število črk, ki jim sledi bat, ki ji sledi poljubno število črk. Če bi to vzel od začetka, se ne bi ujemal, ker išče nekaj, kar se začne z bat. Zdaj, če sem naredil tako datoteko, se ne ujema z njo. Vendar ne pozabite, da imamo vzorčno datoteko, vendar ne išče več po besedah. Pravzaprav išče celotno ime. Tako ga bo našel, če rečem katero koli črko pred, nato datoteko s črkami in nato vse črke za njo. Nato c in d, da postaneta velika in naglas neobčutljiv.
Primer, kako bi to morda želeli uporabiti, je, opazite, da imam nekaj teh slik z velikimi JPG za njim. Včasih se to lahko zgodi. Kaj pa, če želite le ta dva spremeniti v male črke in jih morda ni tri, ampak tristo. No, če ste iskali *.jpg", bom dobil tisto, ki je pisana z malimi črkami. Če pa iščem velike črke, bom dobil dve, ki sta napisani z velikimi črkami. Prezrl bo tiste, ki so napisani z malimi črkami. Nato lahko kliknem tukaj, izberem Vse, pojdem na Datoteka, Preimenuj in naredim paketno preimenovanje vseh tistih, ki to spremenijo v to.
To so torej osnove. Toda poleg tega, da pozneje uporabite nekaj, kot sta c in d, da postane neobčutljiva na velike in male črke, obstaja še ena, ki se imenuje w. Kaj bo naredil, je, da bo gledal od besede do besede. Torej imamo to datoteko, imenovano Vzorčne datoteke. Torej, če iščem f, ga ne bom našel. Nič se ne začne s črko f in ima za njo črke. Če pa vpišem w, ga bo našel, ker bo zdaj to primerjal z vsako besedo naslova.
Zdaj, preden vam pokažem nekaj drugih načinov uporabe nadomestnih znakov poleg imen datotek, vam želim pokazati, kako jih združiti v eni surovi poizvedbi, ker lahko tukaj zagotovo dodate še eno stvar in dodate še eno surovo poizvedbo in to storite na ta način. Lahko pa uporabite tudi stvari, kot so oklepaji, in lahko uporabite in in ali za iskanje stvari. Tako lahko naredim ali, kar je v tem primeru dve vrstici naravnost navzgor in navzdol. To je tipka nad tipko Return na ameriških tipkovnicah in to bi lahko kopiral in prilepil. Na žalost je tukaj zelo malo polja, vendar če ga prilepim drugič, imate zdaj dejansko dve od teh. Za premikanje naprej in nazaj lahko uporabljam puščične tipke. Vzel bom drugega in to spremenil v s. Torej, zdaj pravim, da če se ime začne z w ali se začne s s, ga pokažite. Tako dobim vse w in vse s. Če to spremenim v dva ampersanda, takole, je in. Zato iščem datoteke, ki se začnejo z w in tudi s s, kar je seveda nemogoče. Ime datoteke se lahko začne samo z eno stvarjo. Če pa tukaj dam nadomestni znak, kot je * t.txt, bom dobil datoteke, ki se začnejo z w in končajo s t.txt, ki se ujemajo samo s tem. Uporabite lahko tudi ne. Pred katero koli od teh stvari v oklepaju postavite klicaj in se spremeni v ne. Zato je tukaj težko videti, vendar je pravzaprav klicaj. Torej vse, kar se začne z w in vse, kar se ne konča s t.txt, in tako dobite ta rezultat.
V redu. Imena torej niso edina stvar, za katero lahko uporabite nadomestne znake. Uporabite jih lahko na primer tudi za oznake. Namesto da bi to uporabil za ime, lahko naredim take uporabniške oznake. Zdaj bo iskal vse oznake, ki se začnejo z w.
Ena od glavnih prednosti sistema, kot je Spotlight, je seveda ta, da lahko naredite veliko več kot samo iskanje po imenu datoteke, saj lahko iščete dejansko vsebino datoteke. To predstavlja kMDitemTextContent. To bo torej iskalo katero koli vsebino, ki ima v sebi besedo, ki se začne s črko b. Lahko poiščem nekaj takega kot fo in zagotovo imajo ti tako besedo. Zdaj, če iščem nekaj takega, kot so skoki čez te, ki imajo vsi to besedo v sebi, se bo pokazalo. Ampak kaj, če bi to vzel. Pa to ne gre, ker s preskokom ni nič. Tam lahko dam zvezdico in jo bo našel. Seveda lahko tukaj odstranim c in bo občutljiv na velike in male črke. Torej imam veliko J. Tega ne bo našel. A kaj, ko ena od teh datotek ne bi imela skokov in preskokov tik za drugo, takole. Zdaj vidim, da ga ne najde. V datoteki lubenica.txt ni nobenih skokov, ker skoraj preskoči. Če pa vmes dam zvezdico, bo iskal preskoke, ki jim bo sledila katera koli beseda, ki ji sledi beseda čez.
Torej obstaja veliko uporabnih stvari, ki jih lahko naredite za zožitev iskanja z uporabo nadomestnih znakov in neobdelane poizvedbe. Vendar pa lahko veliko naredite tudi z običajnim iskanjem z uporabo iskalnika ujemanja, da poiščete besede, ki se začnejo z nekaterimi črkami, ali z uporabo Vsebuje, da poiščete katero koli skupino črk v naslovu ali vsebini dokumenta. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-04-11 at 20.02.49.png
    Screenshot 2022-04-11 at 20.02.49.png
    1,3 MB · Ogledi: 213
Nazaj
Na vrhu