Video Funkcije za delo z besedilom v Mac Numbers

Gledate:
Video Funkcije za delo z besedilom v Mac Numbers

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Naučite se preizkusiti in manipulirati z besedilom v celicah v Mac Numbers. Iščete lahko znake, jih zamenjate, zgrabite dele besedila in drugo.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Danes si oglejmo uporabo funkcij za manipulacijo besedila v Mac Numbers.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Tako pogosto morate v Numbers uporabljati funkcije za manipulacijo besedila. Za to obstaja cela vrsta funkcij. Oglejmo si osnove. Ena najpreprostejših stvari, ki jih lahko naredite z besedilom v Numbers, je, da dobite dolžino besedila. Torej, na primer, tukaj imamo nekaj imen v stolpcu A in dobimo dolžino vsakega imena. Torej je ta formula samo LEN, kratka za dolžino, in potem je edini parameter, ki ga potrebuje, besedilo tukaj. Rezultat lahko vidite, da je za to 14. Če ga kopiram in prilepim, lahko vidite, da tam dobim dolžino za vsako ime. Torej, na primer, če želite razvrstiti po dolžini vsakega imena, bi zdaj lahko razvrstil v tem stolpcu tukaj, Razvrstil bom padajoče in najprej dobim osebo z najdaljšim imenom.
Kaj pa, če bi želeli prešteti pojavljanje črk v besedilu. Dobite na primer, kolikokrat se pojavi črka A. To lahko storite z uporabo COUNTMATCHES in preprosto navedete vir in nato tisto, kar poskušate povezati. V tem primeru samo črka A. Torej najde eno A tukaj v tej prvi vrstici. Potem bi lahko videli številko za vsako vrstico po tem. To lahko uporabite za štetje besed. Pri tem moraš biti malo zahrbten. Lahko preštejete število presledkov. Torej tukaj iščemo število mest. Ker bi en presledek označeval, da obstajata dve besedi, ena na levi in ena na desni, bomo temu dodali eno. Število besed tukaj dobimo tako, da preprosto preštejemo število presledkov in nato dodamo eno. V tem primeru vse to vsebuje samo dve besedi.
Ena stvar, ki jo boste morda morali narediti z besedilom, je, da ga povežete. Z drugimi besedami, združiti ali združiti dele besedila. To lahko storite na enega od dveh načinov. Tukaj imamo ime in nato skupinsko pismo. Torej, če bi ga želeli združiti, da bi ustvarili stavke, kot je ime je v skupini in nato črka skupine s piko za njo, lahko to storimo s funkcijo združevanja. To torej zahteva toliko parametrov, kolikor želite potovati vanj. V tem primeru je prvo tukaj ime in nato v narekovajih nekaj besedila tukaj, presledek je v prostoru skupine, nato pa skupina tukaj in nato še pika na koncu. To poveže vse štiri dele besedila skupaj, da vam to da. Toda v večini primerov vam ni treba uporabiti funkcije združitev. Uporabite lahko znak ampersand. Ta formula naredi isto stvar. To so isti štirje podatki, vendar če med njimi postavite znak ampersanda, jih boste povezali v besedilo.
Kaj pa, če želite videti, ali besedilo vsebuje črko ali več črk. No, to lahko storite na nekaj načinov. Ena je uporaba COUNTMATCHES. COUNTMATCHES bo vzel vir in nato karkoli že želite poiskati, nato pa bo vrnil število zadetkov. Torej, če bi to prilepil sem, bi lahko videl veliko ničel in nekaj enic, celo dve tukaj spodaj, kjer se znaki AN ponovijo dvakrat. Zdaj, če je vaš cilj dejansko videti, ali so ti znaki tam ali ne, potem želite odgovor True/False, ne nič ali ena. To lahko storite na različne načine. Ena je, da lahko naredite COUNTMATCHES, tako kot prej, in preverite, ali je večje od nič. To je test, tako da bo vrnil rezultat, ki je True ali False. Torej ni pomembno, ali sta ena ali dva. Samo res bo.
Zdaj lahko uporabljate tudi dve različni funkciji. Eden je NAJDI. FIND torej izgleda takole. Iskal bo nekaj v viru in nato vrnil položaj. V tem primeru najde A in N, ki se začne pri tretjem znaku. Zdaj, če bi to izbral in prilepil, boste tukaj videli veliko sporočil o napakah, ker tukaj sploh ne najde tega nabora znakov. Torej ti daje napako. Torej, kar lahko storite, je, da to obdate z ISERROR, takole, in to vam bo dalo True ali False. Žal je nekako obratno. Dal vam bo True, ko ga ne bo našel, ker vam pravi, da je tu napaka. Tako lahko to obkrožimo z NE. To je precej običajno za uporabo NOTISERROR, kot je ta, in zdaj dobimo True in False, odvisno od tega, ali najde stvar, ki jo išče.
Druga stvar, ki jo lahko uporabite, je SEARCH in deluje na podoben način in vam daje podobne rezultate. Verjetno želimo to obkrožiti tudi z NE in ISERROR. Potem lahko to prilepimo sem. Če pogledamo pomoč za FIND, lahko vidite, da FIND preprosto vrača začetni položaj enega niza v drugem. SEARCH ignorira velike in male črke in dovoljuje nadomestne znake. Torej je malo bolj vsestranski.
Kaj pa, če se želite ukvarjati s podnizi. Za nekaj preprostih podnizov lahko uporabite levo, desno in MID. Na primer, LEVO z virom in nato vejica 3 vam da tri znake na levi. DESNO vam bo dalo isto stvar, vendar v desno. MID vam omogoča dva parametra. Začetni položaj in koliko znakov je treba vrniti. Torej imamo tukaj 5, 3. Zgrabil bo od lika 5, tri znake. V tem primeru prostor M in i. Torej, če bi jih kopiral in prilepil, bi lahko tukaj videli, kako deluje v različnih situacijah.
Kaj pa, če bi hotel dobiti prvo besedo. Z drugimi besedami, vse do prvega prostora. To lahko storite tako, da uporabite LEVO, dobite isti vir in nato uporabite ISKANJE in poiščete presledek. To vam bo dalo položaj prvega prostora. Tako zdaj tukaj dobimo prvo ime. Pravzaprav je presledek v resnici en znak predaleč, tako da lahko enega odštejemo in tako tukaj na koncu ni dodatnega prostora. Zdaj lahko storite enako za zadnji prostor z uporabo MID in iskanjem. Verjetno želite tukaj dodati 1, če želite enega mimo prostora. Nato recite, daj mi 99 znakov, ker noben priimek ne bo tako dolg. Potem dobimo priimek, ki tam išče ta prostor.
Obstaja tudi nekaj drugih načinov za to. Uporabite lahko Besedilo prej, Besedilo po in Besedilo med. Torej lahko preprosto uporabite TEXTBEFORE presledkom ali TEXTAFTER presledkom ali TEXTBETWEEN, v tem primeru iščem vse med presledkom in črko O, da dobim rezultat.
Zdaj regularni izrazi naredijo besedilne funkcije veliko močnejše. Regularne izraze je res težko uporabljati. Obstajajo cele debele knjige o samo uporabi regularnih izrazov. Ljudje, ki najbolj uporabljajo regularne izraze, so običajno programerji. So precej zapleteni. Ampak tukaj je nekaj preprostih primerov. Recimo, da želite tukaj prešteti število besed. Uporabite lahko COUNTMATCHES, ki iščete besedilo in nato naredite regularni izraz, ki bo poiskal skupine znakov, ki so v besedah. Z drugimi besedami, ne presledki, ne presledki, vejice, pike in podobno. Ko bo našel te skupine, jih bo sestavil kot ujemanje in preštel bo število ujemanj. Torej bom dobil dva tukaj. Če prilepim v vse, dobim dve za vse, razen za 3, ker je vezaj, ki tudi ni besedni znak, ni črka.
Preprostejši primer je štetje samo črk. Tako lahko ŠTEMUJEM in poiskal bom regularni izraz, ki je kateri koli od teh, črke od A do Z velike, črke od a do z male črke z oklepaji okoli njih, ki prikazujejo samo en znak, ki se ujema s tem vzorcem. Tukaj dobim 13, ker je trinajst znakov, ki se ujemajo s tem vzorcem. Dejansko je štirinajst znakov, vendar je eden presledek, tako da ne šteje. Lahko uporabim regularne izraze, da dobim tudi prvo besedo z uporabo REGEX.EXTRACT za to isto besedo. Lahko poiščem stvari, ki so besedni znaki, jih združim in dobim prvo od teh iz prve skupine za zajemanje. Torej, kar bom tam dobil, je prva beseda, v tem primeru ime. Nato lahko storim isto stvar z drugo besedo tako, da preprosto poiščem drugi element v skupini.
Zdaj recimo, da sem želel dobiti vse med dvema črkama, vendar so bile črke včasih različne. Kot bi bili morda samoglasniki. Pravzaprav bi lahko naredil TEXTBETWEEN in regularni izraz, ki vsebuje kar koli v tej skupini, vse samoglasnike in drugo skupino samoglasnikov. Nato bom prišel od prvega do zadnjega z uporabo negativnega za označevanje zadnjega. Tako dobim vse med prvim in zadnjim samoglasnikom.
Kaj pa, če želite zamenjati besedilo. Kot, na primer, želel sem zamenjati tretji in četrti lik. To bi lahko storil z uporabo REPLACE, izvirnega niza, in začenši z znakom 3 z dvema znakoma, ga nadomestil z dvema pomišljajem. To je tisto, kar dobim tam. Bolj uporaben primer bi bil zamenjati vse črke v priimku, razen prve. Z drugimi besedami, navedite ime in začetnico. Zato bom v tem primeru ISKAL prvi pojav prostora in nato temu dodal dva. Pojdite torej mimo presledka, mimo prve črke priimka. Tukaj je treba začeti. Nato zamenjajte vsako črko mimo. Samo vnesite 99, da nadomesti čim več črk. Zamenjajte jih s piko. Tako dobim ime, priimek za vsako od teh. Nadomeščate lahko tudi črke. Torej zelo preprost primer ZAMENJAJTE vsako črko A z oznako. Tako da lahko vidite, kaj dobim tam. S tem lahko uporabim tudi REGEX. Zato ZAMENJAJ vsak samoglasnik s kroglo.
Končno nekaj različnih stvari, ki bi lahko prišle prav. Če želite počistiti nekaj besedila, lahko uporabite LOWER, UPPER ali PROPER. Nižje bo vse pretvorilo v male črke. Zgornja črka pretvori vse v velike črke, Proper pa vse pretvori, tako da je prva črka velika, vse ostalo pa male. REPEAT vam omogoča, da večkrat ponovite znak. To je lahko koristno. V sekundi vam bom pokazal primer tega. TRIM je zelo uporaben za čiščenje stvari, saj se znebi belega prostora na levi ali desni strani. Torej, na primer, če je ime tukaj iz nekaterih podatkov, ki niso bili zelo čisti in so imeli kup razmaknjenih pred seboj, lahko vidite, da so presledki tukaj, tukaj in tukaj. Toda TRIM se je dejansko znebil teh prostorov. Tukaj je primer, kjer lahko preprosto uporabite REPEAT. Tukaj se samo sedemkrat ponovi. Kaj pa, če bi namesto sedem uporabili vrednost, ki je bila v tem stolpcu. Torej se bo za to tukaj ponovilo enkrat, za to pa pet. Tako bi lahko dejansko dobili majhen graf tukaj znotraj preglednice Numbers in videli, katere vrednosti so velike in katere majhne.
To so torej vsi gradniki. To so vse osnovne stvari, ki jih lahko počnete z besedilom v številkah. Upajmo, da jih lahko vzamete, združite, uporabite na različne načine, da dobite rezultate, ki jih želite v svojem projektu preglednice. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-02 at 19.43.54 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-02 at 19.43.54 Large.jpeg
    134,7 KB · Ogledi: 61

Podobne teme

  • Članek
iOS 18 in vse funkcije, ki niso na voljo na starejših iPhonih - iOS 18 je bil objavljen za razvijalce in ima ogromno novih funkcij...
Odgovori
0
Ogledi
17
iOS 18 je bil napovedan in prikazan na konferenci WWDC24 skupaj s številnimi drugimi posodobitvami. iOS 18 Beta 1 je bil objavljen za...
Odgovori
0
Ogledi
36
  • Članek
iPadOS 18 z Apple Intelligence dviguje iPad na višjo raven, uvaja kalkulator z matematičnimi zapiski, nova orodja za pisanje z roko v...
Odgovori
0
Ogledi
41
iOS 18 Pričakovane nove funkcije! - iOS 18 bo prvič predstavljen na konferenci WWDC24 v ponedeljek, 10. junija 2024. iOS 18 nam bo po...
Odgovori
0
Ogledi
47
iOS 18 bo spremenil vse - iOS 18 bo ena največjih posodobitev sistema iOS v zadnjih letih, če ne celo največja. Apple je z iOS 18 že...
Odgovori
0
Ogledi
44

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu