Video Bližnjice za izbiro besedila na Macu

Gledate:
Video Bližnjice za izbiro besedila na Macu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Obstaja veliko načinov za izbiro delov besedila na Macu. Če za pisanje uporabljate svoj Mac, se morate naučiti tehnik tipkovnice, ki jih potrebujete za izbiro znakov, besed, vrstic in odstavkov.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem nekaj bližnjic za izbiro besedila na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Ena od glavnih stvari, ki jih ljudje počnejo na svojih Macih, je torej pisati. Ne glede na to, ali pišete knjigo v Pages, hitro e-pošto ali samo izpolnjujete obrazec na spletni strani, morate včasih izbrati besedilo, da ga uredite. Obstaja veliko različnih načinov za izbiro besedila. Pokazal vam bom kup različnih načinov, kako to storiti s sledilno ploščico in miško. Večinoma se želim osredotočiti na to, da to počnem s tipkovnico.
Zdaj bom tukaj uporabil strani kot primer, vendar lahko pišete besedilo v skoraj kateri koli aplikaciji na vašem Macu. Zdaj, če želite izbrati nekaj besedila, je osnovni način za to uporabiti miško ali sledilno ploščico in kliknite na začetku izbire ter povlecite in nato spustite. Nato izberete nekaj besedila. Vendar obstaja tudi veliko drugih načinov za to. Najprej si oglejmo načine, kako to storiti z miško in sledilno ploščico. Kazalec lahko postavite kamor koli želite, tako da samo kliknete. Če pa želite izbrati nekaj besedila, lahko dvokliknete besedo in izbere celotno besedo. Če trikrat kliknete, bo izbral celoten odstavek, vse do naslednje nove vrstice ali preloma vrstice. Prav tako lahko kliknete in povlečete za besede in odstavke. Torej, če dvokliknem na besedo in jo povlečem, jo bom zgrabil za besedo. Če trikrat kliknem in nato povlečem, bo izbrano po odstavku.
Osredotočimo se bolj na uporabo tipkovnice. Konec koncev, če pišete, imate verjetno obe roki na tipkovnici in je neprijetno, da eno od teh rok premaknete na miško ali sledilno ploščico, da naredite izbiro. Zato se najprej naučimo, kako premakniti kazalec besedila, ker je to ključ do izbire. Tukaj lahko vidite utripajoč kazalec. Za premikanje bi seveda uporabil samo puščične tipke. Z desno puščico se lahko premikam v desno, z levo puščico v levo. Zdaj, če se želim premikati po besedi, lahko pritisnem tipko Option. Če držite Option, se lahko premaknem v desno in skoči po besedi. Če držim tipko Command, bo skočil na konec vrstice ali z levo puščico na začetek vrstice. Zdaj je izbiranje besedila samo stvar držanja tipke Shift s katerim koli od teh dejanj. Zato bom držal tipko Shift in uporabil puščico desno za premikanje kazalca. Ko to počnem, ker imam tipko Shift spuščeno, bo dejansko izbrala vsak znak, nad katerim se premaknem. Podobno, če držim tipko Option, vem, da se bom premikal po besedi, in če držim tipko Shift, bo to izbor. Torej Shift in Option skupaj in jaz se pomaknem v desno, bo izbiral po besedi. Tako je zelo enostavno izbrati velike dele besedila dokaj hitro. Na primer, če sem bil na koncu nečesa, kar sem pravkar vtipkal, in želim izbrisati zadnjih nekaj besed, ki bi lahko storil Možnost Shift in puščico levo, da izberem zadnjih nekaj besed, nato pa samo začnem tipkati, da zamenjam tisto, kar je tam.
Zdaj lahko uporabite Command za premikanje na konec vrstice in če uporabite Shift in Command, bo izbral vse do konca vrstice. Če uporabite ukaz Shift in puščico levo, bo izbral vse do začetka vrstice. Lahko pa uporabite tudi tipki gor in dol, da se pomaknete na prejšnjo vrstico in navzdol do naslednje. Tako bi lahko storili isto stvar s Shiftom in izbral bo vse od mesta, kjer se je kazalec začel, do kraja, kjer se je končal. Lahko bi na primer izbiral od tukaj navzdol s tipkama Shift in puščico navzdol. Videli ste, da se bo kazalec vedno nahajal nekako v istem vodoravnem položaju, kot je bil tam, kjer ste začeli. Če pa držite tipko Option in uporabite puščico dol, se bo premaknila na konec odstavka. Torej, če naredite premik možnosti puščica navzdol, bo izbrala od mesta, kjer ste bili, do konca odstavka. Prav tako bo puščica za premik navzgor izbrala od mesta, kjer ste bili, do začetka odstavka.
Kaj pa, če bi želeli izbrati celotno vrstico ali odstavek? No, za to ni ene bližnjice na tipkovnici, vendar je za to preprosto uporabiti kombinacijo. Torej vemo, da bo ukaz levo šel na začetek vrstice. Ukaz desno bo šel do konca vrstice. Zato sledite ukazu levo z ukazom Shift desno in izberite celotno vrstico. Torej, to je Command levo, Shift Command desno in izbrali ste celotno vrstico, na kateri ste. Za celoten odstavek lahko naredite puščico navzgor in nato puščico za premik možnosti navzdol.
Kaj pa, če bi želeli izbrati vse? Vse besedilo. No, za to obstaja bližnjica na tipkovnici, ki je drugačna od ostalih. To je preprosto ukaz A. Če greste na Uredi, boste običajno videli Izberi vse kot ukaz A. Torej samo ukaz A izbere vse. Ni pomembno, kje se je kazalec začel, ker izberete vse. Zdaj je izbira Vse odvisno od domene besedila. Tukaj sem ustvaril besedilno polje. Ločeno je od osnovnega besedila. Torej, če je moj kazalec besedila v njem in uporabljam ukaz A, bo izbral vse besedilo v tem polju. Ne bo vključevalo besedila, ki je v drugem elementu, v tem primeru besedilo telesa tukaj.
Zdaj se vrnemo k uporabi miške in sledilne ploščice za minuto, s tem lahko uporabite tudi tipko Shift, ker imate tukaj kazalec in želite izbrati vse, kar želite tukaj povedati, lahko držite tipko Shift, kliknite in izbral bo vse od mesta, kjer ste začeli, do kraja, kjer ste končali.
Druga tehnika za izbiro besedila je preprosto iskanje besedila, ker boste na koncu izbrali tisto, kar ste iskali. Izvedel bom ukaz F. Vtipkal bom besedo, ki jo iščem, in videli boste, da izbere prvo. Lahko preprosto izvedem ukaz W, da tam zaprem okno Najdi. Videli boste, da je besedilo izbrano. Zdaj se morda zdi, da je to veliko pritiskov tipk, vendar je morda manj kot v resnici, da bi puščično tipko dejansko uporabili cel kup, da bi prišli točno tam, kjer želite, še posebej, če ne vidite, kje se to besedilo nahaja. Prav tako lahko uporabite Uredi in nato Najdi naslednje, ukaz G, da hitro preidete na naslednjo. Tako hitri ukaz G izbere naslednjo besedo, ki se ujema, in lahko nadaljujete. To je pogosto spregledan način izbire besedila, ki je priročno v različnih primerih.
Zdaj vem, da vas bo veliko spraševalo o nesosednjem izboru besedila na Macu. To lahko storite samo v določenih aplikacijah, kot je TextEdit. V aplikacijah, kot so Pages in Mail ter TextEdit, obstajajo različni motorji, tako da nekateri podpirajo nesosednje izbire, drugi pa ne. Tukaj sem v TextEdit in lahko seveda kopirate in prilepite iz strani v TextEdit, če to res želite. Besedilo lahko izberete tako kot prej, lahko pa tudi držite tipko Command, ko izbirate besedilo in izberete nesosednje dele. Potem, ko kopirate, bi kopiralo vse to skupaj kot en kos besedila. Lahko tudi držite tipko možnosti in izberete pravokotno območje, če želite, in izberete Vse besedilo, ki je prikazano tukaj. Verjetno ni nekaj, kar večina ljudi potrebuje, toda če od nekoga dobite dokument in bi bila iz nekega razloga ena od tehnik uporabna, potem vam bo odpiranje ali kopiranje in lepljenje v TextEdit omogočilo, da ga izberete takole in potem lahko prilepite nazaj v katero koli aplikacijo, ki ste jo uporabljali. Upam, da se vam je zdelo vse to koristno. Hvala za ogled.
 

Podobne teme

S puščičnimi in modifikacijskimi tipkami lahko učinkovito pišete in urejate v računalniku Mac, ne da bi vam bilo treba umakniti roko s...
Odgovori
0
Ogledi
29
Včasih lahko za izvedbo nekega dejanja zaporedoma uporabite več kot eno bližnjico na tipkovnici. Tukaj je nekaj primerov kombiniranja...
Odgovori
0
Ogledi
97
V programu Finder ni ukaza, ki bi vam omogočil ustvarjanje nove prazne datoteke na trenutni lokaciji. Lahko pa ustvarite bližnjico, ki...
Odgovori
0
Ogledi
170
Med gledanjem videoposnetkov YouTube v računalniku Mac (ali PC) lahko uporabljate različne gumbe na zaslonu in tipkovnici. Naučite se...
Odgovori
0
Ogledi
211
Z aplikacijo Bližnjice lahko ustvarite kode QR, ki se povezujejo s spletnimi stranmi. Ko imate bližnjico, jo lahko preprosto ponovno...
Odgovori
0
Ogledi
202

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu