Video Ali morate varno obrisati pogon Mac?

Gledate:
Video Ali morate varno obrisati pogon Mac?

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Ko prodate, podarite ali reciklirate Mac, morate popolnoma izbrisati svoj pogon, preden zapusti vašo last. Pri naročilih računalnikov Mac, ki uporabljajo vrteči trdi disk, ga morate varno izbrisati. Toda pri novejših računalnikih Mac s pogoni SSD ne morete zagotoviti brisanja in to res ni potrebno. V večini primerov so bili vaši stari podatki vseeno šifrirani.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si, kaj morate storiti, da zaščitite svoje podatke, preden se znebite Maca.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Običajna modrost pravi, da morate preden podarite, prodate ali reciklirate Mac, naredite nekaj, da počistite svoje podatke z notranjega pogona, da jih nekdo ne bi mogel dobiti in ukrasti vaših podatkov. Zdaj je natančno, kaj počnete, odvisno od vašega Maca. Obstajajo tri različne situacije. Prva situacija je, če imate veliko starejši Mac, ki ima vrteči se trdi disk. Ni sodoben pogon SSD. Druga situacija je, če imate starejši Intel Mac s pogonom SSD, vendar je to preden je Apple začel vstavljati varnostni čip T2 v računalnike Mac. Tretja situacija je, če imate sodoben Mac s procesorjem M1 ali procesorjem Intel, vključno s čipom T2. Zdaj v vseh teh situacijah želite izbrisati trdi disk Maca in znova namestiti operacijski sistem iz nič in ga v bistvu ponastaviti na tovarniške nastavitve.
Način, kako to storite, je odvisen od starosti vašega Maca. Pri novejših računalnikih Mac lahko obiščete System Preferences in ko ste v System Preferences, tukaj ne boste našli možnosti za It. Pojdite samo na Sistemske nastavitve, Izbriši vso vsebino in Nastavitve. Tam je vse v redu! To je novo v macOS Monterey. Če imate starejši Mac, je to nekoliko bolj zapleteno. Tukaj se ne bom spuščal v podrobnosti, ker ta video ne govori o tem. Lahko pa obiščete to stran na Applovem mestu in vas bo vodila skozi, kako znova zagnati v način za obnovitev. Uporabite Disk Utility tam, da izbrišete svoj pogon in nato znova namestite operacijski sistem. Pomembno je vedeti, da ko pridete do koraka, ko izbrišete svoj pogon, če uporabljate vrteči se trdi disk, boste tam imeli možnost varnega brisanja diska. To se razlikuje od osnovnega brisanja. Osnovno brisanje naredi tako, da se znebi imenika vseh datotek in kje so vsi deli datotek. Vidite, da so datoteke shranjene v posameznih majhnih delih, raztresenih po trdem disku. Torej ta imenik v bistvu pravi, da ima ta datoteka toliko delov in da so raztreseni na različnih mestih in tukaj je, kje jih lahko najdete. Tega se znebiš in to datoteko je res težko sestaviti nazaj. Ti deli so zdaj samo zapuščeni in pripravljeni za prepis. Če izbrišem operacijski sistem, obstaja velika verjetnost, da boste veliko teh prepisali. Tako boste imeli razpršene koščke datotek, ki jih je težko razvozlati, poleg tega pa jih bo nekaj manjkalo. Torej je pridobivanje podatkov z vrtečega se trdega diska, ki so bili običajno izbrisani, dejansko zelo težko. Ne pozabite, da večina aplikacij ne shranjuje dokumentov na preprost način. V dokumentu za obdelavo besedil boste morda videli kup besed, vendar je dejansko shranjen v binarni obliki. Tam je mešanica besed in različnih podatkov. Res je težko povedati, kaj se dogaja, če kdaj pogledate v eno od teh datotek. Poleg tega je veliko datotek šifriranih. Če na primer uporabljate upravitelja gesel za shranjevanje gesel, so podatki šifrirani. Tudi če bi lahko ugotovili, kateri deli sestavljajo vašo datoteko z geslom, jih bodo šifrirali in jih bo nemogoče razvozlati, še posebej, ker bodo deli verjetno manjkali, ko boste izbrisali pogon. Toda pri brisanju vrtečega se trdega diska imate možnost, da varno izbrišete disk. To pomeni, da poleg izbrisa imenika, kjer so te datoteke, prepiše tudi vsak kos vsake datoteke. Tako izniči vse, če se znebite vseh vaših podatkov. To bo dejansko trajalo veliko časa, da preberete pogon in prepišete vse. Toda na splošno je priporočljivo, da to storite, ko brišete vrteči se trdi disk.
Kaj pa druga situacija. Imate starejši Mac, ki ima v sebi Intelov čip, vendar nima varnostnega čipa T2. Tukaj lahko najprej ugotovite, ali ima vaš Mac varnostni čip T2 ali ne. Na tej strani je seznam vseh računalnikov Mac, ki ga vključujejo, in tudi, kako na vašem Macu preveriti, ali je čip T2 tam ali ne. Predpostavimo torej, da nimate čipa T2. Tukaj lahko storite enako, da izbrišete svoj Mac. Vendar ga ni mogoče varno izbrisati, ker je to možnost samo za trde diske, ne za pogone SSD. Kako torej izničite vse podatke na pogonu SSD. No, kratek odgovor je, da ne. Res vam ni treba. Pogoni SSD imajo informacije še bolj razdrobljene kot vrteči se trdi disk. Še težje, skoraj nemogoče, je pridobiti podatke z vrtečega se pogona. Obstajajo veliko lažji načini za zagrešitev podatkovnih zločinov kot dejansko iskanje nekega Maca s SSD pogonom, ki ga nekdo še ni izničil. Na primer, v Združenih državah je običajno, da svojo kreditno kartico izročite čakajočemu osebju, ki jo umakne iz oči, da jo zažene in vam jo prinese nazaj. To je res preprost način za krajo podatkov o kreditni kartici nekoga in obstaja veliko drugih načinov za pridobitev dragocenih podatkov, kot je ta, ki so veliko lažji kot poskušati ugotoviti podatke na pogonu SSD, ki so bili izbrisani.
Še ena stvar, ki jo morate upoštevati, je, da morda uporabljate File Vault. Ali imate vklopljen Fire Vault, lahko preverite tako, da odprete Sistemske nastavitve in nato Varnost in zasebnost. Nato lahko s Fire Vaultom vidite, ali ga imate ali ne. Torej File Vault šifrira vse vaše podatke. To je večinoma uporabno, ko dejansko uporabljate svoje računalnike Mac, zlasti prenosni Mac, ki ga nesete s seboj na različna mesta. Če nekdo ukrade vaš Mac, so podatki na disku šifrirani. Vanj ne morejo priti brez vašega uporabniškega gesla. Zdaj, ko izbrišete pogon, so vsi ti šifrirani podatki zdaj šifrirani. Nemogoče je priti. Torej ni treba prepisati vseh podatkov, ker so bili podatki najprej šifrirani. Zdaj, tudi če tega ne uporabljate in normalno izbrišete pogon, vam res ni kaj skrbeti. Če ste vodja velike korporacije ali vlade, se morda neki vohunski agenciji zdi vredno vložiti veliko sredstev v poskus ugotoviti, kaj je na izbrisanem disku. Vendar obstaja velika verjetnost, da imate potem varnostni oddelek, ki poskrbi za te stvari namesto vas. Ne postavljaš mi tega vprašanja.
Če pa ste vseeno želeli iti in dejansko sprejeti dodatne previdnostne ukrepe, preden prodate, podarite ali reciklirate svoj Mac s pogonom SSD, lahko naredite nekaj zelo preprostega. Vklopite Fire Vault. Preden naredite karkoli drugega, ko končate z Mac in preidete na svoj novi, vklopite Fire Vault na starem Macu, pustite, da šifrira vse na disku in nato izbrišite pogon in ga ponovno formatirajte.
Kaj pa tretja situacija. Tam imate novejši Mac, ki ima v sebi Applove lastne silikonske procesorje, kot je M1, ali pa ima Intelov čip, vendar z varnostnim čipom T2. No, v teh situacijah je vaš pogon dejansko privzeto šifriran. Za šifriranje podatkov vam ni treba vklopiti Fire Vaulta. Torej, če zdaj izbrišete pogon, imate v bistvu razdrobljene dele šifriranih podatkov. Nihče ne more vstopiti vanjo. Torej ste pripravljeni! Samo izbrišite pogon, znova namestite operacijski sistem, tako da ga lahko uporablja tisti, ki ga naslednjič dobi, in pripravljeni ste. V tej situaciji nihče ne more priti do vaših podatkov.
Če povzamemo, v prvi situaciji s trdim diskom, ko greste v način za obnovitev, izbrišete pogon z uporabo varnega brisanja. V situaciji 2, SSD, vendar pred čipom T2, če imate vklopljen Fire Vault, ni razloga za skrb. Samo izbrišite pogon in vsi podatki na njem so zdaj neuporabni. V situaciji 3 boste imeli šifriran pogon, ne glede na to, ali uporabljate Fire Vault ali ne, ker čip T2 in procesor M1 delujeta za šifriranje vaših podatkov na pogonu, tako da je brisanje pogona vse, kar morate storiti.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-04-19 at 21.57.08.png
    Screenshot 2022-04-19 at 21.57.08.png
    1,3 MB · Ogledi: 192

Podobne teme

Naučite se uporabljati VoiceOver, bralnik zaslona z gestami v iPhonu in iPadu, ki zvočno opisuje dogajanje na zaslonu. Vir: Apple...
Odgovori
0
Ogledi
28
Kako prenesti vse iz starega iPada v nov iPad Pro, Air, iPad ali mini - pokažem vam, kako prenesti vse podatke, aplikacije, sporočila...
Odgovori
0
Ogledi
46
Spoznajte nastavitve dostopnosti za prilagoditev na dotik, da lahko prilagodite odziv iPhona ali iPada na dotike, potege in druge geste...
Odgovori
0
Ogledi
39
Kot starš ali skrbnik lahko ustvarite Apple ID za svojega otroka, ga dodate v skupino Družinska raba in nastavite starševski nadzor, na...
Odgovori
0
Ogledi
60
  • Članek
Ali beta različice iOS 17 škodujejo zdravju baterije? (Zakaj jih smete ali ne smete zagnati). - Beta različice sistema iOS 17 so imele...
Odgovori
0
Ogledi
68

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu