Video 6 načinov za razvrščanje seznamov na Macu

Gledate:
Video 6 načinov za razvrščanje seznamov na Macu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Če imate seznam elementov, ki jih morate razvrstiti, lahko to storite s tem kar imate na vašem Macu ali z nekaterimi brezplačnimi aplikacijami. Naučite se razvrščati v Pages, Numbers, Terminal, VIM, CotEditor in z uporabo Shortcuts.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem različne načine, kako lahko razvrstite vrstice besedilne datoteke na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Recimo, da imate seznam, ki ga želite razvrstiti po abecedi, kot morda seznam imen. Tukaj imam besedilno datoteko s seznamom 100 imen in jo želim razvrstiti. Mislili bi, da bi bila v TextEdit ali nekaterih drugih aplikacijah kakšna funkcija za razvrščanje tega seznama. Ampak ni. Vendar obstaja veliko načinov za to. Oglejmo si torej nekatere izmed njih.
Najprej izberimo Vse, Ukaz A in Ukaz C za kopiranje tega seznama. Za to uporabimo strani. Torej želite ustvariti nov prazen dokument tukaj in seznama ne bom prilepil neposredno v telo besedila, ker ga še vedno ne morem tako razvrstiti v Pages. Lahko pa razvrstim tabelo. Zato bom tukaj vstavil tabelo, samo navadno tabelo. Pravzaprav bom kliknil tukaj in ga spustil na en stolpec, nato pa bom izbral prvo celico. Pazil bom, da ne dvakrat kliknem in dejansko vnašam v celico. Samo želim izbrati prvo celico samo in nato ukaz V za lepljenje. Vsako ime bi moral prilepiti v drugo vrstico. Zdaj, ko imam, lahko grem na naslov stolpca tukaj, A. Kliknite tam, izberite Razvrsti in zdaj so razvrščeni. Še vedno imam vse izbrano, tako da lahko izvedem ukaz C za kopiranje. Zdaj bom skrij strani in se vrnil na svoj besedilni dokument in zdaj lahko zamenjam vse, ukaz V, da ga prilepim. Če ste v obliki obogatenega besedila, boste morda želeli uporabiti Uredi in Prilepi v tem slogu, tako da tabele ne prilepi.
Zdaj lahko namesto tega uporabite preglednico. Tako lahko na primer tukaj gremo v Numbers in preprosto ustvarimo nov dokument. Tukaj bi lahko prilepil vsa ta imena in razvrstil ta stolpec tako kot v Pages. Zdaj, ko je to še vedno izbrano, bi lahko Kopiral in potem lahko zamenjam vse tukaj. Tako je enostavno prenesti svoj seznam v Strani ali Številke, Razvrsti, nato pa ga Kopiraj in Prilepi nazaj, kamor želiš.
Kaj pa neposredno urejanje te besedilne datoteke. No, to lahko storite s terminalom, ker so aplikacije ukazne vrstice precej dobre pri obvladovanju stvari, kot je abecedno razvrščanje. Torej zaženimo Terminal. Zdaj, da razvrstimo to datoteko, pojdimo tja, kjer se nahaja. Torej bom naredil CD, da spremenim imenik. To bom potegnil sem in izbrisal imena. Odšel bom samo v mapo, v kateri je, torej v tem primeru mapo Namizje. Zdaj sem tam in lahko naredim razvrščanje in ime datoteke. Vse to bo izpisalo v okno terminala. Nočem ga tam. Želim ga v datoteki. Zato bom to spremenil in vtipkal ime datoteke, nato pa naredil dashO in ji dal ime za novo datoteko. Zdaj bom tukaj dobil novo datoteko. Če ga odprem, bom videl, da je urejeno po abecedi.
Zdaj, kot se je izkazalo, je v ukazu Sort ogromno funkcionalnosti. Lahko naredite MAN za ročno in razvrščanje, nato pa si lahko ogledate opis za vse, kar počne. Torej, na primer, če bi želel razvrstiti v obratnem vrstnem redu, bi lahko naredil Sort, names.txt in nato pomišljaj R in to bo naredil v obratnem vrstnem redu ali pomišljaj z veliko črko R in jih razvrstil v naključnem vrstnem redu. Lahko bi celo naredil to in naredil K2 za drugi stolpec in nato stolpec definiral s pomišljajem T in nato v enojnih narekovajih s presledkom. To bo to definiralo kot 2 stolpca s presledkom med vsakim stolpcem in bo potrdilo drugi stolpec, z drugimi besedami v tem primeru razvrstitev priimka. Zdaj lahko vidite razvrščeno po priimku. Seveda postane malo bolj zapleteno, če obstaja nekaj srednjih imen ali priimkov, ki so dve besedi in podobne stvari.
Drugi način za to s Terminalom je uporaba enega od številnih urejevalnikov besedila znotraj terminala. Eden, ki bo obravnaval razvrščanje, je vim. Zato bomo zagnali vim in ga vnesli v to besedilno datoteko. Torej bomo urejali besedilno datoteko v tem urejevalniku besedil. Zdaj ste dejansko v aplikaciji tukaj. S puščičnimi tipkami lahko premikam kurzor in urejam besedilo. Toda vse, kar bom dejansko naredil, je, da naredim dvopičje, ki me pripelje do ukazne vrstice na dnu in zagnal bom ukaz Sort. To razvrsti vse vrstice v tej datoteki. Zdaj bi lahko znova naredil dvopičje in nato naredil W za pisanje in Q za Quit. Zdaj se zapre in to shrani nazaj. Spremembe ne bom videl tukaj v TextEdit, toda če ga zaprem in ponovno odprem, lahko vidite, da je razvrščen po imenu.
Zdaj, če Goggle vim in možnosti razvrščanja, boste videli, da je tam res globok nabor ukazov in da lahko v vim počnete vse vrste stvari, če imate pri roki kodo.
Zdaj lahko seveda dobite tudi urejevalnik besedil, ki je sposoben razvrščati. Obstaja veliko, ki jih lahko plačate, vendar je eden, ki je brezplačen, ki ga zelo priporočam, CotEditor. To lahko dobite v Mac App Store. To odprete s CotEditorjem, ki ga dejansko lahko razvrstite tukaj, tako da odprete Besedilo, Vrstica in nato Razvrsti. Uporabite lahko tudi razvrščanje po vzorcu. Razvrščanje po vzorcu je precej močno, vendar ne zahteva veliko kodiranja. Tako bi na primer lahko rekel, da želim to narediti po stolpcu, želim, da je ločilo presledek, položaj pa drugi stolpec. Potem ga lahko nastavim tako, da prezre velike in druge stvari. Zdaj bo razvrščeno po priimku.
Končno, če želite, lahko ustvarite bližnjico v novi aplikaciji Shortcuts v macOS Monterey, da to storite. Torej ga želite nastaviti v nastavitvah bližnjic za uporabo kot hitro dejanje v meniju storitev. Prejmite vnos besedila iz hitrih dejanj in če ne dobi ničesar, vprašajte za datoteko. Nato pridobite besedilo iz vnosa bližnjice, besedilo razdelite na nove vrstice, tako da vsaka vrstica postane drugačen element na seznamu. Potem boste to filtrirali. Zdaj so filtri zapleteni, ker se dejansko prikažejo kot datoteke filtra. Ta tukaj. Ampak tukaj ne filtrirate datotek. To je vredu. Za druge stvari bo delovalo. Zato uporabite Filter Files in nato naj vnese delno besedilo, nato pa sploh ne izvaja nobenega filtra. Samo nastavite na Razvrsti po imenu. Nato uporabite Združi, da združite datoteke nazaj v nove vrstice in shranite združeno besedilo. Torej, ko zaženem to, me bo pozval k datoteki, izbral bom Imena, nato pa me bo pozval, kam naj jo shranim. Izbral bom namizje. Tako jo bo samodejno poimenoval po začetku datoteke. Torej prvo ime tam. Toda zlahka bi šel in to spremenil. Če ga odprem, lahko zdaj vidite, da imam razvrščen seznam in imam priročno majhno bližnjico, ki mi bo to naredila kadar koli.
Torej obstaja šest različnih načinov za hitro razvrščanje seznama na vašem Macu. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-03 at 20.05.30 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-03 at 20.05.30 Large.jpeg
    134,4 KB · Ogledi: 59

Podobne teme

Ni vam treba biti strokovnjak za nastavitve fotografij, da bi svoje fotografije nekoliko izboljšali. Z uporabo le nekaj osnovnih orodij...
Odgovori
0
Ogledi
65
V računalniku Mac lahko na več načinov pretvorite videoposnetke iz enega formata v drugega. Pogosto vam pretvorbe sploh ni treba...
Odgovori
0
Ogledi
42
V programu Pages lahko med odstavke dodate črto na več načinov. Uporabite lahko obliko, robove odstavkov, slike in drugo. Vir...
Odgovori
0
Ogledi
60
Ne spreglejte menija Pomoč v menijski vrstici Maca. Z njim lahko pridete do podrobne dokumentacije o aplikaciji, ki jo uporabljate...
Odgovori
0
Ogledi
50
V Macu lahko za zapiske uporabljate različne vgrajene aplikacije. Katero aplikacijo boste uporabili, je odvisno od vaših potreb in...
Odgovori
0
Ogledi
80

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu