Video 25 nasvetov za uporabo Notes na Macu

Gledate:
Video 25 nasvetov za uporabo Notes na Macu

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Notes je v zadnjih nekaj letih dodal veliko novih funkcij. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali kar najbolje izkoristiti aplikacijo Mac Notes.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti aplikacijo Notes na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
V zadnjih nekaj letih se je aplikacija Notes na vašem Macu spremenila iz zelo preprostega orodja za pisanje hitrih koščkov besedila in njihovo hranjenje na istem mestu v veliko različnih funkcij. Morda se ne zavedate vsega, kar lahko Notes zdaj naredi. Če želite kar najbolje izkoristiti Notes, ne pozabite, da morate svoje zapiske shraniti v iCloud. Imate možnost, da jih shranite lokalno na vašem Macu ali pa uporabite drug sistem, kot je Goggle. Toda za pridobitev vseh teh funkcij morate za shranjevanje zapiskov resnično uporabljati iCloud. Seveda so tako na voljo tudi vaši zapiski na vašem iPhone, iPad in drugih računalnikih Mac, zaradi česar so veliko bolj uporabni.
Za začetek poiščimo nekaj nasvetov za organizacijo vaših zapiskov. Dejansko obstajata dva načina za ogled vaših zapiskov. Ena je v pogledu seznama. Lahko pa tudi tako preklopite na pogled galerije, da jih vidite kot male kartice. Tukaj lahko spremenite lestvico tako, da odprete Pogled in nato Povečaj, Pomanjšaj ali Ukaz za premik ter nato piko in vejico. Tako lahko naredimo kartice večje ali manjše, da jih bo več na zaslonu. V pogledu seznama lahko razvrščate na različne načine. Pojdite na Pogled in nato Razvrsti mapo po. Izberete lahko privzeto, ki je datum urejen. Lahko pa tudi ročno izberete Datum urejanja, Datum ustvarjanja ali Naslov. Nato lahko izberete Od najnovejšega do najstarejšega ali Od najstarejšega do najnovejšega, če uporabljate datume. Torej, če preklopite na enega od teh, boste tukaj dobili tudi ta meni. Lahko ga izberete in preprosto spremenite razvrščanje kar tam.
Zdaj jih ni več mogoče razporediti po svojem vrstnem redu. To je seznam in vedno bo na nek način razvrščen. Lahko pa opombe pripnete na vrh, če imate pomembnega. Izberete lahko opombo in nato pojdite na Datoteka in nato Pripni opombo. Lahko pa tudi Control Click, desni klik ali klik z dvema prstoma na sledilni ploščici na kateri koli zapisek in izberete Pin Note, ki ga bo premaknil na vrh in ga obdržal nad vsemi drugimi zapiski. Tukaj imate v bistvu dve skupini. Pripete opombe na vrhu in nato ostale opombe tukaj pod njim. Če želite odpeti, naredite isto stvar.
Zdaj z mapami tukaj boste imeli ves iCloud, ki vam bo pokazal vse vaše zapiske. Ne moreš jih razvrstiti. Tukaj lahko ustvarite svoje mape, kamor želite shraniti svoje zapiske. Opombe so lahko samo v eni mapi hkrati. Torej, če premaknete opombo iz ene mape v drugo, ne bo več v tej prvi mapi. Ena od stvari, za katere se večina ljudi ne zaveda, da lahko storite z mapami, je, da jih lahko postavite eno v drugo. Tako lahko vzamete takšno mapo, jo spustite v mapo in potem imate tukaj podmape. Mapo lahko preprosto povlečete nazaj, da jo odstranite iz te mape.
Drug način za organiziranje zapiskov je z oznakami. Tako lahko greste v takšen zapisek in dodate oznako tako, da vnesete simbol hash ali funta in nato oznako za njim. To lahko postavite kamor koli želite v opombo. Nato bodo imele uporabljene oznake in tukaj boste lahko videli svoje oznake. Izberete lahko oznako in si preprosto ogledate opombe, ki uporabljajo to oznako. Izberete lahko več kot eno oznako in videli boste opombe, da uporabljate obe oznaki. Lahko pa ustvarite tudi pametne mape. Tako lahko ustvarite novo pametno mapo in pametna mapa se bo nanašala na oznako. Recimo, da želimo imeti pametno mapo z vsemi beta oznakami. Zato bom rekel V redu in tam boste lahko videli novo pametno mapo. Zdaj k temu ne dodajam opomb tako, da jih povlečem in spustim tja, da jih ustvarim v tej mapi. Enostavno uporabljam oznake. Torej, če sem šel na še en tak zapisek in sem mu nato dodal beta različico, se zdaj pojavi v tej pametni mapi tukaj. Ena od velikih prednosti uporabe oznak je, da lahko za zapisek uporabite več kot eno oznako. Torej z mapami, če beležka spada v dve različni mapi, tega res ni mogoče storiti. Toda z oznakami bi lahko imeli dve različni oznaki v istem zapisku. Ustvarite lahko dve pametni mapi, po eno za vsako od teh oznak. To isto opombo boste našli v obeh pametnih mapah.
Zdaj lahko iščete tudi z uporabo iskalnega polja zgoraj, da najdete svoje zapiske. Torej, če želite, sploh ne bi mogli imeti veliko organizacijske strukture. Vse svoje zapiske preprosto shranite v eno mapo in se zanašajte na iskanje, da jih najdete. Toda tudi tukaj preverite, ali lahko naredite nekaj posebnih iskanih stvari. Imate predlagana iskanja. Iščete lahko vse opombe v skupni rabi, vse zaklenjene zapiske, opombe s kontrolnimi seznami, risbe, skenirane dokumente ali priloge. Upoštevajte, da ko iščete, tukaj ne vključuje samo besedila. Vsebuje tudi besedilo znotraj prilog in znotraj optično prebranih dokumentov, ki so v različnih opombah. Torej, če tukaj iščem Zvočni učinki, bi lahko videli, da prikaže to opombo in jo ima znotraj skeniranja. Ni vneseno kot besedilo.
Zdaj pa se pogovorimo o uporabi slogov v beležkah. Za katero koli vrstico ali odstavek, v katerem imate kazalec, lahko izberete slog. Za ogled vseh teh stilov lahko kliknete tukaj. Pojdite lahko tudi na Format in si nato tukaj ogledate vse sloge. Bodite posebno pozorni na bližnjice na tipkovnici, saj ima vsak slog svojo bližnjico na tipkovnici. Če veliko uporabljate Notes, se jih izplača naučiti. Tako lahko zelo enostavno preklapljate med telesom, preklopnim ukazom B in naslovom, prestavnim ukazom H. Tu so še druge zanimive bližnjice, kot je na primer ukaz premik L za kontrolni seznam, ukaz možnosti T za tabelo. Imate ukaz B, ukaz i in ukaz U za krepko, ležeče in podčrtano. Plus, Command + in Command - povečata ali zmanjšata velikost pisave izbranega besedila. Kaj pa, če želite preseči te osnovne sloge tukaj. No, svoje besedilo lahko oblikujete skoraj kakor koli želite. Tako lahko na primer izberete nekaj besedila in nato pojdite na Oblika, nato pa, če greste na Pisava, boste videli Pokaži pisave ali Ukaz T in videli boste tudi Prikaži barve, premaknite ukaz C. Zato tukaj uporabimo ukaz T in to prikliče standardne sistemske kontrole pisav. Izberete lahko katero koli pisavo, ki jo želite. Izberete lahko tudi poljubno velikost in različne različice pisave. Če se naučite uporabljati ta kontrolnik, ki ga boste našli v različnih aplikacijah na vašem Macu, lahko vidite, da lahko nastavite takšno pisavo in nato dodate priljubljeno, nato pa se bo prikazal tukaj pod Priljubljene in lahko preprosto dostopate do svoje najljubše pisave. vrste. Lahko tudi kliknete tukaj, da prikažete barve, ali pa uporabite drugo bližnjico na tipkovnici, ukaz Shift C, da prikažete barve. Nato lahko uporabite katerega koli od izbirnikov barv tukaj, da nastavite barvo za to besedilo. To lahko pustite odprto, nato pa izberete drugo besedilo in ga enako enostavno obarvate.
Zdaj, če ste za neko besedilo nastavili lastnosti besedila po meri in ga želite uporabiti nekje drugje, vam ga ni treba znova ustvariti iz nič. Namesto tega, če pogledate v Oblika in nato Pisava in Kopiraj slog ali Ukaz možnosti C, ga lahko kopirate, nato pa ga bo ukaz možnosti V prilepil. Torej bo možnost Ukaz C za kopiranje šel sem. Možnost Ukaz V za lepljenje in tako enostavno je ponovno uporabiti isto oblikovanje besedila drugje.
Če se vam zdi besedilo v zapiskih premajhno, lahko povečate velikost tako, da odprete Pogled in nato Povečajte in pomanjšajte. Ukaz Shift ter pika in vejica. Če želite priti do privzete velikosti, Shift Command Zero. Tako bi lahko tam enostavno povečal ali zmanjšal velikost. Upoštevajte, da je to začasno. Zato malo povečate velikost, da preberete test. Preklopite na drugo beležko in nato nazaj in se vrne na privzeto. Toda privzeto je nastavljeno v Notesovih nastavitvah tukaj. Privzeta velikost besedila. Če to spremenite, bo nastavil privzeto velikost pisave in lahko preklopite na drugo opombo in to vedno uporablja.
Obstaja veliko različnih vrst seznamov, ki jih lahko ustvarite v Notesu. Tako lahko vnesete nekaj besedila in ga izberete, nato pa pojdite na Oblika in ga nastavite na, na primer, Bullet List. Ko to storite, lahko dejansko zelo enostavno imate podsezname. Če pogledate pod Oblika, lahko vidite pod Zamik, ki ga lahko povečate ali zmanjšate z ukazom in nato oglatimi oklepaji. Tako lahko tam povečam zamik in nato ustvarim naslednjo raven ali jo zmanjšam. Prav tako lahko preprosto premikate elemente na seznamih gor in dol. Če pogledate pod Oblika in nato Premakni element seznama, boste videli kontrolni ukaz in nato puščice gor in dol bodo premikale elemente. Torej Control Command Up premakne ta element navzgor. Dol ga premakne navzdol. Upoštevajte, da to deluje tudi v običajnem besedilu. Še vedno lahko uporabite Control Command Up, da dejansko premaknete vrstico navzgor. To je zelo uporabno za organiziranje notranjosti zapiska.
Zdaj, če to naredite kot kontrolni seznam, kar lahko storite tako, da izberete tukaj in izberete Format ter ga nato spremenite v Kontrolni seznam, je tukaj tudi priročen gumb. Potem lahko naredite nekaj posebnih stvari. V razdelku Oblika lahko na primer greste na Označi kot preverjeno in vse, kar ste izbrali, bo označeno kot potrjeno. Prav tako lahko obiščete Več in potrdite vse ali počistite vse. Izberete lahko Premakni označene na dno ali Izbriši označene. Tu je tudi privzeta nastavitev v Notesovih nastavitvah za samodejno razvrščanje označenih elementov. To pomeni, da se vsi kontrolni seznami, ki jih ustvarite za označene elemente, samodejno premaknejo na dno. Poleg seznamov in kontrolnih seznamov lahko s tem gumbom ustvarite tabele. Tabela je samo način za organizacijo stvari. To pravzaprav ni preglednica ali kaj podobnega. Ne moreš delati formul. Lahko pa vnesete in nato uporabite zavihke in vrnitve za premikanje in vnašanje podatkov. Tukaj imate te majhne kontrole. Če izberete eno, bo izbral celoten stolpec ali celotno vrstico. Potem imate tukaj majhen meni, kjer lahko dodate vrstico zgoraj ali spodaj ali izbrišete vrstico. Torej lahko dodate še en stolpec, tako. Tabele so precej osnovne in ne morete veliko narediti v smislu spreminjanja formata ali širine ali česar koli podobnega tabele. Toda tukaj lahko dejansko zgrabite te ročaje in jih uporabite za prerazporeditev stolpcev ali vrstic.
Zdaj obstajajo druge vrste elementov, ki jih lahko dodate v svojo opombo. Eden od teh je Povezave. Tukaj boste videli gumb in je zatemnjen. Če imate Safari in ni skrit, ampak je aktivno okno, boste ugotovili, da ko greste sem, lahko zelo enostavno dodate aktivno stran kot povezavo. To deluje tudi v drugih aplikacijah. Kljub temu, da Apple v svoji dokumentaciji deluje v aplikaciji za podcast in predvidevam, da naj bi deloval v aplikacijah, kot so morda Novice in knjige in podobno, ga lahko poleg Safarija prepričam, da deluje le v Messages. Tukaj imam Sporočila in Safari z obema aktivnima neskritima oknoma in oba se pojavita tukaj in lahko dodam povezavo in ustvari ta kul majhen predogled spletne strani, v tem primeru. Če ga kliknete, vas pripelje tja. Lahko tudi Control Kliknite tukaj in lahko rečete Prikaži kot majhne slike, da zmanjšate velikost povezave. Še ena kul stvar, ki jo lahko storite, je, da lahko uporabite svoj iPhone za skeniranje ali fotografiranje. Tukaj lahko vidite, da je iPhone, ki uporablja isti Apple ID in nastavitev, tako da funkcije kontinuitete delujejo in lahko fotografirate, skenirate dokumente ali dodate skico, kar bo vaš iPhone preklopilo v poseben način za eno od teh stvari. Pred tem vam ni treba storiti ničesar na vašem iPhoneu. Samo izberete eno od teh stvari in vaš iPhone bo takoj prešel v način kamere, skeniranja ali risanja. To lahko storite tudi z iPadom.
Zdaj lahko samo z vašim Mac-om dodate katero koli sliko, ki jo želite, v Notes samo tako, da povlečete in spustite. Tako lahko povlečete in spustite datoteko kar sem in dodala jo bo. Prav tako lahko kliknete tukaj in uporabite Brskalnik fotografij za brskanje po svoji knjižnici fotografij in izberete nekaj od tam ter to tudi povlecite in spustite. Ko imate v zapiskih veliko prilog, si jih lahko ogledate vse na enem mestu, tako da odprete Pogled in nato Prikaži brskalnik prilog. To bo odprlo poseben način tukaj, kjer si lahko ogledate vse svoje fotografije in videoposnetke, vse svoje optično branje. Če obstajajo povezave do zemljevida, ki ste jih dodali. Vse povezave do spletnih mest, zvok ali dokumenti, kot so skenirani ali pdf-ji, ki ste jih dodali. Nato ga lahko izberete, dvokliknete in se odpre, ali pa ga izberete in Control Click in ga lahko prikažete v Notesih, da skočite desno na to opombo. Z besedilom v svojih beležkah lahko delate tudi stvari z uporabo tako imenovanih detektorjev podatkov. Zato se včasih v Notesih ali drugih aplikacijah premikajte po besedilu in videli boste majhno polje, kot je ta. Tam lahko kliknete na to majhno škatlo ali če kliknete z desno miškino tipko, lahko z njo počnete različne stvari. Na primer, pokaži naslov, kopiraj URL zemljevida in podobno. Telefonske številke, ki jih lahko pokličete s svojim iPhoneom ali FaceTime z vašega Mac računalnika ali pošljete sporočilo. Delal bo celo z datumom in časom, kar vam bo omogočilo, da dodate nov dogodek v svoj koledar.
Svoje zapiske lahko tudi izvozite z uporabo Datoteka, Izvozi kot PDF. Z uporabo formata PDF lahko obdržite vse slike oblikovanja besedila, v katere je vdelano vse v opombo, tudi povezave in podobno bo delovalo. Tako lahko to izvozimo tukaj in zdaj lahko vidimo, da ga lahko odpremo v predogledu in imamo lep PDF, ki ga lahko nekje shranimo ali arhiviramo ali pošljemo komu. Dokumente lahko celo uvozite iz različnih formatov. Besedilni dokumenti, seveda, pa tudi Rich Text Format, vrsta, ki jo ustvari TextEdit, pa tudi nekaj je mogoče izvoziti iz skoraj urejevalnika besedil. Ima zelo omejen nabor oblikovanja, ki ga lahko uporablja, vendar v enem tečaju tudi Notes. Tako da bi bilo nekako smiselno. Toda tukaj je opomba, ki ima v sebi različne sloge besedila in če bi jo shranil na namizje tukaj in nato v Notesih, pojdi na Datoteka in nato Uvozi beležke. Tukaj izberite to opombo in tukaj lahko vidite, da jo uvozi in je videti tako kot izvirnik.
Opombe lahko tudi zaklenete, če želite. Seveda so Notes že zaščitene na vašem Macu, ker so v vašem uporabniškem računu. Nekdo drug ne more priti do njih, razen če ima geslo za vaš uporabniški račun ali če ste pustili svoj Mac široko odprt, da si lahko kar koli ogleda na vašem Macu. Če pa želite dodati dodatno majhno plast varnosti, lahko kliknete tukaj, zaklenete beležko, vnesti morate geslo, zdaj ima ta zapisek ključavnico. Če torej zapustim Notes in se vrnem, bi lahko videli, da je beležka zaklenjena in ne morem priti do nje, razen če vnesem geslo. Zdaj je odklenjeno. Vsi zaklenjeni zapiski so zaklenjeni ali odklenjeni skupaj. Tako bi bili vsi zapiski s ključavnico odklenjeni in lahko grem sem. Tako lahko zaprem vse zaklenjene zapiske. Za vsako opombo lahko tako odstranim ključavnico. Samo vnesite geslo in zdaj je to spet običajna opomba.
Tukaj je še zadnji nasvet. Če želite imeti to opombo v ločenem oknu, lahko. Eden od načinov je, da samo dvakrat kliknete na opombo tukaj in odpre se v ločenem oknu, kot je to. Drug način, da to storite, je, da greste na Window and Float Selected Note. Ista stvar. Zdaj ga dobite v ločenem oknu. Toda kaj vam to koristi? Recimo, da greste v drugo aplikacijo, kot je recimo Safari, in zdaj stojite za tem. Zdaj lahko dejansko naredite beležko, ki ostane na vrhu vsega drugega. Vrnite se v aplikacijo Notes z izbranim tem plavajočim oknom. Vrnite se sem in videli boste, da lahko zdaj ukažete, naj lebdi na vrhu. Zdi se, da je tukaj enako. Vendar upoštevajte, če preklopim nazaj na Safari, ta opomba še vedno ostane na vrhu. Ostalo bo na vrhu vsega. Zdaj jo lahko vidim in urejam, delam z njo, medtem ko gledam drugo vsebino in se nikoli ne bojim, da bo dejansko padla za drugim oknom in da ji bom izgubil sled.
Seveda je Notes še več kot to. Obstajajo funkcije sodelovanja, kjer lahko delite beležko z nekom drugim. Oba lahko urejate beležko tudi v realnem času. Obstaja tudi nova funkcija hitrih opomb, kjer lahko prikličete opombo iz spodnjega desnega kota in bo povezana, recimo, s spletno stranjo Safari in se znova pojavi, ko se vrnete na to stran. Resnično postaja popolna aplikacija Notes in veliko ljudi zapušča Notesove aplikacije drugih proizvajalcev samo zato, da bi uporabljali tisto, ki je priložena njihovemu Macu.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-02-08 at 20.51.18 Large.jpeg
    Screenshot 2022-02-08 at 20.51.18 Large.jpeg
    150 KB · Ogledi: 57

Podobne teme

Tukaj je nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti Apple Vision Pro. Tudi če ga še nimate, si oglejte nekatere redko obravnavane...
Odgovori
0
Ogledi
75
Z novo funkcijo namiznih pripomočkov v sistemu macOS Sonoma so pripomočki uporabnejši kot kdaj koli prej. Tukaj je nekaj idej, kako...
Odgovori
0
Ogledi
147
Gumb PDF, ki je skrit v oknu za tiskanje v večini aplikacij, lahko uporabite na več načinov. Z njim lahko natisnete del dokumenta ali...
Odgovori
0
Ogledi
175
Veliko ljudi v aplikaciji preprosto preklopi na celozaslonski način, ne da bi se zavedali, kako deluje in katere možnosti so na voljo...
Odgovori
0
Ogledi
303
Split View je preprosto uporabno večopravilnostno orodje, ki omogoča delo s točno dvema oknoma hkrati. Tukaj je nekaj nasvetov, kako...
Odgovori
0
Ogledi
249

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu