Video 20 stvari, ki jih lahko naredite s Spotlight poleg iskanja datotek

Gledate:
Video 20 stvari, ki jih lahko naredite s Spotlight poleg iskanja datotek

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Poleg iskanja datotek lahko s Spotlightom iščete definicije besed, športne rezultate, vreme, cene delnic, sistemske nastavitve, izvajate zapletene matematične izračune, pretvorbe enot in še veliko več.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Obstaja dvajset stvari, ki jih lahko naredite s Spotlight na vašem Macu, ki ne vključujejo iskanja datotek.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Torej je Spotlight odlično orodje na vašem Macu za iskanje datotek in verjetno veste, da lahko iščete tudi druge stvari. Pravzaprav poskušam uporabiti Spotlight samo za iskanje teh drugih stvari. Če želim poiskati datoteko, to storim v Finderju. Tukaj je torej dvajset različnih stvari, ki jih lahko naredite s Spotlight in ne iščejo datotek.
Najprej pojdite na Sistemske nastavitve in nato na Spotlight. Prepričajte se, da ste vklopili vse, da bodo delovali. Tu sem izklopil različne stvari, vključno z iskanjem datotek, ker tega v tej vadnici ne bomo uporabljali. Torej začnimo z nečim res preprostim. Vsakič bom aktiviral Spotlight z ukaznim presledkom in ne z menijsko vrstico. Potem, če iščem vreme, bom našel rezultate za vreme in jih lahko vidite spodaj. Zdaj, če želeni rezultat ni na vrhu, lahko uporabite puščične tipke, da se spustite navzdol, da pridete do njega. Command Down bo dejansko skočil na naslednji razdelek. Tako sem lahko hitro prišel do Vremena. Tukaj si lahko ogledate lokalno vreme, vključno z napovedjo. Vreme lahko poiščete tudi na drugi lokaciji. Torej samo vnesite vreme in ime lokacije in potem bi ga morali dobiti in bo najverjetneje na vrhu. Upoštevajte, da če vidite takšen rezultat, vendar želite razširjene rezultate, morate samo pritisniti tipko Tab. Potem dobiš vse te informacije tam na desni.
Najdete lahko tudi Sport's Scores. Tako lahko to storite za celotno ligo, kot je ta, potem pa se bom tukaj pomaknil in dobil rezultate, po katerih se lahko pomikam. Lahko bi tudi šli in samo poiskali ekipo, nato pa bi lahko videli podrobnosti o tej določeni igri, tudi kako so se vsi igralci izkazali. Dobite lahko tudi urnike in si ogledate prihajajoče igre.
Druga stvar, ki jo lahko storite, je, da dobite cene delnic. To lahko storite tako, da uporabite simbol, nato pa mi bo Tab dal več informacij. Včasih pomaga, če za njim postavimo besedo Cena. Tako bi lahko naredil dji za Dow Jones Industrials in potem ceno in to bo prvi rezultat tam.
Definicije besed lahko dobite samo z uporabo besede. Lahko pa uporabite tudi define in nato besedo, kar jo v nekaterih primerih običajno približa vrhu. Tukaj imam definicijo in do nje lahko pridem z ukaznim zavihkom. Toda hitrejši način za to je, da dejansko vtipkate besedo in nato uporabite ukaz L in skočil bo naravnost na definicijo, ne glede na to, kako daleč je na seznamu.
Zdaj lahko uporabite tudi Spotlight za iskanje po spletu. Torej, preden sploh zaženete privzeti spletni brskalnik, lahko preprosto poiščete nekaj in nato spodaj lahko vidite spletna mesta, ki jih predlaga Siri. Če pa uporabite ukaz B takoj po tipkanju, bo šel naravnost v iskanje. To je pravzaprav manj korakov kot zagon brskalnika ali preklop nanj in nato iskanje.
Zdaj verjetno veste, da lahko v Spotlightu zelo enostavno izvajate matematične izračune. Uporabite lahko tudi oklepaje, česar v večini aplikacij za kalkulatorje res ne morete storiti. Torej lahko dobite takšne rezultate. Poleg tega lahko uporabite takšne konstante in lahko uporabite takšne funkcije. Poleg tega, ko naredite tak izračun, lahko uporabite ukaz C za kopiranje rezultata. Nato ga lahko prilepite kamor koli želite.
Izvedete lahko tudi hitre pretvorbe valut. Samo vnesite valuto, na primer USD za ameriški dolar, in po njej boste prejeli pretvorbo. Če želite drugo valuto, preprosto uporabite in ime valute, takole. Lahko tudi pritisnete Tab in tukaj boste dobili več informacij. Običajno najvišje valute, v katere ga je treba pretvoriti.
Izvedete lahko tudi pretvorbe meritev. Torej lahko narediš nekaj deset milj in predpostavlja se, da misliš kilometre. Lahko pa naredite tudi drugo takšno enoto, da jo pretvorite v nekaj drugega. Tab vam bo dal tudi več tukaj. Deluje z meritvami tekočine. Deluje z utežmi. Skoraj karkoli.
Izvedete lahko tudi temperaturne pretvorbe. Torej bi lahko rekli 60 stopinj in ker ve, da sem v ZDA, bo domneval, da mislim Fahrenheit, in to bo pretvoril v Celzije. Lahko pa bi dejansko vtipkal f za tem tako ali c za njim tako.
Spotlight lahko uporabite tudi kot način za hitro pridobivanje vnosov v wikipedijo. Torej samo vnesite nekaj in nato poiščite Siri Knowledge. Potem boste tukaj dobili vnos Wikipedije. Vedno lahko pritisnete Return in skočil bo na celoten vnos.
Dobite lahko tudi informacije o filmu in ure. Če zavihkam, lahko tukaj vidim informacije in ure v lokalnih gledališčih. Če iščete nekaj, kar je že na voljo za izposojo ali pretakanje, tam ne boste dobili le teh informacij, temveč tudi povezave, ki vas bodo vodile do izposoje v aplikaciji TV.
Še ena stvar, za katero lahko uporabite Spotlight, je iskanje zagonske aplikacije, ki ste jo namestili. Vendar vam ni treba vnesti celotnega imena aplikacije ali celo njenega začetka. Na primer, lahko začnem tipkati GarageBand in pojavil se bo. Lahko pa vpišem tudi gb. Spotlight bo prepoznal prvo črko vsake besede ali prve velike črke v besedi, kot je v GarageBand. Tako bi lahko vtipkal mw in videli bi, da prihaja z Microsoft Wordom. Namesto da samo zaženete aplikacijo, se lahko pomaknete naravnost na nedavni dokument. Ko uporabljate zavihek, tam ne vidite samo aplikacije, ampak če znova zavihkate, se pomaknete na seznam nedavno odprtih ali trenutno odprtih dokumentov. Lahko pritisnete Return in ta dokument se odpre.
Poiščete lahko tudi lete, da vidite, ali so pravočasni ali kje so. Tako lahko vidite, da sem pripravil ta let in Tab mi bo pokazal zemljevid in mi bo pokazal podatke o prihodu. Celo vrata.
Z Zemljevidi lahko počnete tudi druge stvari. Na primer, lahko vnesete tak opis in nato skočite navzdol na zemljevid, kot je ta. Tam na desni ga boste videli skupaj z navodili in urami ter načinom klicanja. Pojdite na spletno mesto. Vse to. Če poznate točen naslov, vas bo pripeljal prav do njega.
Zdaj lahko iščete tudi Imenik. Torej lahko začnete iskati stik in se spustite do njega. Vidiš, da jih imam tukaj spodaj. Upoštevajte, da lahko poleg tega, da vidite kontaktne podatke, ne da bi morali odpreti aplikacijo Stiki, tukaj kliknete eno od teh ikon, da začnete sporočilo, pošljete e-pošto ali pokličete s FaceTime.
Iščete lahko tudi glasbo. Iščete lahko izvajalce, albume ali pesmi. V tem primeru imam ta album tukaj v svoji glasbeni zbirki in ga dejansko lahko začnem predvajati. Če pa ne, lahko obiščem informacije v trgovini iTunes Store ali če uporabljam Apple Music, jo lahko začnem predvajati tudi iz Apple Music.
Zdaj lahko poleg iskanja spletnih mest iščete tudi svoje zaznamke in zgodovino, ne da bi morali odpreti Safari. Lahko skočiš kar sem do tega in potem me bo Vrnitev pripeljala prav do tega.
Iščete lahko tudi Sistemske nastavitve. Torej, namesto da zaženete sistemske nastavitve in greste na Bluetooth, lahko tukaj preprosto vnesete Bluetooth in tam na vrhu boste videli sistemske nastavitve in Vrnitev bo odprla System Preferences, ki vas popelje naravnost do Bluetooth.
Iščete lahko tudi dogodke in opomnike v koledarju. Tako, na primer, če vem, da imam bližajoči se termin pri zobozdravniku, lahko poiščem zobozdravnika in grem dol in tam, pod Opomniki dogodkov, vidim termin v koledarju. To je zelo priročno, ko veste, da vas nekaj čaka, in ne veste, ali ste to vnesli v aplikacijo Opomniki ali v koledar. Iščete ga lahko na obeh mestih s pomočjo Spotlight. Upoštevajte, da če za njo postavite besedo Dogodek, je to običajno na vrhu.
Prav tako lahko iščete pisave in dobite zelo lep prikaz le-teh. Torej, če želite uporabiti pisavo, jo lahko vnesete tukaj. Videli boste, da se prikaže tukaj pod Pisavami in pregledujete lahko vse njegove različne različice, kar je včasih lahko veliko lepše, kot če ga pogledate na seznamu znotraj aplikacije za obdelavo besedil ali kaj podobnega.
Za konec vam želim pokazati dva trika, ki ju lahko uporabite s Spotlight. Eno je to majhno okno tukaj. Povečevalno steklo lahko preprosto kliknete in povlečete ter ga postavite drugam. Edina težava je, ko to storite, ni več osredotočen. Vsakič, ko ga omeniš, bo spet na tem mestu. Če pa v menijski vrstici odprete povečevalno steklo, kliknite in držite, se bo vrnilo na privzeto mesto.
Drug trik je uporaba tipke Escape. Ne glede na to, kaj počnete v Spotlight, kar koli vnašate tukaj, in kadar koli uporabite tipko Escape, vse počisti in odstrani vse rezultate. Tako lahko začnete na novo.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-03-23 at 20.31.47 Large.jpeg
    Screenshot 2022-03-23 at 20.31.47 Large.jpeg
    176,3 KB · Ogledi: 221

Podobne teme

Veliko pogostih opravil, ki jih potrebujete za delo s slikami, lahko opravite z vgrajeno aplikacijo za predogled v Macu. Naučite se...
Odgovori
0
Ogledi
40
Z menijem Spotlight lahko včasih opravite stvari hitreje kot s posebno aplikacijo ali oknom, namenjenim opravilu v računalniku Mac...
Odgovori
0
Ogledi
44
  • Članek
Apple je prvo beta različico sistema iOS 17.2 razvijalcem dal na voljo oktobra. Od takrat smo videli še dve beta različici in z vsako...
Odgovori
0
Ogledi
189
Dock lahko uporabite za zagon aplikacij. Toda ali ste vedeli, da lahko Dock uporabite tudi za zapiranje in skrivanje aplikacij...
Odgovori
0
Ogledi
214
Tukaj je 10 načinov, kako lahko ChatGPT uporabite za opravljanje nalog ali zgolj za zabavo. Naučite se, kako lahko izvedete možgansko...
Odgovori
0
Ogledi
275

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu