Video 18 nasvetov in trikov za ureditev oken na Macu

Gledate:
Video 18 nasvetov in trikov za ureditev oken na MacuObstaja veliko načinov za premikanje in spreminjanje velikosti oken v računalniku Mac, ne da bi za to potrebovali aplikacije drugih proizvajalcev. Naučite se nastaviti svoja okna, kot jih želite, in celo metodo za shranjevanje položajev oken.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Tukaj je nekaj nasvetov za premikanje in spreminjanje velikosti oken na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zdaj, ko gre za pozicioniranje in spreminjanje velikosti oken na Macu, se veliko ljudi obrne na aplikacije tretjih oseb, da to storijo z veliko natančnostjo, na primer, da imajo eno aplikacijo na eni strani zaslona in eno aplikacijo na drugi strani zaslona. . Toda z vgrajenimi orodji v macOS lahko naredite veliko stvari. Toda veliko teh orodij je nekako skritih. Samo če pogledaš menije, ne veš, da so tam.
Najosnovnejša stvar je torej seveda premakniti okno. Zdaj lahko premikate okno tako, da kliknete in povlečete na vrhu okna, vendar je trik v tem, da se izognete drugim gumbom, ki so tam. Zato poiščite prazne prostore. Tako kot tukaj je lep prazen prostor. Okno lahko kliknem, povlečem in prestavim. Obstajajo tudi drugi prazni prostori. Toda vsaka aplikacija bo imela drugačno vrsto okna z različnimi stvarmi na vrhu, zato je včasih težko najti dober prostor za klikanje in vlečenje. Včasih imate celo možnost, da kliknete in povlečete z drugih področij okna. Če na primer v Finderju vklopite vrstico stanja na dnu, opazite, kako se barva tukaj nekako ujema z naslovno vrstico na vrhu. Dejansko lahko to kliknete in povlečete ter premaknete okno od spodaj namesto na vrh. Ko povlečete okno, se dejansko zaskoči na robove zaslona. Če bi ga na primer povlekel na levo tukaj, bo tam zaskočil in potisnem še malo naprej in moram precej potisniti, preden gre končno čez rob. Tako ga enostavno zaskočite na rob, preden ga presežete, tako da se lahko popolnoma ujema z robom zaslona. Enako velja za zgornji ali spodnji del zaslona. Če imate priklopno postajo tam, se bo tam zaskočila na rob doka, preden jo boste lahko potisnili mimo.
Zdaj imate isto stvar, če imate dve okni. Torej ustvarimo drugo okno tukaj in če bi ga premaknil v desno in ga nato pripeljal na levo, se bo zaskočilo na rob tega okna tukaj. Lahko ga preselim, če hočem, vendar ga je zelo enostavno doseči, da se natančno ujema s tem robom tukaj. Enako tudi navpično. Tam se bo zalomilo. Zdaj ne pozabite, da v resnici ne zaskoči drugače. Ko grem mimo, gre zlahka mimo. Potem, ko grem v okno, bo zaskočilo, preden grem mimo njega.
Zdaj pa recimo, da ne želite, da bi tako zaskočil. Toda eden od načinov, da se temu izognete, je uporaba istega modifikatorja, ki bi ga običajno uporabljali v grafičnih aplikacijah, da se izognete zaskočitvi. Tipko Option držite pritisnjeno. Če držite tipko Option pritisnjeno, do zatikanja ne pride. Tekoče se premika mimo roba drugega okna ali roba zaslona.
Zdaj je za spreminjanje velikosti okna na voljo ogromno tehnik. Eden najpreprostejših je narediti tako imenovano povečavo. Pod menijem okna lahko vidite, da je Zoom. Lahko tudi kliknete na zeleni gumb, vendar morate pritisniti tipko Option in potem lahko vidite, da je funkcija povečave tam, ali pa samo možnost, kliknite na zeleni gumb in lahko vidite Plus in to pomeni Zoom. Drug način povečave je preprosto dvoklik na istih območjih vrha, ki bi jih uporabili za vlečenje. Torej katero koli območje brez gumba. Tako lahko z uporabo katere koli od teh tehnik povečam.
Zdaj povečava ne naredi iste stvari kot maksimizacija v oknih. Namesto tega bo okno popeljalo do optimalne velikosti. Torej spremenimo velikost tega okna tukaj in dvokliknil bom in lahko boste videli, da okna ne poveča. Vendar dovolj poveča velikost, tako da velikost okna ustreza vsebini v notranjosti. Kaj zdaj to pomeni? Kako ugotovi, kakšna je prava velikost? No, to je odvisno od aplikacije. Vsaka aplikacija ima pravico, da to ugotovi sama. Nekatere aplikacije lahko privzeto dejansko povečajo okno in zapolnijo zaslon. Medtem ko druge aplikacije lahko pogledajo dokument ali vsebino v notranjosti in spremenijo velikost okna, da se popolnoma prilega tistemu, kar je tam, brez dodatnega prostora okoli njega. Torej, na primer, tukaj v Pages, če bi dvakrat kliknil tukaj na vrhu, bi lahko videli, da dejansko nekoliko skrči okno. Toda znebil se je vsega odvečnega prostora okoli strani. Če bi tukaj spremenil povečavo in to ponovil, bi lahko videli, da izbere drugačno velikost. Velikost, da se popolnoma prilega strani. Večji in tukaj bi videli ta dodaten prostor.
Zdaj, če želite ročno spremeniti velikost okna, vse kar morate storiti je, da povlečete stranice ali vogale. Torej premaknite kazalec čez stranice in videli boste, kako se kazalec tam spreminja. Nato kliknite in povlecite in lahko povlečete to stran. To lahko storite s katero koli stranjo, ki jo želite. Če naredite vogal, povlečete ta vogal, kar je enako vlečenju dveh strani hkrati. Zdaj, če namesto vlečenja dvokliknete, se zgodi nekaj zanimivega. Zaskočil bo na velikost zaslona. Če bi na primer dvakrat kliknil na desno stran, bi lahko videli, da se desna stran zaskoči na desno stran zaslona. Prav tako bi lahko naredil levo stran zaslona ali pa spodnji ali zgornji del. Zdaj, če dvokliknete na vogal, se zgodi zanimiva stvar. Pravzaprav bo kot zaskočil v kot zaslona. Torej, če dvakrat kliknem na vrh levega vogala, se tako zgornja kot leva stran zaskoči na stran zaslona. Če dvakrat kliknem na desno stran, lahko vidite, kaj se tam zgodi.
Zdaj tipka Option naredi nekaj res zanimivega z vlečenjem stranic ali vogalov. Če bi običajno vlekel stran, to samo vleče. Če pa pritisnem tipko Option, bo potegnila to stran in nasprotno stran za enako količino. Upoštevajte, da ko to stori, bo stran zaskočila na rob zaslona in ne bo šla mimo tega. Enako lahko naredim z zgornjim in spodnjim delom. Zdaj, če to naredim z vogali, deluje na enak način. Zavzel bo tisti vogal in nasprotni kot in oba se bosta razširila. Zdaj ta dva vogala pomenita, da se vse štiri strani dejansko premikajo hkrati. Preprosto z možnostjo, da povlečete kateri koli kot. Zdaj bo uporaba tipke Shift ob strani dejansko naredila nekaj zanimivega. To bo naredilo nekaj nasprotnega od Option. To vam bo omogočilo, da povlečete to stran in sosednje strani. Torej na desni strani in zgoraj in spodaj. A ne nasprotne strani. Tako lahko povlečem Shift in lahko vidite, kako vlečem tri strani tja, pri čemer to držim mirno. Enako lahko naredi s katero koli stranjo.
Kaj se zgodi, če držite Shift in Option? No, ko to storite s katero koli stranjo, se zgodi, da se bodo vse štiri strani tako raztegnile. Torej je zelo podobno kot če naredite možnost Option in povlečete kot. Zdaj, ko naredite Shift in Option z vogalom, boste opazili, da je razlika med tem in možnostjo. Možnost vam omogoča, da povlečete vogal kamor koli želite. Toda možnost Shift bo dejansko ohranila enako razmerje za okno. Torej, če je recimo kvadratno okno, bo ostalo kvadratno, ne glede na to, kam se premikam. Medtem ko se samo z možnostjo desni kot vedno ujema s tem, kjer je kazalec.
Kaj se zgodi, če združite dvojni klik in tipko Option? No, kot vemo, se bo dvoklik zaskočil na rob zaslona. Torej, če dvokliknemo Option, bo obe strani zaskočil na rob zaslona. Kot to. Enako lahko naredimo z zgornjim in spodnjim delom. Zdaj, če Option dvokliknemo vogal, kateri koli vogal, se morajo vse štiri strani zaskočiti na vse robove zaslona. To se pravzaprav zgodi. Tako boste z dvojnim klikom katerega koli vogala prinesli enak rezultat na vašem Macu, kot bi ga povečali v sistemu Windows.
Recimo, da želite, da okno zapolni polovico zaslona. To lahko ocenite, povlecite tja in povlecite ta vogal sem in ga dobite približno na pol poti. Toda dejansko obstaja način, da to storite samodejno. Dostopate lahko na dveh mestih. Eden je tukaj zeleni gumb. Ogledate si lahko, kako obstajata možnost Enter Full Screen in Tile Windows. To vključuje aplikacije za celozaslonski in razdeljeni pogled. Če pa tipko Option držite pritisnjeno, se te spremembe spremenijo. Na vrhu vidite Zoom, ki smo si ga ogledali že prej. Premakni okno v levo in premakni okno v desno je tukaj. Tako lahko to premaknem na levo stran zaslona, da zapolni natanko polovico zaslona. Torej, če imam še eno takšno okno, lahko pritisnem tipko Option in nato izberem Premakni okno na desno stran zaslona. Zdaj imam dve okni, oba zavzemata točno polovico zaslona. Dejansko lahko to storim s pomočjo menija oken tukaj. Videli bi lahko ukaz Tile, če držite ukaz Option pritisnjen, te spremenite v Premakni in se lahko premikate na enak način kot z zelenim gumbom, vendar s tem menijem. Odlična stvar je, da ker so to ukazi menija, Premakni okno na levo stran zaslona, jih lahko nastavite kot bližnjice na tipkovnici. Zato si natančno zapomnite, kaj to piše: Premaknite okno na levo stran zaslona, pojdite na Sistemske nastavitve, nato Tipkovnica, Bližnjice, Bližnjice za aplikacije in ustvarite novo. Nastavite ga za vse aplikacije in natančno vnesite naslov menija. Nato naredimo bližnjico na tipkovnici. Naredimo možnost ukaza Puščica levo in Dodaj. Nato dodajmo eno za Premakni okno na desno stran in naredimo bližnjico na tipkovnici, možnost ukaza Desna puščica. Zdaj lahko zgrabim takšno okno, ukazna možnost Desna puščica ga premakne na desno stran zaslona. Možnost ukaza Puščica levo ga premakne na levo stran zaslona. Lahko jih vidite tukaj. Elementi menija bodo dejansko ostali tam. Ko dodate bližnjico na tipkovnici, tipke Option ne potrebujete več. Torej, tudi če bližnjice na tipkovnici ne uporabljate tako pogosto, jo je vredno dodati samo, da se izognete uporabi tipke Option za meni.
Zdaj na samem začetku, kot sem omenil, lahko kliknete in povlečete tukaj na vrhu, da premikate okno. Toda dejansko obstajajo drugi načini za to, če jih omogočite. Pojdite v sistemske nastavitve. Nato na Dostopnost. Nato pojdite na razdelek za motor in krmiljenje kazalca. Za to morate imeti sledilno ploščico. Zato kliknite Možnosti sledilne ploščice. Nato imate možnost Omogoči vlečenje. Nato ga lahko nastavite na Brez zaklepanja vlečenja, Z zaklepanjem vlečenja ali povleci s tremi prsti. Začnimo s Three Finger Drag. Ko sem to nastavil, bi lahko uporabljal tri prste na sledilni ploščici in mi ni treba klikati navzdol. Samo dotaknem se treh prstov, medtem ko sem na istih praznih območjih tukaj na vrhu in zdaj lahko premikam okno. Veliko ljudi ima to raje. To lahko tudi spremenite v Brez zaklepanja. Tukaj torej dvakrat tapnete sledilno ploščico, vendar je ne spustite po drugem dotiku. Nato se premikajte. Zdaj, če ga nastavite na With Drag Lock, se bo zgodilo isto. Dvakrat se dotaknite in nadaljujte z držanjem pri drugem dotiku in potegnilo ga bo naokoli, tudi če dvignete prst in se nato vrnete. Še vedno vlečeš. Za odklepanje se morate dotakniti enkrat.
Zdaj obstaja še en način vlečenja, vendar zahteva, da nastavite posebne nastavitve. Takšno, ki jo lahko nastavite samo v terminalu. Torej, če zaženete terminal in uporabite ta ukaz, privzeto napiše -g NSWindowShouldDragOnGesture -bool (za logično) true. Nato morate znova zagnati svoj Mac ali pa se lahko bolj preprosto odjavite in se nato znova prijavite. To bi moralo začeti veljati. Zdaj, kar se zgodi, je poleg tega, da lahko kliknete in povlečete na vrhu okna, kot je ta, da vlečete naokoli, lahko pritisnete tipko Control in Command in nato kliknete kjer koli v oknu. Torej, tudi če je tam nekaj, kar je mogoče klikniti, kliknite in povlecite in lahko tako povlečete okno. Vidite lahko celo, da okno nekoliko poskoči, kar pomeni, da to počnete. Deluje samo s tipko Control in Command navzdol. Je pa lepo, če lahko povlečete okno s katere koli točke. Če ga želite onemogočiti, naredite isti ukaz, vendar False, in se odjavite, se znova prijavite ali znova zaženite.
Poglejmo si torej nekaj praktičnih primerov uporabe tega. Recimo, da želim postaviti tri okna Finderja, da bom lahko delala z različnimi datotekami. Lahko bi vzel to okno, na primer tukaj, in ga premaknil na levo stran zaslona. Nato ustvarimo novo okno Finderja in zdaj ga bom premaknil sem na desno stran zaslona. Ampak želim vgraditi tretje okno. Torej, kar bom naredil, je, da zgrabim dno tukaj in ga povlečem navzgor. Zdaj bom tukaj dodal tretje okno Finderja in to bom vlekel, dokler se ne zaskoči v spodnji desni kot. Nato povlecite zgornji levi kot, da bo manjši od obeh, nato pa ga povlecite navzgor in zlahka ga bom lahko pritrdil na svoje mesto. Zdaj imam tukaj v Finderju tri plošče, da lahko delam z nekaterimi datotekami.
Recimo, da tukaj delam v Pages in želim imeti dostop do datotek na desni strani zaslona. Tukaj lahko najprej povečam, tako da okno Strani zavzame le toliko prostora, ki ga potrebuje. Potem lahko vzamem to okno Finderja sem. Pripnite ga na desno stran zaslona. Povlecite to levo stran zaslona sem in jo zaskočite. Zdaj je popolna širina. Potem, če držim tipko Option in dvokliknem na zgornji ali spodnji del, bosta zgornji ali spodnji del zaslona prešel na zgornji in spodnji del zaslona.
Zdaj recimo, da mi je všeč ta razporeditev, vendar je problem v tem, da bom šel v druge aplikacije in priklical druge stvari in te stvari bodo ovirali. Rad bi ga shranil. Zdaj v resnici ne morete shraniti položaja okna. Lahko pa uporabite Mission Control, da ustvarite novo namizje, ki ima v sebi obe okni, tako da nove stvari ne bodo ovirale. Torej, kar bom naredil tukaj, bom naredil ukaz Puščica navzgor, da grem v Nadzor misij. Vidite lahko, da imam namizje 1. Tukaj dodajmo namizje 2. Povlekel ga bom v levo, da jih preklopim. Zdaj imam tukaj svoje glavno namizje in lahko počnem druge stvari, kot je na primer tukaj priklicati Safari in Mail ter početi vse vrste drugih stvari. Nato lahko preklopim na ta zaslon in to ima moje okno Pages in moje okno Finder. Samo zato, ker je tukaj okno Finder, še ne pomeni, da ga ne morem imeti tudi tukaj. To je lahko tisto, v katerem opravljam drugo delo, vendar imam to okno Finderja posebej tam, da podpiram delo, ki ga opravljam v tem dokumentu Pages. Nisem res nikjer shranil položajev teh oken. Imam samo dve ločeni namizni računalniki in eden je nastavljen točno tako, kot želim izvesti ta projekt. Drugi je za vse ostalo. Seveda lahko nastavim veliko več namiznih računalnikov, ki bodo obravnavali različne stvari na različne načine.
Upam, da vam to daje nekaj idej o tem, kako lahko upravljate okna na namizju Mac, ne da bi se morali zateči k aplikaciji tretje osebe. Orodja tretjih oseb so odlična, saj vam omogočajo, da prilagodite svoj Mac tako, da ustreza vašim potrebam. Nekateri ljudje bodo morda ugotovili, da imajo ekstremne potrebe po pozicioniranju in premikanju oken. Torej je uporaba orodja za upravljanje oken, kot je Rectangle, recimo, za nekatere ljudi res dobra možnost. Toda za druge, kot sem jaz, ugotavljam, da bi lahko uporabil ta vgrajena orodja, da bi brez veliko truda in brez dodajanja aplikacije tretje osebe dobil točno tisto, kar želim.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-02-24 at 20.34.46 Large.jpeg
    Screenshot 2022-02-24 at 20.34.46 Large.jpeg
    177,3 KB · Ogledi: 44

Morda vas zanima tudi...

Z vgrajenim orodjem za izdelavo zaslonskih slik v Macu lahko naredite veliko. Naučite se, kako narisati popolne oblike, označiti...
Odgovori
0
Ogledi
106
Tukaj je 31 koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali kar najbolje izkoristiti menijsko vrstico Maca. Naučite se, kako najti skrite...
Odgovori
0
Ogledi
119
Tukaj je nekaj tehnik, s katerimi boste svoje prostoležeče plošče dvignili na višjo raven. Naučite se dodajati ozadja, ustvarjati...
Odgovori
0
Ogledi
200
  • Članek
Veliko namigov za Mac na sistemu macOS Monterey. Nasveti za uporabo Finderja, menijske vrstice, Dock-a, sistemskih nastavitev, Safarija...
Odgovori
0
Ogledi
171
Sistemski podatki iPhone - 7 načinov za njihovo brisanje - Sistemski podatki iPhone lahko včasih brez razloga zavzamejo veliko prostora...
Odgovori
0
Ogledi
37
Nazaj
Na vrhu