Video 17 Googlovih tehnik iskanja, ki jih morate obvladati

Gledate:
Video 17 Googlovih tehnik iskanja, ki jih morate obvladati

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Tukaj je nekaj tehnik, ki jih lahko uporabite pri iskanju po spletu z Googlom. Določite lahko eno ali več spletnih mest za iskanje ali izključite spletna mesta, izraze in drugo. Dodate lahko časovna obdobja, uporabite logične operatorje in celo posebno stran za napredno iskanje.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte spodaj z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Danes si oglejmo nekaj tehnik iskanja Goggle.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Torej, ne glede na to, kaj počnete na svojem Macu, verjetno ves dan iščete po spletu. Lahko preprosto vnesete izraze, ki jih želite iskati, in si ogledate, kakšne rezultate dobite. Obstajajo pa številne posebne stvari, ki jih lahko vnesete v iskalnik Goggle, ki vam bodo pomagale hitreje najti tisto, kar želite. Začeti želim s tistim, ki ga največ uporabljam, in sicer za iskanje po spletnem mestu. To storite tako, da uporabite besedo spletno mesto, ki ji sledi dvopičje brez presledka za njim, in nato takoj vnesete ime domene spletnega mesta. Torej, na primer, če želim iskati iMovie, lahko preprosto vnesem iMovie. Če pa bi želel poiskati po MacMost vadnice za iMovie, bi preprosto vtipkal iMovie, nato pa spletno mesto: in nato MacMost.com. Upoštevajte, da bodo vsi moji rezultati, vsak od njih, na MacMost.com. Zdaj vam ni treba vključiti celotne domene. Če želite iskati samo domeno najvišje ravni, kot je recimo .edu, lahko to storite namesto tega. Potem bi lahko dobili rezultate na katerem koli spletnem mestu, ki se konča z .edu.
Po tem je naslednja najpogostejša stvar, ki jo uporabljam, Minus za odpravo nekaterih rezultatov. Lahko bi na primer vtipkal iMovie in potem, če pogledam rezultate, bom tukaj dobil različne stvari, vključno z nekaterimi stranmi, ki imajo ocene. Če ne želim, da se prikaže noben pregled, bi lahko odštel oceno in ne boste našli nobenega rezultata, ki bi uporabljal ta izraz. Prav tako lahko uporabite Plus, da se prepričate, ali je nekaj vključeno. Torej, če ste želeli le videti ocene iMovie, bi lahko namesto tega uporabili plus in videli boste, da bodo vsi rezultati vključevali pregled bodisi v naslovu bodisi v telesu.
Druga stvar, ki jo lahko storite, je uporaba citatov. Citati bodo naredili dve stvari. Najprej se bodo dejansko prepričali, ali je v rezultatu uporabljen natančen izraz. Ni sinonim za to in morda ne prekinjen, če so tam tudi drugi iskalni izrazi. Druga stvar, ki jo bodo naredili, je, da združijo besede, da se prepričajo, da se pojavljajo točno v tem vrstnem redu skupaj. Torej, če bi naredila, recimo, vadnico za pletenje, bodo rezultati imeli točno vadnico za pletenje. Ne kakšna druga beseda za vadnico ali pletenje in ne ti dve besedi v različnih delih. Tukaj lahko vidite, da ga ima večina naslovov, v nekaterih primerih pa bi ga uporabili tudi v telesu.
Zdaj lahko nekaj od tega uporabite skupaj. Na primer, lahko uporabite Minus in Site skupaj, da odstranite spletna mesta. Torej, če bi tukaj iskal iMovie, bi lahko videli, da dobim rezultate, ki so Apple.com. Če želim odstraniti Apple.com iz rezultatov, lahko naredim -site.apple.com. Moji rezultati bodo vključevali vse ostalo, razen apple.com. Zdaj lahko vidite prvi rezultat tukaj je Wikipedia. Temu bi lahko dodal še eno stran minusa in recimo, da delam .com. To pravzaprav ne bo delovalo, ker je Wikipedija .org. Toda namesto tega bi lahko naredil zvezdico in zdaj bi lahko videli, da ve odstraniti .org, .com, .karkoli.
Drug modifikator, ki ga lahko uporabite, je intitle. Če uporabite intitle: in nato vnesete iskalni izraz. Potem boste dobili rezultate le, če bo ta iskalni izraz v dejanskem naslovu. Ne samo telo besedila. Te lahko kombinirate. Torej naredimo drugi mandat. Zdaj bom dobil samo strani, ki imajo v naslovu strani tako pletenje kot vadnico.
Za to je spremljevalec, intext. Če namesto intitle naredite intext, iščete v telesu strani. Lahko naredite tudi inurl. Torej, če naredim iMovie in nato inurl in rečem forum, mora url, dejanski naslov spletne strani, vsebovati besedo forum. Tukaj lahko vidite, da je vključen v vse URL-je tukaj. Recimo, da sem želel poiskati MacMost za iMovie in želel sem videti le, kaj je bilo na forumu, ne v vadnicah. Tako bi lahko naredil site.macmost.com in nato inurl:forum. Videli ste lahko, da se vsak rezultat ujema s tem. Lahko bi postavil minus pred inurl, da bi odstranil vse odgovore na forumu in samo videl vse druge strani na MacMost, ki vsebujejo iMovie.
Zdaj je uporaba nadomestnih znakov pri iskanju Goggle nekoliko težavna. Ne delujejo na enak način kot pri programskih jezikih in iskanju podatkovnih baz. Lahko pa jih uporabite za nekatere stvari. Če na primer vnesete nekaj takega, kot je, kako in nato zvezdico na Macu, boste dobili rezultate, ki bodo običajno sledili navodilom in nato nekaj besedila tukaj na Macu. Videli boste, da je veliko teh podobnih in kasneje v rezultatih se bo začelo razhajati.
Zdaj velika možnost, ki res ni bila z nami tako dolgo, je možnost iskanja pred zmenkom ali po zmenku. Recimo, da želim poiskati vadnice za pletenje, vendar želim najti novejše. Lahko naredim po in nato debelem črevesu in potem zmenek. Toda datum mora biti v posebnem formatu. V bistvu je leto in potem pomišljaj in nato mesec pomišljaj in dan. Veliko ljudi radi postavlja ničle pred te, da bi izgledal kot pravi julijanski zmenek. Zdaj bom dobil samo rezultate, ki so sinhronizirani s 1. junijem tega leta. Dan lahko prekinem, če želim, da je pred prvim v tem mesecu. Enako bi lahko storil s prej. Torej, če bi želeli najti res stare rezultate, bi lahko naredili nekaj takega. V istih rezultatih iskanja lahko uporabite tudi pred in po, da najdete nekaj v zelo določenem obsegu.
Zdaj lahko uporabite logična operaterja OR in IN, vendar jih morate uporabiti z velikimi črkami, sicer bo mislil, da so običajna beseda, ki jo iščete. Tako, na primer, recimo, da sem želel iskati xbox in želim, da je videti samo na Amazonu. To bi lahko storil. Lahko pa naredim tudi ALI in nato site:bestbuy. Zdaj bodo vsi moji rezultati bodisi Best Buy bodisi rezultati Amazona. Vedno lahko uporabite tudi oklepaje. Oklepaji bodo združili nekaj takega, da zagotovite, da Goggle natančno razume, kaj želite. Tukaj je še en primer. Naredite naslov in nato kako in potem bom v oklepaju dala pletenje ALI kvačkanje odeje.
Bolj nejasen iskalni operater je Around. Tako bi lahko naredili nekaj, kot je pletenje in nato NAOKROG, mora biti napisana z velikimi črkami, nato pa vadnica. To bo povedalo, da morata biti pletenje in vadnica v dveh besedah drug od drugega. Seveda to išče povsod. V naslovih in telesu. Naredimo torej naslov in zdaj si lahko ogledate pletenje in vadnice bodisi skupaj ali pa je v nekaterih primerih ločeno, vendar znotraj dveh.
Še en uporaben nasvet, ki ga uporabljam ves čas, je, da ne skrbim za črkovanje. Goggle bo ugotovil, kaj poskušate črkovati. Samo črkuj ga čim bolje in običajno ga lahko Goggle ugotovi. Torej, če iščem informacije o tej zvezdi in se ne spomnim pravega načina črkovanja, samo to storim in videli boste, da bo pisalo Pokaži rezultate za in mi dalo pravi črkovanje. Ni mi bilo treba izgubljati časa, da sem najprej poiskal pravilno črkovanje. Vedno lahko kliknem tam in spremenim dejansko iskanje, če želim.
Tukaj je še ena. Obstaja poseben iskalni operater, imenovan Related, in to naredi tako, da mu dodelite spletno mesto in spletnim mestom bo pokazal, da so stvari Goggle povezane z njim. Torej, na primer, če želite poiskati informacije o enciklopediji in se ne morete spomniti, kam bi lahko šli poleg Wikipedije, lahko storite Related in Wikipedia.org in dobili boste rezultate, ki vam bodo pokazali druga spletna mesta ki imajo lahko informacije, podobne Wikipediji.
Zdaj poleg tega, kar lahko vnesete, obstaja še veliko orodij, do katerih lahko dostopate po iskanju. Torej, seveda, na vrhu lahko zožite po vrsti. Ogledam si lahko samo videoposnetke ali samo nakupovalne artikle ali samo novice. Tukaj je še več in lahko greš in rečeš Finance ali samo Slike. Prav tako lahko kliknete Orodja in nato glede na rezultate tukaj najdete različne stvari. Najbolj uporaben je kadarkoli. Torej, namesto da bi uporabljali pred in potem, bi lahko dejansko šli sem in delali stvari, kot sta prejšnji teden ali pretekli mesec, ki so res uporabne, zlasti kot programer in gledate različne različice programskih jezikov, želim rezultate, ki so v zadnjem letu večino časa. Zato bom opravil iskanje in nato šel in spremenil s preteklim letom.
Končno, če res želite izvesti zmogljivo iskanje, namesto da greste samo v Goggle, pojdite na Goggle.com/advanced_search. Potem dobite to stran. Ta stran vam omogoča, da naredite veliko stvari, ki sem vam jih pravkar pokazal, ne da bi se morali spomniti, kaj vtipkati. Tako lahko izpolnite vse te stvari in opravite zelo specifično iskanje, tudi stvari, o katerih nisem govoril. Na primer po regiji ali jeziku ali številkah, ki segajo od ene stvari do druge. Na primer cene ali uteži ali leta. Takšne stvari. Iščete lahko celo po vrsti datoteke. Vse vrste stvari. Napredno iskanje je torej pravo mesto, če želite poiskati informacije na spletu. Ne začnite samo z običajno stranjo Goggle. Pojdi sem.
Torej obstaja cel kup nasvetov, a nikakor ne vsega, kar lahko stori Goggle. Če je vaša najljubša tehnika iskanja, ki je nisem zajel, je omenite v spodnjih komentarjih. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-11-28 at 14.18.39.png
    Screenshot 2021-11-28 at 14.18.39.png
    1 MB · Ogledi: 47

Morda vas zanima tudi...

Veliko luči in stikal ne deluje s Siri, deluje pa z Googlom. Vendar lahko Siri še vedno uporabljate za upravljanje, tako da nastavite...
Odgovori
0
Ogledi
221
Uporabniki računalnikov Mac imajo na voljo številne možnosti večopravilnosti, kot so okna, Stage Manager, več namizij in zavihki...
Odgovori
0
Ogledi
131
  • Članek
Povleci in spusti je osnovna veščina na Mac, vendar obstaja veliko naprednih tehnik, ki jih večina uporabnikov ne pozna. Naučite se...
Odgovori
0
Ogledi
169
  • Članek
Funkcija iskanja v macOS-u je zelo napredna, vključno z možnostjo iskanja metapodatkov v predstavnostnih datotekah, dimenzijah slik...
Odgovori
0
Ogledi
208
Polje na vrhu okna Safari lahko uporabite za več kot le vnos spletnega naslova ali začetek spletnega iskanja. Uporabite ga lahko tudi za...
Odgovori
0
Ogledi
134

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu