Video 15 tehnik povleci in spusti (Drag/Drop), ki bi jih morali uporabiti

Gledate:
Video 15 tehnik povleci in spusti (Drag/Drop), ki bi jih morali uporabiti

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Povleci in spusti je osnovna veščina na Mac, vendar obstaja veliko naprednih tehnik, ki jih večina uporabnikov ne pozna. Naučite se uporabljati povleci in spusti z več namizji, preklopnikom aplikacij, izbori besedila, URL-ji in celo med računalniki Mac z univerzalnim nadzorom.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Tukaj je nekaj naprednih tehnik povleci in spusti, ki bi jih morali uporabljati na svojem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Uporabniki Maca torej ves čas uporabljajo povleci in spusti. Toda obstaja veliko različnih krajev, kjer ga lahko uporabite. Vsi ne vedo za te. Najprej začnimo z nečim res preprostim. Kot vlečenje in spuščanje na Dock. Velikokrat, ko želite odpreti datoteko, izberete datoteko in jo dvokliknete. Odpre se v privzeti aplikaciji. Lahko pa tudi povlečete datoteko navzdol v Dock in jo povlečete na vrh aplikacije. Aplikacije, ki sprejemajo to vrsto datoteke, bodo označene. Torej, namesto da bi ga odprl v privzeti aplikaciji TextEdit, ga lahko odprem v Pages. Druga stvar, ki jo lahko storite, je, da lahko uporabite preklopnik aplikacij z povleci in spusti. Zato začnem vleči to datoteko, nato pa uporabim zavihek Ukaz in še naprej držim tipko Command, da prikličem preklopnik aplikacij. Lahko pa tudi vzamem to datoteko in jo spustim v aplikacijo tukaj in se bo odprla v tej aplikaciji. To je zelo priročno za odpiranje datoteke v aplikaciji, ki jo že izvajate.
Zdaj, če uporabljate Mission Control, bom uporabil ukazno puščico navzgor, da grem vanj, in imate več namiz, ki jih lahko povlečete in spustite med namizji na nekaj različnih načinov. Tukaj pojdimo na namizje #2. Odprl bom novo okno Finderja. Potem bom uporabil kontrolno levo puščico, da se vrnem sem. Recimo, da želim premakniti to datoteko. Lahko ga prenesem na drugo namizje z uporabo puščice Control desno, da grem čez vse, medtem ko še vedno vlečem in spuščam. Namesto tega ga lahko postavim v to okno Finderja ali v aplikacijo ali kaj podobnega. To deluje tudi s kretnjami. Vlečem s to datoteko, vendar bi še vedno lahko uporabil štiri prste na sledilni ploščici, da bi šel na drugo namizje. Vedno lahko uporabite tudi Mission Control. Tako bom vlekel in uporabil kretnjo ali preprosto puščico za nadzor navzgor, da bom šel na nadzor misije. Povlecite na drugo namizje, počakajte in zdaj lahko spustim datoteko v mapo tukaj ali v aplikacijo.
Pogosto slišim od ljudi, ki uporabljajo iMovie in Import, da prenesejo datoteke v iMovie, preden jih vnesejo na časovnico. Lahko pa dejansko povlečete in spustite stvari, kot so videoposnetki, zvok in slike, naravnost na časovnico iMovie. Tako lahko takšen videoposnetek vzamete iz Finderja in ga takoj spustite. Na enak način deluje tudi v Final Cutu.
Zdaj lahko povlečete in spustite iz aplikacije Fotografije na različna mesta. Ena je, da lahko preprosto povlečete v Finder, povlečete na namizje ali v okno, kot je to, in tam bo ustvaril datoteko. V bistvu izvaja izvoz samo s povleci in spusti. Lahko pa tudi povlečete in spustite v druge aplikacije. Tako bi lahko na primer Mail odprl tukaj in sestavljal novo sporočilo. Lahko preklopim na Fotografije, začnem povleči in naredim hiter zavihek z ukazi, da preklopim na Mail, in spustim naravnost v aplikacijo Mail. Če želite priložiti sliko v pošti ali celo v sporočilih, vam je ni treba najprej izvoziti iz fotografij. Od fotografij lahko greste neposredno v aplikacijo.
Zdaj številna spletna mesta vključujejo območja spuščanja, da lahko slike povlečete in spustite naravnost na spletno mesto. Tako lahko zagotovo kliknete gumb in nato izberete datoteko. Toda povleci in spusti desno iz Finderja običajno deluje. Tako lahko posnamem takšno sliko in jo povlečem sem. To deluje tudi z drugimi vrstami datotek na nekaterih spletnih mestih. Če spletno mesto to podpira, boste lahko povleci in spusti stvari, kot so pdf, na primer, da naložiš dokumente. To lahko pogosto storite tudi neposredno iz aplikacije Fotografije. Sliko lahko povlečete naravnost na spletno mesto, če je to spletno mesto programirano za sprejem. Včasih vidite bolj staromoden gumb Izberi datoteko, kot je ta, in če ga kliknete, vam bo omogočil izbiro datoteke. Lahko pa tudi povlečete in spustite datoteke ali povlecite in spustite slike neposredno iz Fotografije desno na gumb in nato boste videli ime fotografije, ki se prikaže desno od nje. To je res priročno, namesto da bi morali iti skozi celoten vmesnik.
Zdaj, ko delate z besedilnimi dokumenti, kot je tukaj v Pages, če želite nekaj premakniti naokoli, nas pogosto mika, da bi to izbrali, izrezali ali kopirali in nato prilepili kam drugam. Toda v večini besedilnih aplikacij lahko dejansko povlečete in spustite besedilo. Tako bi lahko ta izbor vzel tukaj. Ko končam z izbiro, lahko kliknem in držim, dokler ne povlečem. To lahko povlečem na drugo tako lokacijo. To deluje tudi, če želim iti na drug dokument. Tako bom odprl drugi dokument tukaj v Pages in lahko povlečem in spustim to besedilo iz prvega dokumenta v drugi dokument. Ali pa bi lahko začel vleči. Preklopil bom na Mail s preklopnikom aplikacij in potem bi lahko spustil besedilo neposredno v poštno sporočilo, ki ga sestavljam.
Ustvarite lahko tudi nekaj, kar se imenuje Besedilni izrezki. Če povlečete in spustite nekaj besedila iz aplikacije, kot je Pages, v Finder, bom tukaj uporabil samo namizje, dobite to stvar, imenovano izrezovanje besedila. Če dvakrat kliknete nanj, se ne odpre v aplikaciji. Tukaj ste samo v Finderju in vam daje pogled na to, kaj je tukaj. Lahko pa izberete besedilo in ga kopirate. Informacije o izrezku lahko dobite tukaj na dnu. Če želite, lahko ta izrezek besedila povlečete v drug dokument, tako. Ko greste na Shrani dokument v Pages, imate tukaj pogovorno okno Shrani in se lahko po njem pomikate, da odprete mesto, kamor želite shraniti datoteko. Lahko pa tudi povlečete in spustite. Če bi vzel datoteko, kot je ta, in jo potegnil in spustil v ta dialog za shranjevanje kjer koli v njem, bi lahko videli, kako skoči na to mesto. Če torej v Finderju vidite lokacijo, na katero želite shraniti datoteko, lahko preprosto povlečete in spustite, namesto da se pomaknete do nje. To deluje tudi z odprtimi dialogi, kot je ta. Lahko pa samo povlečete in spustite datoteko tja, nato pa gre na to lokacijo in je izbrana datoteka. Vse kar morate storiti je, da pritisnete Return ali kliknete gumb Odpri.
Zdaj, če imate mapo, v katero običajno spuščate datoteke, vam ni treba imeti odprtega okna Finderja, ki prikazuje to lokacijo, da uporabite povleci in spusti. To mapo lahko preprosto povlečete in spustite v stransko vrstico tam pod Priljubljene. Zdaj, ko želite nekaj vstaviti tja, lahko preprosto povlečete in spustite na stransko vrstico. To je enako, kot da ga spustiš v samo mapo. To je zelo priročno, ko mape ne vidite, ker ste povsem drugje.
Če uporabljate terminal in želite vnesti dolgo pot, lahko namesto vnosa uporabite samo povleci in spusti. Torej bom uporabil CD za spremembo imenika. Recimo, da želim iti v to mapo tukaj. Lahko samo povlečem in spustim kamor koli v okno in kjer koli je bil kazalec besedila, bo postavil celotno pot do te lokacije. Za izhod iz presledkov bo uporabil celo poševnico nazaj in zdaj lahko hitro skočim na to lokacijo, ne da bi jo bilo treba vnašati.
Za shranjevanje lokacij v spletu lahko uporabite tudi povleci in spusti. Tukaj sem v Safariju. Ta URL lahko vzamem in ga povlečem in spustim v Finder v mapo ali kar tukaj na namizje. Zdaj, če to samo povlečem in spustim, dejansko vzamem zavihek in ga premaknem. Torej, kar želim narediti, je izbrati URL-je, tako da ga lahko vidim poudarjenega. Nato povlecite samo URL in tukaj lahko vidite besedilo. Povlecite ga v Finder in nato pridobite datoteko spletne lokacije, kot je ta, in deluje kot zaznamek. Zdaj ga lahko dvakrat kliknem in lahko vidite, kako odpre to lokacijo v brskalniku. Povlečete in spustite lahko tudi druga mesta URL-ja.
Tukaj lahko na primer grem v opomnike in lahko ustvarim nov opomnik tako, da povlečem in spustim URL v aplikacijo Opomniki. Lahko vidite, kako je ustvaril takšno. V Koledar lahko povlečete in spustite. V Notes lahko povlečete in spustite. Lahko povlečete in spustite v dokumente, strani, številke itd.
Tukaj je nekaj, kar je pomembno razumeti o povleci in spusti. Če povlečete in spustite z mesta na pogonu na drugo lokacijo na istem pogonu, premakne datoteko. Če pa povlečete in spustite z enega pogona na drugega, je to na mojem notranjem pogonu in ta mapa na mojem zunanjem pogonu. Potem, ko ga povlečem tja, vidite tisti majhen zeleni gumb plus? To mi pove, da se bo datoteka kopirala. Datoteke ne bom premaknil z enega pogona na drugega, ker to pomeni brisanje datoteke na izvirnem pogonu. Zaradi varnosti ga bo dejansko kopiral. Tako boste imeli enega na obeh mestih. Če želite to vedenje spremeniti, preprosto držite tipko Command. Vidite, kako gumb Plus izgine? Zdaj bo dejansko premaknil datoteko, tako da ne bo več na notranjem pogonu in samo na zunanjem pogonu. Podobno, ko premikate datoteko na en disk, jo bo premaknila, če jo nekam dam. Če pa pritisnem tipko možnosti, se bo to spremenilo v kopijo.
Druga tehnika povleci in spusti, ki jo je treba obvladati, je vzmetno nalaganje. To je torej, ko imate mapo v mapi. Recimo, da imam v Project Beta še eno mapo z imenom Notes in podobno. Če želim nekaj povleči in spustiti tja, vendar ne vidim te podmape. Kar lahko storim, je, da začnem povleči, pojdem v to mapo, počakam in odprla se bo. To se imenuje vzmetno nalaganje. Potem ga lahko spustim sem. Tako lahko dobim mape znotraj map, medtem ko vlečem. Če iz nekega razloga to ne deluje za vas, pojdite v Sistemske nastavitve in nato Dostopnost in nato pojdite na Nadzor kazalca in nato poiščite Zamik pri vzmetnem nalaganju. Prepričajte se, da ste tukaj označili Spring-Loading.
Tukaj je še zadnja tehnika. To je povsem novo v macOS različici 12.3. To je povleci in spusti preko več strojev z uporabo Universal Control. Tukaj sem z Macom, iPadom in drugim Macom, ki uporabljam Universal Control. Videli ste, da lahko datoteke povlečem in spustim med vse tri naprave. Tako vlečenje in spuščanje z enega Maca na drugega postane veliko lažje, če jih povežete z Universal Control.
Zato upam, da ste se tukaj naučili nekaj novih tehnik. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-03-31 at 21.24.51 Large.jpeg
    Screenshot 2022-03-31 at 21.24.51 Large.jpeg
    165,2 KB · Ogledi: 213

Podobne teme

Uporabniki računalnikov Mac imajo na voljo številne možnosti večopravilnosti, kot so okna, Stage Manager, več namizij in zavihki...
Odgovori
0
Ogledi
158
  • Članek
Funkcija iskanja v macOS-u je zelo napredna, vključno z možnostjo iskanja metapodatkov v predstavnostnih datotekah, dimenzijah slik...
Odgovori
0
Ogledi
237
  • Članek
Tukaj je nekaj tehnik, ki jih lahko uporabite pri iskanju po spletu z Googlom. Določite lahko eno ali več spletnih mest za iskanje ali...
Odgovori
0
Ogledi
255
  • Članek
Če imate težave pri vlečenju in spuščanju s sledilno ploščico na vašem Macu, je tukaj nekaj predlogov. Upoštevajte, da lahko povlečete z...
Odgovori
0
Ogledi
144
  • Članek
Povleci in spusti na iPhonu je v iOS 15 močno izboljšan. Zdaj lahko povlečete slike, datoteke, besedilo in druge elemente med...
Odgovori
0
Ogledi
198

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu