Video 13 kreativnih načinov uporabe oblik v aplikacijah za Mac

Gledate:
Video 13 kreativnih načinov uporabe oblik v aplikacijah za Mac

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Apple ponuja široko paleto oblik v aplikacijah Pages, Numbers in Keynote. Lahko ustvarite bistveno več, kot da jih le napolnite z eno barvo. Urejate lahko črte oblike, kombinirate oblike, uporabljate gradientne (prelive), ustvarjalne obrobe, sence in še veliko več.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Danes si oglejmo ustvarjalne načine uporabe oblik v aplikacijah za Mac.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zdaj Mac Apps, Pages, Keynote in Numbers prihajajo z veliko izbiro oblik, ki jih lahko uporabite. Na začetku se zdijo precej osnovne. To so enobarvne oblike, ki jih lahko uporabite v svojih dokumentih, kot želite, in zdi se, da z njimi ne morete narediti preveč, razen da dodate občasni del izrezka. Toda tukaj so vse vrste različnih idej za dodatno ustvarjalnost s temi oblikami. Zato bom tukaj uporabil Pages za demonstracijo, vendar lahko storite isto stvar v Keynote in Numbers. Ti so še posebej uporabni v Keynoteu pri izdelavi predstavitev.
Torej lahko greste na Oblika in nato tukaj izberete obliko. Iščete lahko tudi na vrhu. Tako lahko zgrabite osnovno obliko ali se spustite v eno od teh kategorij ali se preprosto pomikate po vseh. Začnimo z osnovno obliko, kot je ta kvadrat. Imamo ta osnovni kvadrat. Lahko ga vlečemo in premikamo. Lahko zgrabimo vogal ali stran in mu spremenimo velikost. Vidite, da je to pravzaprav pravokotnik. Lahko ga vlečemo v katero koli smer. Lahko pa uredite tudi dejanske črte in točke, ki sestavljajo obliko. Če želite to narediti, z izbrano obliko pojdite na Oblika in nato Oblike in črte in nato Naredi možnost urejanja. Prav tako lahko upravljate s klikom, desnim klikom ali klikom z dvema prstoma s sledilno ploščico na obliki in tam uporabite možnost Naredi urejanje. Zdaj, ko to storim, lahko tukaj vidim te štiri točke. Lahko zgrabim eno in lahko vidite, da lahko popolnoma spremenim obliko s premikanjem teh točk. Zdaj, ko premaknete kazalec na eno od strani, opazite, da se te pike pojavijo tukaj. Lahko jih zgrabite in povlečete, da ustvarite novo točko. Tako imam zdaj pet točk namesto štirih. Upoštevajte, kako ta točka ustvari krivuljo. Z dvojnim klikom lahko preklapljate med ukrivljeno točko in ravno točko. Zdaj je tam kvadrat, ki označuje, da je to točka z ravnimi črtami, ki izhajajo iz nje. Ponovni dvojni klik označuje točko s krivuljami, ki izhajajo iz nje.
Dejansko obstajajo tri vrste točk. Dvojni klik preklaplja med njima. Če pa Control Click na točki, se lahko premikate med tema dvema in točko Bezier, ki jo verjetno poznate, če uporabljate aplikacije, kot je Adobe Illustrator. Zdaj lahko zgrabite te ročice, da prilagodite krivuljo, ki prihaja iz točke, za popoln nadzor nad tem, kako je črta narisana. Tukaj je nekaj drugih nasvetov za uporabo teh točk. Če naredite nekaj, kar je mogoče urejati, ne samo, da lahko zgrabite te posamezne točke, ampak lahko kliknete Shift, da zgrabite dve točki. Poglejte, kako sta ta dva izbrana in ta dva nista. Zdaj, če povlečem eno od teh dveh točk, povlečeta obe hkrati, kar olajša izvajanje stvari, kot je razširitev oblike. Pri vlečenju točke lahko uporabite tudi tipko Shift. Upoštevajte, če to storim s to točko tukaj, če vlečem normalno, jo lahko povlečem kamor koli želim. Če držite tipko Shift navzdol, se to zaklene navpično ali vodoravno. Tako lahko vidite, da lahko naredim to stran lepo in enakomerno ali to stran lepo in enakomerno. Lahko pa greste tudi na kote 45 stopinj. Prav tako lahko izbrišete katero koli točko tako, da jo izberete in nato pritisnete tipko Delete na tipkovnici. Tako se lahko znebite enega od tistih, ki spreminjajo pravokotnik v trikotnik, ali če izberete bolj zapleteno obliko, se lahko popolnoma znebite stvari. Jaz lahko na primer vzamem te češnje sem. Naj jih je mogoče urejati. Potem lahko povlečem in izberem cel kup takih točk. Premaknite in povlecite, da izberete še več. Pritisnite tipko Delete in zdaj imam samo eno češnjo iz te oblike.
Tako lahko ustvarite tudi črte. To lahko storite tako, da greste na Basic in prve tri tukaj zgoraj so vrstice. Pravzaprav sta skoraj ista stvar, le različna izhodišča. Začnimo s črto tukaj. Lahko zgrabim kateri koli konec, da ga premikam, tako kot pri pravokotniku. Lahko pa tudi nadzorujem. Kliknite na obliko in izberite Naredi, ki jo je mogoče urejati, in zdaj dejansko urejam točko in lahko dodam nove. Tako lahko vidite, da lahko to potegnem ven in krivuljo. Dvokliknite, da to spremenite v ravno črto. Takšne točke lahko dodajam še naprej. Lahko greste tudi tukaj do Styles in spremenite stvari o vrstici. Na primer končne točke. Tako lahko dodate puščico tudi na konec ali kakšno drugo vrsto končne točke. Lahko spremenite debelino črte. To deluje tako za pravilne oblike kot za črte. Lahko spremenite barvo. Lahko tudi spremenite vrsto linije. Tukaj lahko vidite, da imate pikčasto črto, lahko imate črtkane črte, lahko imate črte, ki izgledajo, kot da so narisane tako.
Poleg takšnega risanja črt lahko rišete tudi oblike. Torej lahko greste sem do tega orodja, ki je nekako skrito tam v desnem kotu in ga je enostavno zgrešiti. Zdaj dejansko rišete obliko. Še naprej lahko kliknete na različne točke in se lahko vrnete na prvotno točko tukaj. Izberite to in končuje obliko. Še naprej ga lahko urejate kot običajno obliko. Lahko ga spremenite v Fill tako, da tukaj izberete možnost Brez polnila v Barvno polnjenje. Potem imate tukaj svojo obliko, ki jo lahko uporabite tako kot katero koli od teh oblik.
Zdaj imajo včasih oblike več delov. Pojdimo tukaj na Okraske in na primer si oglejmo to obliko tukaj. Tukaj imate vse te različne dele. Toda ena od pomanjkljivosti oblike je, da je lahko samo ene barve. Tako lahko spremenim barvo tega in to spremeni vse. Lahko pa grem tudi na Oblika in nato Oblike in črte in nato Loči. Če je oblika sestavljena iz več neodvisnih kosov, kot je ta, potem vsak postane lastna oblika. Zdaj lahko izberem vsakega in lahko izberem barvo in spremenim barvo za vsako od teh v nekaj drugačne.
Oblike lahko tudi združite skupaj in to lahko storite na enega od dveh načinov. Prvega vam bom pokazal zdaj, drugega pa kasneje. Torej pojdimo na Objects tukaj in izberimo srajco. Zdaj recimo, da želim na majico postaviti logotip. Pojdimo torej na Shape tukaj in pojdimo na Arts in nato tukaj izberite Reci to. Zamenjajmo barvo v kaj drugega, tako in jo dajmo na srajco. Izgleda dobro, le da so to zdaj še vedno ločeni predmeti. Lahko izberem oba, povlečem po njem ali izberem enega in pritisnem Shift s klikom na drugega, in namesto da bi spreminjal karkoli v zvezi z oblikami, jih lahko preprosto združim skupaj. To je nekaj, kar lahko storite s katerim koli predmetom v Pages, Numbers in Keynote. Zdaj se obravnava kot en objekt. Tako da ga lahko premikam. Postavite, kamor želim. Če ga želim spremeniti, jih je mogoče spremeniti skupaj. Lahko bi jih uredil tudi posamezno z dvojnim klikom, da bi šel v skupino. Zdaj lahko tukaj izberem posamezne kose. Takoj, ko izberem zunaj, so spet tako v skupini. Lahko pa jih spremenim posamezno in delam stvari z njimi, potem pa so spet v tej skupini, takoj ko izberem zunaj.
Imeti eno barvo za obliko je lahko dolgočasno. Lahko pa naredite nekaj res kul stvari z različnimi vrstami polnila. Recimo, da to zapolnimo z zeleno barvo, vendar lahko to naredimo bolj zanimivo z dejansko uporabo preliva. Napredno gradientno polnjenje nam bo omogočilo, da dejansko počnemo stvari, kot je radialno. Zdaj imam tam osrednjo točko, po kateri se lahko premikam. Spremenimo to prvo točko tukaj v svetlo zeleno in zadnjo točko tukaj v temneje zeleno. Potem lahko tukaj zgrabimo to majhno zeleno piko, da prilagodimo radialno polnjenje in ji damo takšen 3D učinek. Tudi s polnili lahko naredite veliko več. Lahko gremo na napredno gradientno polnjenje in to naredimo kot take črte. To barvo lahko tukaj spremenimo v nekaj. Potem lahko tam dodamo še eno točko in jo spremenimo v nekaj drugega, drugo točko pa v nekaj drugega in ustvarimo tako kot tie-dye videz. Lahko gremo in to tako spremenimo v Radial. To lahko spremenimo tudi v polnilo s sliko. Potem lahko povlečemo sliko na to mesto tukaj. Zato bom vzel sliko JPEG in jo potegnil sem. Vidite lahko, kako sem to srajco napolnil s sliko, tako da lahko s tem res naredite karkoli. Pojdite lahko tudi na Advanced Image Fill, ki bo obarval sliko z barvo.
Prav tako ne prezrite uporabe obrob, da naredite svoje oblike edinstvene. Izberimo srce tukaj. Recimo, da ga napolnimo z rdečo. Zato ji dodajmo obrobo. Tako bom naredil obrobo črte in jo bom naredil debelejšo. To je še vedno precej dolgočasno. Če pa preklopim na drugo vrsto linije, kot je ta, postane veliko bolj zanimivo. Lahko bi šli tudi na Razporedi tukaj in to tako zasukali in to ustvari veliko bolj edinstveno obliko kot standardna.
Še ena stvar, ki jo lahko uporabite, so sence. To vklopite tako, da se spustite tukaj in obstaja več različnih vrst senc. Imate svojo standardno padajočo senco. Naj bo to malo bolj nepregledno. Nato lahko zanj nastavite odmik. Kot, pod katerim se pojavi odmik. Prav tako lahko obrnete Offset na Nič. Da ga postavite neposredno za predmetom in tako povečate zamegljenost. Predmet lahko nekako izginete tako, da ga naredite enake barve kot ozadje, nato pa imate ta učinek šablone tukaj. Temu lahko nekoliko dodate z obrobo, ki daje preprosto obrobo črte, kot je ta, in jo spustite vse do ¼ točke, kot je ta. Ni nujno, da so te obrobe črne. Lahko jih spremenite v katero koli barvo, ki jo želite za nekakšen tak učinek.
Zdaj sta še dve vrsti. Eden od njih se imenuje Kontaktna senca, ki je nekakšen 3D učinek. Na dnu postavi senco, kot da je to predmet, ki štrli iz zemlje. Tako lahko naredite to malo temnejše. Spremenite zamegljenost. Videti je, kot da to drevo stoji na koščku zemlje. Tako lahko celo spremenite količino perspektive. Druga vrsta sence se imenuje ukrivljena senca, zaradi česar je videti kot kos papirja, prilepljen na vašo stran.
Druga zanimiva stvar, ki jo lahko naredite, je, da imate besedilo znotraj oblike. Tako lahko preprosto vnesete v katero koli obliko in jo obravnava kot škatlo. Tako lahko na primer tukaj prilepim kup besed in videli boste, kako zapolni obliko. Poskusimo nekaj. Tukaj spremenimo barvo pisave v črno in spremenimo obliko, tako da je bela ali brez polnila. Naredimo No Fill kar tam. Zdaj lahko vidite, kako besede dobijo obliko. Ne deluje tako dobro, ko so besede velike, zato pojdimo in izberemo vse besede in naredimo veliko manjšo velikost pisave, tako. Nato ga bom večkrat kopiral in prilepil, da bo zapolnil obliko. Da bo še bolje, pojdite tukaj v Besedilo, pojdite v Postavitev in nato spremenite vstavek besedila v nič. Torej gre čisto do robov. Tako zdaj resnično zapolni obliko. Manjše kot boste naredili besedilo, boljše bo. Toda več besedila boste potrebovali, da ga tako izpolnite.
Zdaj lahko dejansko zapolnite besedilo, če greste v Oblikuj besedilo in ga nato pod Fill tukaj namesto Barva besedila spremenite v polnilo. Naredite lahko gradiente in vse vrste stvari, vključno s polnilom s sliko. Tako lahko povlečemo to sliko sončnega zahoda sem in lahko vidite, da se sončni zahod zdaj polni samo za besedilo.
Torej, vrnimo se k urejanju oblik. Lahko vzamete osnovno obliko, na primer kvadrat, in drugo obliko, kot je krog, in ju kombinirate na več načinov. Najbolj zanimiv način je, da jih dejansko odštejemo. Poskrbimo, da bomo tukaj videli vsako obliko, da bom spremenil eno od barv. Torej je krog tukaj na vrhu bloka. Pojdimo v oba. Za to bom pritisnil Shift. Pojdite na Oblika, Oblike in črte in Odštejte oblike in izrezali boste zgornjo obliko od spodnje. Če naredim to možnost za urejanje, lahko vidite, da je zdaj le ena oblika, ki je bila zasnovana okoli teh dveh. Torej bi lahko šel na nekaj, kot je majica tukaj, nato pa bi ji lahko dodali drugo obliko, kot je recimo jabolko tam. To obliko bi lahko izrezal iz srajce tako, da izberem obe, Oblike in črte, Odštej oblike in zdaj je to samo ena pravilna oblika z izrezom luknje. Lahko tudi kombinirate oblike. Torej, na primer, tukaj je nekaj okvirjev. Zgrabimo ta okvir in recimo, da želimo nekaj vstaviti vanj. Tukaj bomo postavili jabolko. Tako bi lahko dejansko združili oboje. Če jih izberete, pojdite na Oblika, Oblike in črte in nato Združite oblike. Zdaj je to ena oblika z obema kot del. Obliko lahko uredimo. Oglejte si vse točke tam.
Torej, ko imate takšno obliko, uporabite dve ali več z odštevanjem ali dve ali več z Unite ali ste narisali novo obliko, kot sem pokazal prej, lahko dejansko izberete obliko, pojdite na Oblika, oblike in črte , nato pa Shrani v moje oblike. Ko to storite, dobite dodano obliko tukaj na dnu. Glej pod Okraski tukaj se imenuje Moje oblike. To se bo pojavilo, ko boste začeli ustvarjati svoje. Temu lahko rečeš kar hočeš. Tako uokvirjeno jabolko. To je uporabno, če ga želite poiskati pozneje. Zdaj lahko to obliko povlečem sem kadarkoli hočem. Dodajte novega in pojavil se bo ne glede na dokument, ki ga urejam. Videl ga bom celo v Numbers in Keynote. Ko greste v Shapes, My Shapes tukaj, lahko vedno nadzirate in kliknete na kar koli in ga preimenujete ali izbrišete. Če ga želite kdaj spremeniti, je edini način za to, da ga dejansko postavite sem, vstopite, ga naredite za urejanje ali uporabite Unite, uporabite Odštevanje, karkoli boste storili, da ustvarite novo obliko. Shranite novo obliko in izbrišite staro.
Tu je torej ena bonus, ki jo lahko naredite samo v Keynoteu, ker je Keynote edina od tistih aplikacij, s katerimi lahko dejansko animirate stvari. Če ustvarite takšno obliko na diapozitivu v Keynoteu in nato odstranite polnilo, tako da ni polnila. Namesto tega dodajte takšno obrobo. Nato lahko greste na Animate in nato za Build-In Animation dobite posebno risanje črte, ki se ne prikaže za slike, besedilo in druge stvari. Vidite lahko, kako tako nariše obliko. Tukaj imate veliko možnosti, na primer, kako dolgo traja, ali rišete v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri urinega kazalca, da se pomirite ali izvlečete, ali pa naredite tako linearno risanje. To lahko dodate kot učinek, ko se diapozitiv gradi. To je zelo premalo uporabljena izdelava Keynote. Ne vidite ga v številnih predstavitvah, zato bi ga z uporabo v svoji naredili precej edinstvenega. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-31 at 15.07.56 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-31 at 15.07.56 Large.jpeg
    143,5 KB · Ogledi: 69

Podobne teme

  • Članek
Morda najbolj ustvarjalno orodje v aplikaciji Photos je možnost uporabe orodij za označevanje neposredno na fotografijah. Dodate lahko...
Odgovori
0
Ogledi
145
Ni vam treba biti strokovnjak za nastavitve fotografij, da bi svoje fotografije nekoliko izboljšali. Z uporabo le nekaj osnovnih orodij...
Odgovori
0
Ogledi
69
V računalniku Mac lahko na več načinov pretvorite videoposnetke iz enega formata v drugega. Pogosto vam pretvorbe sploh ni treba...
Odgovori
0
Ogledi
46
V programu Pages lahko med odstavke dodate črto na več načinov. Uporabite lahko obliko, robove odstavkov, slike in drugo. Vir...
Odgovori
0
Ogledi
63
Ne spreglejte menija Pomoč v menijski vrstici Maca. Z njim lahko pridete do podrobne dokumentacije o aplikaciji, ki jo uporabljate...
Odgovori
0
Ogledi
55

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu