Video 10 strategij za ravnanje z majhnim trdim diskom

Gledate:
Video 10 strategij za ravnanje z majhnim trdim diskom

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Če je pogon v vašem Macu premajhen, obstaja nekaj načinov za reševanje tega, dokler ne dobite naslednjega Maca. Nekatere stvari lahko postavite na zunanje pogone, uporabite iCloud, razložite aplikacije in preizkusite nekatere druge tehnike.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Tukaj je nekaj idej za ravnanje z Macom, ki ima premajhen notranji trdi disk.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Pogosta situacija, v kateri se lahko znajdete, je, ko vam zmanjka prostora na trdem disku. Ko ste kupili svoj zadnji Mac, ste kupili premajhen trdi disk. Zdaj že veste, da morate naslednjič razmišljati o nakupu večjega trdega diska in načrtovati nekaj let v prihodnost. Toda za zdaj se morate ukvarjati z manjšim notranjim pogonom. Tukaj je nekaj strategij, ki vam lahko pomagajo.
Najprej si boste morda želeli samo pridobiti zunanji arhivski pogon. Takšen pogon. Dobite lahko prenosni pogon USB3, ki ga lahko povežete z računalnikom Mac in nanj naložite nekaj datotek. Tako lahko vzamete nekaj starih datotek, ki jih imate na vašem Macu, stvari, ki jih v resnici ne uporabljate več, vendar jih ne želite za vedno izbrisati, in jih premaknete na ta arhivski pogon, s čimer sprostite veliko prostora. Na svojem notranjem pogonu na vašem Macu hranite samo projekte, na katerih trenutno delate, in stvari, do katerih morate ves čas dostopati. Običajno vam ni treba nabaviti nobenega elegantnega zunanjega SSD-ja, ki stane kup denarja. Dobite lahko precej poceni navaden vrteči se trdi disk, prenosni, tako da se poveže neposredno z vašim Mac. Ne potrebuje dodatne energije in jo samo uporabite. Običajno stvari, ki so shranjene na arhivskem pogonu, vam ni treba zelo hitro dostopati do njih. Dejansko ne delate z datotekami na arhivskem pogonu. Samo premaknili jih boste z arhivskega pogona in nazaj na svoj notranji pogon, če boste morali znova delati na tem projektu.
Sedaj bi vam seveda lahko pri marsičem pomagal tudi iCloud. Kot primer si oglejmo fotografije. Torej v Fotografijah pojdite na Nastavitve in nato Splošno in prikazalo vam bo lokacijo vaše knjižnice. V Finderju kliknete Pokaži in to se prikaže tukaj in lahko vidite skupno velikost vaše knjižnice fotografij. To je moj primer računa tukaj, tako da ima precej majhno knjižnico fotografij. Če pa menite, da je to precej veliko in morda to povzroča težavo, potem lahko razmislite o vklopu pod iCloud, iCloud Photos in Optimize Mac Storage. To bo naredilo, da postopoma prenese veliko teh fotografij v oblak. Torej imate morda recimo sto GB knjižnice fotografij, vendar bo morda le 5 G od tega shranjenih lokalno. Tukaj boste še vedno videli vse svoje fotografije kot običajno. Ko pa odprete dostop do enega, ga bo dejansko takoj naložil iz interneta, tako da boste lahko tam videli celotnega. To vam ne povrne prostora takoj, kot v naslednjih nekaj urah, vendar bo v naslednjih nekaj dneh postopoma razbremenilo veliko teh fotografij in vam vrnilo veliko prostora za pogon.
Ena težava s tem je seveda tudi ta, da zavzame prostor v iCloudu. Torej, če imate tako težavo, ko imate omejen notranji prostor na disku in omejen prostor iCloud, boste morda želeli razmisliti o zmanjšanju velikosti knjižnice fotografij. Eden od načinov za to je, da videoposnetke preprečite v knjižnici fotografij. Tako lahko tukaj poiščete vrste medijev, poiščete videoposnetke in vidite, kaj imate. Če imate tukaj veliko dolgih videoposnetkov, morda zavzamejo veliko ali celo večino prostora. Vendar jih morda ne boste tako pogosto gledali. Te lahko povlečete in spustite na nekaj podobnega arhivskemu pogonu in jim preprosto date dobra imena datotek in jih tam shranite, namesto da jih shranite v knjižnico fotografij. Morda boste lahko dramatično zmanjšali velikost svoje knjižnice fotografij tako, da boste videoposnetke shranili drugje in imeli v knjižnici samo fotografije.
Poleg tega, da lahko svoje fotografije shranite v iCloud, lahko isto storite s svojimi datotekami. Torej v sistemskih nastavitvah pojdite na svoj Apple ID in potem bi morali tukaj na levi videti iCloud, izberite to in dobili boste iCloud Drive. Pod Možnosti lahko vklopite mape namizja in dokumentov, ki premaknete ti dve mapi v iCloud. Zdaj, če imate tukaj označeno to možnost Optimize Mac Storage, se bo obnašal enako kot Photos, vendar z vašimi datotekami. Vse vaše datoteke v iCloud Drive bodo še vedno videti tukaj v Finderju. Lahko bi šel noter in dejansko videl, kaj je tam. Toda nekatere od njih, kot sta na primer ti dve večji datoteki tukaj, ne bodo shranjeni na vašem lokalnem pogonu. Samo odpiranje je dovolj, da jih prenesete, da si jih lahko ogledate. Vendar vam bo prihranilo veliko prostora. Tako kot pri fotografijah potrebuje čas, da to stori, ko vklopite Optimize mac Storage. Toda v nekaj dneh bi morali dobiti nazaj veliko prostora na notranjem pogonu, tako da naložite veliko datotek na iCloud Drive.
Zdaj je lahko tudi vaša knjižnica iMovie nekaj, kar zavzame veliko prostora. Tega res ne morete postaviti na iCloud Drive, ker so velike video datoteke in potrebujete hiter dostop do njih, da jih uredite. Toda projekte iMovie lahko dejansko premaknete na zunanji pogon. Ko ste v iMovie, tukaj gledate tudi datoteko knjižnice. Tako boste na primer pod Datoteka, Odpri knjižnico tam videli svojo trenutno knjižnico iMovie. Tu so tudi funkcije za kopiranje v drugo knjižnico ali premikanje v drugo knjižnico kot poseben projekt. Ampak tisto, kar se mi zdi najbolje deluje, je, da dam en projekt na knjižnico. Torej boste v iMovie ustvarili nekaj novega. Zaženete popolnoma novo knjižnico iMovie. Shranite vse, vse svoje posnetke, svoj en projekt, verjetno v tej knjižnici, in potem je to preprosta datoteka, ki jo lahko zdaj enostavno premaknete. Torej v moji domači mapi tukaj, če grem v Filmi, lahko vidim svojo knjižnico iMovie. Če imam v tem samo en projekt s posnetki zanj, ga lahko enostavno preimenujem v nekaj, kar je smiselno, v ime tega projekta, in ga lahko povlečem in spustim kot eno datoteko na zunanji pogon. To je običajno tisto, kar želimo narediti, ko zaključimo projekt iMovie. Končali smo s tem. Izvozili smo ga. Naložili smo jo na YouTube ali jo delili s prijatelji. Zdaj lahko vzamemo to eno knjižnico in jo shranimo na arhivski pogon. Shranite ga tam in ustvarite novo knjižnico iMovie za naslednji projekt.
Aplikacije lahko tudi razložite. Torej, če pogledam tukaj na Launchpad, lahko vidim vse aplikacije, ki jih imam. Lahko kliknem in pridržim ter uporabim X tukaj za odstranitev aplikacije. Vse aplikacije, ki jih dobite iz App Store, lahko preprosto znova prenesete. Pravzaprav, če greste v App Store in pogledate svoj račun tako, da kliknete tam, lahko vidite aplikacije, ki ste jih kupili in imate takšne, kot so te tukaj, ki jih lahko ponovno prenesem. Res jih je enostavno znova prenesti. Ni vam treba znova plačati ali kaj podobnega. Torej, če imate aplikacijo, ki zavzame veliko prostora, jo za zdaj odložite. Če ga ponovno potrebujete, ga lahko prenesete. Tudi če je s spletnega mesta tretje osebe, lahko običajno še vedno znova prenesete aplikacijo s tega mesta. Torej vam ni treba imeti, recimo, PhotoShopa ves čas prisoten, če ga uporabljate le občasno. Lahko se ga znebite in ga znova prenesete, ko ga boste naslednjič potrebovali.
Druga stvar, ki morda zavzame veliko prostora, je Mail. Tako lahko preverite, koliko prostora Mail porabi, tako da odprete O tem Macu. Nato Shranjevanje, Upravljanje in nato ob strani poiščite pošto. Torej, če ugotovite, da to zavzema veliko prostora, boste morda želeli razmisliti o uporabi e-pošte spletne baze. Zdaj veliko ljudi, vključno z mano, raje Mail App. Če pa je vaš pogon poln in morate le zmanjšati načine, kako so stvari shranjene na vašem pogonu, je ena od možnosti preklop na uporabo gmaila, iClouda ali katerega koli spletnega vmesnika za vašo pošto.
Poleg uporabe arhivskega pogona za shranjevanje datotek lahko datoteke arhivirate tudi na nekakšen strežnik, kot je storitev v oblaku. Zdaj običajno, ko uporabljate storitev, kot je iCloud, DropBox, Goggle Drive in tako naprej, so datoteke na vašem lokalnem pogonu in tudi na strežniku. Lahko jih nastavite tako, da se razložijo in to naredi nekako samodejno. Lahko pa uporabite tudi storitev v oblaku, da imate te datoteke tam. iCloud res ne deluje tako, toda druge storitve vam to omogočajo. Tukaj na primer uporabljam Goggle Drive in dejansko nisem namestil nobene aplikacije Goggle Drive na svoj Mac. Torej, če vzamem takšno datoteko in jo spustim v Goggle Drive, se bo naložila v Goggle Drive in uganite kaj! To se nikakor ne sinhronizira z mojim Macom. Takoj, ko se znebim tega okna, je samo na strežniku. Tako lahko naložim datoteke, ki jih želim, in se vrnem na Goggle Drive ali OneDrive ali DropBox ali kar koli in pridem do njih. Toda zdaj, ko je na strežniku, ga lahko izbrišem s svojega lokalnega diska.
Zdaj je drug način uporabe zunanjega pogona shranjevanje datotek, za katere preprosto nimate prostora. Recimo na primer, da ne uporabljate storitve za pretakanje glasbe, vendar imate na voljo veliko glasbenih datotek. No, lahko jih shranite na zunanji pogon. Seveda vam ne bodo na voljo, če ta pogon ni priključen. Če pa greste na Glasba, Nastavitve in nato na Datoteke, boste videli, da lahko pri dodajanju v knjižnico izklopite kopiranje datotek v mapo Music Media. Na ta način imate lahko glasbene datoteke na zunanjem pogonu, shranjene v mapah, in ko jih uvozite v aplikacijo Music App, glasba ostane na zunanjem pogonu, čeprav je vaša knjižnica posodobljena, da kaže na te datoteke. Seveda lahko tudi spremenite, kje se nahaja vaša glasbena medijska mapa. Tako lahko izberete svoj zunanji pogon in ko jih kopira, jih dejansko postavi na zunanji pogon namesto na vaše notranje. Enako lahko storite z nekaterimi drugimi aplikacijami. Na primer, TV-aplikacija pod Nastavitve ima tudi možnost, da ne kopira datotek v medijsko mapo ali spremeni tudi imenik medijske mape.
Tukaj je še ena zadnja tehnika, kajti če imate notranji pogon, ki je premajhen, je verjetnost, da boste celo naredili vse stvari, še vedno šli in še naprej dosegli svojo mejo. Zato morate spomladansko čiščenje pogona opraviti veliko pogosteje kot drugi ljudje. Če želite to narediti, pojdite na O tem Macu. Pojdite na Shramba. Kliknite Upravljaj. Potem vam bo tukaj na levi strani dalo veliko orodij za ugotavljanje stvari, katere so največje datoteke, katere aplikacije zavzamejo največ prostora, katere dodatne stvari imate, kot je knjižnica za ustvarjanje glasbe in podobne stvari. Poleg tega bo tukaj dal seznam priporočil stvari, ki jih lahko storite, da prihranite prostor. To boste morali početi redno, da boste imeli pod nadzorom vsebino pogona.
Torej obstaja nekaj idej, kako se ukvarjati z majhnim pogonom, dokler ne dobite svojega naslednjega Maca. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-04-29 at 20.42.11.png
    Screenshot 2022-04-29 at 20.42.11.png
    1,4 MB · Ogledi: 197

Podobne teme

iMovie je večinoma namenjen vodoravnim videoposnetkom. Pogosto pa imamo navpične videoposnetke iz iPhonov. V iMovieju lahko z navpičnim...
Odgovori
0
Ogledi
139
Če ste posneli fotografijo, ki je kriva ali je perspektiva nekoliko drugačna, jo lahko urejate kar v računalniku Mac. Vir: Apple...
Odgovori
0
Ogledi
336

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu