Video 10 nasvetov za pisanje v Pages

Gledate:
Video 10 nasvetov za pisanje v Pages

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Preden se začnete ukvarjati s tem, kako naj bo videti vaš končni dokument, se najprej osredotočite na pisanje. Uporabite povečavo, pisave, poudarke in druga orodja za pisanje v Pages, da napišete dobro knjigo, poročilo, beležko ali drug dokument in ga nato formatirajte za kasnejše branje.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Tukaj je nekaj nasvetov za pisanje v Pages.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Zato se pri uporabi strani za pisanje pogosto preveč osredotočimo na končni izdelek. Kako bo videti, ko bo distribuiran kot PDF ali natisnjen. Toda preden sploh pridemo do te točke, moramo napisati vsebino tega dokumenta. Koristno je lahko razdeliti stvari na dva dela. Prvi del je pisanje in nato oblikovanje stvari, ki jih lahko preberejo drugi.
Prvič, ne želite, da je besedilo premajhno. Privzeto mislim, da je besedilo na zaslonu premajhno. Morda je dobro za branje, toda za dejansko pisanje in oblikovanje besed in stavkov boste morda želeli, da je malo večji. Zdaj lahko spremenite velikost pisave, vendar je preprosto, da tukaj odprete Zoom in povečate velikost. Potem bi lahko videli, koliko prostora imate na levi in desni strani in morda celo več kot to. Tukaj bi lahko šel na 200 % in še vedno zlahka prilegal vse besedilo na zaslon. Naslednja stvar, ki bi jo morda želeli narediti, je izbrati drugo pisavo. Zdaj je to zelo osebna želja. Različni ljudje imajo radi različne pisave za pisanje. Toda pri pisanju se osredotočite na svoje želje. Skrbite, kako želite, da dokument išče, da bi ga ljudje pozneje prebrali. Torej privzeto tukaj, če izberem vse besedilo, lahko pogledam na desno stran in vidim, da je privzeto Helvetica Neue. Zdaj bo nekaterim to morda všeč. Obstaja pa veliko drugih izbir. Drugi ljudje na primer prisegajo na Arial kot boljšo pisavo za pisanje. Drugi imajo radi druge pisave. Verdana je tista, ki se pogosto omenja. Prav tako boste morda želeli uporabiti pisavo Serif, kot je na primer samo standardni Times ali Times New Roman. Veliko ljudi, vključno z mano, je všeč enoprostornim pisavam za pisanje. Mogoče zato, ker sem koder. Torej z uporabo Courier ali Courier New, kot je ta ali, moja najljubša je pisava Menlo. Zame res jasno vidim, kaj zdaj pišem, in stvari malo bolje izdelam. Toda nikoli ga ne bi pustil kot Menlo, ko bom končal z dokumentom.
Zdaj je med pisanjem pomembno, da uporabljate sloge in ne povsod nastavite pisav po meri. Recimo na primer, da bom tukaj postavil naslov. Zdaj bi lahko šel in to izbral. Naj bo krepko. Naredite večjo velikost pisave. Težava pri tem je v tem, da če to uporabljam ob različnih časih, imam vsa ta različna mesta v besedilu, kjer se šteje za BodyText, bi lahko videli, da je tukaj, da je Body, a vendar je pravzaprav naslov. Torej, ko dokončam svoj dokument na petdesetih straneh, moram vse to spremeniti ročno. Vendar, če se držim uporabe slogov in to naredim tako, da piše Naslov in potem vsakič, ko postavim naslov, uporabim Naslov in vsakič, ko uporabljam Body Text, uporabim Body, uporabim vse to. Zdaj bo stvari enostavno posodobiti. Torej, na primer, če imam tukaj dva naslova in sem tudi to nastavil kot naslov, zdaj pa recimo, da končujem dokument in želim narediti nekaj res dobrega tukaj. Tako jo lahko izberem in nastavim pisavo na nekaj drugega, naj jo tukaj nastavimo na Times New Roman in jo malo pomanjšamo in morda malo spremenimo slog. Zdaj lahko grem sem in pritisnem Posodobi in opazim, da je posodobil vse naslove, ne samo tega.
Med pisanjem torej stvari zagotovo spremenite. Na primer, če spremenite pisavo tega odstavka Body Text v Arial, vendar posodobite in nato spremenite Body v Arial. Torej, kadar koli želim spremeniti celotno besedilo telesa, lahko izberem samo en odstavek besedila telesa, ga spremenim v nekaj drugega, na primer, da ga malo povečam, pritisnem Posodobi in povsod boste videli spremembe besedila telesa. Zato je pomembno, da se držite slogov in nikoli posamično ne nastavljate nobenih besed ali odstavkov na posebne pisave in velikosti ali druge stvari.
Če vam je všeč, kako tukaj nastavite vse svoje sloge za pisanje, preden spremenite vse za končni dokument, primeren za branje, shranite kopijo. Potem bi lahko v tej kopiji izbrali vse, se znebili vsega besedila, vendar so vsi slogi še vedno tam. Nato lahko odprete Datoteka in nato Shrani kot predlogo. To lahko shranite kot predlogo za pisanje po meri v izbirniku predlog, tako da lahko naslednjič, ko začnete pisati dokument, začnete s tistim, ki ima besedilo telesa, naslove in vse druge sloge, nastavljene tako, kot želite za pisanje.
Drugi razlog, zakaj je pomembno uporabljati sloge za stvari, kot so naslovi, je, da lahko zdaj uporabite pogled kazala vsebine. To se razlikuje od kazala vsebine, ki je nekaj, kar vidite v svojem dokumentu. To je poseben pogled tukaj. Kliknite to in namesto možnosti Samo dokument ali Sličice strani, ki jih običajno uporabljate tako, lahko odprete Pogled kazala. Zdaj vam bo prikazal vse vaše naslove. Lahko kliknete eno, da skočite nanjo. Torej, če bi imel naslov nižje v besedilu, kot recimo tukaj, in ga nastavil na Slog naslova, bi lahko videli, da se pojavi tam. Tukaj lahko kliknem, da skočim na kateri koli naslov. Lahko bi uredil. Kar je vključeno v kazalo vsebine, je vključen samo naslov. Lahko pa vključim naslov 2, naslov 3, če želim podnaslove. Vaš pogled na kazalo vsebine tukaj na levi postane način za hitro skakanje po dokumentu. Torej, če imate dolg dokument, na primer dolgo poročilo, ki ima na tone naslovov, namesto da bi se morali pomikati po njem in iskati stvari, lahko preprosto kliknete na kazalo vsebine tukaj na levi in skočite naokoli, kamor želite.
Zdaj je morda edini nasvet od vsega tega, ki ga uporabljam vsakič, ko pišem v Pages, da spremenim razmik med vrsticami, zlasti razmik med odstavki. Torej, s kazalko, ki je nameščena znotraj nekega telesa besedila, bom šel na Besedilo, Slog in tukaj na Premik. Seveda lahko spremenim razmik med vrsticami in morda ga želite narediti nekaj večjega od samo 1, da boste imeli malo več ločitve in boste lažje videli, kaj pišete. Spremenite pa tudi po odstavku, da ustvarite razmik za odstavkom. Zato ga nastavite na 8 točk ali 12 točk ali kaj podobnega. Zdaj je bilo besedilo telesa spremenjeno. Torej, če posodobim, bo posodobil celotno preostalo besedilo. Opazite torej, kako imajo odstavki ta lep razmik med vsakim. Morda tega ne bom želel obdržati, ko bom končal s svojim dokumentom, vendar je za pisanje zelo pomembno, da natančno vidite, kje imate prelome odstavkov. Takoj ugotovite, kje imate, morda nekoliko predolg odstavek ali kup kratkih odstavkov zapored.
Zdaj vam želim pokazati nekaj drugega z vsebino. Recimo, da želite občasno nekje v besedilo vključiti opombo. Mogoče nekaj, za kar niste prepričani, da želite imeti tam. Torej vključite nekaj dodatnega. To nastavite na poseben slog. Nekatere bom izbral tukaj in jih spremenili. Mogoče naredimo barvo malo drugačno. Zato ga bom tam naredil nekako oranžne barve in takole poševno. Mogoče bom šel tukaj celo na Layout in ga malo tako zamaknil. Mogoče je to nekaj, kar lahko vključim ali ne vključim, ali je to opomba ali kaj podobnega. To bom postavil kot poseben slog. Zato bom tukaj uporabil gumb Plus in temu takole poimenoval opombo. Zdaj je to posebna opomba in lahko dodam še eno kje drugje, na primer tukaj spodaj. Mogoče bom ta odstavek tukaj spremenil v tako opombo. Zdaj imam te opombe, ki jih dodajam v svoje besedilo. Zdaj lahko grem na Pogled vsebine tukaj in dodam opombo kot eno od stvari, ki jih išče. Zdaj opazite, tukaj imam naslov 1, naslov 2, potem je tu opomba in potem je tu še ta druga opomba. Tako so opombe zdaj vključene v pogled kazala vsebine in zlahka skočim nanje. Lahko bi celo šel sem in pod Opomba bi lahko to malo zamaknil.
Drug način za dodajanje opomb je, da vstavite Poudarke ali Komentarje. Tako lahko izberete besedo ali skupino besed ali cel odstavek, nato pa greste na Vstavi in lahko označite ali komentirate. Tako bo z oznako Highlight poudarila besedo tam in piše, da je ena poudarek. Dejansko lahko kliknem tukaj in dobim celotno drugo stransko vrstico, ki prikazuje vse moje označene stvari. Tako lahko tukaj izberem nekaj drugega in verjetno uporabim bližnjico na tipkovnici, Shift Command H, da dodam še eno opombo. Zdaj imam ta dva zapiska. K tem poudarkom bi lahko dodal komentarje. Z lahkoto lahko skačem naokoli, da grem na različne poudarke, in to lahko skrijem, če želim. Še vedno si lahko ogledate vrhunce tukaj. Zdaj so komentarji podobni, vendar vas takoj pozove, da dodate komentar in morate dodati komentar. Če ne dodate komentarja, potem preprosto izgine. Torej morate nekaj dodati. Potem bi lahko videli, da se tam pojavi tako kot Highlight. Torej so si v marsičem podobni. Toda komentarji zahtevajo komentar, medtem ko so Poudarki lahko samo besede, ki so označene brez dodanega komentarja. Seveda je to mišljeno kot orodje za sodelovanje, ko delate z drugimi ljudmi. Lahko pa ga uporabite, ko delate sami, da sami dodate opombe.
Še ena stvar, ki se mi zdi koristna med pisanjem, je, da grem na Pogled in nato Prikaži nevidne. Tako boste dobili modro piko, kjer je presledek in oznaka odstavka vsakič, ko se vrnete tja. Torej, če sem dal tam dodatno vrstico, bi lahko videli, da to ni razmik med odstavki, to je pravzaprav dodaten donos, ki je tam. Vidite tudi stvari, kot so zavihki in drugi nevidni znaki. Prvič, preprečuje mi dodajanje več presledkov med besedami, ker lahko jasno vidite, kdaj ste to naredili.
Pogosto, ko pišemo, morate imeti štetje besed, bodisi za vse besede v dokumentu ali izbor. Število besed lahko dobite tako, da odprete Pogled, Pokaži število besed. Nato se tukaj prikaže na dnu. Lahko ga kliknete in ga dejansko spremenite v znake, znake s presledki ali brez, besede, odstavke ali število strani. Zdaj, če nimate nič izbranega, le kazalec utripa v odstavku, vam bo prikazal skupno število besed. Če pa izberete nekaj besedila, vam bo pokazalo število besed v tem izboru. Tako lahko uporabite to, da vidite, recimo, koliko besed ste napisali danes, tako da izberete besedilo, ki ste ga napisali danes.
Nazadnje, mislim, da je pomembno imeti resnično čisto okolje za pisanje. Zato se boste morda želeli znebiti veliko dodatnih stvari tukaj, ko dejansko pišete. Na primer lahko skrijete vrstico formatov. Seveda lahko stransko vrstico skrijete tukaj. Pojdi samo z dokumenti. Lahko greste na Pogled in nato tako skrijete orodno vrstico. Tukaj lahko kliknete zeleni gumb, da odprete celozaslonski način. Znebite se menijske vrstice, le da je še vedno tam, ko greste na vrh. To mi daje še več prostora, da dejansko še dodatno povečam in naredim besede še večje. Če želite iti še bolj ekstremno, lahko spremenite barvo pisave v belo in barvo ozadja za dokument Pages v črno, da bo na črno pisalo belo besedilo.
Še zadnja stvar vam želim pokazati tukaj. Upoštevajte, kako so stvari, kot so imena, podčrtane z rdečo, ker Pages ne pozna črkovanja teh imen, ker imam vklopljeno preverjanje črkovanja v razdelku Uredi, črkovanje in slovnica in nato preveri črkovanje med tipkanjem. Če se jih želite znebiti, je zelo enostavno. Samo Control Click, desni klik ali dva prsta kliknite na sledilno ploščico in bodisi izberite Prezri črkovanje, da prezrete črkovanje za to, ali Learn Spelling, tako da to doda v slovar. Naredimo to tukaj, Naučite se črkovanja, in zdaj to ime ne bo več podčrtano z rdečo v celotnem mojem dokumentu.
Zato upam, da so vam bili ti nasveti koristni. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-01-14 at 18.47.55 Large.jpeg
    Screenshot 2022-01-14 at 18.47.55 Large.jpeg
    189,9 KB · Ogledi: 62

Podobne teme

Sistemski podatki iPhone - 7 načinov za njihovo brisanje - Sistemski podatki iPhone lahko včasih brez razloga zavzamejo veliko prostora...
Odgovori
0
Ogledi
71
Preberite, kako lahko s slušalkami AirPods naredite več. Naučili vas bomo, kako deliti zvok z dvema kompletoma AirPods ali Beats...
Odgovori
0
Ogledi
70
Stranska vrstica Safarija je uporabno orodje za hiter dostop do zavihkov, zaznamkov, bralnega seznama in še več. Aktivirate jo lahko na...
Odgovori
0
Ogledi
53
Tukaj je nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti Apple Vision Pro. Tudi če ga še nimate, si oglejte nekatere redko obravnavane...
Odgovori
0
Ogledi
82
Ko se morate osredotočiti na opravljanje dela, se morate boriti proti številnim motečim dejavnikom, ki se pojavijo v računalniku Mac...
Odgovori
0
Ogledi
119

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu