Video 10 naprednih tehnik iskanja datotek

Gledate:
Video 10 naprednih tehnik iskanja datotek

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.Funkcija iskanja v macOS-u je zelo napredna, vključno z možnostjo iskanja metapodatkov v predstavnostnih datotekah, dimenzijah slik, uporabljenih pisav, izvoru datotek in še veliko več.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Danes si oglejmo 10 uporabnih naprednih tehnik iskanja datotek.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Ko torej v Finderju privzeto iščete datoteko, bo poiskal ime ali vsebino datoteke. Lahko pa postaneš veliko bolj napreden od tega. Začnimo tukaj s preprostim iskanjem po imenu. Zdaj lahko uporabite iskalno polje tukaj zgoraj desno ali uporabite ukaz F, ki je bližnjica za File, Find, da odprete novo okno ali zavihek in začnete iskanje. Zdaj, če iščem nekaj tukaj, na primer Test, bom našel datoteke, ki se ujemajo bodisi z imenom bodisi z vsebino. Upoštevajte, da nekatere od teh datotek tega nimajo v imenu. To je zato, ker je ta beseda v vsebini datoteke. Pisalo je, da če grem sem dol v Imena datotek vsebuje test, boste videli, da se tukaj spremeni in reče ime in iščem samo ime. Torej imajo vsi rezultati tukaj to v imenu. Lahko kliknem tukaj in nato spremenim to v vse, da poiščem ime in vsebino. Bližnjica za to je preprosto vtipkati ime dvopičje in nato karkoli želite. To bo iskalo samo ime in tega mi niti ni treba izbrati. Ko to storim, lahko vidite, da ga samo pretvori v to.
Zdaj pa tukaj sploh ne morem ničesar vnesti in grem lahko naravnost do iskalnih meril tukaj. Upoštevajte, da je prva stvar obseg iskanja. Tako ga lahko nastavite na celoten Mac ali samo na lokacijo, na kateri ste začeli. Če želite to prilagoditi, pojdite v Finder, Preferences in nato v razdelku Pri izvajanju iskanja lahko nastavite na Privzeto za iskanje po tem Macu, Iskanje po trenutni mapi ali se vrnite v prejšnjo mapo, ki ste jo iskali pri zadnjem iskanju. Zdaj vam bo dal privzeti kriterij Kind is Any. Potem bi si mislili, da vam bo dalo rezultate, ki bi vključevali vsako datoteko na tej lokaciji. Toda po dogovoru vam tukaj preprosto ne bo pokazal ničesar. Predvideva se, da se Kind is Any potem nanaša na vse, kar iščete tukaj. Toda če bi to spremenili v nekaj drugega, bi vam to dalo rezultate. Torej, na primer, če bi naredil Kind is Image, bi slike dobil tja.
Zdaj se osredotočimo na iskanje po imenu. Če tukaj izberem Ime, lahko, tako kot prej, iščem. Ampak tukaj imam bolj napredne funkcije. Lahko bi ujemala imena ali ime vsebuje. Upoštevajte, da je ime Vsebuje drugo iskanje. Ta, na primer tukaj, najde test.t in se ujema s tem. Torej je med tema dvema nekaj rahlih razlik. Tako lahko naredite tudi Začne se z ali Konča se. Za natančno ujemanje lahko naredite tudi Is. Torej samo datoteke, ki so točno to. Če bi hotel, bi lahko naredil Is Not. Tako zdaj dobim rezultate za vsako datoteko, ki ni s tem.
Zdaj lahko spremenite iz imena v vse vrste drugih stvari. Ena stvar, ki jo lahko izberete, je Kind, nato pa jo lahko nastavite na kar koli drugega kot na katero koli in bo dalo rezultat. Torej, na primer Vse slike. Vendar opazite, da gre to v nekaterih primerih še bolj globoko. Na primer, Kind is Image vam omogoča, da izberete vrsto slike. Tako bi lahko rekel, da hočem samo jpeg. Ali pa hočem samo png-je. Opozorite tukaj, ko sem izbral Vse, je imel kot možnost psd (dokumente Photoshop). Ampak tam nisem zasledil psd. Lahko grem na Kind Is Other in potem lahko tukaj nekaj vpišem. Torej, če želim poiskati dokumente Photoshop, bi lahko vtipkal Photoshop. Kaj točno se to ujema? No, če izberem datoteko tukaj in izvedem ukaz i, lahko vidim tukaj Kind in tukaj išče ujemanje. Torej, na primer, če bi tukaj iskal dokument, bi se spraševali, kaj vse kvalificira nekaj kot dokument. No, preprosto je. Če ste izbrali in dobili informacije, bi lahko v tem primeru videli Kind is Pages Documents. Torej vzame to besedo iz vrste Kind in jo ujema. Ampak, če bi tukaj naredil psd, bi lahko videli, da ne pride nič, ker se to ne ujema s Kind. Namesto tega bi lahko naredil Name in nato Ends With, da bi se ujemal s temi.
Kaj pa, če se želite ujemati z vsebino in ne z imenom. Torej veste, da so nekatere besede uporabljene nekje v dokumentu. Namesto imena lahko obiščete Vsebina in to bo ime prezrelo in preprosto poišče stvari, ki imajo to besedo nekje v vsebini dokumenta. Običajno so to besedilni dokumenti. Stvari, v katerih je dejansko zapisana beseda. Toda včasih jih je mogoče najti v vrstah dokumentov, če aplikacija, ki ga je ustvarila, dejansko shranjuje besede, na primer besedilo čez sliko, na tak način, da jih lahko najde Spotlight.
Zdaj boste našli veliko drugih stvari, če tukaj izberete Drugo. Prišlo bo do celotnega seznama stvari, ki jih lahko iščete. Vendar se večina teh nanaša le na eno ali drugo aplikacijo. Veliko teh je na primer povezanih z glasbenimi datotekami. Obstajajo stvari, kot so skladatelj. Druge stvari so povezane s fotografijami, posnetimi s kamero, tako da imate stvari, kot so zaslonka in osvetlitev in vse to. Torej, na primer, pojdimo v mapo Dokumenti tukaj, nato pa pojdimo v Projekti in izberimo datoteko, kot je ta tukaj. Lahko uporabljam ukaz i in lahko vidim oznake tukaj zgoraj in lahko dodam oznako. Nastavimo torej oznako z imenom Delo. Zdaj, če se vrnem k iskanju, lahko poiščem to oznako. Dovolite mi, da naredim Drugo in potem bom tukaj poiskal oznake in nato opravil delo in prikazal se bo. Zdaj lahko včasih postane zmedeno, ker bi namesto oznak, če bi morda odkril ključne besede, pomislil, da so to oznake v Finderju. Videli ste, da ni nič. Tako bo dejansko preiskal celoten Mac in videli boste, da tukaj najde veliko stvari. Kaj je vse to? No, tukaj je na primer nekaj stock fotografije. Če z njim izvedem ukaz i, vidim tukaj pod Več informacij, da je delo pravzaprav ključna beseda. To je del datotek, del metapodatkov, ki opisujejo, kaj je v tej datoteki. To ni oznaka, ki jo tukaj dodam sam. Torej bi bilo to nekaj, kar je ustvarjeno v grafični aplikaciji, ki je ustvarila to sliko.
Tukaj naletite na isto stvar, če poiščete Komentarje. Torej imate komentarje o tem predmetu. Torej, če poiščem komentar, ki se ujema s tem in pogledam tukaj, bi lahko videl, da so res ključne besede, kje, od in cel kup metapodatkov in to je nekje tam v teh metapodatkih. Po drugi strani pa, če bi šel v datoteko kot prej in dodal nekaj tukaj v komentarje, bi poiskal in našel, da to ne bi uporabil Comment, ampak namesto tega uporabil Spotlight Comment. Tako ste lahko videli, da se s to datoteko pojavi delo ujemanja Spotlight Comment.
Še ena koristna, ki jo lahko naredite, je pisava. Tako lahko poiščete pisave, uporabljene v tem elementu. Naredimo to. Torej Font Matches recimo, da iščem Arial. Tukaj sem lahko videl nekaj dokumentov, ki imajo to pisavo. Veliko jih je, vključno s samo pisavo. Zato bi morda želel tukaj dodati še eno merilo, ki pravi Kind Is in nato Dokumenti. Zdaj lahko vidim vse dokumente, ki to uporabljajo. Lahko bi bilo koristno, če na vašem Macu najdete nekakšno pisavo tretje osebe in se želite odločiti, ali se je morate znebiti ali ne. Vidite lahko, kateri dokumenti trenutno uporabljajo to pisavo. Prepričajte se, da iščete bodisi Ta Mac ali kakšno območje, ki bo vsebovalo vse dokumente, za katere želite to pisavo.
Še en uporaben je Pages. Tako Strani iščejo število strani v dokumentu. Torej običajno želite narediti Is Greater Than, recimo, koliko dokumentov imam, ki obsegajo več kot 100 strani. Tukaj jih je torej cel kup. Več kot 500 strani. Torej jih je tukaj kup. Torej je nadomestni način iskanja nečesa glede na velikost. Lahko bi rekel, da mi daš vse dokumente pdf ali vse dokumente strani ali nekaj, pri čemer je dolžina dokumenta večja od 500 strani. Ena res zanimiva stvar, ki bi jo lahko storili, je, da lahko iščete aplikacije. Tako bi lahko naredil Kind is Application in Na tem Macu mi bo dal vse nameščene aplikacije. Zdaj bi lahko Spotlight nekoliko olajšal, če bi dejansko najprej šel v mapo Applications in nato izvedel ukaz F. Zdaj bo tukaj iskal samo Aplikacije in potem bi lahko rekel Kind Is Application. Zdaj je kul stvar, da lahko storite več kot to, ker lahko dodate še en kriterij in iščete aplikacijo. Prišel sem do kategorije, kategorije App Store. Torej, pojdimo v to in lahko rečem Category Maches in rečem Igre, Produktivnost ali recimo Grafika. To bi lahko bila ena izmed tistih stvari, ki je res dobra, če jo shranite in ustvarite shranjeno iskanje. Poimenujmo ga Graphic's Apps. Nato ga dodajte v stransko vrstico. Tako lahko zdaj zlahka najdem vse svoje grafične aplikacije, kadar koli hočem. To lahko dejansko povlečem na desno stran Dock-a in zdaj imam tukaj vse svoje grafične aplikacije.
Zdaj kot tista stran, ki sem vam jo pokazal prej, obstaja način za iskanje map, ki imajo v sebi določeno število elementov. Tako bi lahko naredili Kind is Folder, vendar bodo v tem rezultatu vseeno prikazane samo mape. Zdaj lahko naredimo mapo in povemo število elementov. Tukaj je. Lahko bi rekli, da je število elementov večje od, in lahko bi rekel 1000. Tukaj so torej mape na mojem Macu, ki imajo v sebi več kot 1000 elementov. Poiščete lahko tudi slike, ki imajo določeno širino ali višino ali skupno število slikovnih pik. Torej pojdimo na Drugo tukaj in poiščemo slikovne pike in vidimo lahko število slikovnih pik, višino ali širino. Torej, na primer štejemo, lahko rečemo, da je število slikovnih pik večje od in neko res veliko število, kot je milijon. Dalo mi bo vse slike, ki imajo toliko slikovnih pik. Sto milijonov. To so torej največje slike, ki jih imam po številu slikovnih pik, ne po dejanski velikosti. Zaradi stiskanja so nekatere od teh morda manjše od mojih največjih slik, vendar so še vedno tiste, ki zavzamejo največ prostora na zaslonu. Lahko pa naredim tudi širino slikovnih pik ali višino slikovnih pik. Torej naredimo višino slikovnih pik. 4K je enakovredna 2160 navpično. Torej, če to storim, opazim, da tukaj dobivam veliko videoposnetkov, ker nisem rekel, da želim samo slike. Tako mi daje katero koli datoteko, ki ima višino 2160 slikovnih pik. Video posnetki in slike. Tako bi lahko določil Kind Is takšno sliko ali pa bi rekel, da je video. To je torej hiter način za iskanje vseh vaših videoposnetkov 4K ali česar koli, kar je 4K ali več.
Izberete lahko tudi Kje. Torej, kaj počne kje? No, od kod je prišel predmet. Če ste prenesli datoteke, lahko najdete datoteko, ki je prišla z določenega mesta. Tako lahko uporabim Adobe, da najdem vse tiste, ki sem jih prenesel s spletnega mesta Adobe Stock Photography, ki ga uporabljam. Vse te si lahko ogledate tukaj. Če izberem datoteko in izvedem ukaz i, boste celo videli tukaj, pod Več informacij, piše, od kod in mi daje celoten URL do nje. Ta URL seveda vključuje Adobe, zato se ujema s tem.
Tukaj želim dodati še nekaj nasvetov. Upoštevajte, da ta seznam na vrhu ostane enak in ta mi prikazuje stvari, ki sem jih nedavno uporabil. Če pa se vam zdi kakšen koristen, kot je na primer Število slikovnih pik, lahko tukaj potrdite polje in zdaj bo ostal tukaj na vrhu. Tudi če želite iskati po imenu Wild Cards, lahko to storite. Seveda lahko v večini primerov preprosto izberete Ujemanja in nato vnesete nekaj takega in dobite rezultate, ki jih želite. Recimo, da želite narediti nekaj, kjer bi lahko dobili vse, kar se začne s črko T in konča s ST. Če tam postavite zvezdico, ne bo delovalo, ne glede na to, katero izberete, še vedno ne bo delovalo. Toda za to lahko uporabite Raw Query. Nato morate to nastaviti s posebnim kMDitemDisplayName kar tako. Štejejo velike črke in nato dva znaka enakosti in v narekovajih vstavite, kar iščete. Tako boste našli vse, kar iščete točno. Lahko pa naredim Wild Card tako in zdaj bo našel stvari, kot je themeGraphics.cst, ki se začne s t in konča s st. Torej se pravilno ujema. Če tako vključite črko c za citatom, potem ne bo mar za velike in male črke. Tako se bo ujemal z velikimi črkami, kot so te tukaj na dnu.
Zdaj je v razdelku Drugo mogoče raziskati še veliko več, še posebej, če uporabljate predstavnostne datoteke, slike, zvoke, videoposnetke in podobne stvari. Te predmete lahko iščete na veliko različnih načinov. Seveda je tukaj mogoče najti veliko standardnih stvari. Na primer, lahko iščete po datumu spremembe. Izberete lahko obseg, kako deluje. Naredite nekaj, kot je Pred določenim dnevom ali V zadnjih dneh, tednih, mesecih, letih. Če vas torej zanimajo bolj napredna iskanja, se samo poglobite v to in si vzemite čas, da preizkusite vse različne funkcije.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-15 at 20.21.46 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-15 at 20.21.46 Large.jpeg
    138,8 KB · Ogledi: 186

Podobne teme

Uporabniki računalnikov Mac imajo na voljo številne možnosti večopravilnosti, kot so okna, Stage Manager, več namizij in zavihki...
Odgovori
0
Ogledi
156
  • Članek
Povleci in spusti je osnovna veščina na Mac, vendar obstaja veliko naprednih tehnik, ki jih večina uporabnikov ne pozna. Naučite se...
Odgovori
0
Ogledi
190
  • Članek
Tukaj je nekaj tehnik, ki jih lahko uporabite pri iskanju po spletu z Googlom. Določite lahko eno ali več spletnih mest za iskanje ali...
Odgovori
0
Ogledi
243
Polje na vrhu okna Safari lahko uporabite za več kot le vnos spletnega naslova ali začetek spletnega iskanja. Uporabite ga lahko tudi za...
Odgovori
0
Ogledi
155
Mac ima vgrajen slovar, do katerega lahko dostopate na več načinov. Definicije lahko dobite tudi iz drugih virov. Vir: macmost.com...
Odgovori
0
Ogledi
155

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Nazaj
Na vrhu