Video 10 najhitrejših načinov za dostop do datotek na vašem Macu

Gledate:
Video 10 najhitrejših načinov za dostop do datotek na vašem MacuČe imate datoteko, ki jo morate pogosto odpirati, bi se morda splačalo nastaviti poseben hiter način za dostop do te datoteke. Tukaj je 10 predlogov za izjemno hiter dostop do ene ali več pomembnih datotek.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Naj vam pokažem 10 načinov, kako lahko hitro dostopate do pomembne datoteke na vašem Macu.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Recimo, da imate na svojem Macu datoteko, ki je še posebej pomembna, in do nje pogosto dostopate. Obstaja več načinov za hiter dostop do te datoteke, ko je to potrebno. Tukaj je primer. Recimo, da tukaj v moji mapi Dokumenti pod Projekti imam še eno mapo z imenom Project Alpha. Pri tem imam Important Document.pages. Zdaj želim pogosto priti do te datoteke in ko pridem, želim hitro priti do nje. Zato vas morda zamika, da ga postavite nekam, kjer lahko dostopate do njega zelo enostavno, morda na namizju, morda na najvišji ravni mape Dokumenti. Toda tam, kjer v resnici spada, je znotraj mape, na primer znotraj te mape projektov, in znotraj podmape tam. Pomembno je, da je na svojem mestu. Toda če je zakopan tako globoko, kako hitro prideš do njega?
Eden od načinov je torej uporaba Spotlight. Spotlight lahko zelo hitro aktivirate z ukaznim prostorom. Nato začnite vnašati ime datoteke. Ni mi treba vnesti celotnega imena datoteke, da bi dejansko videl, da je prikazano tukaj. Vendar morate vnesti dovolj, da je to najboljši rezultat. Tako bo izbira nekoliko hitrejša. Tako bi lahko videli, da je zdaj moj najboljši rezultat. Morda je manj. Mogoče samo en lik za vas. Takoj, ko je najboljši rezultat in vidite, da je tam izbran, lahko preprosto pritisnete Return in odprlo se bo ta datoteka. Čeprav to ni najhitrejši način za dostop do datoteke, ima dve prednosti pred vsemi drugimi metodami. Ena je, da vam ni bilo treba ničesar nastaviti vnaprej. Samo nadaljujte in uporabite ukazni prostor, vnesite ime in pojdite naravnost nanj. Druga stvar je, da lahko to uporabite za katero koli datoteko. Tako jo lahko uporabite za to datoteko zdaj ali katero koli drugo datoteko, ki postane pomembna kadar koli.
Zdaj, če se odločite, da je datoteka res pomembna in da boste do nje dostopali ves čas, jo lahko dodate kar tukaj v to stransko vrstico. Zgornji element v stranski vrstici v Finderju mora biti Priljubljeni. Če tukaj ne prikaže ničesar, ga boste morda morali tako razširiti. Datoteko lahko dejansko povlečete med priljubljene, vendar je trik v tem, da morate pritisniti tipko Command. Zato bom to datoteko potegnil sem in vse, kar lahko storim takoj, je, da gre preprosto v eno od teh map. Če pa pritisnem tipko Command, jo lahko dodam na seznam priljubljenih. Zdaj bo vedno tam, kjer koli sem. Če grem, recimo, v svojo domačo mapo, bo še vedno tam in en klik bo odprl datoteko.
Še ena stvar, ki jo lahko storite, je, da dodate vzdevek namizja. Tu poskušam ohraniti čisto namizje in zagotovo bi lahko sam dokument premaknil na namizje. Toda to ga dejansko postavi v mapo Desktop. Ni več na svojem mestu. Zato namesto tega vstavite vzdevek. Če to tako povlečete na namizje, vendar držite tipki Option IN Command, boste lahko videli to majhno ukrivljeno puščico tukaj poleg imena datoteke. Če jo spustim in spustim sem, bom videl ikono datoteke in tam bom videl tudi tisto malo ukrivljeno puščico. Sama datoteka je še vedno lepo spravljena v mapi, kamor sodi. Do nje pa lahko dostopam kadar koli z dvojnim klikom tukaj, da odprem datoteko. V Dock lahko dam tudi tak vzdevek. To storite tako, da ga preprosto povlečete na Dock, vendar ne na levo stran. Na levi strani so Aplikacije. Desna stran, blizu koša za smeti, lahko vsebuje datoteke in mape. Torej, če ga postavim tja, lahko vidite, da dobim datoteko kar tam. Zdaj, če ga želim kadar koli odpreti, grem v Dock in ga enkrat tam kliknem.
Datoteko lahko postavite tudi v orodno vrstico na vrhu Finderja. Torej povlecite to na vrh in se res nič ne bo zgodilo. Če pa držite tipko Command pritisnjeno, boste videli, da jo lahko dodate med druge ikone. Tako jo bom spustil tja in lahko vidite, da dodaja to datoteko tja. Nimate toliko prostora, kot ga boste imeli tukaj v stranski vrstici, kjer se je enostavno pomikati. Če pa imate samo eno datoteko, do katere želite dostopati na ta način, jo lahko preprosto postavite tja, nato kliknite nanjo in odprla se bo ta datoteka. Mimogrede, vse, kar morate storiti, je, da uporabite ukaz in povlecite navzdol. Za spreminjanje orodne vrstice vam ni treba obiskati posebnega vmesnika.
Zdaj bi poleg priljubljenih v stranski vrstici tukaj morali videti tudi nekaj za oznake. Če to razširite, boste videli najpogosteje uporabljene oznake. Takšno datoteko lahko vzamete in nanjo uporabite oznako na enega od mnogih načinov. Izbral ga bom in izvedel ukaz i, da dobim informacije, in dodal bom oznako. Poklical bom enega za hitri dostop. Zdaj je tu uporabljena oznaka za hitri dostop. Če pogledam tukaj v Oznake, bi moral zdaj videti seznam hitrega dostopa, saj sem ga pravkar ustvaril. Kadar koli to izberem, se bo na tem posebnem seznamu pojavila katera koli datoteka, ki ima oznako za hitri dostop. Zdaj ga lahko dvakrat kliknem, da ga odprem. To ni najhitrejša metoda, saj morate tukaj izbrati oznake za hitri dostop in nato dvoklikniti datoteko. Vendar ima prednost, da lahko tukaj preprosto dodate več datotek. Torej, če obstaja več kot ena datoteka, potrebujete hitri dostop do tega, je to dobra možnost. Poleg tega, kadar koli želite odstraniti datoteko, vse, kar morate storiti, je, da jo izberete in odstranite oznako za hitri dostop, kar jo bo odstranilo tukaj. Tako je enostavno dodajati datoteke in odstraniti datoteke, ne da bi jih premaknili od tam, kjer so.
Zdaj, če želite to narediti nekoliko hitrejše, lahko to dejansko dodate v Dock. Povlecite oznake od tukaj na desno stran Dock-a, kjer smo postavili to datoteko. Zdaj boste videli, da se oznaka pojavi tam. Če ga kliknete, se prikaže seznam datotek in ga lahko odprete. Potem ima to isto prednost, saj lahko to oznako enostavno dodate v katero koli datoteko, ki jo želite tam prikazati, ali jo odstranite. Ustvarite lahko tudi več različnih oznak in jih vstavite v Dock.
Zdaj je velika verjetnost, da bo katera koli datoteka, do katere želite pogosto imeti hiter dostop, navedena v meniju Apple pod Nedavni elementi. Seveda tukaj lahko vidimo tega. Za vse, kar je navedeno v menijski vrstici, je lahko narejena bližnjica na tipkovnici. Zato zelo natančno upoštevajte točko menija. Točno ime datoteke. V tem primeru Pomemben prostor Dokument pika Strani. Torej, če bi zdaj šel v Sistemske nastavitve in nato na Tipkovnico in nato na Bližnjice, nato Dodaj bližnjice in dodal bližnjico na tipkovnici, nato bi šel v Naslov menija in vtipkal točno ta element menija, takole, potem bi lahko dodal bližnjico na tipkovnici. Pravzaprav bom dodal Shift F12. Za to boste morda morali uporabiti tipko fn na tipkovnici, odvisno od vaših nastavitev. Zdaj s Shift F12 bi moral to odpreti. Pravzaprav, če grem v meni Apple tukaj in pogledam pod Nedavni elementi, boste tam videli bližnjico na tipkovnici. Torej, kjer koli sem v kateri koli aplikaciji, kot da sem še vedno v sistemskih nastavitvah, lahko uporabim Shift F12 in to datoteko odpre.
Druga stvar, ki jo lahko storite, je, da to postavite v menijsko vrstico tukaj, tako da dodate bližnjico. Zagnal bom aplikacijo Bližnjice, nato pa bom ustvaril novo bližnjico in ji bom dodal samo dve dejanji. Prvi bo pridobiti datoteko. Torej bom poiskal datoteko in nato dodal datoteko tukaj. Kliknite to in mi bo omogočilo, da izberem datoteko. To je torej v Dokumentih in nato Projektih in nato Project Alpha in tam je ta dokument. Nato drugo dejanje Odpri datoteko. Prav tam je. Ena se bo prelila v drugo, nato pa jo bom pustil kot privzeto aplikacijo in zdaj bi to moralo delovati. Lahko ga preizkusim tukaj, tako da ga igram in vidite, da deluje. Zdaj ga lahko poimenujem in lahko grem v Nastavitve tukaj. Recimo, da ga želim pripeti v menijsko vrstico. Zdaj je tukaj in to lahko uporabim kjer koli, da hitro odprem ta dokument. Dobra prednost tega je, da lahko dejansko ponovite ta dva koraka tukaj z isto bližnjico. Naj pride do druge datoteke in jo odpre, nato pa jo aktivirate tukaj, bo dejansko odprla ta dva dokumenta. Za to lahko nastavite tudi bližnjico na tipkovnici, tako da izberete Uporabi hitro dejanje, nato pa bi morali potrditi tukaj Meni storitev. Nato lahko dodate bližnjico na tipkovnici.
Druga zanimiva stvar pri bližnjici je, da delujejo s Siri. Siri bom aktiviral s klikom tukaj, vendar lahko uporabite katero koli tipkovnico, ki ste jo nastavili, ali besedi Hej in Siri, če imate to vklopljeno v sistemskih nastavitvah. Potem bi lahko tukaj uporabili točno ime te bližnjice. (Vprašanje Siri, Odpri pomemben dokument.) (Siri - to je storjeno.)
Tukaj želim dodati še zadnji nasvet, ki se nekaterim uporabnikom morda zdi očiten, ne pa vsem. Takrat imate pomemben dokument, kot je ta, s katerim boste ves čas delali, en način, da ga sploh ne odprete, je, da ga nikoli ne zaprete. Na Macu je povsem v redu, če zapustite aplikacijo, kot je Pages ali TextEdit ali Numbers ali karkoli že je. Zaženite ga ves čas z odprtim tem pomembnim dokumentom. To lahko imate na drugem namizju ali kot celozaslonsko aplikacijo in preprosto preklopite nanjo s preklopnikom aplikacij. Torej, če se vam zdi, da ves dan zapirate in nato znova odpirate isti dokument, pustite dokument odprt ves dan.
Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2022-02-02 at 20.45.43 Large.jpeg
    Screenshot 2022-02-02 at 20.45.43 Large.jpeg
    157,5 KB · Ogledi: 36

Morda vas zanima tudi...

Ne spreglejte menija Pomoč v menijski vrstici Maca. Z njim lahko pridete do podrobne dokumentacije o aplikaciji, ki jo uporabljate...
Odgovori
0
Ogledi
32
V Macu lahko za zapiske uporabljate različne vgrajene aplikacije. Katero aplikacijo boste uporabili, je odvisno od vaših potreb in...
Odgovori
0
Ogledi
68
Uporabniki iPhona nenehno menjavajo aplikacije. Toda ali uporabljate najboljši način preklapljanja aplikacij za svoje potrebe? Oglejte...
Odgovori
0
Ogledi
75
Če se želite naučiti nekaj osnovnih programerskih veščin ali če želite uporabiti veščine, ki jih že imate, za izvajanje izračunov, ne da...
Odgovori
0
Ogledi
78
Če se aplikacija napačno obnaša, jo lahko za prenehanje delovanja prisilite na več načinov. Vsak način prisilne prekinitve ima različne...
Odgovori
0
Ogledi
66
Nazaj
Na vrhu