Video 10 načinov za prilagajanje vašega Mac računalnika

Gledate:
Video 10 načinov za prilagajanje vašega Mac računalnikaTukaj je nekaj načinov, kako lahko naredite, da bo vaš Mac izgledal drugače od ostalih. Spremenite lahko videz ikon na namizju, prilagodite Dock in menijsko vrstico, nastavite barve poudarka in še veliko več.

Vir: macmost.com (YouTube kanal)

Diskutirajte z odgovorom na to temo.

Prepis videoposnetka: Živjo, to je Gary z MacMost.com. Oglejmo si deset načinov, kako lahko prilagodite svoj Mac.
MacMost vam ponuja zahvaljujoč odlični skupini več kot 1000 podpornikov. Pojdite na MacMost.com/patreon. Tam si lahko preberete več o akciji Patreon. Pridružite se nam in pridobite ekskluzivne vsebine in tečajne popuste.
Obstaja veliko načinov za prilagajanje videza macOS-a, tako da bo vaš Mac izgledal drugače kot vsi drugi. Za začetek pojdimo v System Preferences in nato General. Najlažji in najbolj očiten način za personalizacijo stvari je preklapljanje med svetlobo in temo. Veliko uporabnikov Maca še vedno uporablja samo svetlobo kot privzeto in tako smo navajeni videti svojega Maca. Lahko pa preklopite v temen način, nato pa se ozadja obarvajo črno z belim zapisom na njih, drugi elementi pa se bodo spremenili. Izberete lahko tudi Samodejno, tako da je podnevi svetlo in ponoči temno.
Tik pod tem imate barvo poudarka in barvo poudarka. Običajno je to tukaj nastavljeno na več nastavitev, kar vsaki aplikaciji omogoča, da določi svoj poudarek in barvo poudarka. Na primer, tukaj imamo številke in lahko vidimo, da je tukaj zeleno. Imamo zelene poudarke in poudarke. V Pages je tukaj oranžna. Tako poudarki kot poudarki. Če pa za to nastavimo sistemsko barvo, na primer modro, potem vse aplikacije opustijo privzeto in postanejo modre. Tukaj imamo modre poudarke v Pages in modre poudarke v Numbers. Upoštevajte, da je lahko vaša barva poudarkov nekaj drugačne. Tako bi na primer tukaj lahko uporabil zeleni poudarek. Videli ste, da imam zelen poudarek, vendar so poudarki še vedno modri. Če nastavim barvo poudarka, da se ujema z aplikacijo, se lahko barva poudarka ujema tudi z aplikacijo ali pa je lahko barva poudarka nekaj posebnega.
Zdaj pod tem boste videli vse obarvane ozadje v oknih. Vendar obstaja močnejša nastavitev za isto stvar, če greste v Dostopnost in nato Zaslon. Tukaj, če uporabljate zmanjšano prosojnost, popolnoma odstrani kakršno koli zatemnitev oken, tako da lahko zdaj vidite, kako je bela v menijski vrstici in bela oken in orodnih vrstic absolutna. Zdaj lahko naredite še korak dlje in rečete Povečaj kontrast. To daje vašemu Macu res kul retro videz, ki vpliva na skoraj vse aplikacije. Tukaj je tudi nekaj drugih nastavitev, ki jih boste morda želeli preveriti, na primer spreminjanje velikosti menijske vrstice na Veliko in Pokaži oblike gumbov orodne vrstice. Torej si oglejte te gumbe Orodne vrstice tukaj, če izberem, da lahko vidite obrise okoli gumbov.
Poglejmo samo ikone na namizju. Tukaj imam nekaj ikon. Ponavadi rad ohranjam to čisto, a morda jih imaš tukaj. Obstaja veliko stvari, ki jih lahko naredite, da prilagodite, kako je to videti. Če imate na namizju nekaj ikon, bodo res prevladovale videz vašega Maca. Ves čas jih boš videl. Če torej odprete Finder za ogled in nato Pokaži možnosti pogleda, lahko spremenite velikost ikone v nekaj drugega. Tako lahko naredite veliko večje ikone, če želite, ali manjše. Spremenite lahko tudi razmik. Prav tako imate možnost spreminjanja velikosti besedila in najbolj dramatična sprememba je od položaja oznake na dnu do položaja oznake na desni. Druga stvar, ki jo lahko storite, je, da prikažete informacije o predmetu in nato dobite stvari, kot so dimenzije slik ter dolžina zvokov in videoposnetkov. Prav tako lahko vklopite sklade, kot je ta, in to bo združilo podobne predmete. Zbirke lahko odprete tako. Torej, tudi če imate na namizju veliko ali na desetine elementov, bodo ti združeni v kupe in jih ne boste imeli toliko. Lahko greste na Pogled, Skupi sklade po in ga spremenite v nekaj drugega, kot je na primer Datum ustvarjanja, in združil bo stvari v stvari, kot so Danes ali Leto, Včeraj. Takšne stvari.
Prav tako lahko prilagodite ikono česar koli na namizju. Ustvarimo novo mapo na namizju. To mapo lahko prilagodimo tako, da ima drugačno ikono kot standardna mapa. Samo naredite Command i, da dobite informacije, nato pa lahko povlečete in spustite sliko, kot je ta, kar tam in se mora spremeniti, da se ujema s to ikono. Če ga želite odstraniti, lahko izberete in pritisnete tipko Delete na tipkovnici in se vrne na privzeto. Če iz nekega razloga ne morete povleči in spustiti ikone tja, je priročen trik dvoklik, da jo odprete v predogledu. Ukaz A za izbiro vseh in C za kopiranje. Nato pojdite na ikono tukaj in jo izberite in nato izvedite ukaz V, da prilepite. To bo dejansko prilepilo samo sliko, ne datoteko, zato deluje pogosteje in tukaj lahko vidite, da imam lepo ikono za to mapo, drugačno od standardne.
Enako lahko storite za namestitev aplikacij na namizje, če želite uporabiti katero koli ikono. Torej v Finderju pojdite v mapo Aplikacije in nato izberite aplikacijo, ki jo želite postaviti na namizje. Povlecimo ga tja. Zdaj, če nekaj povlečete iz mape Aplikacije, vam bo tam dala ta majhna kodrasta puščica, ki ustvari vzdevek. Torej bomo ta vzdevek spustili tja. Aplikacija je še vedno v mapi aplikacije. To je samo vzdevek ali bližnjica do njega. Torej, če želimo spremeniti ikono za to, lahko to storimo na enak način. Izvedite Command i in dodajte to ikono po meri tukaj in zdaj imamo aplikacijo Glasba, prikazano tukaj na namizju. Ampak to je ikona po meri. Teh žal ne morete dodati v Dock. Če bi to povlekel navzdol v Dock tukaj, bi se prikazalo samo kot standardna ikona Glasbe. Ni dobrega načina za prilagajanje ikon v Docku.
Toda z Dockom lahko počnete druge stvari. Seveda lahko prilagodite vrstni red stvari pri vlečenju ikon naprej in nazaj. Ikono lahko povlečete stran, če jo želite odstraniti. Tukaj se lahko vrnete v mapo Aplikacije in v Dock dodate katero koli aplikacijo, ki jo želite. Tako lahko Dock prilagodite svojim potrebam. Imejte najpogosteje dostopne aplikacije in jih združite v skupine. Pojdite lahko tudi na Sistemske nastavitve in nato Dock & Menu Bar. Tukaj izberite Dock & Menu Bar in lahko spremenite velikost Dock-a, da jih zmanjšate ali povečate. Povečal se bo le do velikosti, v katero se bodo vsi prilegali. Povečavo lahko vklopite, tako da ko premaknete miško nad Dock, to stori. Če želite iti do skrajnosti, lahko Dock postavite na levo ali desno stran zaslona. Zdaj se bo pojavil tukaj na desni, kar bo videti drugače kot večina uporabnikov Maca.
Drugo mesto, kjer lahko prilagodite stvari, je Center za obveščanje. Tukaj na desni strani boste videli različne pripomočke. Če se spustite na dno, lahko uredite pripomočke in nato izberete pripomočke, ki jih želite dodati, in jih nato premikate in močno prilagodite delovanje centra za obveščanje. Torej, če še niste imeli priložnosti, se poigrajte s tem in dodajte želene pripomočke, ki vam bodo tukaj koristni. Večino časa, ko ljudje pravijo, da pripomočki v centru za obvestila niso uporabni, si niso vzeli časa, da bi jih prilagodili, da bi bili dejansko uporabni za tisto, kar želite videti. Tu lahko uporabite tudi aplikacije tretjih oseb, kot je ta, da dodate različne stvari. Kot je ta, vam bo omogočil dodajanje svojih fotografij, določenih fotografij, za razliko od pripomočka Fotografije tukaj, ki bo dodal stvari, kot so spomini in predstavljene fotografije. Samo poiščite pripomočke centra za obveščanje v App Store.
Zdaj lahko prilagodite tudi gumbe tukaj v zgornjem desnem kotu in Nadzorni center. To je torej Nadzorni center. Lahko kliknete tukaj in prikažete to. Če odprete System Preferences in nato Dock & Menu Bar in Control Center je tukaj spodaj. Lahko si ogledate vsakega od teh in se odločite, katere so prikazane v menijski vrstici, katere so prikazane v Nadzornem centru, kot so ti, ki jim jih lahko dodate. Prav tako lahko povlečete in spustite neposredno od tukaj. Torej, na primer, če bi želel dodati Air Drop v menijsko vrstico, bi lahko. Nato bi lahko držal tipko Command in jih potegnil naokoli, levo in desno ali navzdol in stran, da bi se jih znebil. Prav tako imate uro zgoraj desno. Do tega lahko dostopate tako, da odprete Ura tukaj, nato pa lahko naredite različne stvari, kot je prikaz ali skrivanje datuma, analogna ura, ki zavzame manj prostora, in da izgleda tako, kot želite.
Ni nujno, da je vsaka prilagoditev vizualna. Če greste v Sistemske nastavitve in nato na Zvok, lahko pod Zvočni učinki spremenite Zvok opozorila. Z vašim Mac-om so na voljo različne vrste. Lahko pa tukaj dodate tudi svoje lastne zvoke po meri. To lahko storite v iskalniku, ki ga želite iti, pridržite tipko z možnostmi, da lahko odprete knjižnico, nato pa se spustite do Zvoki. Tukaj lahko vidite, da sem dodal tri zvoke. Format, ki najbolje deluje, je format AIFF in vsak zvok se bo izvozil v to. Čeprav včasih delujejo zvoki M4A ali MP3. Odvisno je, kaj je dejansko v datoteki, saj te datoteke dejansko vsebujejo veliko različnih vrst stiskanja. Lahko pa vidite, da imam te tri tukaj in v Sistemskih nastavitvah pod Zvok imam navedene. Tam je ena.
Ena velika prilagoditev, za katero ste verjetno presenečeni, ki je še nisem omenil, je sprememba ozadja namizja. Seveda lahko to storite tako, da odprete Sistemske nastavitve in nato Namizje in ohranjevalnik zaslona in pod Namizje tukaj lahko to nastavite na vse, kar želite. Sliko lahko dejansko povlečete in spustite tukaj ali pa izberete med številnimi slikami namizja, ki jih vključuje Apple. Izberete lahko tudi enobarvno barvo ali kliknete tukaj, da izberete barvo po meri. Izbirate lahko med svojimi fotografijami. Torej lahko imate takšno fotografijo. Če ste izbrali nekaj, kar je skupina, kot je tukaj v razdelku Fotografije, Priljubljene, lahko dejansko naredite stvari, kot je vsake toliko spreminjanje slike in to v zaporednem ali naključnem vrstnem redu. Tukaj lahko vključite tudi mape. Torej, če imate mapo, v kateri je nekaj slik, in tukaj v Finderju pod Razno je kup slik, lahko to povlečem in spustim sem in vidim, da se pojavijo tukaj, in lahko izberem eno od te ali ga nastavite za spremembo slike. Tako bi lahko dobesedno naredili ozadje namizja karkoli želite. Ugotavlja, da ker so stvari, kot je menijska vrstica, običajno obarvane z ozadjem, bo to res več kot le slika, ki jo imate. To bo spremenilo celoten videz vsega. Tako bi lahko videli, kako spremeni menijsko vrstico za tisto, kar sem izbral.
Zdaj, ko smo tukaj, tukaj je en bonus. Nastavite lahko ohranjevalnik zaslona. Torej v resnici ne potrebujete ohranjevalnika zaslona, vendar je to lep način, da prilagodite svoj Mac, da bo videti nekoliko drugače. Nastavite lahko, kako hitro se nadaljuje, nato pa lahko izberete enega od teh tukaj. Zdaj je dobro znano, da je v zgodnjih različicah Montereyja napaka, da veliko teh fotografij ne deluje. Ko pa bodo spet delali v prihodnji različici, bi lahko dejansko imeli eno od teh in pokazali svoje fotografije. Toda tukaj je nekaj res zanimivih, vključno z Montereyjevim, ki bi ga lahko videli, da deluje tukaj. Pravzaprav bo uporabil ozadje Montereyja v svoji animirani različici. Tu je tudi novi Glow, ki je del Mac Montereyja. Potem pa vse vrste, ki ste jih verjetno že videli, kot so Drift in Flurry in Shell in vsi ti drugi. Ena stvar, ki sem se pred kratkim naučil, je, da ko uporabljate eno od teh z vklopljeno možnostjo Pokaži uro, se lokacija ure dejansko spremeni. Gibam se tako, da je dvanajst opoldne na vrhu zaslona, polnoč pa na dnu zaslona. Torej tukaj ob 9.42 je zgoraj levo.
Torej obstaja cel kup različnih načinov za personalizacijo vašega Maca. Upam, da se vam je to zdelo koristno. Hvala za ogled.
 

Priponke

  • Screenshot 2021-12-13 at 21.10.36 Large.jpeg
    Screenshot 2021-12-13 at 21.10.36 Large.jpeg
    144,3 KB · Ogledi: 62

Morda vas zanima tudi...

Ne spreglejte menija Pomoč v menijski vrstici Maca. Z njim lahko pridete do podrobne dokumentacije o aplikaciji, ki jo uporabljate...
Odgovori
0
Ogledi
27
V Macu lahko za zapiske uporabljate različne vgrajene aplikacije. Katero aplikacijo boste uporabili, je odvisno od vaših potreb in...
Odgovori
0
Ogledi
66
Uporabniki iPhona nenehno menjavajo aplikacije. Toda ali uporabljate najboljši način preklapljanja aplikacij za svoje potrebe? Oglejte...
Odgovori
0
Ogledi
71
Če se želite naučiti nekaj osnovnih programerskih veščin ali če želite uporabiti veščine, ki jih že imate, za izvajanje izračunov, ne da...
Odgovori
0
Ogledi
75
Če se aplikacija napačno obnaša, jo lahko za prenehanje delovanja prisilite na več načinov. Vsak način prisilne prekinitve ima različne...
Odgovori
0
Ogledi
62
Nazaj
Na vrhu