hitrost

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Hitróst (oznaka v) je v fiziki vektorska količina, ki podaja spreminjanje lege telesa ali snovi v prostoru v časovni enoti. Osnovna enota s katero merimo hitrost je meter na sekundo (m/s). Uporabljamo pa tudi druge izpeljane enote npr. kilometer na uro (km/h). Pri pretvarjanju med slednjima si lahko pomagamo s pravilom oz. približkom: 1 m/s = 3,6 km/h in 1 km/h = 0,28 m/s.
Pri premem enakomernem gibanju je hitrost konstantna, pri pospešenem gibanju pa se s časom spreminja. Zgled za pospešeno gibanje je enakomerno kroženje, pri katerem sicer ostaja hitrost po velikosti konstantna, spreminja pa se po smeri.
Posebna teorija relativnosti je predpostavila, da telesa ne morejo doseči hitrosti, večje od hitrosti svetlobe v praznem prostoru. Vsi dosedanji poskusi to predpostavko potrjujejo.

Oglejte si več na Wikipedia.org
  1. macuros

    Shortcuts Hitrost/kakovost internetne povezave na Macu

    O tem smo pisali že tukaj: https://www.hej-apple.si/teme/kako-izmeriti-kakovost-internetne-povezave-preko-maca.235/ Enostavno si lahko naredite tudi Shortcut oz. bližnjico za izvedbo te funkcije. Z enim klikom zaženete skripto, ki bo preverila povezavo, nato dobite obvestilo in izpis podatkov...
  2. macuros

    Kako izmeriti kakovost internetne povezave preko Maca?

    Apple je v macOS Monterey dodal orodje za merjenje kakovosti internetne povezave. Podobno kot to počne znana stran Speedtest od Ookla. V Macu z macOS Monterey odprite aplikacijo Terminal in vpišite: networkQuality -s Po pritisku na tipko Enter se začne meritev. Kmalu se izpiše povzetek, ki...

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Za odstranitev oglasov se prijavite v forum.

Na vrhu