email

Elektronska pošta (angleško E-mail) je način sestavljanja, pošiljanja in sprejemanja sporočil po elektronskih komunikacijskih sistemih. Večina sistemov elektronske pošte danes uporablja internet, po drugi strani pa je elektronska pošta ena najpogostejših uporab interneta.
To je ena od najbolj razširjenih storitev Interneta. Poleg tega je elektronska pošta tudi najpogostejši razlog, zakaj so se ljudje sploh odločili, da se povežejo z Omrežjem vse omrežij. Elektronska pošta oziroma e-pošta je namenjena izmenjavi sporočil, ki lahko vsebujejo tudi datoteke, čez računalniško omrežje. Ta izmenjava je postala tako priljubljena, zato ker lahko uporabnik pošlje sporočilo neposredno iz računalnika, ne da bi moral pismo natisniti, ga položiti v ovojnico, nanj prilepiti znamko in ga odnesti do poštnega nabiralnika.
Elektronska pošta vam omogoča, da si lahko s posamezniki ali skupinami ljudi po vsem svetu izmenjujete sporočila v obliki, ki je že pripravljena za obdelavo v računalniku. Zato postaja e-pošta glavni način sporazumevanja med podjetji in ustanovami, sploh pa znotraj teh organizacij, ki so že skoraj vse opremljene s krajevnimi omrežij osebnih računalnikov.
Sestavljeno je iz:

Naslova prejemnika
Predmeta sporočila (kratkega opisa vsebine)
Samega besedila sporočila
Morda še priključene datotekeDa bi e-sporočilo prispelo do naslovnika, morate v program vnesti natančen e-poštni naslov, ki je običajno v obliki:
[email protected]
na primer
[email protected] (posebni znaki se po navadi spremenijo v znake brez strešic, naglasij, ipd. (š v s, é v e ...)
Znak @ (v žargonu afna) je obvezno ločilo, ki pomeni »pri« (angleško at). Primer je joza.gulikoza pri ponudnik.si.
Ime internetskega kraja je ime strežnika, ki za uporabnika posreduje in tudi hrani e-pošto, denimo siol.net ali yahoo.com.
Predmet sporočila je kratek povzetek vsebine, ki prejemniku hitro pove, kaj je namen sporočila.

Oglejte si več na Wikipedia.org
  1. macuros

    iCloud+ iCloud email preko lastne domene

    iCloud+ sem naročil predvsem zaradi možnosti uporabe lastne domene za e-pošto preko iClouda. Zadeva deluje zadovoljivo. Zakaj zadovoljivo? Trenutno Apple še ne daje podpore za DMARC zapis, zato se pošta še zmeraj lahko znajde v mapi spam, oz. vsiljena pošta. Sicer to redko opazim in pri moji...
Na vrhu