detektor

Detektor plina je naprava, ki zazanava prisotnost različnih plinov v območju, kjer se nahaja in je po navadi del varnostnega sistema. Uporablja se za zaznavanje uhajanja plina in služi kot vmesnik kontrolnega sistema, ki nadzira določeno območje ali delovni proces. Detektor plina lahko oddaja tudi zvočni signal tam, kjer prihaja do uhajanja in s tem opozori ljudi, da se umaknejo z ogroženega območja. Takšna naprava je pomembna, saj je mnogo plinov škodljivih za ljudi in živali.
Detektorji plina se uporabljajo za zaznavanje eksplozivnih, vnetljivih in strupenih plinov, kakor tudi za detekcijo pomanjkanja kisika.
V redni rabi so v industriji, na primer na naftnih ploščadih ter v nadzoru proizvodnega procesa pri izdelavi fotovoltajike. V redni rabi so tudi pri profesionalnih gasilcih.
Detektorji plina delujejo večinoma na baterije.
Ko pride do prekoračitve mejne vrednosti določenega plina ali hlapov, oddajajo opozorilne znake kot alarm v zvočni ali vidni obliki (utipajoča luč, včasih v kombinaciji z najnovejšo LED tehnologijo).
Ob merjenju koncentracije plina senzor reagira na referenčni plin, ki služi kot referenčna točka. Ko detektor zazna presežek prednastavljene vrednosti, se sproži zvočni alarm ali pa se aktivira svetlobni signal.
Detektorje proizvajajo kot prenosne ali kot stacionarne enote. Prvotno so jih proizvajali za zaznavanje enega plina, danes tovrstne naprave zaznavajo več strupenih ali eksplozivnih plinov hkrati ali pa kombinacijo obeh.

Oglejte si več na Wikipedia.org
  1. macuros

    Netatmo - Smart Smoke Alarm / pametni detektor dima (Homekit)

    Če si priča ognju, ki bi se lahko razvil v ogromen požar, pomisliš seveda na požarno varnost lastnega doma. Kot uporabnik Applovih naprav sem se odločil za pametni detektor dima, ki deluje tudi preko Homekita. Netatmo - Smart Smoke Alarm oz. pametni detektor dima. Izredno...
Na vrhu